15+ Thuốc diệt Ốc Sên gốc tự nhiên có lợi cho cây trồng | Flowerfarm.vn

Kërmilli janë ngrënës të gjetheve, veçanërisht gjethet e reja jeshile, ato shtrihen shumë shpejt kur bie shi. Kërmijtë shpesh zvarriten për të ngrënë shumë gjatë natës, gjatë ditës shpesh fshihen me shumë kujdes.

Aftësia e tyre për të shkatërruar është shumë e shpejtë në vetëm disa ditë, kështu që nëse nuk ka një metodë parandalimi në kohë, do të dëmtojë seriozisht të korrat.

Karakteristikat e dëmshme të kërmijve

Si të vrasim kërmijtë

☑ Kërmijtë janë një lloj molusqesh (moluske), disa kanë guaskë e disa jo. Koka ka 2 tentakula (mustaqe), i gjithë trupi është i mbuluar nga një shtresë mukusi.

☑ Si specie e egër, gjatë ditëve të nxehta ato shpesh gërmojnë në tokë, fshihen në gropa, fshihen nën gjethe, shkurre ose në fund të vazove.

☑ Në habitatin e tyre natyror gjatë stinës së thatë, ata mund të flenë për muaj të tërë, por duhet vetëm një dush (zakonisht në pranverë) që ata të funksionojnë normalisht.

☑ Kërmijtë shpesh pëlqejnë të hanë pjesë të reja të bimëve si majat e reja, gjethet e sapodala… Dy llojet e lotusit të gjatë dhe të zhveshur siç tregohet në foto janë më të vështirat për t’u trajtuar, për shkak të numrit të madh dhe të vështirë për t’u vëzhguar. .

Si të vrasim kërmijtë me kurthe

Kjo metodë zbatohet për kopshte të vogla perimesh, për kultivimin e perimeve në shkallë familjare, për kërpudhat e zhveshura dhe speciet e vogla me predha.

1. Trajtoni kërmijtë me një kurth lëkure shalqini

Kjo ndihmon për të kapur kërmijtë pa i vrarë ata. Nëse jeni kultivues dhe nuk doni të vrisni, mund ta aplikoni këtë metodë për të kapur kërmijtë dhe për t’i lëshuar diku tjetër.

Hapi 1: Prisni lëkurën e shalqirit në copa të vogla mesatare, lëvorja duhet të ketë një mish të kuq të ëmbël për të tërhequr kërmijtë.

Si të vritni kërmijtë me lëkurë shalqini

Hapi 2: Vendoseni lëkurën e shalqirit rreth bazës së perimeve në mënyrë që sipërfaqja e lëvozhgës të jetë në nivel me tokën, në mënyrë që kërmijtë të zvarriten lehtësisht lart. Për shkak se kërmijtë mund të nuhasin ushqimin vetëm në një gamë të ngushtë, është e nevojshme të vendosni shumë bishtaja shalqini.

Si të shpëtojmë nga kërmijtë me lëvozhgën e shalqirit

Kurthi i kërmillit duhet të vendoset në pasdite të freskët, rreth orës 16-17.

Hapi 3: Dilni në orën 21:00 për të kontrolluar efektivitetin e kurthit, nëse ka kërmij, mund t’i mbledhni, më pas vendosini përsëri lëkurat e shalqirit në kurth. Ju gjithashtu mund të mbledhni kërmijtë në mëngjes, por duhet të zgjoheni herët, nëse jeni vonë, kërmijtë do të zvarriten.

Si të trajtoni kërmijtë me lëkurë shalqini

Si të kapni kërmijtë me lëkurë shalqini

shënim: Copat e shalqinit që janë ende të mira mund të ruhen për kapje të mëtejshme. Një mënyrë e shpejtë për të mbledhur kërmijtë është zhytja e copave të shalqirit në ujë, ata do të shkëputen vetë.

2. Vritni kërmijtë me kurthe birre

Kjo mënyrë ndihmon në kapjen dhe vrasjen e kërmijve, përdorni çdo lloj birre dhe metoda është mjaft e thjeshtë.

Hapi 1: Përdorni pjata të vogla (lloj salce) të vendosura rreth perimeve në mënyrë që pjata të jetë në nivel me tokën në mënyrë që kërmijtë të mund të zvarriten lehtësisht.

Si të trajtoni kërmijtë me birrë

Meqenëse kërmijtë nuhasin vetëm në një gamë të ngushtë, duhet të vendosen më shumë pjata.

Hapi 2: Hidhni birrën në pjatë rreth 1/2 deri në 2/3 e pjatës. Duhet të bllokohet në pasdite të freskët nga ora 16-17h.

Si të vrasim kërmijtë me birrë

Hapi 3: Në mbrëmje, mund të dilni për të kontrolluar nëse kurthi është efektiv, mblidhni disqet në mëngjes, prisni deri në pasdite për të vendosur përsëri kurthin.

Si të kapni kërmijtë me birrë

Si të kapni kërmijtë me birrë

shënim: Mos e ripërdorni birrën e bllokuar sepse ajo ka ulur shijen e saj dhe nuk është më tërheqëse për kërmijtë.

3. Trajtoni kërmijtë me ujë Coca

Kërmijtë pëlqejnë ëmbëlsirat dhe aromatike, ndaj edhe Coca bëhet objektivi i tyre. Ne kryejmë edhe kurthe kërmilli me koka të ngjashme me birrën. Por kjo vlen për kërmijtë më të mëdhenj.

Hapi 1: Vendosni kupa të mëdhenj në kopshtin e pasmë, në mënyrë që tasi të jetë në nivel me tokën, në mënyrë që kërmijtë të mund të zvarriten lehtësisht.

Si të vrasim kërmijtë me koka

Hapi 2: Hidhni koks mesatar 1/2 deri në 2/3 tas. Koha më e mirë për të derdhur koks është në muzg (është thjesht errësirë).

Si të trajtoni kërmijtë me ujë koka

Hapi 3: Të nesërmen në mëngjes, mblidhni kërmijtë e bllokuar.

Si të kapni kërmijtë me koka

Si të kapni kërmijtë me koka

4. Kurth kërmilli me lëkurë portokalli

Mënyra për ta bërë atë është e ngjashme me sa më sipër, kështu që nuk kam më nevojë për udhëzime specifike. Pasi portokalli pritet në gjysmë, shtrydhet për të marrë lëngun, duke lënë lëvozhgën dhe fibrat brenda, përdoret për ta vendosur në kopshtin e perimeve në mënyrë që gryka e lëvozhgës së portokallit të jetë në nivel me tokën në mënyrë që kërmijtë të mund të zvarriten lehtësisht. .

Përdorni lëkurën e portokallit për të vrarë kërmijtë

Duhet të zgjidhni portokall të ëmbël, kërmijve u pëlqejnë më mirë. Vendosni kurthe në mbrëmje, mblidhni natën vonë ose herët në mëngjes. Kjo metodë vlen për kërmijtë e zhveshur dhe kërmijtë e vegjël.

5. Kurthe të tjera të ngjashme të kërmillit

Kurthet e kërmillit për nga metoda dhe koha janë të ngjashme, vetëm materialet e përdorura janë të ndryshme. Prandaj, nëse jepni të gjitha udhëzimet, kërkon shumë kohë.

Krahas 4 mënyrave të paraqitura më sipër, materialin e kurthit mund ta zëvendësoni me kastravec, gjethe hibiskusi, lëvozhgë dhe fibra të frutave, mjaltë… të gjithë këta janë përbërës shumë tërheqës për kërmijtë.

Një mënyrë tjetër e zhdukjes kërmilli është të inkurajoni grabitqarët e tjerë në kopsht që të hanë kërmijtë. Këto kafshë përfshijnë kalamajtë dhe bretkosat që mund t’i “ftoni” në kopshtin tuaj me shtëpi prej qeramike.

Përveç shumicës së shpendëve (veçanërisht robinave), breshkat, gjarpërinjtë me vija dhe salamanderët njihen gjithashtu që kënaqen duke ngrënë kërmij.

Si të shpëtojmë nga kërmijtë

Përveç vendosjes së kurtheve për kapjen e kërmijve ose përdorimit të insekticideve, mund të përdorni një mënyrë tjetër për t’i trembur ata larg bimëve.

Megjithatë, këto mënyra shpesh nuk janë të plota, nga ana tjetër, ato nuk janë të zbatueshme për tenxhere me bonsai, sepse kjo është një hapësirë ​​burgu, kështu që kërmijtë nuk do të dinë se ku të shkojnë, ata do të fshihen përsëri përreth.

1. Përdorni lëvoren dhe tallashin e kontrollit

Vezët, pasi përdoren, mblidhen, thyhen në copa dhe spërkaten në tokë rreth bazës së pemës. Lëvozhgat e vezëve kanë skaje të mprehta dhe do të irritojnë trupin e butë të kërmijve, kështu që ata do të shmangin zvarritjen nëpër lëvozhgë për t’u ngjitur në pemë.

Ndjek kërmijtë me lëvozhgat e vezëve

Jo vetëm kaq, lëvozhga e vezës përmban edhe kalcium, kështu që bëhet një pleh ushqyes për tokën. Të njëjtin efekt ka edhe tallash.

2. Përdorni ujë dhe llum kafeje

Merrni ujin e ftohur të kafesë në një shishe me spërkatje dhe më pas spërkateni drejtpërdrejt në gjethe, në tokë, madje edhe në kërmijtë.

Ndjek kërmijtë me llum kafeje

Lluhurat e hedhura të kafesë spërkaten rreth bazës së pemës dhe tokës për të shtuar lëndë ushqyese në tokë. Kjo është mënyra për të zmbrapsur dhe Shfarosja e kërmillit hulumtuar nga Departamenti i Bujqësisë i Shteteve të Bashkuara.

3. Përdorni tokë diatomite

Toka diatomite është një shkëmb pluhur nga mikroorganizmat detarë të fosilizuar. Kjo substancë ka skaje të vogla të mprehta dhe është e dëmshme për molusqet.

Përdorimi i tokës diatomite

Toka diatomite mund të spërkatet në tokë rreth shtretërve të bimëve dhe luleve. Sidoqoftë, efektiviteti i kësaj metode do të ulet kur toka është e lagësht, kështu që duhet të spërkatni një shtresë të re dheu diatomite pas ujitjes së bimëve ose pasi të bjerë shi.

Dhe gjithashtu duhet t’i kushtoni vëmendje blerjes së llojit të duhur të ushqimit me diatomit, jo toksik.

4. Spërkatni pluhur gëlqereje

Përhapeni pluhur gëlqereje në tokë, bimë në vazo ose në majë të tenxhere pranë bazës së pemës, përhapeni 2-3 herë në muaj.

Ndjek kërmijtë me gëlqere pluhur

Mund të përdorni edhe kripë, por kripësia e kripës mund të ndikojë tek bimët, ndaj bëni më shumë kujdes.

5. Përdorimi i bakrit

Për shkak të reagimit ndërmjet metalit dhe mukusit (viskoze) për shkak të kërmilli sekretohet gjatë lëvizjes. Kjo përgjigje gjeneron një sinjal nervor elektrik që është shumë i pakëndshëm për kërmillin, në thelb si një goditje elektrike, kështu që ka aftësinë për t’i zmbrapsur shumë mirë kërmijtë.

Ndjek kërmijtë me shirit bakri

Duke bërë: Blini një rrotull shirit bakri në një fidanishte dhe mbështilleni rreth një kopshti perimesh ose shtrati lulesh, ose thjesht mund të vendosni disa monedha bakri rreth bazës së pemës që do të mbrohet.

6. Përdorni hudhër

Një studim i fundit nga shkencëtarët në Universitetin e Newcastle, MB, kërmijtë do të largohen nga kopshti juaj nëse ka disa bimë hudhre në kopsht. Dr Gordon Port, i cili drejtoi studimin, tha se vaji i hudhrës mund të vrasë edhe kërmijtë.

Konkretisht, kur bie në kontakt me hudhrën, sasia e zhulit për shkak të kërmilli sekrecionet befas rriten dhe “duken të dehidratuara”. Ai dyshoi se fenomeni ishte rezultat i një procesi të vajit të hudhrës që vepron në sistemin nervor të kërmillit, por eksperimentet nuk dhanë prova të mjaftueshme për ta mbështetur këtë.

Duke bërë:

Merrni rreth 10 bulbs hudhër, shtypni, shtrydhni ujin, përzieni me 2 gota ujë. Kjo dozë mund të ndryshohet në varësi të dendësisë dhe sipërfaqes së bimëve.

Vritni kërmijtë me hudhër

Hidheni në një shishe me spërkatje dhe spërkatni bimët, lulet dhe barishtet si një repelent natyral për kërmijtë dhe kërmijtë.

Ilaç special i kërmillit

Sipas Dr. Nguyen Thi Nhung (ish-drejtues i departamentit të ilaçeve, barërave të këqija dhe mjedisit – Instituti i Mbrojtjes së Bimëve), kur kërmijtë duhet të spërkasin llojin e duhur të barnave, të cilat janë ilaçe të regjistruara posaçërisht për kontrollin e kërmijve.

Shkoni në dyqan dhe kërkoni të blini ilaçe që përmbajnë përbërësit aktivë Cypermethrin ose Kafeinë + Sulfat Nikotinë + Azadirachtin ose Saponin.

Megjithatë, është e rëndësishme të kontrolloni për ilaçin e saktë që është i regjistruar me përjashtim të kërmijve, sepse disa barna që përmbajnë përbërësit aktivë të mësipërm, por që nuk janë të regjistruar përveç kërmijve janë gjithashtu joefektive.

Shënim: Përdorimi i drogës për të vrarë kërmijtë vlen vetëm për kopshtet e mëdha të perimeve. Megjithatë, ne nuk rekomandojmë përdorimin e barnave, nëse mund të aplikohen metoda organike, ato duhet të aplikohen.

Masat e kultivimit për parandalimin e kërmijve

Kërmijtë rriten në kushte të errëta, mungesë drite, tokë të lagësht… Prandaj, mbajeni kopshtin gjithmonë të ajrosur dhe të thatë. Është gjithashtu e mundur të spërkatni pluhur gëlqereje rreth brazdës së shtratit të perimeve.

1. Ndryshoni orarin e ujitjes

Bëni kërmilli Preferon tokën me lagështi, pasi ato do të lëvizin më lehtë dhe më shpejt në tokë me lagështi.

Pra, thjesht ndryshoni kohën e ujitjes në mëngjes në vend të pasdites vonë ose në mbrëmje, do të siguroheni që toka të jetë pak e thatë para se të bjerë nata.

Kjo do ta bëjë shumë më të vështirë lëvizjen e kërmijve dhe në fakt mund të zvogëlojë pamjen e tyre deri në 80%.

2. Pastroni rrënojat nën pemë

Kërmilli Ata pëlqejnë të fshihen në qoshet dhe të çarat që mund të gjejnë, kështu që ju duhet të pastroni mbeturinat nën pemë dhe lule. Në këtë mënyrë kërmilli do të ekspozohet dhe nuk dëshiron të jetojë më atje.

3. Rritni bimë që largojnë kërmijtë

Ka disa bimë, lule dhe barishte që dihet se janë irrituese për kërmijtë, kështu që mund të mendoni t’i shtoni ato në kopshtin tuaj. Midis tyre janë lule të tilla si freesia, luleradhiqe, rododendron, dhelpra, krizantemë, hibiscus, barishte si nenexhiku, rozmarina, kopra, majdanozi dhe borziloku.

4. Përpunoni rregullisht tokën rreth pemës

Kjo do të shkatërrojë të gjitha vezët e kërmillit në tokë. Kjo mund të zvogëlojë numrin e kërmijve më vonë.

5. Shtoni materiale dekorative

Përdorni materiale të peizazhit si copa druri dhe zhavorr. Disa materiale të tilla si copat e drurit, zhavorri dhe rëra e bëjnë të vështirë ngjitjen e kërmijve dhe mund t’i pengojnë ata të folezojnë në kopsht.

Artikulli është referuar nga kanalet në Youtube si Quoc Thinh Le dhe Nam Rau

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now