Cá lóc cảnh – Đặc điểm, phân loại & cách nuôi hiệu quả | Flowerfarm.vn

Për ata që janë të apasionuar pas peshqve dekorativë, sigurisht që e kuptojnë shumë mirë peshkun zbukurues kokë gjarpër dhe ngjyrat unike dhe të jashtëzakonshme të kësaj linje peshku dekorativ. Në këtë artikull, Foo do t’ju udhëzojë se si të kujdeseni siç duhet për kokën e gjarpërinjve dekorativë së bashku me llojet e njohura të gjarpërinjve sot, në mënyrë që ju t’i zgjidhni me lehtësi.

Informacion rreth peshkut dekorativ me kokë gjarpri

Gjarpërinjtë dekorativë i përkasin familjes Channidae. Ato shpërndahen natyrshëm nga Irani juglindor dhe Afganistani lindor në lindje deri në Kinë, në veri në Siberi, në jug në ishullin Java dhe nga Nili i Bardhë në perëndim deri në degët e Senegalit, Çadit dhe në jug deri te degët e lumit Kongo në Afrikë. .

Peshku dekorativ me kokë gjarpëri

Peshku dekorativ me kokë gjarpëri ka dy gjini (Channa, Parachanna) dhe përfshin 34 lloje (31 Channa dhe 3 Parachanna). Edhe pse divergjenca është shumë më e madhe dhe ka një gamë të gjerë speciesh të papërshkruara, veçanërisht në Indi.

Pamja e këtij peshku nuk ndryshon shumë nga peshqit komercialë, por ngjyra dhe literatura e tyre bën që shumë njerëz të dashurohen me shikim të parë.

Sepse janë shumë të spikatura duke sjellë estetikë të lartë në hapësirën e shtëpisë. Kjo është arsyeja pse peshku dekorativ me kokë gjarpëri i dashur dhe i zgjedhur nga shumë njerëz.

Kur rritin kokë gjarpërinjsh dekorativë në një akuarium, atyre u pëlqen të kenë shumë alga bisht ose specie ujore për shkak të zakoneve të tyre të fshehjes dhe ndjekjes. Gjatë verës ato janë aktive në shtresën e sipërme ujore, në dimër janë më të thella.

Nëse kujdeseni mirë, ndiqni standardet teknike, ushqeheni rregullisht, në kushte të favorshme, peshqit zbukurues kokë gjarpër do të rriten shumë fort dhe do të bëjnë vezë.

Si të rritni peshk dekorativ me kokë gjarpëri?

1. Habitati i peshkut dekorativ kokë-gjarpër

Shumë lloje të kokës së gjarprit vijnë nga habitate të buta (deri në 8 GH) dhe pak acide në neutrale (pH 5 deri në 7 pH) dhe këto vlera përfaqësojnë një udhëzues të përshtatshëm për mirëmbajtje të suksesshme.

Si të rritni peshk dekorativ me kokë gjarpëri

Rritja e peshkut me kokë gjarpri nuk ka nevojë t’i kushtojë vëmendje dekorimit të akuariumit. Peshku dekorativ me kokë gjarpëri tenton të lëvizë vetëm kur bëhet fjalë për sipërfaqen e ujit. Ata e kalojnë kohën duke u krehur në mes të ujit ose duke u mbështetur në fund duke u fshehur si grabitqarë në pritë.

Prandaj, është e nevojshme t’u sigurohet atyre një hapësirë ​​e madhe fshehjeje në formën e drurit të rrjedhshëm dhe vegjetacionit të zhytur. Është e mundur të përdoret fitoplanktoni si mbulesë sipërfaqësore.

Peshqit me kokë gjarpëri kanë përshpejtim të fortë dhe mund të trokasin gjërat në rezervuar ose të trazojnë nënshtresën. Për këtë arsye këshillohet përdorimi i zhavorrit në çdo akuarium me kokë gjarpri në vend të rërës së imët.

Përndryshe, përzierja e vazhdueshme e grimcave të imta të rërës do të bllokojë filtrin. Peshku dekorativ me kokë gjarpëri mund të mbytet kur nuk i afrohet sipërfaqes, lini mjaftueshëm ajër kur mbushni rezervuarin.

2. Ushqimi i peshkut koka gjarpëri dekorativ

Gjarpërinjtë dekorativë njihen gjithashtu si ngrënës të pangopur dhe njerëzit shpesh mendojnë se në akuariume pranojnë vetëm karrem të gjallë. Megjithatë, në fakt, kokat e gjarpërinjve dekorativë mund të praktikojnë ngrënien e peletave për kokat e gjarpërinjve dekorativë.

Ushqim për peshqit zbukurues kokë gjarpër

Peshqit me kokë gjarpri mund të hanë karrem të gjallë dhe të pranojnë butak, peshq, karkaleca për konsum njerëzor dhe fishekë të pasur me proteina. Përveç kësaj, me ushqime të tjera të freskëta jo-ujore ju mund të ushqeni ende në mënyrë të sigurt krimbat e miellit, krimbat e tokës dhe kriket. Peshqit e rinj me kokë gjarpëri do të hanë karkaleca krill dhe krimba të kuq.

3. Teknika për rritjen e peshkut dekorativ kokë-gjarpër

Kokat e gjarpërinjve dekorativë kanë një tolerancë të mirë sepse shpesh jetojnë në ujëra me pak specie aktive. Në fakt, ka pasur shumë raste të ngordhjes së peshqve kur mbahen në akuariume për arsyen e thjeshtë se janë peshq që pëlqejnë ujin e ndenjur, nëse e ndërrojnë shpesh ujin, do të ngordhin.

Përveç kësaj, në mjedisin e ujit të rubinetit, ky peshk vështirë se mund të përshtatet sepse ka shumë klor që nuk i garanton ata faktorë.

Teknika për rritjen e peshkut dekorativ kokë-gjarpër

Kur zgjidhni një filtër peshku, zgjidhni produkte me një kapacitet të madh dhe kapacitet të lartë filtrimi biologjik për të ndihmuar në mbajtjen e shumë mikroorganizmave të dobishëm.

Në përgjithësi, ky peshk është një nga peshqit më të lehtë për t’u rritur dhe për t’u kujdesur, ju mund ta blini atë kudo, vetëm sigurohuni që të dini se si ta ndryshoni ujin siç duhet.

Pasi të keni blerë peshq dekorativ kokë-gjarpër, por nuk hanë menjëherë, mos u shqetësoni sepse ndryshimi i papritur në mjedisin ujor i bën ata të mos integrohen, por kjo situatë do të marrë fund së shpejti. Pas vetëm disa ditësh ata do të hanë ushqimin e tyre si zakonisht.

Parametrat e përshtatshëm të ujit:

  • Temperatura: nga 14 deri në 28°C
  • pH: nga 6.0 në 8.0
  • Fortësia: 36 deri në 357 ppm

Çmimi i peshkut zbukurues kokë gjarpëri sot në treg

Cmimi i shitjes i peshkut ornamental koka gjarper

Çmimi i peshkut dekorativ me kokë gjarpëri varion nga 500,000 deri në 100,000,000 VND në varësi të nevojave tuaja dhe zgjedhjes së specieve të duhura të peshkut. Ky është një çmim i peshkut dekorativ me kokë gjarpëri në treg sot për referencën tuaj.

Përzgjidhet peshku dekorativ me kokë gjarpëri: nga disa dhjetëra milionë në qindra milionë/peshk.

Peshku me kokë gjarpri mbretëreshë: gjatësia nga 23 në 25 cm – çmimi nga 800,000 në 1,000,000 VND.

Peshk kokë gjarpri me perla të zeza dhe të kuqe: gjatësia nga 23 në 25 cm – çmimi rreth 500,000 VND.

Kokë gjarpër ylber blu, kokë gjarpëri ylber me pesë ngjyra, kokë gjarpëri blu e Bengalit, kokë gjarpëri Myanmar: gjatësia e trupit nga 8 në 9 cm – çmimi nga disa qindra mijë

Peshk kokë gjarpëri me luspa dragoi: rreth 20 cm i gjatë, zakonisht shitet për nga 500,000 VND.

Si të mbarështoni peshq dekorativ me kokë gjarpëri

Riprodhimi i peshku dekorativ me kokë gjarpëri relativisht e lehtë, nëse i jepet mjedisi i duhur ujor. Diskriminimi gjinor në speciet e peshqve nuk është i lehtë për fillestarët, pavarësisht se femrat kokë gjarpërinjsh duken më të shëndosha.

Si të mbarështoni peshq dekorativ me kokë gjarpëri

Nëse është shumë e vështirë të dallosh gjininë e kokës së gjarpërinjve dekorativë, thjesht duhet të vendosni shumë peshq në të njëjtin rezervuar në mënyrë që ata të mund të çiftohen vetë (sigurohuni që akuariumi të jetë mjaft i madh për të strehuar shumë peshq në mënyrë komode. Dhe siguroni shumë e hapësirës së fshehjes për të reduktuar karakterin agresiv të peshkut).

Si kokat e gjarpërinjve dekorativë meshkuj dhe femra mbrojnë të skuqurat kur vezët çelin.

Disa lloje të peshqve dekorativë me kokë gjarpri pëlqehen nga shumë njerëz dhe rriten lehtë

1. Kokë gjarpri kobre e artë (Channa Aurantimaculata)

Peshk kobra e artë me kokë gjarpëri

Peshku me kokë gjarpëri kobra e artë është rreth 40 cm në madhësi kur rritet në një fazë të rritur. Kjo është një racë mjaft agresive, kështu që mbani secilin peshk veç e veç.

Me origjinë nga Assam e Veriut në Indi, kjo specie mbahet më së miri në ujë të freskët në një interval të temperaturës nga 20 deri në 26oC. Kushtet ideale të ujit variojnë nga 6 në 7 pH dhe 10 GH.

2. Kokë gjarpri e kuqe (Channa micropeltes)

Peshk koka gjarpri dekorativ pambuku

Peshku me kokë gjarpëri pambuku njihet edhe si koka gjarpër gjigante (Giant snakehead). Ato mund të rriten në një madhësi prej 1 metër ose më shumë. Edhe nëse jeton në mjedisin më të mirë, peshku me kokë gjarpëri është peshku më i madh me kokë gjarpëri. Prandaj, nevojitet një akuarium shumë i madh për të lëshuar një peshk të rritur me kokë gjarpëri.

Peshku me kokë gjarpëri është gjithashtu në grupin e gjarpërinjve agresivë dhe do të sulmojë shumë peshq në rezervuar, duke përfshirë edhe llojin e tyre, edhe nëse janë më të mëdhenj ose edhe pse kokat e gjarpërinjve nuk janë të uritur, ata përsëri do të sulmojnë. Ata kanë dhëmbët më të mëdhenj në fshatin e peshkut me kokë gjarpëri dhe do t’i përdorin për të kafshuar njerëzit.

Edhe pse peshqit e rinj kanë një ngjyrë tërheqëse, të modeluar me një shirit portokalli të ndezur përgjatë trupit të peshkut, me kalimin e kohës ky shirit zbehet shpejt dhe të rriturit kanë një ngjyrë blu të butë dhe të zbehur.

Peshku me kokë gjarpri nuk kërkon një mjedis ujor të ngarkuar dhe mund të mbahet në një temperaturë midis 26 dhe 28oC, me një pH dhe fortësi të personalizuar për sa kohë që nuk është shumë i lartë. Ky peshk dekorativ me kokë gjarpëri është i përshtatshëm vetëm për ata që kanë përvojë në të.

3. Koka e gjarprit xhuxh (Channa gachua)

Peshk xhuxh kokë-gjarpër

Një nga gamën më të gjerë të specieve zbukuruese të kokës së gjarprit, e njohur përgjithësisht si një specie komplekse.

Kokat e gjarpërinjve xhuxh, veçanërisht të miturit nga India e Veriut, duhet të mbahen në ujë më të ftohtë se 18 deri në 25°C, pH mbahet midis 6 dhe 7,5, GH 6 deri në 8 është ideale.

Në fazën e të rriturve, madhësia e peshkut me kokë-gjarpër xhuxh arrin vetëm 20 cm, karakteristikat e këtij peshku janë mjaft të urta dhe mund të mbahen në të njëjtin rezervuar bashkësi me peshq të tjerë me madhësi të ngjashme.

4. Kokë gjarpër perandori (Channa marulioides)

Peshk mbret kokë gjarpër

Peshku mbret me kokë gjarpëri i njohur edhe si peshku me kokë gjarpëri me luspa dragoi, deri në 65 cm i gjatë, i përshtatshëm vetëm për t’u rritur vetëm, ose më së miri për t’u mbajtur me peshq të tjerë të mëdhenj të akuariumit – por gjithsesi ka nevojë për një rezervuar shumë të madh!

Peshku më i mirë me kokë gjarpëri duhet të mbahet në kushte nga 24 në 28oC, pH nga 6 në 7 dhe GH 10.

5. Kokë gjarpër ylber (Channa bleheri)

Skena e ylberit të peshkut me kokë gjarpri

Ky është një anëtar i kokës së gjarpërinjve relativisht të vegjël dhe të butë të grupit të vogël të kokës së gjarpërinjve. Peshku me kokë gjarpri ylber ka pamjen më të gjallë dhe është rreth 20 cm i gjatë, i përshtatshëm për tanke të komunitetit si peshqit xhuxh.

6. Kokë gjarpër bankare (Channa bankanensis)

Peshku dekorativ kokë gjarpëri i Bankës

Peshku me kokë gjarpëri Banka është ndoshta peshku kokë gjarpëri më pickues për sa i përket kushteve të ujit. Ky peshk vjen nga zona e ujit të zi, e cila është jashtëzakonisht acid (pH deri në 2.8), pH duhet të mbahet i ulët (nën 6) sepse nëse është shumë i lartë, peshku sëmuret lehtë.

Peshqit me kokë gjarpri i përshtaten më mirë taninës/acidit humik, kështu që vendosja e torfe në filtër do t’i sjellë shumë përfitime peshkut. Megjithëse madhësia e kokës së gjarprit për të rritur është vetëm 23 cm, karakteri i saj është shumë agresiv dhe është më mirë t’i mbani në një rezervuar të veçantë.

7. Kokë gjarpri e shkëlqyer (Channa lucius)

Peshk i trashë koka gjarpëri dekorativ

Në gjendje të rritet në një gjatësi prej 40 cm, koka e trashë e gjarprit është një nga speciet më të mëdha dhe duhet të kujdeset në përputhje me rrethanat. Karakter relativisht agresiv dhe duhet mbajtur vetëm me peshq të mëdhenj e të shëndetshëm. Kushtet ideale të ujit për rritjen e këtij peshku me kokë gjarpëri dekorativ janë 24 deri në 28oC, pH 5 deri në 6,5 dhe GH 8.

8. Kokë gjarpëri me celulë (Channa pleurophthalma)

Peshku me kokë gjarpëri

Një nga peshqit më tërheqës në Azinë Juglindore, peshku me kokë gjarpëri ka një pamje të ndryshme në krahasim me speciet e tjera me kokë gjarpëri, trupi i peshkut kokë gjarpër është më i ngushtë. Llojet e tjera kanë kërcell të ngjashëm me tuba.

Në natyrë, peshku me kokë gjarpëri shpesh formohet në ujë kafe që është pak më acid se normalja (pH 5 deri në 5.6). Megjithatë, ky peshk është i lehtë për t’u mësuar me diapazonin e pH nga 6 në 7 në akuarium, kështu që mbani temperaturën nga 24 në 28oC dhe uji nuk është shumë i fortë (8 GH).

Peshqit me kokë gjarpri janë relativisht të butë, mund të mbahen së bashku me shumë peshq të mëdhenj dhe të shëndetshëm. Madhësia e rezervuarit gjithashtu duhet të jetë e madhe, sepse ato janë deri në 45 cm në gjatësi.

9. Kokë gjarpri me njolla (Channa punctata)

Peshk me njolla me kokë gjarpëri

Peshku me kokë gjarpëri me njolla është vendas në Indi, është i zakonshëm në një gamë të gjerë, nga i butë në tropikal. Për shkak të një gamë kaq të gjerë të shpërndarjes, ato mund të përballojnë një gamë shumë të gjerë të temperaturës nga 9 në 40oC.

Shumë eksperimente kanë treguar gjithashtu se ato mund të tolerojnë një gamë të madhe pH, kështu që kushtet e ujit nuk janë shumë të rëndësishme për sa kohë që shmanget mbidozimi. Madhësia është mjaft e vogël, rreth 30 cm, megjithatë, peshku me kokë gjarpëri me pika është gjithashtu një peshk agresiv që vetëm gjarpërinjtë me njolla të të njëjtit lloj mund të jetojnë së bashku.

10. Kokë gjarpër Chevron (Channa striata)

Peshku i zi me kokë gjarpëri

Gjarpërinjtë e zinj janë ndër peshqit më të shëndetshëm të ujërave të ëmbla, kushtet e ujit nuk janë shumë të rëndësishme për ta, por gjithsesi duhen shmangur. Ky është një peshk i madh, mesatarisht 90 cm dhe si koka e gjarprit, nuk është i përshtatshëm për t’u mbajtur me asnjë peshk.

11. Kokë gjarpër afrikane (Parachanna obscura)

Peshku dekorativ me kokë gjarpëri

Edhe pse shumë e ngjashme me kokën e trashë të gjarprit në ngjyrë dhe formë, koka e gjarprit afrikane dallohet për hundën e saj të spikatur, të gjatë dhe tubulare. Kur rritet deri në moshën madhore, trupi mund të jetë deri në 45 cm i gjatë, parametrat e ujit për këtë peshk dekorativ me kokë gjarpëri duhet të jenë të ngjashëm me atë të peshkut të trashë me kokë gjarpëri.

Pra, ne kemi mësuar së bashku se si të kujdesemi peshku dekorativ me kokë gjarpëri dhe peshku ornamental popullor kokë gjarpër. Nëpërmjet kësaj, Fao shpreson që ju të mund të zotëroni peshk të gjallë dhe të shëndetshëm me kokë gjarpëri, duke krijuar një kulm për hapësirën e shtëpisë tuaj. Paç fat!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now