Cách Trồng Rau Cần Tây “ĐƠN GIẢN & DỄ TRỒNG NHẤT” | Flowerfarm.vn

Si të rritet selino Kjo është një përmbajtje për të cilën shumë njerëz janë të interesuar dhe e mësojnë, ndryshe nga sa mendojnë njerëzit, rritja e selinos është relativisht e thjeshtë dhe ato gjithashtu japin rendimente të larta.

Perimet e selinos pëlqehen nga shumë njerëz, sepse janë të ushqyeshme dhe të lehta për t’u ngrënë, të përshtatshme për shumë lëndë. Duke ardhur te artikulli i sotëm, Fao do t’ju udhëzojë përmes teknikave të rritjes së selinos, si dhe se si të kujdeseni për perimet jeshile më të mira dhe më të shëndetshme.

Çfarë karakteristikash ka selino?

Për t’u zhytur si të rritet selino në shtëpi Para së gjithash, ju duhet të kuptoni bazat e karakteristikave të tyre, kështu që rritja dhe kujdesi për selino është shumë më e lehtë, apo jo?

Selino rritet në tokë, kjo perime mbart shumë vlera ushqyese me një sërë mineralesh dhe vitaminash që janë shumë të dobishme për shëndetin e njeriut.

Si të rritet selino

Selino përdoret gjerësisht nga njerëzit në përgatitjen e shumë pjatave, përveçse mund të shtrydhin lëngun e perimeve për të pirë, ky lloj uji ka efektin e ftohjes, zvogëlimin e dobësisë së trupit, si dhe mund të parandalojë dhe trajtojë depresionin. shërojnë shumë sëmundje si yndyrat në gjak, sëmundjet kardiovaskulare, dhimbjet e fytit, ….

Selino ka një aromë të ëmbël dhe të lehtë për t’u ngrënë, kështu që shumë familje zgjedhin të bëjnë pjata të shijshme, por çmimi i kësaj perime nuk është aq i lirë sa perimet e tjera të zakonshme.

Për shkak se selino mund të rritet shumë vetëm në sezonin e ftohtë, duhet shumë përpjekje për t’u kujdesur për kushtet e motit me diell për të qenë në gjendje të rritni bimën.

Megjithatë për të rritet selino në shtëpi Nuk është as e vështirë. Thjesht duhet të ndiqni procedurat që Fao udhëzon më poshtë për të qenë në gjendje të rritni plotësisht selino:

Mënyra më efektive për të rritur selino

Për të rritur selino me rendiment dhe cilësi të lartë, duhet t’i kushtoni vëmendje një sërë çështjesh që lidhen me kushtet e motit, lagështinë, temperaturën, dritën, tokën si dhe sezonin e rritjes.

Pra, gjërat që duhet t’i kushtoni vëmendje janë:

Mund të filloni të rritni selino në çdo kohë të vitit, por selino zakonisht rritet më mirë në sezonin e ftohtë me kushte të motit të ftohtë.

Temperatura e duhur që selino të rritet mirë është nga 15 deri në 20°C. Koha e duhur për të vazhduar. teknikat e rritjes së selinos në fillim të pranverës dhe në fund të verës.

Selino rritet dhe rritet mirë në shumicën e tokave që përmbajnë shumë lëndë ushqyese, mbajtje të mirë lagështie, tokë me një pH midis 5.8 dhe 6.8, selinoja është e vështirë për të jetuar nëse e rritni në tokë alkaline ose tokë të kripur.

Selino duhet të pajiset me shumë ujë dhe lagështi, por nuk toleron mbytje, ndaj duhet kushtuar vëmendje përgatitjes së tokës, duke minimizuar situatën e tokës së përmbytur.

1, Zgjidhni një vend për të rritur selino

Njerëzit zakonisht bëjnë si të rritet selino Në fusha të mëdha, ose nëse rriteni në një shkallë të vogël ose rritni selino në shtëpi, ju mund të rritni selino në kontejnerët e polisterolit ose kova të disponueshme në shtëpi.

Kjo perime rritet mirë vetëm në vende me temperaturë të lartë, lagështi, ajër të freskët dhe gjithashtu ka nevojë për dritë të mjaftueshme për bimën.

Rritja e perimeve të selino

2, Krijimi i tokës për të rritur selino

Rreth 10 ditë para mbjelljes së selinos, rekomandohet të aplikoni pluhur gëlqereje, duke lëruar dhe pastruar të gjitha barërat e këqija, duke tharë për të hequr patogjenët në tokë.

Nëse rritet selino direkt në fushë, është e nevojshme të mbillet një shtresë nga 1 deri në 1,5 m e gjerë dhe rreth 20 cm e lartë për të mbjellë.

Hapi 1: Kryeni njomjen dhe inkubimin e farave të selinos

Thithni farat e selinos në ujë të ngrohtë rreth 35 deri në 45°C për 15 deri në 20 orë, më pas hiqni farat, shpëlajeni me ujë të pastër dhe inkuboni në një peshqir të lagur në 25 deri në 30°C për 2 ditë, brenda 1 dite.

Më pas kontrolloni nëse farat janë plasaritur dhe mbin, nëse po, lërini farat të thahen dhe më pas vazhdoni të mbillni, nëse jo, vazhdoni të njomni.

Hapi 2: Zbatoni mbjelljen e selinos

Para mbjelljes së farave, është e nevojshme t’i kushtohet vëmendje që toka të bëhet me kujdes, shat për ta bërë të lirshme. Toka për rritjen e selinos duhet të përzihet me plehra organike që përmbajnë shumë lëndë ushqyese, të ujitet në tokë për të krijuar lagështi. Duhet të zgjedhë një kohë me mot të freskët për të bërë mbjellje.

Prisni rreshtat në mënyrë të barabartë me një thellësi prej 1 cm, pastaj mbillni farat në tokë në një vijë të drejtë, duke mbjellë secilën farë në një distancë prej rreth 5 cm.

Merrni tokë të imët, mbulojeni me një shtresë të hollë prej rreth 2 cm sipër, hirin e lëvores së orizit, kashtën ose plehun organik mbuloni me kujdes farat, shpërndani farat e Basudin për të parandaluar dëmtimin e farave të selinos nga insektet dhe krimbat e tokës. Pas mbjelljes, ujisni tokën për të krijuar lagështi për të ndihmuar farat të mbijnë shpejt.

Duhen rreth 12 deri në 14 ditë që farat e selinos të mbijnë. Zakonisht bimët e selinos janë 1 muajshe kur janë mjaft të vjetra për t’u mbjellë. Është më mirë të mbillni selino pasdite.

Për rreth 2 javë pas mbjelljes ju duhet të mbuloni për të krijuar hije për të ndihmuar në nxitjen e mbirjes së farës. Ujiteni rregullisht bimën me një dozë të mjaftueshme dhe ciklikoni dy herë në ditë në mëngjes dhe në mbrëmje.

3, Vini re kohën kur farat e selinos duhet të mbijnë

Pas rreth 12 deri në 14 ditë pas mbjelljes, farat e selinosë do të fillojnë të mbijnë dhe mbijnë, në këtë kohë hapni kapakun në mënyrë që bima të thithë rrezet e diellit. Sidoqoftë, mos e ekspozoni bimën në rrezet e diellit direkte.

Rritja e selinos në shtëpi

Temperatura e përshtatshme për mbirjen e perimeve është nga 15 deri në 20°C, temperatura e ftohtë dhe lagështia.

Vini re në javën e dytë deri në të katërtën pas mbjelljes së farave, kur bima rritet në një lartësi prej 2 deri në 3 cm, bëni rrënjosjen për të mbajtur rrënjët e fidanëve të ngjitura më mirë me tokën.

Në këtë kohë, ju duhet të aplikoni një sasi të holluar të plehrave superfosfat së bashku me ujë për të ujitur fidanët për të rritur rrënjët.

Pas rreth 5 deri në 6 javë pas mbjelljes, bimët e reja të selinos janë të mëdha dhe rreth 8 cm të larta me 4 deri në 6 gjethe të reja. Kjo është faza për të hequr çdo bimë në vazo dhe për ta mbjellë veçmas në enë stiropori, kova të mëdha plastike ose mund të mbillet direkt në fushë.

4, Teknik rriten perime selino

Disa shënime përpara se të mbillni selino:

  • 1 javë para mbjelljes së fidanëve, kushtojini vëmendje plehut të holluar NPK të plehërohet me ujë dhe më pas të ujitet trungu i ri i pemës.
  • 10 ditë para mbjelljes, është e nevojshme të kryhet një përgatitje e plotë e tokës, të shtohet pleh organik ose pleh organik në tokë, pastaj të gërmohet përsëri në mënyrë që plehu të depërtojë në tokë për të ndihmuar në rritjen e pH-së për të siguruar lëndë ushqyese për bimët. Së pari. periudha e mbjelljes.
  • Ngrini një shtrat me gjerësi 1 deri në 1,5 m dhe lartësi 20 cm. Mbillni pemë me një distancë prej 60 cm midis rreshtave dhe një distancë midis bimëve në rreshta 20 cm.
  • Çdo rresht duhet të mbillet vetëm me maksimum 10 bimë, nuk duhet mbjellë distancën midis bimëve të selinosë afër njëra-tjetrës, pasi kjo do t’i bëjë bimët të sëmuren, të ngecën dhe të mos jenë në gjendje të rriten.

Rritja e selinosë për fëmijë:

Gërmoni një gropë të thellë në tokë, ngrini butësisht tenxheren dhe më pas groposeni në vrimë për të prerë rrënjën. Mbulojeni me kashtë, humus druri, bar të thatë rreth rrënjës për ta mbajtur pemën të lagësht dhe në fund ujë për të krijuar lagështi për pemën.

Mbjellja e selinos rekomandohet të bëhet në pasdite të freskëta kur dielli ka fikur. Brenda 2 deri në 3 ditë pas mbjelljes së fidanëve, ju duhet të mbuloni, të krijoni hije për të shmangur rrezet e diellit direkte, për të ndihmuar fidanët të rikuperohen.

Si të rritet selino në shtëpi

Teknikat e kujdesit pas aplikimit se si të rritet selino

Faza e kujdesit të selinos është jashtëzakonisht e rëndësishme dhe e nevojshme në zbatim si të rritet selinokështu që ju duhet të ujisni dhe fekondoni rregullisht me një dozë të mjaftueshme për të siguruar që pema të jetë gjithmonë e shëndetshme dhe të rritet mirë.

Përveç kësaj, nëse zbatoni hapat udhëzues Foo më poshtë, mund të jeni plotësisht të sigurt për bimët tuaja të selinos.

1, Lotim

Si të rriten perimet e selinos kanë nevojë për shumë ujë, sepse selinos i pëlqen lagështia, kështu që ju duhet të ujisni rregullisht perimet, mungesa e ujit do të bëjë që bima të ngadalësojë procesin e rritjes dhe kërcelli të ngecë dhe të dobësohet.

Sidomos për sezonin e thatë dhe me diell, është e nevojshme të ujitet rregullisht dy herë në ditë në mëngjes herët dhe pasdite të freskët. Mos i ujisni perimet në mesditë në diell.

Megjithatë, për sezonin e shirave, është e nevojshme vetëm të ujitet me një frekuencë prej një herë në ditë dhe të mbulohen perimet për të parandaluar që uji i shiut të shtypet dhe perimet e kalbura.

Kujdesi për perimet e selino

2, Fekondimi

Rritja e perimeve të selinos është më pak e ndjeshme ndaj dëmtuesve dhe sëmundjeve, kryesisht ju duhet të ujitni dhe fekondoni rregullisht për të siguruar lëndë ushqyese që bimët e perimeve të rriten mirë.

Perimet në rritje duhet të fekondohen kryesisht me plehra organike, pleh organik të kompostuar dhe një përzierje ure, NPK dhe superfosfat.

Pas zbatimit të metodës së rritjes së selinosë së foshnjës për 1 javë, rekomandohet të spërkatni plehra organikë shtesë biologjikë për të ndihmuar bimët të rikuperohen dhe të stimulojnë bimët që të rritin shpejt rrënjët dhe të bëhen më të forta.

Koha e re për të zbatuar metodën e rritjes së selinos së re nga 15 deri në 20 ditë, ju vazhdoni me fekondimin e perimeve duke përzier një sasi fosfati dhe ure, pastaj ujisni në mënyrë të barabartë mbi perimet pasdite të freskët, mëngjesin tjetër duhet ujitje. për shpëlarje.

Plehëroni herën e dytë nga 20 deri në 25 ditët e para, përzieni sasinë e plehut NPK ose plehut DAP me ujë dhe ujisni në mënyrë të barabartë në spinaq me ujë në freskinë e pasdites. Fekondoni herën e tretë dhe të katërt me të njëjtën kohë dhe dozë si herën e dytë.

Kontrolli i dëmtuesve në perimet e selino

Gjatë periudhës së ekzekutimit si të rritet selino Është e vështirë të shmangësh situatën e bimëve të infektuara me dëmtues, kështu që kur zbuloni se bimët tuaja të selinos duken dëmtuese, duhet t’i shkatërroni ato shpejt.

Mund t’i vrisni me dorë duke i kapur drejtpërdrejt nëse nuk ka shumë krimba dhe nëse pema tashmë është dëmtuar rëndë, keni nevojë për ndihmën e pesticideve.

Selinoja rrallëherë infektohet me sëmundje serioze, por selinoja mund të sulmohet ende nga insektet dhe kërmijtë që ushqehen me gjethe, për të cilat duhet të keni parasysh si p.sh.

Krimbat e gjelbër, gërvishtjet, krimbat e mëndafshit, krimbat e gjetheve, kërmijtë, etj., nëse i gjeni këto dëmtues në pemë, përdorni një nga barnat e mëposhtme për të spërkatur si Biocin 16 WP, Aztron, Dipel 6.4 WP…

Rekomandohet përdorimi i alternuar i barnave të mësipërme për të parandaluar dhe shkatërruar për të arritur një efikasitet të lartë.

Në periudhën e thatë dhe me diell, selinoja është e ndjeshme ndaj dëmtimit të bimës gri, për të parandaluar sëmundjen, përdorni Cyperan 25EC, Bassa 50ND, … spërkatni tërësisht në të gjithë zonën e bimës.

Kur bëhet fjalë për sezonin e shirave, perimet e selinos janë të ndjeshme ndaj ndryshkut të bardhë, i cili shkakton dëmtues, për të parandaluar këtë, duhet t’i kushtoni vëmendje shtretërve të lartë në mënyrë që perimet të kullojnë mirë ujin. Kur zbuloni sëmundje, përdorni barna të tilla si Sherpa 20EC, Score 250 EC, Regent 80WG, Sumicidin 10EC, Dithane 80WP NPV medikament biologjik për të spërkatur perimet.

Përveç kësaj, në varësi të kushteve të motit, lagështisë dhe kujdesit, bimët e selinos mund të infektohen edhe me kalbëzimin rozë, kalbëzimin e zi dhe plagën e gjetheve.

Ky problem trajtohet duke forcuar tokën me plehra bioorganike, duke i kushtuar vëmendje ujitjes dhe krasitjes nëse bimët e selinos rriten shumë.

Korr selino

Me siguri kjo është faza që po e prisni më shumë gjatë procesit të rritjes së selinos, apo jo?

Sidoqoftë, mos u nxitoni për të korrur kur bimët nuk janë rritur ende ose korren shumë vonë, në këtë kohë perimet kanë humbur shumë lëndë ushqyese dhe kur hahen, ato do të jenë të forta, jo aq të shijshme sa shija e tyre tipike.

Mënyra e rritjes së selinos për korrje në periudhën nga 100 deri në 140 ditë pas mbjelljes, koha e vjeljes dhe cilësia e perimeve varet shumë nga faktorët e temperaturës, ujit dhe kushteve të kujdesit.

Kur selinoja është rreth 30 deri në 45 cm e gjatë, ju vazhdoni të prisni kërcellin 3 cm nga baza e bimës. Pas rreth 2 javësh, bimët do të vazhdojnë të zhvillojnë filiza.

Në këtë kohë, ju përzieni sasinë e azotit, fosforit dhe uresë me ujë të holluar dhe më pas ujitni perimet për të ndihmuar në stimulimin e perimeve që të rrënjosen shpejt dhe të rriten gjethe të reja.

Nëse e korrni duke shkulur të gjithë pemën për të mbjellë perime të reja në kulturën tjetër, pas korrjes duhet të ripërpunoni tokën me kujdes, ta thani në diell për 2 deri në 3 ditë dhe të shtoni një përzierje pluhuri gëlqereje dhe plehrave organikë. Toka për mbjellje .

Pra, ne kemi mësuar për si të rritet selino Si dhe teknikat e mbjelljes, si të kujdesemi për të marrë perime sa më cilësore. Nëpërmjet këtij artikulli, Fao shpreson që ju të mund të rritni bimët tuaja jeshile të selinosë pikërisht në oborrin tuaj. Paç fat!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now