Cách trồng Nấm Linh Chi Đỏ tại nhà giúp năng suất tăng cao | Flowerfarm.vn

Për rritja e kërpudhave të kuqe Reishi Për të arritur produktivitet të lartë, fermerët duhet të mësojnë dhe të mësojnë teknika dhe përvoja nga shumë njerëz, sepse çdo kultivues i kërpudhave ka metoda dhe teknika të ndryshme të kultivimit në varësi të njohurive dhe përvojës së tij afatgjatë në këtë profesion.

Mbjellja e Ganoderma lucidum

Kopshti i Ganoderma lucidum

Realiteti Procesi i rritjes së Ganoderma lucidum Në përgjithësi, nuk është e lehtë dhe nuk është shumë e vështirë, ka pasur shumë fermerë të suksesshëm dhe janë bërë miliarderë, por ka edhe disa dështime të rënda nga mungesa e njohurive teknike në bujqësi.

Ata që dështojnë shpesh nuk kanë përvojë ose nuk kanë ndërtuar kulturën e tyre sipas procesit, shumica e tyre ende duhet të varen plotësisht nga furnizuesit e embrionit.

Që krijon rrezik për shkak të embrioneve me cilësi të dobët, mjedisi i infektuar ndikon shumë në rritjen e kërpudhave, duke shkaktuar një ulje të rendimentit.

Me disa njohuri dhe përvojë teknike në fermën e kërpudhave Tien Thao Reishi, ne dëshirojmë ta ndajmë atë me ju Modeli i rritjes së Ganodermës së kuqe të arrijë produktivitet të lartë.

Si të rritet Ganoderma në shtëpi

1, Koha e kultivimit të Ganoderma lucidum

Sezoni për të ushqyer rriten kërpudhat Reishi Zhvillimi i mirë është fillimi i mbjelljes dhe kultivimit nga janari deri në tetor, sepse pas tetorit, ka shumë shi, lagështia e madhe mund të shkaktojë infektimin e kërpudhave dhe zhvillimin e pabarabartë, shumica e kultivuesve ndalojnë mbjelljen.gjatë kësaj periudhe deri pas Tet.

Për ata që kanë pasur përvojë dhe Teknika për rritjen e kërpudhave të kuqe Reishi Nëse rendimenti është i lartë, mund të kultivohet nga tetori e tutje.

Mund rriten kërpudhat Reishi shpenzojnë nga 3-4 kultura në vit në varësi të llojit të varietetit që ka një periudhë kultivimi nga 3 deri në 4 muaj. Ka lloje të kultivimit deri në 6 muaj, por shumica e tyre janë sot në vendin tonë rritja e kërpudhave të kuqe Reishi 3 deri në 4 muaj nga data e mbjelljes.

2, Lëndët e para për rritjen e Ganodermës së kuqe

Rritja e kërpudhave të kuqe Reishi Lëndët e para kryesore janë tallashët e drurëve të butë që nuk përmbajnë vajra esencialë toksikë, si p.sh. bagasi, tallash prej druri të gomës, dru jackfruit ose disa bimë medicinale barishtore. Në vendin tonë njerëzit përdorin kryesisht lëndë të para të bollshme dhe të pakufizuara si tallash gome, bagas.

Përveç kësaj, është e nevojshme të shtoni më shumë aditivë dhe shumë lëndë ushqyese, mikro-minerale natyrale si miell misri, pluhur krunde, MgSO4, CaCO3, gëlqere dhe ujë të pastër (ujë shtëpie).

Përzierja e lëndëve të para në mënyrë uniforme për të përgatitur pjekjen e tallashit, pjekja e tallashit për fermentim ekzotermik për të dekompozuar fibrat dhe për të ndihmuar avullimin e vajrave esencialë në tallash për të lehtësuar thithjen e ujit. Bakteret e dekompozuara reduktojnë numrin e patogjenëve infektivë të pranishëm në lëndët e para.

Rekomandohet të hiqni papastërtitë në tallash për të thithur lehtësisht ujin dhe për të shmangur grisjen e qeses. Kontrolloni përmbajtjen e lagështisë së tallashit, sipas përvojës, në lëndën e parë mungon uji do të jetë më i mirë, sepse uji i tepërt do të shkaktojë vdekjen anaerobe të miceli.

Inkuboni shpejt embrionet e kërpudhave për 6 orë ose më shumë, jo më shumë se 30 ditë.

Teknika për rritjen e kërpudhave të kuqe Reishi

Qëllimi i thasjeve është të ndihmojë materialin e mëndafshtë të thyhet, të infektohet nga mjedisi dhe gjatë lëvizjes

3, Rritja e paketimit të kërpudhave

Kërkohet të jetë shumë i ngushtë gjatë mbylljes së qeses, jo lirshëm, në mënyrë që qesja të peshojë nga 1.2 kg deri në 1.5 kg, numri i embrioneve të kërpudhave duhet të jetë i mjaftueshëm, jo ​​shumë ose shumë pak. Qëllimi i thasjeve është të parandalojë që mëndafshi të thyhet dhe të infektohet nga mjedisi dhe në tranzit.

Përdorimi i një shkop kërpudhash për të krijuar një vrimë të përshtatshme gjatë transplantimit do të ndihmojë miceli të shmangë përplasjen.

Përdorni një qese plastike të madhësisë 19-20 për të mbyllur tallashin, bëni një qafë, përdorni një buton plastik për të bërë qafën, më pas futni leshi pambuku në grykën e çantës që të mos përthithet, më pas do të zihet me avull dhe të sterilizuara.

4, Metoda e pasterizimit

Teknika e autoklavimit është shumë e rëndësishme për të vrarë të gjithë mikroorganizmat e pranishëm në material. Përdorni metodën e banjës me avull në 100 gradë C brenda 12 orëve. Gjatë procesit të autoklavimit, autoklava duhet të ketë avull të mjaftueshëm dhe të arrijë temperaturën e kërkuar.

Përveç kësaj, tenxherja me presion Autoclave mund të përdoret për sterilizim të shpejtë për 90 – 120 minuta, në një temperaturë prej 119-126 gradë Celsius (presioni arrin 1.2 – 1.5 at).

Kur të përfundojë zierja me avull, është e nevojshme të ulni temperaturën në 50 gradë Celsius përpara se të hiqni qesen e farave nga furra për të shmangur temperaturën e lartë që mund të shkaktojë lehtësisht djegien e qeseve.

Procesi i rritjes së Ganoderma lucidum

Kabineti i sterilizimit, autoklava duhet të ketë mjaftueshëm avull për të arritur temperaturën e kërkuar

5, Përzgjedhja e fidanëve

Për Kultivimi i kërpudhave të kuqe reishi Për të arritur rendiment të lartë, hapi më i rëndësishëm është izolimi i rregullt i varietetit, sepse nëse nuk bëhet mirë, myku do të degradohet, do të jetë i ndjeshëm ndaj sëmundjeve dhe do të reduktohet në rendiment.

Përgatitja: Sterilizoni gjithçka nga mjetet e vaksinimit deri te dhoma e inokulimit, dhoma duhet të jetë e mbrojtur nga era, nuk ka nevojë të jetë shumë e ngushtë, qesja me embrionet duhet të inokulohet menjëherë pas autoklavimit për t’u ftohur.

Mjetet e vaksinimit: Kapëset, tavolina e vaksinimit, alkooli antiseptik, llamba me alkool dhe shishet e farave duhet të sterilizohen dhe ftohen të gjitha.

Vëmendje duhet t’i kushtohet kur transplantoni farat;

  • Varieteti i transplantuar duhet të jetë i moshës së duhur, gjatë transplantimit mos e vendosni llambën e alkoolit në zjarr për një kohë të gjatë që të digjet.
  • Gjatë inokulimit, shishja e vaksinimit duhet të mbahet gjithmonë horizontale, është mirë të përdorni një inkubator që do të reduktojë patogjenët nga ajri, kur flisni dhe merrni frymë.

Mbarështimi mund të bëhet në mënyrat e mëposhtme:

Metoda 1: Transplantimi i farave reishi në shkopinj druri, duhet të krijohet një vrimë në qesen e embrionit me diametër 1.8-2cm, 15-17cm thellë, gjatë transplantimit duhet të vendosni qesen e materialeve pranë llambës së alkoolit dhe më pas të merrni secilën. ngjit nga qesja e farës për të transplantuar qese e lëndës së parë.

Metoda 2: Transplantimi i farave reishi në fara, duke përdorur një shkop për të përhapur butësisht farat në mënyrë të barabartë në sipërfaqen e qeses së materialit për të shmangur shtypjen e farës, vendosni rreth 10-15 g farë në qesen e përbërësve, ekuivalente me çdo qese mjaullime. Mund të transplantohen 40-50 thasë me material.

Pas transplantimit, mbulojeni pambukun dhe transportojeni në vendin e inkubacionit të kërpudhave, pastroni gjithmonë dhomën e inkubatorit.

Rritja e Ganodermës në shtëpi

Rritja e kërpudhave të kuqe reishi me metodën e mulching

6, faza e inkubacionit të mëndafshit

Kërkohet që shtëpia e inkubacionit të jetë e pastër dhe e ajrosur për të siguruar oksigjen të mjaftueshëm për kërpudhat, për të ulur temperaturën, për të reduktuar ngrohtësinë dhe për të shmangur rritjen e mykut.

Lagështia e shtëpisë së inkubacionit është rreth 75% – 85%, temperatura është nga 20 deri në 30 gradë Celsius Shmangni rrezet e diellit direkte, rregulloni dritën në të ulët por jo shumë të errët.

Shtëpia e inkubacionit të farës nuk duhet të rrjedh nga shiu, mos e ndani me kërpudha të thata ose embrione të kërpudhave në rritje, kështu që duhet të mbahet një shtëpi e veçantë inkubacioni. Inkubatori duhet të pastrohet, të spërkatet me insekticid dhe të spërkatet me gëlqere.

Vendosni embrionet e kërpudhave në një raft ose raft të varur, mos ujisni për kohën e inkubacionit, shmangni lëvizjen, kontrolloni rregullisht nëse kërpudhat janë të mykur ose të infektuar, hiqeni nga inkubatori.

Monitorimi i procesit të përhapjes së miceli në miceli 1/2 deri në 1/3 është kur miceli fillon të formojë trupa frutash, hiqni një shtresë të vogël pambuku në qafën e qeses së farës në mënyrë që kërpudhat të kenë një vend për t’u rritur pa u ngecur. .

Më pas inkuboni derisa miceli të mbulohet me qeskë pas rreth 2 ditësh, pastaj uji për të ruajtur temperaturën në 28 gradë Celsius, lagështi 90%.

Sipas përvojës, periudha e inkubacionit të embrioneve është e shkurtër, por mëndafshi i bardhë rritet shpejt, shpesh nuk arrin rendiment të lartë.

7, Faza e kujdesit dhe grumbullimit

Përgatitja e një shtëpie për rritjen e Ganoderma lucidum duhet të plotësojë kushtet e mëposhtme:

Kultivuesit e kërpudhave duhet të jenë të pastër, të ndriçuar mirë, të ajrosur mirë dhe të përhapur në mënyrë të barabartë në të gjitha anët për të ndihmuar që kërpudhat të rriten në mënyrë të barabartë.

Shtëpia e rritjes së kërpudhave duhet të jetë e mbyllur, çatia është e papërshkueshme nga shiu, rezistente ndaj rrymave, por jo e mbytur, e mbuluar me një rrjetë për të shmangur rrezet e diellit përreth, shtëpia duhet të jetë e sigurt që të jetë aktive në çdo mot, duhet të mbajë lagështinë, por duhet të jetë i ajrosur mirë për frymëmarrjen e kërpudhave, mirë shmangni infeksionin.

Gjithmonë sigurohuni që temperatura për rritjen e mirë të kërpudhave të jetë nga 22 në 28 gradë Celsius, dhe lagështia e ajrit të jetë e moderuar.

Ujitni burimin e ujit të pastër, pastroni rreth zonës së rritjes së kërpudhave në mënyrë që kërpudhat të mos infektohen.

Procesi i kultivimit dhe korrjes zakonisht zbatohet në dy mënyra:

Metoda e mbulimit të tokës:

Vini re se miceli rritet rreth 3/4 e qeses, hiqni shtresën e pambukut, hapni pjesën e sipërme të qeses dhe më pas mbuloni sipërfaqen me një shtresë të hollë dheu rreth 3 cm.

Pas mulching dheut, kërpudha reishi e kuqe duhet të kujdeset me kujdes, mund ta spërkatni me mjegull për të mbajtur tokën me lagështi, mos e ujisni shumë që toka të ngecë, gjë që do të shkaktojë infeksion.

Nga koha e mbulimit të tokës për rreth 7 deri në 10 ditë, është e nevojshme të rregulloni lagështinë në 75% deri në 90%, të ujitet rregullisht dheu çdo ditë.

Është e nevojshme të ruhet lagështia që nga momenti kur trupi frutor i kërpudhave të kuqe reishi fillon të dalë nga mbulesa e tokës deri në kohën e korrjes.

Mjegullimi i lehtë rreth 3 deri në 4 herë në ditë, në varësi të kushteve të motit, kujdesi zgjat deri në momentin kur myku i veshit fillon të prodhojë spore, më pas ndalon lotimin dhe mjegullimin rreth 10 ditë para korrjes.

Metoda e mulçimit ndihmon që kërpudhat të rriten shumë mirë, por ajo zë shumë hapësirë ​​dhe është shumë më e lehtë për t’u infektuar, sepse qesja e farës është në kontakt të drejtpërdrejtë me tokën.Nëse toka nuk trajtohet mirë, ka ende shumë baktere që shkaktojnë sëmundje.

Shumica e fermave rritja e kërpudhave të kuqe Reishi në Vietnam mos zgjidhni të kultivoni me metodën e mulching. Koha e kultivimit nga data e inokulimit të embrionit të kërpudhave është rreth 70-90 ditë në varësi të varietetit me kohë të ndryshme rritjeje.

Udhëzues për rritjen e Ganoderma lucidum

Rritja e kërpudhave pa kompost

Metoda pa kompostim:

Në periudhën 25-30 ditore, kur miceli ha 3/4 e qeses së farës, filloni të prisni qeskën dhe të ujitni, nga 7-10 ditë rregullisht ujisni në dysheme për të ruajtur lagështinë nga 80% në 90%. një shkallë e caktuar ajrimi.

Shumica e fermave të kërpudhave të kuqe reishi në Vietnam shpesh aplikojnë këtë metodë të kultivimit, sepse ndihmon në ruajtjen e zonës së kultivimit, është e mundur që embrionet e kërpudhave të vendosen në formën e vargjeve të varura ose të vendosura në dysheme, kërpudhat rriten mirë. sidomos kur vendoset e njëjta qese me embrion në raftin në formë A.

Periudha e vjeljes kur kërpudhat fillojnë të prodhojnë spore është rreth 10 ditë, pastaj vjelja, kur kërpudhat sapo kanë prodhuar spore, ndaloni lotimin për rreth 10 ditë.

Duke përdorur të lartë për të prerë kërcellin e kërpudhave deri në rrënjë me antiseptik me gëlqere, pastaj vazhdoni të kultivoni edhe 1 herë me të njëjtin kujdes si në fillim, shkalla e rendimentit të fazës së dytë do të jetë më e ulët se e fazës së parë.

Për çdo 3 kg kërpudha reishi të thata do të fitohet 1 kg reishi i tharë, për çdo 1000 thasë embrione farërash pas tharjes do të fitohen 16 deri në 20 kg, varësisht nga cilësia e embrioneve të farës.

Në fund të bujqësisë, është e nevojshme të trajtohet dhe sterilizohet hambari me përqendrim 1% të formaldehidit.

Duhen rreth 1 deri në 3 vjet për të ndërtuar fermën dhe për të kultivuar, mjedisi rreth fermës është i infektuar me sëmundje, ndotja shkakton sëmundje kërpudhore, shkalla e rendimentit nuk është e lartë, kështu që është e nevojshme të zhvendoset dhe të ndërrohet vendi i fermës një herë në vit. ndërsa.vend i ri.

Pas korrjes, kërpudhat do të thahen ose thahen:

Nëse kushtet e motit janë me shi, është e nevojshme të përdorni një furrë për të tharë kërpudhat në një temperaturë prej 35 deri në 40 gradë Celsius për 1 – 4 orë kur kërpudhat janë të thata dhe të forta, atëherë tharja ka përfunduar.

Është mirë që Ganoderma e kuqe të thahet në rrezet e diellit natyrale për rreth 2 deri në 3 ditë, duhet të thahet shumë e thatë në mënyrë që gjatë ruajtjes për të shmangur mykun, koha e ruajtjes të jetë më e gjatë.

8, paketimi i produktit

Pas tharjes, kërpudhat e kuqe reishi duhet të trajtohen me mikroorganizma dhe baktere përpara se të paketohen.

Koha e ruajtjes është 1-2 vjet nëse paketohet në një qese vakum, kur përdorni kërpudha të kuqe reishi, përdorni duar të thata për të hequr kërpudhat dhe më pas mbyllni qesen për të parandaluar hyrjen e lagështirës.

Burimi: thanhhoaquatestcert.gov.vn

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now