Các giống bưởi phổ biến ở Việt Nam | Flowerfarm.vn

1. Grejpfrut Five Roi

– Emri i zakonshëm: Grejpfrut Nam Roi

Emri shkencor: Citrus maxima (Burm) Merr

– Emri anglisht: “Nam roi” pummelo

Kjo është një varietet specialiteti i provincës Vinh Long, në vitet 1920, kjo varietet u prezantua për herë të parë nga kopshtarët në Binh Minh – Vinh Long dhe u bë i famshëm që atëherë (Vo Cong Thanh et al. 2005). Sipas z. Bui Van Tuoc Thuan Tan Hamlet, Komuna Thuan An, Distrikti Binh Minh, Provinca Vinh Long, pema pomelo fillimisht u rrit nga farat.


Pemë pomelo me pesë çati

Pomelos

– Pemë 10-vjeçare me lartësi rreth 7-8m

– Pemët nga degët ose pemët e shartuara zakonisht nuk kanë ose kanë pak gjemba

– Gjethet e reja janë jeshile të lehta, sipërfaqja e sipërme është me qime të imta

– Gjethet e pjekura janë ovale në eliptike, baza është e rrumbullakët ose në formë zemre

– Gjethet janë gjethe të përbëra të deformuara (të vetme me lobe)

– Mbulesa e gjethes është e rrumbullakosur në të dy anët e gjethes me shumë gjëndra vajrash eterike të shpërndara.

– Ngjyra e sipërme e gjethes është jeshile e errët, tehu është vezak, gjethja është e përmbysur në formë zemre.


Grejpfrut lë pesë kamxhik

Grejpfrut lë pesë kamxhik

Lulet rriten në grupe në sqetullat e gjetheve, në secilën tufë lulesh mund të ketë shumë lule ose vetëm një lule, kërcelli i lules është i shkurtër dhe me qime. Lulet janë mjaft të mëdha, i përkasin lules me pesë elementë, me një vezore të madhe dhe shumë stamena të ngjitura. lulet kanë 5 mënyra se si lulet janë të bardha fildishi dhe aromatike

Të gjitha lulet janë të afta të pjalmohen mirë për të formuar fruta, por zhvillimi normal për tufë ka mbetur vetëm 1-3 fruta.


Lulet e grejpfrutit në vitin e gjelit

Lule grejpfrut 5 kamxhik

– Forma e dardhës kur piqet, qendra e frutit është e zbrazët dhe lëvorja është e verdhë, në lëvozhgë ka gjëndra vajore esenciale të zmadhuara, duke e bërë të ashpër sipërfaqen e lëkurës së frutave.

– Lëvorja e trashë: 2,0-2,5cm (në vitet e hershme fruti është shpesh i trashë, ndonjëherë deri në 3-4cm).

– Lëkura e mesme është e bardhë, aromatik, karkaleca është e verdhë e lehtë, e ngushtë, e lehtë për t’u ndarë nga muri i segmentit dhe ka shumë lëng, mish të butë, shije pak të ëmbël dhe të thartë (shkalla Brix 9-11%, raporti i pulpës së frutave nga 60 në më shumë se 60%, pak ose aspak farë në kopshte të specializuara.

– Pesha e frutave: 1,2 kg – 1,4 kg

– Rendiment i lartë prej 280 – 300 fruta/pemë/vit (pemë më të vjetra se 10 vjeç)


Pomelo e qëruar - në formë dardhe

Fruta pomelo të qëruar – Forma dardhe

– Pema rritet dhe zhvillohet mirë në tokën e ëmbël aluviale përgjatë lumit

– Në kushte të mira përkujdesjeje, pema jep fryt pas 2,5 deri në 3,0 vjet pas mbjelljes.

– Pemët shpesh japin fruta të shpërndara gjatë gjithë vitit, por më të përqendruara nga gushti deri në nëntor dl

– Koha nga lulëzimi deri në vjelje është rreth 210-220 ditë. Mblidhni kur vëreni se bishtajat kthehen në të verdhë-jeshile

Përveç provincës Vinh Long, pomelos rriten edhe në shumë vende si: Hau Giang, Soc Trang, Dong Thap, Tien Giang dhe disa provinca në rajonin juglindor.

2. Grejpfrut me lëkurë të gjelbër

– Emri i zakonshëm: Pomelo me lëkurë të gjelbër

Emri shkencor: Citrus maxima (Burm) Merr

– Emri anglisht: “Blue skin” Pummelo

Pema e parë është një bimë e rritur nga farat, e zbuluar në komunën Thanh Tan, rrethi Mo Cay, provinca Ben Tre. Emri “lëkurë jeshile” vjen nga karakteristika e frutit kur piqet, lëvorja mbetet e gjelbër.

Pomelo me lëkurë jeshile është klasifikuar si një pemë frutore e specializuar e provincës Ben Tre dhe rajonit të Deltës së Mekong që nga fundi i viteve 1990. Kjo shumëllojshmëri ka ngjyrë të bukur frutash dhe cilësi të shijshme.

Gjethet e reja janë të gjelbra të lehta dhe gradualisht kthehen në jeshile të errët kur gjethet janë pjekur, sipërfaqja e sipërme e gjetheve është jeshile e errët, petalet e gjetheve janë në formë zemre, skaji i gjethes është i prerë si veshët e rosës, tehu i gjethes është vezak i përmbysur. , tehu është vezak Gjethet vendosen në majë të gjetheve që është një tipar shumë karakteristik i varietetit


Gjethet e grejpfrutit Lëkura e gjelbër

Gjethet e grejpfrutit Lëkura e gjelbër


  • Lule grejpfrut me lëkurë të gjelbër

Lulëzimet rriten në grupe në sqetullat e gjetheve ose në majat e degëve, çdo tufë lulesh mund të mbajë vetëm një lule ose një tufë lulesh, hiri është i verdhë-jeshile, petalet janë të bardha dhe në formë varke, kur lulet lulëzojnë, ato kanë erë shumë të fortë, aromatik. Të gjitha lulet janë në gjendje të pjalmohen mirë për të formuar fruta, por procesi i zhvillimit në çdo tufë ka mbetur vetëm 1-2 fruta.


Lule grejpfrut me lëkurë të gjelbër


Lule grejpfrut me lëkurë të gjelbër

Fruti është mjaft i madh, peshon 1,6-2,0 kg, sferik, kur piqet, lëkura është e gjelbër, por ndonjëherë merr ngjyrë të gjelbër të verdhë, qendra e frutave është e zbrazët, lëkura është rreth 17 mm e trashë. zakonisht më e hollë kur pema është e qëndrueshme, lëkura e mesme e frutave është rozë.

Fruti ka 13-14 segmente, mishi është krokant (në krahasim me pomelo Nam Roi, qërohet mirë nga segmenti, karkaleca është rozë e ngushtë, e kulluar, përqindja e mishit është më shumë se 60%, shije e ëmbël, brix 9, 7 – 10,4%, pH= 4,62, jo e hidhur, jo e hidhur, pak farë deri në pa farë në rast se ky varietet rritet intensivisht.


Grejpfrut me lëkurë të gjelbër

Grejpfrut me lëkurë të gjelbër


Grejpfrut me lëkurë të gjelbër dhe grejpfrut

Ngjyra e karkalecave

Bima rritet mirë në tokë të ëmbël aluviale, me ujë të mjaftueshëm për ujitje gjatë gjithë vitit

– Në kushte të mira përkujdesjeje, pema jep fryt pas 2,5 deri në 3,0 vjet pas mbjelljes.

– Pema zakonisht jep fruta gjatë gjithë vitit, por më e përqendruar nga gushti deri në nëntor dl

– Koha nga lulëzimi deri në vjelje është rreth 7-7,5 muaj. Rendimenti është mjaft i lartë, rreth 120-150 kg/pemë/vit (pemë 10-vjeçare).

Përveç provincës Ben Tre, pomelo me lëkurë të gjelbër rritet në shumë vende në Tien Giang, Vinh Long, Soc Trang, Dong Thap dhe disa provinca në rajonin juglindor.

3. Grejpfrut Qafa Lejlek

– Emri i zakonshëm: Pomelo e flokëve të lejlekut

– Emri shkencor: Citrus maxima (Burm) Merr – Emri anglisht: “Long co” pummelo

Varieteti Long Co pomelo e ka origjinën nga bimët e farës në komunën An Thai Dong, rrethi Cai Be, provinca Tien Giang. Për shkak të karakteristikave të varietetit me qime të imta në fidanet e rinj, gjethet dhe bishtajat, ai quhet Long Pomelo dhe e ka origjinën në Co Co (një komunë Thai Dong). Kjo shumëllojshmëri është rritur në shumë rrethe të Cai Be, Cai Lay, Chau Thanh dhe My Tho City (Tien Giang).

Kulmi tenton të ngrihet lart, degët shpërndahen relativisht në mënyrë të barabartë. Një pemë 5-vjeçare ka një lartësi mesatare prej 6-7 m. Gjethet janë të mbuluara me qime të imta, jeshile të zbehtë kur janë të reja dhe jeshile të errët kur piqen. Gjethet janë në formë zemre, lëkura e gjethes është më pak e valëzuar, bishti i gjethes është i mprehtë, tehu i gjethes është ovale, pak ose aspak mbulesë.


  • Lule pomelo me pendë lejleku

Lulet zakonisht rriten në sqetullat e gjetheve në grupe me 3-11 lule, hiri është i gjelbër i zbehtë, hapësira e luleve është e bardhë, stameni në formë stameni është më i shkurtër se pistili.


Lule pomelo me pendë lejleku

Lule pomelo me pendë lejleku


  • Pendët e lejlekut të grejpfrutit

Long Co lejleku pomelo ka formën e një dardhe të cunguar, diametri i frutave 13,1-14,6 cm, lartësia e frutave 10,3-18,7 cm. Qesja e vajit esencial në sipërfaqen e lëvozhgës së frutave është shumë e qartë kur fruti hyn në procesin e pjekjes, qesja zgjerohet dhe dendësia është më e trashë se ajo e frutit të ri, fruti ndryshon nga jeshile e mykur në jeshile e hapur, qimet janë e lëmuar.e mbulon ende frutin.


Grejpfrut me qafë lejleku

Grejpfrut me qafë lejleku

Lëkura është 1,58 cm e trashë, lëkura e mesme është e bardhë rozë, çdo frut ka mesatarisht 14 segmente, zonat nuk janë të njëjta madhësi, aftësia për të shtrënguar karkalecat është mesatare, karkaleca është e vështirë të zhvishet nga muri. Karkalecat kanë ngjyrë rozë të kuqërremtë, shumë ujë, shije të ëmbël dhe të thartë (brix 7.4-10.7%, pH=3.8) jo të hidhur, jo të hidhur.

Varieteti Pomelo Long Co lejleku rritet dhe zhvillohet mirë në kushtet e tokës së ëmbël aluviale përgjatë lumit, ujitje adekuate… Pema rritet fuqishëm në krahasim me varietetet e tjera agrume në të njëjtat kushte kultivimi, kjo varietet mund të përdoret si nënshartesa për të tjera. varietetet pomelo.

Nga lulëzimi deri në vjelje 7,0-7,5 muaj, pemë frutore pas 2 vitesh mbjellje, pemë frutore të shpërndara gjatë gjithë vitit, por më të përqendruara nga gushti deri në 12dl, rendiment i lartë rreth 200-250 kg/vit/pemë (pemë 10 vjeçare). Vjelja në javën 32-33 pas lulëzimit të luleve dhe mund të ruhet në 80C për 10 javë.

Ky është një varietet grejpfruti i lehtë për t’u rritur, me rritje të fortë dhe me rendiment të lartë që mund të japë fryte gjatë gjithë vitit.

4. Grejpfrut me sheqer me gjethe portokalli

– Emri i zakonshëm: Pomelo sheqer me gjethe portokalli

– Emri shkencor: Citrus maxima (Burm) Merr – Emri anglisht: “Portokalli gjethe sheqer” pummelo

Kjo shumëllojshmëri është rritur shumë në rajonin juglindor, e përqendruar në zonat përgjatë lumit Dong Nai.


  • Gjethet e grejpfrutit, gjethet e portokallit me sheqer

Gjethet e kësaj varieteti janë të vogla, pothuajse si gjethet e portokallit, ndaj quhen sheqer me gjethe portokalli.

Kulmi tenton të rritet horizontalisht, pemët 10-vjeçare kanë një lartësi mesatare prej 4.0-4.5m. Gjethet e reja janë jeshile të çelët, kur piqen, gjethet janë jeshile të errët, gjethet janë në formë zemre, mbulesa është e dhëmbëzuar, bishti i gjethes është i mprehtë, tehu i gjethes është heshtak, nuk e mbulon gjethen.


  • Lule dhe gjethe portokalli sheqer grejpfrut

Lulet zakonisht rriten në sqetullat e gjetheve ose në majat e degëve, duke u rritur në grupe.

Fruti është në formë dardhe, me peshë mesatare 1154 g/frut, lëkura është 1.58 cm e trashë, e verdhë në jeshile kur piqet, lëkura e mesme është e bardhë, segmentet janë të verdha, karkalecat janë shumë të qëruar kur qërohen nga muri. dhe të lidhura fort së bashku, shije e ëmbël, më pak e thartë, 10,5% brix, pH= 4,4, jo e hidhur, jo e hidhur

Pema jep fryt pas 3-4 vitesh mbjellje, sezoni i vjeljes është i shpërndarë gjatë gjithë vitit, por më i koncentruari në korrik-gusht dl, nga lulëzimi deri në vjelje 7,0-7,5 muaj. Pema ka një rendiment të lartë rreth 400 kg/pemë/vit


Gjethet e portokallit me sheqer grejpfrut

Gjethet e portokallit me sheqer grejpfrut


5. Varietetet e tjera të grejpfrutit


5.1. Sheqeri Pomelo


+ Fruta në formë dardhe.

+ Pesha mesatare 1,2-2,5 kg/frut, lëkurë e lëmuar, e verdhë e gjelbër në të verdhë kur piqet, e lehtë për t’u qëruar dhe e trashë (16-19 mm).

+ Lëngu është mjaft i bollshëm, shija nuk është e thartë, aroma është aromatik.

+ Ka më shumë se 50 fara/fruta.


Grejpfrut me lëkurë të lëmuar

Grejpfrut me lëkurë të lëmuar

5.2. Pomelo Doan Hung

Është një varietet i ëmbël pomelo që është rritur për një kohë të gjatë në Doan Hung – Phu Tho. Bimët rriten të forta, lartësia mesatare 4-5 m; diametri mesatar i tendës 4-6m; gjethe jeshile të verdha. Lulëzon në shkurt – mars, frutat piqen në tetor – 11. Fruti është i rrumbullakët, pesha mesatare 0,8 – 1,2 kg/frut. Lëkura e frutave është e hollë kur është e pjekur, e verdhë, tuli është i verdhë, i ëmbël dhe aromatik.


Heroi i grejpfrutit

Pomelo Doan Hung

5.3. Grejpfrut Hue Thanh Tra

Grejpfruti rritet kryesisht në tokë aluviale që është aluviale përgjatë lumit Parfum, lumit Bo dhe lumit O Lau me një sipërfaqe prej mbi 1000 hektarësh në të gjithë provincën, por në lagjen Thuy Bieu, konsiderohet më i shijshmi nga ngjyra dhe shija e frutave.Baneri i çajit është më i pasur se vendet e tjera.

Thanh Tra pomelo peshon rreth 1 kg, në formë dardhe, lëkurë e verdhë me diell.

Thanh Tra pomelo është i ndryshëm nga pomelotë e tjera nga forma në shije.

Lëkura e shiritit të çajit nuk është e gjelbër, por e verdhë me diell. Madhësia e frutave është më e vogël se ajo e të njëjtit lloj, jo e rrumbullakët, por gradualisht më e madhe.

Grejpfruti Thanh Tra është veçanërisht i shijshëm, shija e ëmbël mbetet për një kohë të gjatë në gojë pas shijimit. Thanh Tra nuk është vetëm aromatik në zorrët e frutave, por edhe aromatik nga lëvozhga, gjethet dhe lulet…


Grejpfrut Hue Thanh Tra

Grejpfrut Hue Thanh Tra

5.4. Grejpfrut Phuc Trach

Rritur për një kohë të gjatë në rrethin Huong Khe – Ha Tinh. Pema është e fuqishme dhe e fuqishme, me lartësi mesatare 3 – 5 m; diametri mesatar i tendës 4-6 m.

Lulëzimi shkurt – mars, frutat piqen në shtator – tetor.

Fruti sferik është pak i rrafshuar, me peshë mesatare 1,0 – 1,5 kg/frut.

Lëkura e frutave është e hollë kur piqet, e verdhë, tuli është i verdhë, i thatë, i ëmbël dhe aromatik për t’u ngrënë.

Ngjyra e mishit dhe karkalecit është rozë, tuli është krokant dhe i lehtë për t’u ndarë, dhe shija është pak e thartë. Shkalla Brix 12-14%


Grejpfrut Phuc Trach

Grejpfrut Phuc Trach


Lulet dhe segmentet e frutave (Grejpfrut Phuc Trach)


Lulet dhe segmentet e frutave (Grejpfrut Phuc Trach)

5.5 Performanca e Grejpfrutit

Rrjedh nga varieteti i ëmbël i pomelos Doan Hung, i cili është rritur për një kohë të gjatë në komunën Phu Dien – Tu Liem – Hanoi, por piqet më vonë, fruti është më i bukur dhe bëhet një specialitet vendas.


Kryerja e grejpfrutit

Aktrimi i grejpfrutit

Bimët rriten të forta, lartësia mesatare 3-5m; diametri mesatar i tendës 4-6 m; Gjethet janë të verdha-jeshile, beli është në formë zemre dhe kulmi është qartësisht i lobuar. Lulëzimi shkurt – mars, frutat piqen në nëntor – dhjetor Fruti është i rrumbullakët pak i rrafshuar, pesha mesatare është 0,8 – 1,2 kg/frut.

Grejpfruti ka lëkurë të hollë kur piqet, ngjyrë të verdhë të çelur, segment të trashë grejpfruti, karafil të shijshëm, të verdhë-kafe, shije të ëmbël.


Aktrimi i grejpfrutit

Fruta dien pomelo

Burimi: Kurrikula e Kultivimit të Agrumeve – Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now