Cam Sành: Mua ở đâu là ngon và giá TỐT NHÁT? | Flowerfarm.vn

portokalli janë rritur shumë në Perëndim, veçanërisht në provincat Hau Giang dhe Vinh Long. Kuti portokalli ka lëkurë të trashë, ngjyrë jeshile të errët, i jep lëngut një shije të ëmbël dhe të thartë, të ftohtë. Me kalimin e viteve, portokallet u kanë sjellë fitime të mëdha ekonomike njerëzve këtu. Le të mësojmë për njësoj portokallet perëndimore Kjo është nga Vietnami!

Portokalle me lekure te holle, mish te verdhe, te shijshem - Vinfruits

Portokalle me lekure te holle, mish te verdhe, te shijshem

KU ËSHTË ORIGJINALI MË I MIRË?

Përveç rajoneve Vinh Long dhe Hau Giang, si portokallet i famshëm për predha të mëdha, të holla dhe shumë ujë. Pastaj disa lokalitete gjithashtu filluan të përhapin këtë portokall të shijshëm si portokallet Can Tho, Tra Vinh, Ben Tre dhe disa provinca veriore si Ham Yen, Bac Quang (Ha Giang), Bo Ha (Bac Giang).

Portokall perëndimor - Vinfruits

portokallet perëndimore

Karakteristike portokalli Në çdo rajon, do të ketë dallime në varësi të teknikave të mbjelljes dhe cilësisë së tokës dhe burimeve ujore. Megjithatë, për shkak se portokallet kanë një shije të thartë, si të hamë portokall është të shtrydhni ujin, të shtoni mjaltë dhe sheqer për të bërë pije joalkoolike, të mos hani të freskët si varietetet e portokallit të ëmbël.

  • Dallimi i portokalleve nga llojet e tjera të portokalleve

Portokallet e mandarinës kanë lëkurë të ashpër, ngjyrë të gjelbër me shkëlqim, fruta të mëdha mund të jenë deri në 300 g. Në varësi të shumëllojshmërisë së portokalleve, lëkura është e hollë ose e trashë, me shumë vajra esencialë. Lëkura e portokallit është e vështirë të ndahet nga lëvozhga, në përgjithësi portokalli ka shumë fibra. Mish portokalli me ngjyrë të verdhë të errët, karafil të shijshëm portokalli, mund të thuhet se kjo është varieteti i portokallit që jep më shumë lëng sot. Farat e portokallit të sojës shumë dhe të mëdha, deri më tani nuk ka varietet portokalli pa fara.

  • Cilat janë përfitimet e ngrënies së portokallit?

Ushqimi në portokall është jashtëzakonisht i pasur. Lëngu i portokallit përmban nivele të larta të vitaminave A, C, E, tiaminë, FolateKali. Ka edhe fibra, një sërë mineralesh të tjera thelbësore. Portokalli është gjithashtu një frut që përmban një përmbajtje të lartë yndyre dhe yndyre proteina i ulët, pra është i përshtatshëm për personat që kanë nevoja për bukuri, humbin peshë dhe mbajnë formë.

Portokallet janë shumë të mira për shëndetin - Vinfrutët

Portokallet janë shumë të mira për shëndetin

Portokalle te sofistikuar ka shumë përfitime shëndetësore. Pulpa e portokallit mund të përdoret si maskë për fytyrën. Farat e thata të portokallit, të grira për t’i mbajtur në cep të dhomës për të trajtuar milingonat dhe buburrecat. Lëkura e portokallit e prerë hollë është një ilaç tradicional për trajtimin e ftohjes dhe tifos. Gjethet e portokallit mund të zihen, të kombinuara me disa gjethe të tjera mjekësore për të bërë një trajtim efektiv të ftohjes. Pra, kur bëni një pyetje, A është mirë të hash portokall? përgjigja është “shumë mirë”. >> Shih më shumë: Lëng portokalli i shtrydhur, efektet dhe si të përzieni siç duhet lëngun e freskët të portokallit

ORGANIK ORGANIK – KU TË BLEJMË?

Poçe organike rritur nga kopshtarët në provincat perëndimore, duke arritur cilësi të madhe të frutave dhe përmbajtje të lartë ushqyese, pa spërkatje pesticide, pa stimulues frutash dhe kimikate toksike. Portokallet e klasës 1 mund të blihen në hambarët e frutave perëndimore, tregjet me shumicë me tezga frutash me reputacion, supermarkete dhe dyqane frutash të importuara si Vinfruits. Mund te kontaktoni këtu për të blerë portokall të shijshëm, të shijshëm dhe të sigurt.

Duhet të blini portokall në një adresë me reputacion - Vinfruits

Duhet të blini portokall në një adresë me reputacion

portokalli Është një bimë jo stinore që mund të rritet dhe korret gjatë gjithë vitit. Aktualisht, disa provinca dhe rrethe perëndimore si Chau Thanh, Tra On, etj. rritin portokall në stilin e “portokalleve vegjetale”, që nënkupton zgjedhjen e fidanëve të shëndetshëm, dhënien e frutave të hershme në vitin e parë, shkurtimin e çdo dy kulture portokalli. braktisni , mbjellin pemë të reja. Kjo metodë bën që portokallet të mos mbajnë më të njëjtën cilësi si origjinali, portokallet e pjekura të shtypura dhe të spërkatura me sprej rritës dëmtojnë gjithashtu konsumatorët nëse nuk zgjidhen me kujdes.

ÇMIMI ORGANIK AT GARDEN 2018

Në vitin e fundit, çmimi i portokalleve blerë në kopsht me madhësi frutash të vogla është rreth 25,000 – 30,000 VND/kg. Frutat e mëdha dhe të bukura, lëkura me shkëlqim, pa gërvishtje, kërcell të gjelbër të freskët dhe degë me madhësi nga 250gr – 300gr/frut shiten nga kopshtarët për mbi 35,000 – 40,000 VND/kg. Prandaj, çmimi i portokalleve në krahasim nuk është më i lirë se varietetet e tjera të portokallit si portokalli Vinh, portokall Canh, portokall Cao Phong, etj.

Çmimi i portokalleve është zakonisht më pak i paqëndrueshëm - Vinfruits

Çmimi i portokalleve është zakonisht më pak i paqëndrueshëm

Në pikën e blerjes dhe tregjet me pakicë. Çmimi i portokalleve prej balte zakonisht luhatet në vetëm 45,000 VND – 55,000 VND/kg, jo më i lartë. Ky është një çmim i qëndrueshëm për këtë portokall, ndaj kur zgjedhin të blejnë portokall, konsumatorët duhet t’i kushtojnë vëmendje çmimit dhe cilësisë së frutave.

  • Si të zgjidhni portokall të shijshëm

Këtu janë disa udhëzime përzgjedhjeje portokall të shijshëmpër më shumë ujë dhe bar të freskët: Kur portokallet janë pjekur, fruti është ende i gjelbër, i bukur dhe me shkëlqim, lëkura e portokallit është e ashpër, jo e lëmuar. Zgjedhja e portokalleve të mira duhet të zgjidhni fruta të rrumbullakëta, në formë të barabartë, të cilat nuk janë të grimcuara ose të zverdhura (njollat ​​e verdha shkaktohen nga pickimet e bletëve dhe frutat e bardha). Portokallia e mbajtur në dorën e djathtë është e rëndë dhe e fortë. Fruti i butë është i grimcuar, i dëmtuar brenda. Çdo portokall që peshon mbi 250 g është një portokall i shijshëm. Frutat më të vogla janë të reja, të pjekura, të prera herët etj. nuk japin shumë lëng dhe lëngu i portokallit do të jetë i zbehtë. Portokallia prej balte e përgjysmuar ka një ngjyrë portokalli-verdhë bie në sy, farat shpërndahen në mënyrë të barabartë midis zonave. Sa më e hollë të jetë guaska, aq më mirë. Karafili i portokallit është i madh dhe i shijshëm, thjesht shtrydhni lëngun e portokallit. Kur preni portokallet që janë të holla, të thata, të vështira për t’u shtrydhur, portokallet janë tharë. Portokalle te fresketa te shijshme Ka shije të thartë dhe aromë karakteristike, jo aq të ëmbël sa portokallet e tjera. Vini re kur blini portokall të ëmbël, duhet të pyesni qartë për origjinën, origjinën, varietetin e portokallit etj. për të shmangur blerjen e një të gabuar Enë kineze. Vinfruits shpreson se ndarja e shkurtër e mësipërme do t’ju ndihmojë të sintetizoni disa përvoja se si të zgjidhni portokalli e shijshme me çmim të arsyeshëm. Përveç portokalleve, Vietnami ka gjithashtu shumë varietete portokalli të shijshëm, duke përmbushur standardet e cilësisë dhe duke qenë varietete të pastra portokalli. Të tilla si Portokall Huong Son, si portokall “të çuditshme”, por veçanërisht të shijshme.

KRAHASIMI I ORGANIZATAVE ORIGJINALE TË VIETNAMIT DHE KINZEVE

Portokallet e verdha kineze dhe portokallet e verdhe vietnameze - Vinfruits
Portokalli e verdhë vietnameze (majtas) dhe portokalli e verdhë kineze (djathtas)

Portokalli nuk është një frut i rrallë në Vietnam dhe çmimi është gjithashtu në përputhje me të ardhurat e shumicës së familjeve. Megjithatë, varietetet “origjinale” të portokalleve, portokallet e shijshme, duhet të presin sezonin e duhur të vjeljes për të prodhuar fruta të mëdha, aromatike dhe me lëng. Për shkak të kësaj, disa tregtarë të vegjël nuk hezitojnë të shkojnë në Kinë për të importuar portokall hibride, portokall të rritur jashtë sezonit dhe injektojnë ilaçe për rritjen për të stimuluar frutat.

Llojet e portokalleve të importuara nën kuotën nga Kina shpesh kalojnë një kohë të gjatë transporti, ndaj tregtarët detyrohen të injektojnë, thithin dhe përdorin droga kimike për t’i ruajtur. Shmangni që portokallet të dëmtohen ose të shtypen. Kjo është edhe arsyeja pse portokallet kineze duken gjithmonë të freskëta, por në të vërtetë janë të thatë ose të plasaritur brenda. Kjo është e vështirë për t’u kuptuar nëse jo blerës të zgjuar.

Këtu janë disa mënyra për të dalluar portokallet vietnameze dhe portokall kinezë që konsumatorët duhet të kuptojnë.

Karakteristikat sezonale

Normalisht, portokallet vietnameze korren sipas stinës dhe rriten sipas metodës së portokalleve “të pastra” pa plehra kimike, pa përdorur stimulues frutash. Sezoni i portokallit në veri bie në fund të dimrit nga nëntori deri në dhjetor të kalendarit hënor, duke zgjatur deri pas Tet. Sezoni i portokallit në jug bie në shkurt – mars çdo vit, disa varietete portokalli të rritura në provincat malore si Ha Giang dhe Bac Giang kanë një sezon korrjeje nga shtatori në tetor (në varësi të varieteteve).

Blerësit kur njihen me varietetet e portokallit duhet të kenë një kuptim të caktuar të pamjes dhe sezonit. Është e rrallë për fermerët vietnamezë që të rritin portokall jashtë sezonit, sepse kushtet e motit do të ndikojnë shumë në cilësinë e frutave. Portokallet jashtë sezonit shpesh kanë një shije të thartë, fruta të rrëgjuara, pak ujë dhe nuk janë aq të shijshëm sa portokalli në sezonin e duhur.

Për shkak të ndërthurjes së portokalleve kineze jashtë sezonit dhe në disa vende për shkak të prodhimit, ata përdorin barna të rritjes dhe stimulues frutash. Edhe tregtarët vështirë se mund të dallojnë portokallet me cilësi të sigurt për ushqim nga portokallet e injektuara me drogë në vendin tuaj. Pra, portokallet pothuajse kineze mund të importohen në Vietnam dhe të shiten gjatë gjithë vitit, por askush nuk guxon të garantojë origjinën dhe sigurinë për shëndetin e përdoruesve.

Veçoritë e formës – pamja

Nuk e kuptoj pse portokallet kineze kanë gjithmonë një pamje më të bukur dhe më tërheqëse se shumë varietete portokalli vietnameze. Për portokallet me lëkurë jeshile: portokallet kineze kanë gjithmonë një pamje të lëmuar, me shkëlqim, pa zverdhje apo pigmentim në lëvozhgë. Nga ana tjetër, portokallet vietnameze, kur piqen, fruti zverdhet gradualisht, trupi nuk është i bukur por pak i errët dhe i shëmtuar.

Portokall me lëkurë jeshile vietnameze (majtas) dhe portokall kinezë (djathtas) - Vinfruits
Portokall me lëkurë jeshile vietnameze (majtas) dhe portokall kinez (djathtas)

Megjithatë, ju gjithashtu mund të krahasoni bishtin e gjetheve dhe prerjet: kërcelli dhe prerjet e portokalleve kineze shpesh janë tharë (megjithëse fruti duket i freskët). Portokallet vietnameze, degët dhe gjethet janë gjithmonë të freskëta dhe të paprekura, sepse portokallet priten dhe shiten në të njëjtën ditë.

Karakteristikat pas ndarjes / ndarjes majtas

Më pas është lëkura e portokallit pas qërimit: lëvozhgat kineze të portokallit janë zakonisht shumë të holla, me pak vaj esencial. Lëkura e portokallit vietnamez është zakonisht e trashë dhe aromatike, sepse shtresa e vajit esencial në lëvozhgë është mjaft e bollshme dhe e freskët.

Portokallet kineze kanë një karakteristikë që shpesh rritin portokall pa fara, karafil të thatë portokalli dhe shpesh pak ujë, tul të hollë dhe të vogël. Shumica e portokalleve vietnameze kanë fara (me përjashtim të disa varieteteve të lashta të portokalleve në Ha Giang që janë pa fara), karafilët vietnamezë të portokallit janë të mëdhenj, të shijshëm dhe gjithmonë duken të freskët, dhe tuli është i trashë dhe i madh.

Karakteristikat e shijes

Ju gjithashtu mund të gjykoni cilësinë dhe shumëllojshmërinë e portokalleve kineze pasi keni prerë/prerë dy lloje portokalli dhe i keni lënë në ajër të hapur për një ditë. Për shkak se portokallet kineze marinohen me konservues, edhe nëse lihen jashtë nga mëngjesi në mbrëmje, nuk do të ndryshojnë ngjyrë, vetëm do të ndryshojnë pak shijen dhe nuk do të tregojnë shenja dëmtimi. Portokallet vietnameze, pasi te priten, deri ne pasdite, do te kene nje ere te tharte dhe te ngopur me ujin, lengu i portokallit do te rrjedhe dhe gradualisht do te kthehet ne nje shije karakteristike te tharte. Megjithëse shikimi i portokalleve vietnameze pas një dite nuk duket mirë, në këmbim ky është një varietet portokalli “i pastër” që është i sigurt për ju dhe familjen tuaj për t’u shijuar.

Për sa i përket shijes, kur shijoni dy lloje portokallësh kinezë dhe vietnamezë kur fruti është ende i freskët. Mund të kemi disa vëzhgime të përgjithshme si më poshtë:

  • Portokallet kineze: të ëmbël, jo të thartë, jo të pasur, jo aromatike. Ndjehet sikur po pini një gotë lëng portokalli në shishe, jo një filxhan portokall të freskët.
  • Portokallët vietnamezë: kanë gjithmonë një shije karakteristike të thartë (pak a shumë në varësi të varietetit dhe stinës), aromë shumë të fortë nga vajrat esenciale të lëvozhgës së portokallit dhe karafilit të portokallit, ndonjëherë me një shije pak të hidhur me shumë fara, nëse është portokalli. shije shumë e ëmbël dhe shumë e pasur. Në përgjithësi, kur pini një filxhan portokall të freskët, ndjeni gamën e plotë nga aroma në shije.

Krahasimi i portokalleve kineze me portokallet vietnameze sipas shijes eshte menyra me intuitive dhe me e thjeshte per tu dalluar. Edhe në vend, dallimi i varieteteve të portokallit bazohet kryesisht në pamjen dhe shijen e secilit lloj portokalli. Pra, portokallet vietnameze dhe portokallet kineze kur krahasohen në këtë mënyrë do të japin rezultate të qarta.

Për të mësuar më shumë rreth portokalletju lutemi lexoni artikujt që përmbledhin nga Vinfrutat si:

Karakteristikat e çmimeve

Një gjë është e sigurt, me një prodhim kaq të madh, portokallet kineze duhet të kenë një çmim shumë më të mirë se portokallet vietnameze. Racë e veçantë Lëvozhga jeshile e portokallit I importuar nga Kina zakonisht kushton vetëm nga 10,000 VND deri në 15,000 VND/kg portokall (6 – 7 fruta). Portokallet vietnameze të këtij lloji zakonisht kanë një çmim që varion nga 20,000 VND deri në 35,000 VND/kg në varësi të madhësisë së frutave dhe klasifikimit të kopshtarit.

Portokallet me lëkurë të verdhë, me mish të kuq dhe pa fara të Kinës shpesh ngatërrohen me disa portokall në veri, si portokallet Bu dhe Cao Phong. Megjithatë, çmimi i portokalleve kineze është vetëm nga 35,000 VND në 45,000 VND/kg. Ndërsa portokallet vietnameze janë deri në 65,000 – 85,000 VND/kg. Varietetet e portokallit të rritura sipas standardeve të VietGap kushtojnë mbi 100,000 VND/kg portokall.

Diferenca e lartë në çmim tregon pjesërisht se cilësia dhe siguria e portokalleve kineze nuk janë aspak të garantuara. Prandaj, konsumatorët duhet të kenë kujdes që të mos zgjedhin llojin e gabuar të portokalleve, të cilat janë të dëmshme për familjen e tyre për shkak të dëshirës së lirë.

Autori: Vinfrutat

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now