Cách trồng & chăm sóc Lan phi điệp trong chậu cho người mới | Flowerfarm.vn

Edhe pse është e lehtë për t’u rritur, është relativisht e vështirë për fillestarët të blejnë fidanë dhe medium për rritje. Për më tepër, nëse nuk i kuptoni teknikat bazë kur rritja e orkideve Philipsgjithashtu e bën të vështirë kujdesin për të.

Në këtë artikull, unë do t’ju udhëzoj hap pas hapi në detaje nga blerja e fidanëve, përgatitja e mediave, mbjellja dhe kujdesi. Artikulli është referuar nga kanali Youtube i Cuong Hien Lan Rung. Thjesht duhet ta lexoni të gjitha menjëherë dhe do të keni një tenxhere perfekte orkide, shmangni marrjen e shumë informacioneve të tjera që do t’ju bëjnë konfuz.

Karakteristikat e rritjes së orkidës phalaenopsis

Orkideja Phalaenopsis ka një shkallë mesatare rritjeje, është një bimë dritëdashëse, rritet mirë në temperatura nga 23 në 28 gradë.

Lulet zakonisht lulëzojnë në fund të pranverës ose në fillim të verës (prill-qershor).

si të rriten orkide Philips

Para lulëzimit, kërcejtë e vjetër shpesh thahen, duke u kthyer gradualisht në kashtë të verdhë ose vjollcë, pastaj gjethet fillojnë të përdoren gradualisht.

Jetëgjatësia e orkidës është mjaft e lartë, pema mund të lulëzojë ende 15 vjeç.

Sezoni i mbjelljes së orkideve

Koha më e mirë për të mbjellë orkide është në stinën e fjetur të pseudobulbs, domethënë nga koha kur pseudobulbs janë plotësisht të zhveshur deri sa ata janë gati të mbijnë në bazë.

Për shembull, nëse lulet lulëzojnë në pranverë, ato duhet të mbillen nga nëntori i kalendarit hënor deri në shkurt të kalendarit hënor të vitit të ardhshëm; Nëse lulet lulëzojnë në verë, ato duhet të mbillen ose të shartohen në fund të pranverës dhe në fillim të verës dhe për lule të bukura, kjo varet ende nga mënyra se si çdo person rrit orkidën.

Filipine të përhershme të bardha me pesë petale

Zakonisht, shumica e njerëzve mbjellin orkide në fund të vitit dhe rritja e orkideve në tenxhere është shumë e popullarizuar sepse do të rrisë bukurinë e orkidesë.

Megjithatë, ne mund të mbjellim në çdo stinë, por nëse mbillet në sezonin e gabuar, pema do të jetë e pazhvilluar ose do të bjerë.

Për shembull, nëse rrënjët e një filiz të ri pseudobulb po rriten shumë mirë, qërimi, rimbjellja ose rimbjellja do të dëmtojë rrënjët, duke çuar në humbjen e forcës së orkidës ose madje edhe të mos rritjes së gjatë.

Çfarë duhet përgatitur për të mbjellë orkide?

Përgatitja është hapi më i rëndësishëm në përcaktimin e një mbjelljeje të suksesshme dhe shumë njerëz janë të hutuar në këtë hap, sepse ka kaq shumë udhëzime që mund t’ju ngatërrojnë.

Në përvojën time, për shkak se kostoja fillestare nuk është e lartë, thjesht duhet të ndiqni një udhëzues të caktuar në internet. Nuk ka nevojë të zbuloni shumë informacione. Më vonë do të keni përvojë vetë, ose në procesin e kujdesit për ndonjë vështirësi do të gjeni një mënyrë për ta zgjidhur atë.

Pra, çfarë ju duhet të përgatisni kur rritni orkide?

1. Fidanët

Fidanët e orkideve Phalaenopsis zakonisht kanë 4 lloje kryesore:

  • Grupet e orkideve të shfrytëzuara në pyll u janë prerë rrënjët, duke kërkuar teknika të larta mbjelljeje.
  • Tenxherja me orkide jashtë dyqanit është e madhe, thjesht blini dhe kujdesuni.
  • Kërkohet një pjesë e kërcellit, e prerë nga pema mëmë, duhet të trajtohet vetë, të stimulohen rrënjët dhe filizat.
  • Orkideja Kie ka mbirë dhe rrënjosur plotësisht, pasi ta blini, mjafton ta mbillni në një tenxhere.

Këtu, unë do t’ju udhëzoj për të rritur llojin 4, sepse ky është lloji më i zakonshëm, gjithashtu më i lehtë për t’u gjetur dhe blerë, dhe zgjidhni një pemë pak më të madhe për t’ju ndihmuar të rriteni. Ju mund të blini kies në kopshte orkide, dyqane bonsai ose në internet.

Fidane orkide Phalaenopsis

2. Mbjellja e vazove

Për shkak të mbjelljes së njëhershme dhe jo më të mbjelljes, është mirë të zgjidhni një tenxhere druri, sepse është edhe e qëndrueshme dhe estetike. Sigurisht, nëse kushtet nuk ju lejojnë, mund të përdorni edhe enë plastike.

Pots për orkide

3. E mesme

Lëvorja e pishës në madhësi të ndryshme, myshk dhe sfungjer. Të gjitha duhet të jenë trajtuar me kujdes.

Çmimi i rritjes së orkideve Phi Phi

4. Pleh

Përgatitni pleh me lëshim të ngadaltë (plehu i bardhë i Tajvanit) dhe pleh inteligjent siç tregohet më poshtë.

Pleh për rritjen e orkideve Phi Phi

Si të rriten orkide në tenxhere

Hapi 1: Për tenxheret prej druri është e nevojshme të mbulohet nga brenda me një shtresë rrjetë për të mos ikur nënshtresa. Më pas vendosni pjesën e poshtme me një shtresë shkumë.

Tenxhere prej druri për rritjen e philips

Qëllimi i veshjes me shkumë është të zvogëlojë sasinë e lëvores së pishës në tenxhere, duke krijuar ajrim dhe jo stagnim të ujit.

Hapi 2: Në tenxhere vendosni një shtresë lëvore pishe.

Si të rriten orkide 5

Hapi 3: Jepni 20-30 fara pleh me çlirim të ngadaltë, pak myshk dhe disa fara të zgjuara pleh, siç tregohet në foto.

Si të rriten orkide 4

Myshku duhet të mbajë substratin me lagështi, nëse mediumi është i thatë, orkideja do të rritet keq. Dhe arsyeja e plehërimit është që më vonë rrënjët e orkidës të hanë poshtë, nëse nuk ka pleh organik ajo do të hajë në sipërfaqe.

Hapi 4: Vendosni një lëvore të madhe pishe në sipërfaqe.

Si të rriten orkide 3

Hapi 5: Tani, përdorni 2 shufra zinku (alumini, varëse rrobash) ose shufra metalike të veshura me plastikë të shitur në dyqan për t’i lidhur në pjesën e sipërme të tenxhere. Një shirit në formë U, një shirit horizontal, 2 shufra që kryqëzohen në qendër të legenit siç tregohet më poshtë.

Si të rriten orkide 2

Hapi 6: Vazhdoni të mbillni orkide lundruese në sipërfaqen e tenxhere.

Teknikat për rritjen e Phi Phi Phi 5

Përdorni tela për të rregulluar trupin e orkidës me shufrën metalike.

Teknika për rritjen e orkideve Phalaenopsis 4

Shënim: Shmangni lidhjen e litarit me sytë e fjetur në bazë, pasi kjo mund t’i pengojë ata të rriten.

Hapi 7: Vendosni pak lëvore pishe mbi rrënjët e orkidesë, që të mos thahen rrënjët.

Teknikat për rritjen e orkideve Phalaenopsis 2

Shënim: Orkideja duhet të lihet e hapur, nëse mbulohet do të bëjë që ajo të kalbet.

Hapi 8: Në fund shtoni një shtresë myshku sipër, në mënyrë që gjatë ujitjes të zhytet në ujë, ta mbajë të lagësht dhe gradualisht të rrjedhë poshtë. Për shkak se rritja në vazo është shumë e ajrosur, thahet shumë shpejt.

Teknika për rritjen e orkideve 3

Shënim: Myshk duhet të ngjyhet dhe zihet (trajtohet) para përdorimit, në këtë myshk mund të përmbajë shumë kërmij, nëse ekzistojnë, ata do të sulmojnë filizat e rinj të orkidës.

Pas mbjelljes mund të ujitet 3-5 ditë, por herët a vonë koha e ujitjes, duhet të vëzhgoni nëse gjendja e substratit është e thatë apo e lagësht.

Si të kujdeseni për orkide të rritura në tenxhere

Si të kujdeseni për orkidet phalaenopsis fare thjesht, pas shartimit të orkideve mund t’i varni dhe t’u jepni dritë dielli rreth 40 deri në 50%.

Ju gjithashtu nuk keni nevojë për ujitje, sepse për të shmangur dëmtimet mekanike gjatë shartimit të orkideve. Duhet t’i kushtojmë vëmendje të veçantë motit, ndaj shmangni shiun kur shartoni orkide, shi absolutisht të dendur.

1. Si të ujitet

Në motin e verës, orkidet lulëzojnë, kështu që duke u kujdesur për orkide Gjatë kësaj periudhe, është mjaft e thjeshtë, duhet të ujitet 2 deri në 4 herë në javë.

Si të kujdeseni për orkide

Në vjeshtë, nëse vëreni rritje të ngadaltë, ujisni më pak, zvogëloni nivelin e lotimit në 1 deri në 2 herë / javë në mënyrë që bimëve të mos u mungojë uji dhe të tkurren.

Koha orkide phalaenopsis Përgatitja për të lulëzuar është në dimër, ju duhet të ndaloni lotimin gjatë kësaj periudhe. Nëse lagështia është shumë e ulët, mjegulla duhet të spërkatet një ose dy herë në muaj.

2. Dritë

Edhe pse orkidet kanë nevojë për shumë dritë dhe pothuajse mund të lihen jashtë, për të shmangur djegien nga dielli të gjetheve të reja, duhet të përgatisni edhe një rrjetë.

Mungesa e dritës së diellit do ta bëjë shumë të vështirë lulëzimin e vazove të orkideve. Kur shihni pemën duke u përpëlitur, kjo është një shenjë se vazos tuaj të orkidës i mungon rrezet e diellit, duhet ta çoni bimën në një vend të lehtë që orkideja të vazhdojë të rritet.

3. Temperatura

Orkide Phalaenopsis duhet të mbahen në një temperaturë prej 40 deri në 80 ° F ose 8 deri në 25 ° C. Megjithatë, ato mund të përballojnë nxehtësinë deri në 100°F ose 38°C dhe mund të përballojnë të ftohtin deri në 38°F ose 3.3°C.

Përveç kësaj, është gjithashtu e vështirë për orkidet Phalaenopsis të mbijnë nëse dimri nuk është i ftohtë nën 50°F ose 15,6°C për 4 deri në 6 javë rresht.

4. Lagështia

Orkide Phalaenopsis lulëzojnë nëse lagështia duhet të arrijë nga 60 në 70%. Nëse lagështia është shumë e ulët, bimët e reja nuk do të rriten dhe tkurren.

5. Ventilimi

Pema gjithashtu nuk rritet fort nëse nuk ajroset dhe gjatë periudhës së përhapjes së sythave, nëse nuk ka ajrim, sythat do të jenë më pak, kështu që duhet t’i kushtojmë vëmendje mënyrës së rritjes së orkidës në mënyrë që bima të rritet në mënyrën më të mirë. mënyrë.

shënim: Ka tre parime që duhen ndjekur: era pa erë; me diell por jo me diell; ujë pa ujë? Me pak fjalë, ju duhet të mbani klimën e kopshtit në ekuilibër dhe afër klimës së zonës së origjinës së orkidës.

6. Plehërimi

Si të fekondoni orkide është gjithashtu mjaft e thjeshtë, mund të përdorni plehra inorganike ose organike. Sidoqoftë, orkidet phalaenopsis nuk i pëlqejnë plehrat me ndërhyrje të azotit.

Pleh për orkide

Ju duhet të plehëroni me pleh 15-15-15 deri në shtator, nga shtatori në nëntor, të plehëroni me pleh 10-30-10. Nga dhjetori deri në fund të janarit të vitit të ardhshëm, ndaloni plotësisht fekondimin.

Nëse vazhdoni të fekondoni ose fekondoni me shumë azot, bima do të prodhojë fidanë (keiki) në vend të sythave.

7. Parandalimi

Si të parandaloni sëmundjen orkide phalaenopsis është të spërkatni dhomën me ujë të pastër gëlqereje. Një gungë sa gishti i madh futet në 1.5 litra ujë, më pas prisni që uji të pastrohet, më pas merrni ujin e pastër dhe spërkateni mbi nënshtresën.

Spërkatet 2 herë/muaj, mund të spërkatet me starner për parandalimin e sëmundjeve (i specializuar për trupin e varur), më lirë se ari ridomil (50k/paketë).

Parandalimi i orkideve phalaenopsis

Spërkatja me ujë të pastër gëlqereje e bën bimën të qëndrueshme dhe nuk kalbet sepse gëlqerja ka shumë kalcium (Ca). Në të njëjtën kohë, aftësia baktericid e gëlqeres është shumë e mirë, ari ridolmild parandalon mykun dhe mykun, Starner është i specializuar në baktericid, starner nuk është i dëmshëm për trupin.

Te punosh duke u kujdesur për orkide Për të arritur rezultate të mira, ne gjithashtu duhet të spërkasim rregullisht pesticide për të shmangur patogjenët që të shumohen, zhvillohen dhe dëmtojnë orkidet. Përveç kësaj, ju gjithashtu mund të shpërndani gëlqere të shuar në ujë dhe ta spërkatni atë në nënshtresën e orkidës.

Megjithatë, pas 2 orësh është e nevojshme të spërkatet dy herë me ujë të pastër në mënyrë që bimët të mos nxehen dhe të digjen gjethet dhe në mënyrë periodike çdo 2 muaj.

shënim: Pas 2 orësh spërkateni sërish me ujë të bardhë.

Këtu janë hapat për të bërë një orkide në vazo ka lule te bukura. Ne mund të shohim Si të rriteni dhe të kujdeseni për orkidet phalaenopsis Nuk është aq e vështirë sa mendojnë shumë njerëz.

Nëpërmjet këtij artikulli, shpresoj se do të njihni proceset dhe fazat për të rritur tuajin orkide në vazo vërtet i kënaqur. Paç fat!

Burimi: Artikulli është referuar nga kanali i .’s Youtube Cuong Hien Lan Runglexuesit mund të vizitojnë kanalin për të parë video tutoriale rreth orkideve.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now