3 Cách ủ Phân hữu cơ tại nhà CỰC đơn giản không mùi khó chịu | Flowerfarm.vn

Sot do të doja të drejtoja Si të bëni pleh organik nga mbeturinat e kuzhinës? i pastër, pa erë, kohë e shpejtë inkubimi. Artikulli është përpiluar nga videot në kanalin e tij në Youtube Quoc Thinh Le. Ju ftojmë të konsultoheni!

Si të bëni pleh organik nga mbeturinat e kuzhinës

1. Përbërësit

 • Llojet e mbetjeve organike të kuzhinës: perime jeshile, lëvozhga frutash, lëvozhga e vezëve, lëvozhga e farave…;
 • Sheqer i rafinuar (sheqer kallami, sheqer i grirë, sheqer i kuq) ose sheqer gatimi: 1 kg;
 • Styrofoam ose kovë (kovë e rrumbullakët): 25 litra;
 • Probiotikët Emzeo dhe Emic;
 • Uji: 10 litra.

2. Si ta bëni atë

Hidhni 10 litra ujë në kovë.

Si të kompostoni në shtëpi 13

Grini sheqerin e grimcuar në copa të vogla, shpërndajeni në 10 litra ujë.

Si të kompostoni në shtëpi 12

Si të kompostoni në shtëpi 11

Shtoni gjysmë pako Emzeo për të ndihmuar në dekompozimin dhe deodorimin e mbetjeve organike.

Si të kompostoni në shtëpi 10

Shtoni gjysmë pako Emic për të ndihmuar në zbërthimin e mbetjeve më shpejt, ose një paketë të tërë edhe më shpejt.

Si të kompostoni në shtëpi 9

I trazuar.

Si të kompostoni në shtëpi 8

Hidhni 3 kg mbeturina kuzhine. Nëse është më shumë se 3 kg, shtoni ujë dhe sheqer, nëse është më pak se 3 kg, shtoni më pak ujë dhe sheqer.

Si të kompostoni në shtëpi 7

Përhapeni në mënyrë të barabartë dhe shtypni poshtë, duke i lënë mbeturinat të thithin ujin.

Si të kompostoni në shtëpi 6

Më pas përdorni kapakun e kutisë së stiroporit për ta mbuluar dhe mbulojeni me gurë ose tulla për të parandaluar hyrjen e insekteve. Mbajeni në një vend të errët për t’u inkubuar, absolutisht mos e ekspozoni në rrezet e diellit direkte.

Si të kompostoni në shtëpi 5

Disa dite me vone nese ka mbeturina shtojme, shtojme sasine e duhur te ujit + perzierjen Emzeo + Emic.

Si të kompostoni në shtëpi 3

Çdo kosh prej 25 litrash stiropori mund të kompostojë deri në 6 kg mbeturina kuzhine.

Periudha e inkubacionit është rreth 25 ditë për të qenë në gjendje të fekondoni bimën. Mund të shkurtohet në 15 ditë duke bërë pure përzierjen e mbeturinave përpara inkubimit, por lëkura e frutave duhet të mbahet e freskët në mënyrë që të mos jetë e dëmshme gjatë bluarjes, duke e mbështjellë në frigorifer për ta ruajtur.

Kujdes: Është e nevojshme të çlirohet avulli i krijuar nga plehu nëse kompostohet në mënyrë pure në një enë hermetike. Mënyra më e lehtë është të hapni një vrimë të vogël në trup afër grykës së shishes, të vendosni një top pambuku, të merrni shiritin maskues, por të lini pak pambuk të hapur që të largohet avulli.

Si të kompostoni në shtëpi 2

3. Si të fekondohet?

Përdorni një sitë për të filtruar mbetjet, përzieni 30-60 ml pleh me 10 litra ujë, ujisni direkt në pemë dhe vendoseni mbetjen në tokë rreth bazës së pemës. Nëse aplikohet drejtpërdrejt, nuk ka nevojë të filtrohet, qëllimi i përdorimit të një sitë është të shmangni bllokimin e zorrës së ujitjes.

Si të kompostoni në shtëpi

Mund të përzihet me plehra të tjerë organikë si pleh organik, lëng bananeje ose GE banane për të rritur efikasitetin.

Aplikojeni 1-2 herë çdo herë në pasdite të freskët. Aplikoni rrënjë për bimët në vazo, secila rrënjë është 100-200 ml.

Si të kompostoni pleh organik 2 në 1 gjatë kompostimit dhe plehërimit nga mbeturinat e kuzhinës

Kjo mënyrë kompostimi ka avantazhin e të qenit i rregullt dhe i pastër, absolutisht pa erë, i përshtatshëm për të punuar në zona të banuara ose qytete të mëdha; Lehtë për t’u bërë; Plehrat e kuzhinës dekompozohen shpejt.

Nga ana tjetër, si kompostimi ashtu edhe plehrat 2 në 1, nuk kërkon kohë për të plehëruar, por bima i përdor lëndët ushqyese ngadalë.

1. Përbërësit

 • Llojet e mbetjeve organike nga kuzhina;
 • Shishe plastike (shishe uji të pijshëm, shishe plastike, vazo bimësh…) me kapacitet të përshtatshëm për sasinë e mbeturinave dhe llojin e bimëve;
 • Pluhur plehrash Emuniv ose kërpudha antagoniste.

2. Si ta bëni atë

Pritini 4 qoshet e pjesës së poshtme të shishes plastike.

Si të bëni pleh organik në shtëpi 10

Për shishet e ujit të pijshëm presim pjesën e sipërme për të bërë kapakun e shishes.

Si të bëni pleh organik në shtëpi 9

Për shishet plastike, është më e vështirë të dizenjoni kapakun, pastaj ta mbuloni me një qese plastike dhe ta rregulloni me një brez elastik.

Si të bëni pleh organik në shtëpi

Gërmoni tokën pranë bimës, aq sa të mbulojë fundin e tenxhere. Vendoseni tenxheren dhe mbushni tenxheren me dhe.

Si të bëni pleh organik në shtëpi 7

Vendoseni tenxheren në mënyrë që pjesa e poshtme të jetë më afër rrënjëve për t’i lejuar ato të rriten brenda, duke thithur si mbetjet e kuzhinës ashtu edhe kullimin.

Si të bëni pleh organik në shtëpi 6

Pluhuri i kompostos ka efektin e vrasjes së patogjenëve, duke përshpejtuar dekompozimin e mbetjeve organike që bimët të thithin, duke siguruar mikroorganizma të dobishëm për tokën, duke rezistuar ndaj sëmundjeve kërpudhore dhe duke parandaluar sëmundjet e rrënjëve.

Si të bëni pleh organik në shtëpi 5

Spërkatni pak pluhur plehrash në fund të kavanozit, qëllimi është të trajtoni kullimin nga mbetjet organike.

Si të bëni pleh organik në shtëpi 4

Vendosni një shtresë mbeturinash, çdo shtresë 5 cm mbeturinash të spërkatura me pluhur plehrash. Në fund spërkatni sipër një shtresë të hollë pluhur plehrash.

Si të bëni pleh organik në shtëpi 3

Në ditët në vijim, kur të ketë më shumë mbeturina, vazhdoni t’i shtoni dhe spërkatni fillimisht të njëjtin pluhur plehrash.

Mbyllni kapakun, mbulojeni me një qese plastike të zezë për të krijuar një hije që ndihmon në rritjen e mikroorganizmave në kompost.

Si të bëni pleh organik në shtëpi 2

Në vendet me erë, përdorni tulla ose gurë për t’i mbuluar ato për të shmangur fluturimin e qeseve plastike.

Si të bëni pleh organik në shtëpi

Kjo mënyrë nuk i ngroh rrënjët, kështu që mund të jeni të sigurt. Mund të ketë krimba në tenxheren e kompostimit, por kjo nuk do ta dëmtojë bimën.

Kjo metodë kompostimi zbatohet për bimët në vazo ose bimët e rritura në sasi të vogla, të përshtatshme për lokalitetin ose vendndodhjen me klimë të freskët. Për sa u përket perimeve të tilla si marule, lakra etj., përdorni metodën e kompostimit në fillim të artikullit ose kompostimin e bërë nga bananet, havjar, dhe do t’i ndaj më vonë.

Si të bëni kompost nga bananet, vezët, qumështi dhe peshku në shtëpi

Kjo metodë zbatohet për bimët që rriten në një hapësirë ​​të ngushtë, të cilat duhet të sigurojnë periodikisht lëndë ushqyese për të zhvilluar në kohë lëndë ushqyese të mjaftueshme.

1. Përbërësit

Si të kompostoni pleh organik 13

 • 2-3 banane të pjekura, 2 vezë, 1 pako qumësht të freskët ose 200 gr qumësht pluhur (gjithsej 600 gr);
 • Peshku (trupi, koka, zorrët): 400g;
 • Melasa: 1 litër;
 • Lëkura e portokallit dhe ananasi;
 • Një kanaçe birre e çdo lloji është e mirë;
 • Pluhur kompost Emuniv tip 200g;
 • Një enë 5 litra.

2. Si ta bëni atë

Fillimisht priteni bananen në feta të holla.

Si të kompostoni pleh organik 23

Vendoseni në kavanoz.

Si të kompostoni pleh organik 22

Më pas shtoni 2 vezë, duke përfshirë edhe lëvozhgat.

Si të kompostoni pleh organik 21

Vendoseni në qumësht.

Si të kompostojmë 20. pleh organik

Shtoni 1 litër melasë.

Si të kompostoni pleh organik 19

Shtoni një portokall të grirë hollë në lëkurë për aromë.

Si të kompostoni pleh organik 18

Shtoni gjysmat e ananasit të grirë.

Si të kompostoni pleh organik 17

Hidhni në 1 kanaçe birrë.

Si të kompostojmë 16. pleh organik

Shtoni gjysmë pako pluhur plehrash (e barabartë me 100 g) ose produkte të tjera kompostimi me përdorim të barabartë.

Si të kompostojmë 15. pleh organik

Shtoni 400 gr peshk.

Si të kompostojmë 14. pleh organik

Në fund, shtoni ujë. Përdorni ujë të pijshëm, nëse është ujë rubineti, duhet të lihet në ajër për 1 ditë që të largojë klorin.

Si të kompostojmë 12. pleh organik

Lini një hapësirë ​​në kavanoz, mos e mbushni me ujë.

Si të kompostoni pleh organik 11

Përdorni një shkop të vogël për të trazuar përzierjen, mbulojeni dhe shpëlajeni pjesën e jashtme të kavanozit.

Si të kompostojmë 10. pleh organik

Gjatë procesit të inkubacionit, do të prodhohet shumë avull për të shtrirë kavanozin, ekzistojnë 2 mënyra për të lëshuar avullin. Mënyra e parë është të përdorni një tullumbace për të mbuluar grykën e shishes, të lidhni një brez elastik rreth gojës.

Si të kompostojmë 9. pleh organik

Metoda 2 është të hapni një vrimë të vogël në kavanoz, të vendosni lesh pambuku dhe shirit, mos harroni të lini pak pambuk në mënyrë që të ketë një vend për të shpëtuar.

Si të kompostoni pleh organik 8

Merrni një qese plastike të zezë për të mbuluar tenxheren e kompostimit për të krijuar një hije për të ndihmuar mikroorganizmat të rriten më mirë. Mos e vendosni në një vend të ekspozuar ndaj dritës së diellit.

Si të kompostoni pleh organik 7

Periudha e inkubacionit është të paktën 2 javë për të qenë në gjendje të hiqni plehun, zakonisht 3-4 javë është më e mira.

Fotografia e mëposhtme është rezultat i kompostimit në një fuçi nga havjar banane pas 2 javësh, shtresa probiotike zhvillohet shumë mirë dhe është e mbushur në sipërfaqe.

Si të kompostoni pleh organik 6

Nëse produkti i birrës nuk ka një erë të keqe, ia keni dalë.

Si të kompostojmë 5. pleh organik

3. Si të fekondohet?

Para plehërimit është e nevojshme të përzihet mirë, të përzihet raporti 50 ml pleh me 10 litra ujë.

Si të kompostoni pleh organik 4

Plehëroni 1-2 herë në javë në pasdite të freskët.

Si të kompostoni pleh organik 3

Kur përdorni një shishe me spërkatje, përdorni një sitë dhe peshqir për të filtruar mbetjet. Përzieni 10 ml pleh organik me 1 litër ujë.

Si të kompostoni pleh organik 2

Si të kompostoni pleh organik

Shënim: Për perimet me gjethe të holla, si p.sh.

Më sipër është i gjithë udhëzuesi im për czgjedha e kompostimit në shtëpi nga mbeturinat e kuzhinës është shumë e thjeshtë, e shpejtë dhe nuk shkakton aroma. Shpresoj që artikulli të jetë i dobishëm për lexuesit!

Burimi: Artikulli është përpiluar nga kanali Youtube Quoc Thinh Lelexuesit ju lutemi vizitoni kanalin e tij për mësime video!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now