Cây bồ đề: Tác dụng, ý nghĩa phong thủy, nên trồng cây ở đâu tốt nhất? | Flowerfarm.vn

Pema Bodhi është një nga bimët zbukuruese të njohura në Vietnam. Bodhi jo vetëm që sjell vlerë estetike, por gjithashtu ka kuptim të shenjtë dhe kuptim feng shui. Pra, a keni një kuptim të qartë të karakteristikave, efekteve apo si të rritet pema Bodhi? Le të mësojmë më shumë rreth pemës Bodhi në artikullin më poshtë!

Prezantimi i pemës Bodhi

Pema Bodhi njihet edhe si pema e iluminizmit, pema dhe emri shkencor është Ficus Religiosa. Pema është një specie e gjinisë Ficus. Origjina e pemës Bodhi nga Kina jugperëndimore, India, Indokina në lindje deri në Vietnam.

Bimët rriten dhe zhvillohen me shpejtësi. Në të njëjtën kohë, me karakteristikat e saj dritëdashëse dhe të përshtatshme për t’u përshtatur, në Vietnam, pema rritet në të gjitha rajonet.

Pema Bodhi 3 800x967

Pema Bodhi është një pemë e madhe, kur kujdeset mirë, pema mund të arrijë një madhësi të madhe me lartësi më shumë se 30 m dhe një trung me diametër 3 m. Trungu ka një lëvore të jashtme të ashpër, me luspa, kafe ose gri në kafe, dhe një dru të brendshëm të fortë e të fortë. Pema Bodhi ka shumë karakteristika degëzimi dhe degëzimi, dhe nga kërcelli kryesor rriten shumë rrënjë anësore të gjata që zhyten gradualisht në tokë, gjethja është shumë e gjerë dhe e dendur.

Gjethet e Bodhi janë gjethe të thjeshta, të ndara. Ka një majë gjetheje në formë zemre, të mprehtë dhe të zgjatur. Gjethet janë të kuqe të zbehtë kur të rinj dhe do të kthehen në jeshile më të errët ndërsa plaken. Sipërfaqja është e ngritur me venat në formë të këmbëve të sorrës që u japin gjetheve një karakter të veçantë. Gjatësia e kërcellit është rreth 6 – 10 cm, gjerësia është 4,5 cm dhe gjatësia nga maja e gjethes deri në kërcell është rreth 2 – 5 cm.

Është një pemë me gjelbërim të përhershëm gjysmë stinor që i humbet gjethet në vjeshtë, por edhe nëse i bie, në pemë ka gjithmonë gjethe jeshile.

Pema Bodhi 9 800x1066

A ka lule pema bodhi?

Lulet Bodhi fillojnë të lulëzojnë në fund të janarit dhe zgjasin deri në fillim të majit.Lulet janë njëseksuale, formojnë tufa në kërcell dhe lulet kanë përmasa mjaft të vogla. Lulja e kuqe bodhi bie shumë në sy dhe ka një formë ovale ose eliptike.

Fruti Bodhi rritet gjithashtu në grupe që ngjiten afër kërcellit si lule dhe janë pothuajse pa kërcell. Kur është i ri, fruti është i gjelbër dhe do të kthehet në vjollcë kur të piqet. Fruti Bodhi është sferik me përmasa mjaft të vogla, me diametër 1,5-2 cm. Rreth majit-qershor kur lulet zbehen, fillon sezoni i frutave.

Bodhi është i famshëm për çfarë përdorimi?

Bëni bonsai dekorative për të krijuar peizazh, për të krijuar hije

Me siguri ka shumë njerëz që nuk e dinë se për çfarë shërben pema Bodhi. Përdorimi i parë kur përmendet pema është dekorimi i rrugëve, parqeve, para kafeneve, restoranteve etj. Me veçorinë e gjetheve të gjera, pema do të japë hije duke krijuar një atmosferë të bukur.hapësirë ​​komode, e freskët, veçanërisht në ditët e nxehta të verës.

Jo vetëm kaq, pema mbillet edhe në vazo, degë të përkulura, krasitet për të krijuar pemë bonsai për të dekoruar skena të vogla kopshtesh të brendshme, të vendosura përballë verandës, kampusit të kompanisë, restoranteve, bareve etj.

Pastroni ajrin, mbroni mjedisin

Përveç përdorimit si një dekorim kopshti, bonsai gjithashtu kontribuon në mbrojtjen e mjedisit. Sepse Bodhi mund të rregullojë dhe pastrojë ajrin kur thith gazrat toksikë, pluhurin dhe lëshon oksigjen në mjedis. Jo vetëm kaq, pemët gjithashtu ndihmojnë në reduktimin efektiv të zhurmës. Prandaj, pemët na sjellin një hapësirë ​​të ajrosur, të freskët me një atmosferë të freskët dhe të këndshme. Prandaj, pema është e dashur nga shumë njerëz dhe mbillet gjerësisht kudo.

Pema Bodhi 1 800x542

Pemë me vlerë ekonomike

Pema Bodhi është mjaft e lakueshme, kështu që thjesht prisni dhe përkuluni, kujdesuni për të, me shumë mundësi do të krijoni një pemë bonsai të bukur dhe të çmuar, të dashur nga shumë njerëz. Pemë të tilla mund të shiten, varësisht se si është pema, mund të vlejë disa qindra apo edhe disa miliardë dong.

Druri Bodhi ka veçori të jashtëzakonshme si p.sh. i lëmuar, i njëtrajtshëm, më pak i deformuar, i butë dhe i qëndrueshëm. Për shkak të cilësisë së mirë të drurit, druri mbillet dhe shfrytëzohet për dru, i cili përdoret për prodhimin e zejtarisë, mobilieve dhe sendeve shtëpiake etj. Krahas kësaj, druri i bodhit është edhe lëndë e parë për industrinë, industria e letrës, kruese dhëmbësh , etj.

Përveç kësaj, rrëshira e pemës bodhi gjithashtu ka aplikimin e saj. Falë aromës së saj të butë dhe të dallueshme, rrëshira përdoret në industrinë e parfumerisë ose përdoret për nxjerrjen e vajrave aromatikë. Plastika është gjithashtu një temjan – një aromë e famshme medicinale.

Përdorimet medicinale

Një nga përdorimet më të mëdha të Bodhit, ky është një bar medicinal i çmuar, i përdorur gjerësisht në ilaçe bimore, qetësues dhimbjesh, të marra për të trajtuar shumë sëmundje të ndryshme.

Vetitë e larta antiseptike në përbërjen e fjalisë ndihmojnë në shërimin e sëmundjeve inflamatore të lëkurës si plagë, zgjebe dhe rrit imunitetin, zvogëlojnë dhimbjen. Njëkohësisht, bima kontribuon edhe në trajtimin e sëmundjeve të rrugëve të frymëmarrjes dhe të zorrëve si astma, diarreja, diabeti etj.

Ilaçi bimor, temjani, bën shumë ilaçe orale për të ndihmuar në largimin, uljen e gazrave dhe qetësimin e mendjes, kështu që shpesh përdoret për ata që janë goditur nga shpirtrat e këqij ose era.

Pema Bodhi 2 800x1069

Kuptimi i pemës Bodhi

Origjina dhe legjenda e pemës Bodhi në Budizëm

Sipas dokumenteve të vjetra budiste, pema Bodhi ka një kuptim të shenjtë dhe ka luajtur një rol të rëndësishëm në jetën e Budës – një princ indian i quajtur Siddhartha Gautama. Shakyamuni Buda u ul nën pemën Bodhi duke medituar dhe gradualisht u ndriçua për mësimet e Budizmit. Pasi kuptoi të vërtetën, ai shkoi dhe dha mësim Budizmin në të gjithë Azinë.

Një ditë, princi indian Siddhartha Gautama doli dhe pa katër lloje njerëzish: një asket, një të sëmurë, një plak dhe një trup të vdekur. Ata e bënë princin e Indisë të kuptojë dhe të besojë se jeta është një rreth vuajtjesh. Kështu që më pas vendosi të hiqte dorë nga pozita princërore, të hiqte dorë nga jeta luksoze, të bëhej asket, të dilte, të eksploronte botën dhe të mësonte.

Pema Bodhi 5 800x1092

Gjatë atij udhëtimi ai gjithmonë agjëronte dhe e detyronte veten të praktikonte asketizëm. Në të njëjtën kohë, ai praktikon meditimin për të fokusuar trupin dhe mendimet e tij. Pas 49 ditësh meditimi, Siddhartha Gautama arriti ndriçimin më të lartë përfundimtar dhe u bë Buda-I Nderuari në Botë.

Rreth vitit 300 para Krishtit, një murg dhe murgeshë budiste mori një degë të pemës Bodhi të nxjerrë nga pema origjinale ku Buda ishte ulur në meditim dhe e sollën në Sri Lanka për ta mbjellë. Deri më sot, ajo pemë Bodhi ekziston ende dhe rritet në Anuradhapura, Sri Lanka. Dhe kjo është pema më e famshme dhe më e vjetër Bodhi në botë.

Kuptimi feng shui i Bodhi

Jo vetëm që ka një kuptim të shenjtë në Budizëm, por pema Bodhi gjithashtu ka kuptime të favorshme feng shui. Bodhi simbolizon vigjilencën, një mënyrë jetese të drejtë dhe të shenjtë. Në feng shui, pema Bodhi do të thotë gjëra të mira. Pema ndihmon për të larguar shpirtrat e këqij, duke i sjellë fat dhe paqe pronarit.

Si të përhapet bodhi

Pema Bodhi konsiderohet të jetë mjaft e lehtë për t’u shumuar me metoda të thjeshta nga farat dhe prerjet. Secila metodë ka avantazhet, kufizimet dhe paralajmërimet e veta. Por aktualisht, njerëzit shpesh aplikojnë metodën e prerjes kryesisht klonale sesa metodat e tjera.

Për metodën e prerjes, është e nevojshme të zgjidhni degë që nuk janë as shumë të vjetra dhe as shumë të reja, pa dëmtues. Më të përshtatshmet janë degët e shëndetshme të tortës, nëse ka lulëzuar do të jetë edhe më mirë.

Pema Bodhi 4 800x730

Nëse dikush dëshiron të mbjellë fara, është e nevojshme t’i kushtojë vëmendje zgjedhjes së farave standarde, të cilat janë të shëndosha, të rrumbullakëta dhe pa dëmtues dhe sëmundje, duke përmirësuar shkallën e mbijetesës si dhe duke prodhuar fidanë cilësorë.

Si të rritet pema bodhi

Pema Bodhi e pëlqen dritën, ka tolerancë të mirë ndaj të ftohtit dhe ka vitalitet të fortë, kështu që rritet mjaft lehtë. Vëmendje duhet t’i kushtohet zgjedhjes së një zone të ftohtë kopshti me shumë dritë dhe pak hije për të ndihmuar bimët të rriten dhe zhvillohen mirë. Për shembull, kur rriten pemët bodhi në ambiente të mbyllura, ato duhet të vendosen në një vend ku ka dritë, si afër dyerve dhe dritareve.

Së pari, ju duhet të zgjidhni tokën e duhur për aftësinë e bimës për t’u rritur. Bodhi përshtatet dhe rritet mirë në kushte toke me lagështi, poroze dhe me vlera të larta ushqyese. Toka më e përshtatshme për bodhi është toka bujqësore.

Pema Bodhi 7 800x600

Më pas, është e nevojshme të përgatitet vrima e mbjelljes dhe të zgjidhni tenxheren. Vrima duhet të hapet me përmasa rreth 50 x 50 x 50 cm ose vetëm dyfishi i madhësisë së pemës. Në rreth 1 muaj për të tharë gropën, është e nevojshme të aplikoni gëlqere, pleh organik dhe të gjitha llojet e plehut organik, humus kokosi në vrimë. Kushtojini vëmendje pastrimit të barit rreth vrimës.

Në fund, duhet të hiqni kapakun e tenxhere dhe ta vendosni në mes të gropës së mbjellë të përgatitur. Mbushni me dhe rreth bazës dhe ngjeshni lehtë pemën për ta mbajtur atë drejt, shtresa e dheut mbushet deri në 2 cm më lart se syri bazë.

Pas mbjelljes, lyeni pemën me ujë dhe mund të përdorni më shumë shkopinj përreth për të ndihmuar që pema të mos rrëzohet nga erërat e forta.

Mënyrat për t’u kujdesur për Bodhin

Jo vetëm që teknika e rritjes së pemës Bodhi është e thjeshtë, por edhe kujdesi nuk është i mundimshëm dhe nuk kërkon shumë kohë. Vetëm mbani në mend disa shënime në kujdesin për të ndihmuar pemën Bodhi të rritet dhe të zhvillohet më së miri.

Dritë

Për shkak se bima e pëlqen dritën, nevojat për dritë të pemës Bodhi janë shumë të rëndësishme. Pra, është e nevojshme të sigurohet drita në vendin ku mbillet pema duke pastruar barin nën bazë dhe duke pastruar degët e larta përreth. Në këtë mënyrë bima nuk do të bllokohet nga çdo dritë.

Temperatura

Bodhi ka një tolerancë të mirë ndaj të ftohtit, por toleranca e temperaturës së lartë është mjaft e kufizuar. Temperatura më e përshtatshme për rritjen e bimës është rreth 15 – 36 gradë Celsius.

Pema Bodhi 6 800x533

Vendi

Ujitni rregullisht në fazën e mbjelljes së re, bimët e reja për të mbajtur tokën me lagështi dhe për të siguruar rritjen e bimëve. Megjithatë, kushtojini vëmendje ujit të mos shumë, gjë që mund të çojë në kullim të pamjaftueshëm, bimë të mbytura me ujë, kalbje të rrënjëve dhe madje edhe vdekje. Në këtë kohë, është e mundur të ujitet rregullisht çdo 2 ditë, fleksibël në mëngjes herët ose në mbrëmje. Kushtojini vëmendje të veçantë shmangies së ujitjes së bimëve në mesditë, veçanërisht në temperatura të larta, për të shmangur goditjen nga nxehtësia dhe vdekjen e gjelbër.

Kur pema është e pjekur, kufizoni sasinë e ujitjes, mjafton vetëm uji natyral i shiut çdo vit. Por kushtojini vëmendje kohës kur kushtet e motit janë të nxehta, të thata ose pa shi për një kohë të gjatë, është e nevojshme që menjëherë të shtoni ujë në bimë për të shmangur thatësirën dhe vyshkjen.

Plehërimi

Plehrat duhet të aplikohen periodikisht dhe duhet të varen nga çdo fazë e rritjes së bimës. Për shembull, në 3-5 muajt e parë, këshillohet që në mënyrë periodike të fekondohen bimët me pleh organik. Deri në rreth 6 muaj – 1 vit, plehrat NPK mund të përdoren për të ndihmuar bimët të rriten më mirë.

Pema Bodhi 8 800x600

Pastrimi dhe krasitja e degëve

Kryeni rregullisht pastrim, duke vrarë barërat e këqija rreth bazës së pemës, në mënyrë që pema të mos hajë të gjitha lëndët ushqyese të tokës. Në të njëjtën kohë, krasitja e gjetheve të dëmtuara, të thara ose të tepërta ndihmon që pema të rritet më shpejt dhe të ketë një formë më të bukur.

Parandalimi i dëmtuesve dhe sëmundjeve

Pemët Bodhi zakonisht kanë më pak dëmtues dhe sëmundje se shumë pemë të tjera. Disa dëmtues për Bodhin janë gjethet, myku pluhur, kërpudhat e kërcellit, merimangat e kuqe, etj. Për të parandaluar këto dëmtues, duhet të kujdeseni për bimët sipas standardeve të mësipërme.

Megjithatë, kjo metodë është vetëm pjesërisht e kufizuar, sepse në fakt pema ende do të dëmtohet nga dëmtuesit. Prandaj, mund të përdorni insekticide si regent për të vrarë kërcellin, spërkatni Anvil, Score, Topsin M … për të parandaluar sëmundjen e mykut pluhur, etj. Përveç kësaj, bima mund të vuajë edhe nga sëmundja e gjetheve të verdha, kur ju nevojitet. Kushtojini vëmendje të kontrolloni sasinë e ujit, temperaturës, dritës dhe ushqimit për të parë nëse është e përshtatshme.

Në të njëjtën kohë, duhet të vëzhgoni rregullisht, të kujdeseni, të zbuloni në kohë dhe të kuptoni gjendjen e pemës për të marrë masa efektive parandaluese.

Pema Bodhi 11 800x533

Sa është çmimi i shitjes së pemës Bodhi?

Pema Bodhi është shumë e popullarizuar në Vietnam. Çmimi i pemës bodhi ndryshon në varësi të madhësisë, moshës dhe formës së pemës. Për sa i përket çmimit të farës, ai zakonisht luhatet në 20,000 – 25,000 VND. Për pemët e zakonshme Bodhi, të vogla në madhësi, jo aq të shkëlqyera në formë, çmimi do të variojë nga 200,000 VND/pemë ose më shumë.

Megjithatë, ka pemë jashtëzakonisht të bukura dhe të rralla, çmimi i pemës do të jetë mjaft i lartë, shpesh njohësit e bonsai do të kërkojnë këto pemë. Dhe çmimi i pemëve të rralla bodhi mund të jetë disa milionë dong, disa qindra milionë dong apo edhe deri në disa miliardë dong në varësi të nivelit. Çmimet që ofroj janë vetëm për referencë, sepse nuk janë fikse por ndryshojnë në bazë të shumë faktorëve.

Pema Bodhi 10 800x450

Për sa i përket vendit të shitjes së pemës bodhi, tani mund ta blejmë lehtësisht pemën në çerdhe ose dyqane pemësh në dispozicion me një çmim të arsyeshëm. Nëse dëshironi të gjeni pemë të rralla bodhi, duhet të konsultoheni shumë me lojtarë me përvojë të pemëve ose grupe të njohura bonsai.

Sa më sipër përfshin të gjitha njohuritë e dobishme në lidhje me Bodhin, duke ju ndihmuar të zgjidhni modelin e duhur të pemës për ju.

>> Shih më shumë: Pema Banyan – karakteristikat, mbjellja dhe kujdesi

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now