Cây đào | Flowerfarm.vn


Emri anglisht/Emri shkencor: Pema e pjeshkës


Nomenklatura shkencore: Prunus persica


Origjina e pemës së pjeshkës

Pema e lashtë e pjeshkës është marrë nga Kina dhe Mongolia. Sipas arkeologëve botanikë, kinezët kanë kultivuar pjeshkë për të paktën katër mijë vjet.


Në Vietnam, që nga kohërat e lashta, ne kemi ditur të rritim pjeshkë për të ngrënë fruta, këto lloj petale janë të holla, të holla, rozë të lehta dhe gjethet janë të gjelbra. Pjeshkët rriten lehtë dhe vitaliteti i saj është i fortë. Qyteti Sapa në rajonin Hoang Lien Son është vendi i pjeshkës.


Korrja e pjeshkës së pjekur në Sapa

Korrja e pjeshkës së pjekur në Sapa


Fshatarët e Nhat Tan blenë një pemë të re pjeshke dhe e mbollën, një vit më vonë pema ishte mjaft e fortë, e përdorën si nënshartesa. Para nëntorit, ata prenë një degë pjeshke dhe e shartonin në trungun e një peme pjeshke të zbehur, duke pritur që Teti të kishte një degë të harlisur me lule pjeshke për shitje. Çdo vit mund të shartohet vetëm një pemë pjeshke, kështu që në trung ka po aq nyje sa edhe pema e vjetër.


Zakoni i të luajturit me lulet e pjeshkës në ditën e Vitit të Ri në Veri ekziston prej kohësh, sepse jo vetëm ngjyra rozë e ndezur është një ngjyrë “besnike”, por është shumë e përshtatshme për atmosferën e gëzueshme dhe shpresëdhënëse të ditëve të para. Në vitin e ri, të lashtët ende besonin se pemët e pjeshkës mund të kuronin shpirtrat e këqij.


Vietnamezët shkojnë për të blerë pjeshkë për Tet

Vietnamezët shkojnë për të blerë pjeshkë për Tet


Karakteristikat botanike të pemëve dekorative të pjeshkës

Rrënja: Një pjesë e bimës që ndodhet nën tokë, duke siguruar ujë dhe lëndë ushqyese për bimën. Pema e pjeshkës ka një rrënjë, të rrënjosur thellë dhe të degëzuar. Prandaj, pjeshkët kanë tolerancë të mirë ndaj thatësirës dhe tolerancë të dobët ndaj ujitjes.


Rrënjët dekorative të pemës së pjeshkës

Rrënjët dekorative të pemës së pjeshkës

– Rrjedhat dhe degët:

Trungu i pjeshkës: I përket një peme të vogël, trupi është i gjelbër ose burgundy. Kërcelli kryesor i një peme pjeshke të shartuar matet nga kufiri midis nënshartesës dhe shartimit deri në pikën e parë të degëzimit, dhe fidani që rritet nga fara e kërcellit kryesor matet nga qafa e rrënjës deri në pikën e parë të degëzimit.

Degët e pjeshkës: Degët janë kockat që formojnë kornizën në formë peme.


Trungu, degët e pemës dekorative të pjeshkës

Trungu, degët e pemës dekorative të pjeshkës

+ Dega kryesore: Dega që rritet nga kërcelli kryesor

+ Niveli 1: Degët që rriten nga dega kryesore

+ Degët e nivelit 2: Degët që rriten nga degët e nivelit 1

Nevoja për të formësuar degët në tendë nuk duhet të jetë shumë e trashë, degët që mbajnë lule nuk duhet të kalojnë trungun kryesor, degët kryesore.

Gjethet: Gjethet janë organi kryesor fotosintetik i bimës. Efikasiteti fotosintetik i gjetheve ka një domethënie të madhe për ngjyrën dhe cilësinë e luleve, secila gjethe e vendosur pranë lules do të ndikojë drejtpërdrejt në atë lule.


Gjethet dekorative të pemës së pjeshkës

Gjethet dekorative të pemës së pjeshkës

Tehu i gjethes është heshtak, ovale ose eliptike, pjesa e poshtme e tehut të gjethes ka damarë të spikatur. Pjeshka është një pemë me origjinë të butë dhe subtropikale, kështu që gjethet e saj zhvillohen në 4 stinë të dallueshme, pranvera gjethet gonxhe, gjethet e verës zhvillohen, gjethet e vjeshtës zverdhen dhe gjethet bien në dimër. Është e nevojshme të mbahen gjethet jeshile në mënyrë që të krijohen kushte që gjethet të bëhen të gjelbra, të rritet aftësia asimiluese, të sigurohen lëndë ushqyese për të ushqyer degët dhe për të krijuar filiza lulesh. Sezoni i gjetheve të vjeshtës është një sinjal i zhvillimit të filizave të luleve.


– Lulja e pjeshkës: Lulja e pjeshkës dallohet nga filizat e luleve, pozicioni i lules ndodhet në sqetullat e gjetheve. Është një lule hermafrodite me stamene të plota mashkullore dhe femërore. Lulet e pjeshkës në fund të dimrit, në fillim të pranverës, preferojnë pllenim të kryqëzuar.


Lulet e pemës së pjeshkës

Lulet e pemës së pjeshkës

+ Petalet zakonisht kanë ngjyra: e bardhë, rozë e lehtë, rozë e errët, e kuqe.

+ Numri i petaleve është nga 5 në 25 petale në varësi të llojit

Lulet shpesh kanë shumë forma si petale të vetme, lule kajsie, petale trëndafili, lule krizanteme, petale bozhure.

+ Sythat e luleve janë vezake, eliptike, sferike, ovale, të rrumbullakëta…


– Pjeshkë: Pjeshka është arrë, mishi është i verdhë ose i bardhë, ka shije të shijshme, lëkura është e butë si kadife.


Pjeshkë

Pjeshkë në pemë

– Farat: Farat e pjeshkës mbulohen me një shtresë druri të fortë. Prandaj, në mënyrë që farat të mbijnë, ato duhet të trajtohen para mbjelljes.


farat e pjeshkës - farat e pjeshkës

Pjeshkë të lëmuara dhe fara pjeshke

Llojet dhe varietetet e pjeshkës në botë dhe në Vietnam

Pema e pjeshkës përfshin 6 lloje, 5000 lloje, të rritura në shumë vende të buta dhe subtropikale (Evropë, Amerikën e Veriut, Japoni, Rusi dhe Vietnam…). Shkencëtarët nga Kina, Franca, Japonia dhe SHBA-ja kanë studiuar 51 lloje pjeshke dekorative, të cilat dallohen nga njëra-tjetra për nga ngjyra, lloji i luleve, ngjyra e gjetheve, madhësia e gjetheve dhe forma e pemës. Në Vietnam, ato të njohura janë pjeshkët me fllanxha, pjeshkët e zbehta, pjeshkët me pesë cepa, pjeshkët e bardha…

– stralli i pjeshkës: Ka shumë lloje stralli pjeshke si stralli i pjeshkës së trëndafilit, jasemini me lule të kuqe, stralli me lule të bardha, stralli i pjeshkës metalike, stralli i gjetheve të purpurta, degëza e varur. Lulja e pjeshkës ka lule të vetme ose të dyfishta, lule të vogla, lule që çelin pa fruta, lule me kurorë të shumtë, petale të trasha, ngjyra shumë të bukura dhe të qëndrueshme. Pjeshkë Pjeshkë është një pjeshkë e famshme e bukur, e cila është e dashur nga shumë njerëz. Më e njohura është tenda e gjerë, lulet e kuqe të dyfishta të përhapura në të gjithë degët, duke përfshirë edhe krueset e vogla të dhëmbëve. Pjeshkët mund të përdoren për të luajtur me vazo të mëdha, për të prerë degë të mëdha dhe për t’i vendosur ato në vazo në dhomën e ndenjjes, ose degë të vogla – të quajtura patatina pjeshke – për t’i vendosur në altarin stërgjyshëror në festën e Tet.


Nhat Tan lule pjeshke


Nhat Tan lule pjeshke

– Pjeshkë të varfër: Pema e pjeshkës është e vogël, vetëm rreth 1 m e lartë, trungu është i ashpër, i mykur, trungu është i fortë, në dimër duket si një trung druri i kalbur. Disa pemë nuk kanë gjethe, nuk kanë sytha, nuk kanë lule dhe sythat janë të zinj. Tejet të veçanta janë edhe lulet e lulëzimit të pjeshkës, me dy ngjyra kadife të kuqe dhe rozë të zbehur, kadife e kuqe me lule dyshe, rozë e zbehur me lule teke, pistili me ngjyrë të verdhë të ndezur, me aromë të zbehtë. Lulet e dyfishta mund të kenë nga 30 deri në 50 petale/lule, kur veniten, ato nuk bien si varietetet e tjera të pjeshkës, por mbeten ende në hi. Një gjë tjetër e çuditshme është se lulet rriten në “tufa” me disa lule në të njëjtën kohë, por nëse lulja nuk lulëzon në të njëjtën kohë, ajo do të lulëzojë e para, do të lulëzojë mbi sythat e tjerë.


Pjeshkë të humbura, sytha lulesh dhe pjeshkë të humbura

Pjeshkë të humbura, sytha lulesh dhe pjeshkë të humbura

“Tun” është njësia e gjatësisë së mjekësisë antike orientale, e barabartë me 1 nyjë. Disa njerëz thonë se quhet “i humbur” sepse gjethet e pjeshkës janë saktësisht 7 centimetra, të tjerë thonë se pema do të ndahet një herë në 7 cuna, 1 cun ka 7 lule, të tjerë thonë, quani kështu sepse çdo 7 cun do të ketë një lule. rritet direkt nga kërcelli, 7 vjet lule e re dyshe 7 shtresa, çdo dysheme lulesh ka 7 petale. Më konkretisht, lulet e varfëra të pjeshkës mund të rriten edhe në mes të kërcellit, në mes të trupit. Ka pemë, lulet ende rriten afër tokës, ka pemë që inkubojnë sythat për disa vjet që të lulëzojnë.

– Pjeshkë të zbehura: Varietetet e pjeshkës së zbehtë, rozë e zbehtë, të quajtura pjeshkë e zbehur, gjithashtu kanë krahë të dyfishtë, petale teke, duken të brishta dhe elegante.


Lulja e pjeshkës Nhat Tan me dy krahë

Lulja e pjeshkës Nhat Tan me dy krahë

– Pjeshkë frutash, pjeshkë pyjore, pjeshkë të lashta: Kjo është një lloj pjeshke e rritur për fruta me lule rozë-rozë, lule të forta me një petale, me një pamje natyrale të shëndetshme. Ky lloj tani është i popullarizuar me shumë njerëz, i sjellë shpesh nga zonat Moc Chau dhe Son La një ditë përpara Tet.


Moc Chau lule dhe pjeshkë

Moc Chau pemë, lule, pjeshkë

Ka dy lloje pjeshke, njëra është pjeshkë me fara të lira dhe tjetra është pjeshkë me fara ngjitëse. Mishi i pjeshkës është i bardhë me shije të ëmbël dhe pak të thartë. Mishi i pjeshkës me ngjyrë të verdhë zakonisht ka një shije të thartë dhe të ëmbël.

– Gërmimi i shkëmbinjve, gërmimi i monumenteve: Gërmimi i gurëve është një lloj pjeshke shumëvjeçare që rritet në pyje të thella dhe male të larta gjatë gjithë vitit, kështu që gërmimi i shkëmbinjve ka trungje të ashpër, degë të forta dhe shumë bimë parazitare që jetojnë në trungje pemësh. krijojnë forma të bukura të çuditshme , pjeshkët kanë shumë myshk në trup, prandaj shpesh quhen pjeshkë myk, pjeshkët e shkëmbinjve shpesh kanë më pak lule se pjeshkët në fushë, lule të mëdha, 5 petale teke… Në vitet e fundit, kërkesa për pjeshkë në Pushimi i Tet është në rritje, ndaj numri i pjeshkës në rrethet malore është i rrallë.


Gërmimi i gurit

Gërmimi i gurit

– Pjeshkë e bardhë: Pjeshkë e bardhë është një pjeshkë e bardhë, kjo varietet është shumë e rrallë, e vështirë për t’u rritur. Zakonisht, lulet e bardha të pjeshkës gjenden vetëm në pemët e pjeshkës që shoqërohen me pjeshkë dhe pjeshkë. Pjeshkë e bardhë për lule të mëdha, pak lule, lule deri në 24 petale, sjellin një ngjyrë të bardhë të pastër.


Pjeshkë e bardhë

Pjeshkë e bardhë


Kërkesa e jashtme

– Temperatura: Temperatura përcakton rritjen, zhvillimin, lulëzimin dhe cilësinë e luleve. Pjeshkët mund të rriten dhe zhvillohen mirë në temperaturat nga 20 deri në 30oC. Temperatura e ulët është një faktor i rëndësishëm për pjeshkën, sepse bima ka nevojë për temperaturë të ulët për të dalluar sythat dhe lulen. Megjithatë, sythat e luleve zakonisht vdesin në një interval temperaturash – 5oC – 10oC ose sythat e luleve lulëzojnë ngadalë ose nuk lulëzojnë fare.

– Reshjet: Për zhvillimin normal të pjeshkës, është e nevojshme të sigurohet çdo ditë nga 1,250mm – 1,500mm, lagështia e ajrit 80 – 85%, lagështia e tokës 60 -70%.

– Drita: Drita siguron energji për fotosintezën për të krijuar lëndë organike për bimët. Drita e mjaftueshme rrit trashësinë e indeve, rrit përmbajtjen e klorofilit për të nxitur fotosintezën, ndërsa në kushte me dritë të ulët, bimët rriten dobët, bimët ngecën, lulëzimi është i ngadalshëm ose sythat bien. , rënie e luleve, ngjyrë e zbehtë. Pjeshka është një bimë dritëdashëse, koha e ndriçimit është nga 6-8 orë/ditë.

– Kërkesat për tokë: Pema e pjeshkës mund të tolerojë tokën e keqe, tokën e pjerrët, 700 – 900 mm lartësi, rritet mirë në tokë të kuqe-verdhë, pak acid, ranore, me zhavorr, tokë të lirshme me shumë humus, tokë. pH 5.5 – 6 është më e përshtatshme.


Vlera ekonomike, vlera ushqyese e pjeshkës

Pjeshka është një nga pemët frutore më të rëndësishme, me prodhim vjetor në mbarë botën që arrin 7-8 milionë tonë. Më shumë se 300 vjet më parë pjeshka rritej në veriperëndim të Kinës, tani pjeshkët rriten në shumë vende: Kinë, SHBA, Itali, Francë, Japoni, Argjentinë… në vendin tonë pjeshkët rriten shumë.në provinca : Lao Cai, Ha Giang, Cao Bang, Lang Son. Pjeshkë kultivohet edhe në zonat malore të krahinave veriore, por efikasiteti ekonomik është i dobët.Në fusha pjeshkë kultivohet kryesisht për lule.

Pjeshkët janë të shijshme, të shijshme dhe të pasura me lëndë ushqyese. Në 100 g mish pjeshke, ka 0,9 g proteina, 0,1 g lipide, 7 g glukozë, 8 mg kalcium, 20 mg fosfor, 10 mg hekur, 2 mg karotinë, 8,3 mg vitaminë B1, 2 mg 6 mg vitaminë B1. e vitaminës C, acidet organike: citrik, taktik, klorogjenik.


Pjeshja është shumë ushqyese, por nuk duhet të hani shumë sepse pjeshkët janë të ngrohta, të ëmbla dhe të tharta.Ngrënia e shumë mund të shkaktojë acarime, fryrje dhe puçrra.


Vlera e pemës së pjeshkës në mjekësi

Përveç pulpës së frutave, pjesë të tjera të pemës së pjeshkës janë barëra të çmuara mjekësore. Bërthama e pjeshkës (Beach kernel) ka një shije të hidhur-ëmbël, e llogaritur mesatarisht në dy meridianët e zemrës dhe në kanaçe, ka efekt në prishjen e stazës së gjakut, tretjen e gëlbazës, laksativ, rregullon funksionin e organeve të frymëmarrjes, lehtësimin e kollës, shërimin. dhimbje menstruale, dismenorre, presion të lartë të gjakut, apendiksit, hematoma, ënjtje dhe dhimbje të shkaktuara nga trauma, trajtim i bllokimit të enëve të gjakut.

+ Rrënja e pjeshkës: Përdoret nga jashtë për të trajtuar ënjtjen, dhimbjen dhe zierjen për trajtimin e verdhëzës dhe hepatitit.

+ Lëngu i kërcellit të pjeshkës: Trajton dizenterinë e përgjakshme, diabetin, bronkitin.

+ Dega e pjeshkës: Kuron malarinë.

+ Gjethet e pjeshkës: Përmban amigdalinë, acid tanik, kumarinë. Gjethet e pjeshkës përdoren shpesh për të vrarë insektet: Zhytuni në ujë të ndenjur për të vrarë insektet, futini në tualet për të vrarë krimbat, zieni ujë për të kuruar kruajtjen, zgjeben, vaginitin.

+ Lulja e pjeshkës: Ka efekt në uljen e gazit, eliminimin e ascitit, diuretik. Vaji i luleve të pjeshkës bën krem ​​për fytyrën, lëkura e fytyrës do të jetë e lëmuar…


Pyll me lule pjeshke në Moc Chau

Pyll me lule pjeshke në Moc Chau

Burimi: Administratori i Përgjithshëm

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now