Cây Đa – Đặc điểm, Cách Trồng Và Chăm Sóc Cây đa | Flowerfarm.vn

Pema e banjave konsiderohet si simbol i jetëgjatësisë, vitalitetit të zhdërvjellët dhe është gjithashtu një simbol i perëndive dhe shpirtëror i njerëzve. Imazhi i pemës banyan është i lidhur me jetën e popullit vietnamez. Le të gjejmë informacione për këtë bimë me ne!

Çfarë është një pemë banja?

Pema Banyan, emra të tjerë: pema banyan, kordon Hai Son, pemë dong, pemë lëkure, me emrin shkencor dypjesësh (sipas Bailey në 1976) është Ficus bengalensis, një specie pemësh në familjen e manit (Moraceae), ajo ka Mund të rritet në një pemë gjigante, tenda e së cilës mbulon disa mijëra metra katrorë. Në Vietnam, disa njerëz e ngatërrojnë atë me pemën e lindjes, e cila është një pemë e së njëjtës gjini, por ka një emër tjetër shkencor.

Pema e banjave, si shumë lloje të tjera të pemëve të gjinisë Ficus si si (Ficus stricta), lindja (Ficus benjamina), fiku (Ficus auriculata), fiku ose pa fruta (Ficus carica), me shumë qime (Ficus drupacea), gujava. (Ficus microcarpa), bualli i lashtë (Ficus pumila), fiku (Ficus racemosa), pema bodhi (Ficus religiosa) etj. Ka shumë metoda të pazakonta të rritjes. Ato janë pemë të mëdha që normalisht fillojnë jetën si epifite të rritura nga farat në pemë të tjera (ose në struktura të tilla si shtëpi, ura) pasi zogjtë frutorë shpërndajnë farat. Bimët e rritura nga farat zhvillojnë shpejt rrënjët e ajrit nga degët, dhe këto rrënjë ajri zhvillohen në kërcell të vërtetë kur arrijnë në tokë. Pema pritëse përfundimisht do të mbytet ose do të ndahet nga rritja e shpejtë e pemës së banjës.

Kjo veçori lejon që një bimë të përhapet në një zonë të gjerë. Pema më e madhe e banjave të gjalla në Pune (Indi) ka një diametër tende deri në 800 m rreth trungut të saj kryesor.

Pema Banyan - Karakteristikat, si të rriteni dhe të kujdeseni për pemën banyan 2
Fotografitë e pemëve të banjave

Karakteristikat e pemës së banjave

Pema e banjave shpesh ngatërrohet nga shumë njerëz me pemën e lindjes, por në fakt, këto dy lloje kanë të njëjtën gjini, por kanë emra shkencorë krejtësisht të ndryshëm. Pema e banjës ka një metodë mjaft të veçantë të rritjes dhe zhvillimit. Ata e fillojnë jetën e tyre duke u rritur nga farat. Farërat mund të jetojnë në bimë të tjera (media). Pastaj, kur pema të rritet në një fazë të caktuar, ajo do të zhvillojë tentakulat e rrënjëve ajrore nga degët. Këto rrënjë ajri do të zhvillohen në kërcell të vërtetë kur të arrijnë në tokë. Pema pritëse përfundimisht do të mbytet ose ndahet nga rritja e shpejtë e pemës së banjave.

cay-da-1
Pema banyan është rritur si një bonsai shumë tërheqës

Kjo veçori lejon që një pemë të përhapet në një zonë shumë të gjerë deri në disa qindra metra në natyrë. Në fakt, pema më e madhe e banjave është gjetur në Indi me një diametër tende deri në 800 m rreth trungut të saj kryesor.

Pema Banyan ka gjethe të mëdha, ovale me venat e gjata nën sipërfaqen e gjethes. Gjethi i brendshëm jeshil përmban shumë kristale karbonat kalciumi dhe quhet kapsulë pelte. Sythi që rritet në majë shpesh bie herët dhe mbyll sythin fundor. Kur gjethet të lulëzojnë, ato do të bien.

Në familjen banyan, ka shumë lloje të ndryshme si banja e lëmuar, syth i kuq, shumëdrejtimësh etj. Sa i përket origjinës, ka shumë mendime të ndryshme. Sipas shumë njerëzve, pema banyan e ka origjinën në Indi, ku e ka origjinën Budizmi. Ekziston një pikëpamje tjetër që pema banyan e ka origjinën në një zonë të madhe të Azisë.

Shpërndarja

Origjina: Sipas Neal (1965), pema banyan është vendase në Indi, ajo mund të jetojë deri në rreth 600 m (rreth 2,000 ft), veçanërisht në zonat e thata. Sipas Riffle (1998), pema banyan është vendase në një zonë të madhe të Azisë, nga India në Myanmar, Tajlandë, Azinë Juglindore, Kinën jugore dhe Malajzi.

Shpërndarja globale: Pemët Banyan janë rritur gjerësisht në të gjithë tropikët dhe rriten të egra në shumicën e rajoneve tropikale të lagështa të Tokës (Riffle 1998).

Në SHBA, është në dispozicion në Miami (Florida), Hawaii. Pema e parë e banjave në SHBA u mboll nga Edison në Fort Myers (Florida).

Në Australi, ajo gjendet në rritje të egër në Queensland verilindor dhe qendror (Chew 1989, PIER 2000). PIER (2000) gjithashtu raporton se është rritur në Samoa, Ishujt Mariana Veriore, Guam, Fixhi, Polinezi dhe Kiribati.

Efekti i pemës së banjave

Në vendin tonë, imazhi i pemës së banjës është lidhur me fëmijërinë e shumë brezave të njerëzve. Ata janë rritur në shumë shtëpi komunale, faltore ose fshatra. Pothuajse çdo lokalitet ka pemë të lashta banyan të vendosura pranë monumenteve. Besohet se pema e lashtë e banjave simbolizon jetëgjatësinë, qëndrueshmërinë dhe guximin për të mbrojtur fshatarët nga stuhitë dhe për të sjellë paqen.

cay-da-2
Imazhi i pemës banyan është i lidhur me fshatrat vietnameze

Kjo veçori lejon që një pemë të përhapet në një zonë shumë të gjerë deri në disa qindra metra në natyrë. Në fakt, pema më e madhe e banjave është gjetur në Indi me një diametër tende deri në 800 m rreth trungut të saj kryesor.

Pema Banyan ka gjethe të mëdha, ovale me venat e gjata nën sipërfaqen e gjethes. Gjethi i brendshëm jeshil përmban shumë kristale karbonat kalciumi dhe quhet kapsulë pelte. Sythi që rritet në majë shpesh bie herët dhe mbyll sythin fundor. Kur gjethet të lulëzojnë, ato do të bien.

Në familjen banyan, ka shumë lloje të ndryshme si banja e lëmuar, syth i kuq, shumëdrejtimësh etj. Sa i përket origjinës, ka shumë mendime të ndryshme. Sipas shumë njerëzve, pema banyan e ka origjinën në Indi, ku e ka origjinën Budizmi. Ekziston një pikëpamje tjetër që pema banyan e ka origjinën në një zonë të madhe të Azisë.

cay-da-3
Pema e banjave vietnameze

Si të mbillni dhe kujdeseni për pemët e banjave

Kushtet ekologjike të pemës së banjave

Drita: Pemët Banyan preferojnë kushte të ndritshme. Ata lulëzojnë aty ku ka dritë të mjaftueshme dhe nëse mbillen në dritë të ulët, bima nuk do të rritet dhe gjethet do të jenë më të errëta.

Temperatura dhe lagështia: Pemët Banyan preferojnë temperatura jo shumë të ftohta, zakonisht 24-32 gradë është e arsyeshme. Bimët me lagështi të lartë do të lulëzojnë.

Tokë me shumë bimë; Pema Banyan mund të rritet në shumë lloje toke nga toka e shkrifët, toka humus në tokë të kripur, pema gjithashtu rritet mirë.

Kujdesi për pemën e banjave

Kur mbillni ju vazhdoni të mbillni me tokë, duke përfshirë dheun e shkrifët, torfe dhe rërë të madhe. Multi rritet shpejt dhe i fortë, kështu që është e nevojshme të rimbushni një herë në 2 vjet për bimët në fund të pranverës.

Pema Banyan e lehtë për t’u rritur nuk kujdeset shumë. Pasi të keni mbjellë në tokë për një kohë, pema rritet deri në një metër e gjysmë lartësi, ju vazhdoni të holloni pemën për ta mbjellë. Për shkak se është një pemë e vjetër, dendësia e mbjelljes duhet të jetë e gjerë. Në mot të ashpër, pemët gjithashtu mund të rriten dhe zhvillohen. Pemët dekorative të banjave mund të jetojnë pothuajse tërësisht në ujë.

Krasitja vjetore e pemës së banjave. Kur është i ri, trungu është mjaft i lakueshëm dhe i lehtë për t’u formësuar. Mund të përdorni pincë dhe tela për t’i dhënë formë pemës. Kur pema të ketë formuar një formë fikse, ju vazhdoni të përdorni gërshërë për të prerë gjethet e thara, gjethet e vjetra lënë vetëm gjethe jeshile për t’u ushqyer.

cay-da-4
Pema e banjave vietnameze

Plehëroni bimët

Gjatë periudhës së rritjes, ju vazhdoni të fekondoni bimën pas rreth 20 ditësh nga pranvera në vjeshtë. Pemët më të mëdha, një herë në 2 muaj, i fekondojnë pemët. Plehu mund të jetë pleh organik i kalbur, pleh NPK i përzier me ujë rreth bazës së pemës.

Pavarësisht rritjes së saj të fuqishme, pema e banjave është gjithashtu mjaft e ndjeshme ndaj ndryshimeve të temperaturës. Nëse temperatura ndryshon papritur, pema mund të humbasë gjethet dhe të rritet keq. Në dimër, ju duhet ta zhvendosni bimën në një vend të ngrohtë me shumë dritë në mënyrë që të mos ftohet. Uji rregullisht për të mbajtur bimët të freskëta.

Imazhi i pemës së banjave përmes këngës

Kënga e pemës së banjave

Ngjituni në shpat, uluni në rrënjët e një peme banyan
Se kam gënjyer o pemë banja, se kam gënjyer o pemë banja
Kush është i pafat të mendojë të vajtojë atë
Lëreni çiftin të shohë natën e hënës së plotë
Se kam gënjyer o pemë banja, se kam gënjyer o pemë banja

Pritja e kapelave të bambusë dhe thurjes, ja, kapelet janë tre krimba mëndafshi
Se më vjen keq për tre krimba mëndafshi, se më vjen keq për tre krimba mëndafshi
Kush është i pafat të mendojë të vajtojë atë
Tregojini asaj natën e hënës së plotë
Se kam gënjyer janarin, se kam gënjyer janarin

Pëlhurë kafe për të qepur rroba, shikoni atë këmishë oh një vit
Se kam gënjyer në buzë të vitit, se kam gënjyer në buzë të vitit
Kush është i pafat të mendojë të vajtojë atë
Lëreni të veshë natën e hënës së plotë
Se kam gënjyer në buzë të vitit, se kam gënjyer në buzë të vitit

Ngjituni në shpat, uluni në rrënjët e një peme banyan
Se kam gënjyer o pemë banja, se kam gënjyer o pemë banja
Kush është i pafat të mendojë të vajtojë atë
Lëreni çiftin të shohë natën e hënës së plotë
Se kam gënjyer o pemë banja, se kam gënjyer o pemë banja

Duke u takuar edhe unë, dua të vij
Se them dua të kaloj, se them dua të kaloj
Duke qëndruar pranë meje, mendoj të vajtoj atë
Në anën tjetër të gardhit duke parë natën e hënës së plotë
Burri i saj tha se shikoi, se unë thashë se shikoi

Burri im është në këmbë, në këmbë dhe shikon
Se gënjeva dhe shikova, se gënjeva dhe shikova
Unë jam këtu, vajzë e mirë dhe e ndershme
Dinjiteti është i kripur, shikoni festivalin, jo la da
Se kam gënjyer o pemë banja, se kam gënjyer o pemë banja

Kënga e pemës së banjave është e pjerrët

Së bashku, ne u ngjitëm në shpatin e pjerrët të ca loc Coc për të gjetur pemën e banjës…

Pushoni këmbët dhe lagni tre copa arrë betel në duar dhe këmbë pa shikuar yjet

Shtëpia e kujt cicëron një zog mysafir për të gjetur një zog që cicëron?

Se kam tre vajza me faqe të kuqe dhe buzë rozë me monedha

Pyete pemën e banjave pse nuk fryn erë kur nata vjen në zi

Rrënjët e pemës janë anuar në majë të fshatit për të lidhur vargun e kuq që këdo që ta presë me padurim

Se kushdo që kalon nëpër dyqanin e pjerrët kujton këmbët e tij për t’u kthyer për të shijuar një copë betel pikant

Rrënjët reflektohen dita-ditës duke pritur dikë që pret dikë…

Pema e Banyanit që pret sytë e tu e trishtuar vajtim vajtim vajtim dashurie vajtim

Pema e banjave është e trishtuar, sytë e mi presin zinë, zinë, zinë, zinë …

Këngë nga pema e banjave

Festivali i mesit të vjeshtës, hëna e plotë shkëlqen në oborrin tim.

Është argëtuese, pranë farave të pjeprit janë ëmbëlsira dhe byrekë të butë

Gjyshja ime u ul dhe tregoi histori të kohëve të vjetra, aty ishte xhaxhai Kuoi, motra Hang

Fluturoni në hënë.

Atje lart, çfarë argëtimi ka, zonja Hang Nga?

A je i trishtuar atje lart, Xha Cuoi?

Por duke e lënë buallin të hante oriz, ai u ul vetëm pranë pemës së banjave.

Fotot e pemëve të banjave përmes poezive

Poema e pemës Banyan – Autori Tran Dang Khoa

Fshati im ka një pemë banja

Pranë hendekut në mes të fushës

Gjethe jeshile dhe ujë argjendi

Deti i pamasë me oriz të artë

Pema Banyan e quan erën

Pema e Banyanit që tund zogjtë prapa

I madh dhe i madh çdo ditë

Dhe ngrini më shumë rriqra

Nën hijen e banyanit, buallit

Duke shijuar aromën e orizit

Mjaft me tufën e lopëve

Pupla rozë si zjarri

Dielli i mesditës shkëlqeu lart

Djema bëni pushime?

Harku i rrethuar i gjelbër

Cikadat cicërijnë, gjethet që fryjnë…

Pema Banyan në krye të fshatit – Autori Anh Vu

Pema frutore me yje në fund të kopshtit të luleve të purpurta është Lam Tam
Ende nuk ka ardhur vjeshta, degët e trëndafilit kanë ende shenja frutash
Lotusi lulëzon me krahë të shndritshëm në fustanin e verës
Aroma e grejpfrutit rrethon shtëpinë

Pemë banane, pemë portokalli, pemë jackfruit, pemë banane
Gjethet mbulojnë cepin e oborrit të shkollës në moshë të re
Të kam zgjedhur një tufë me lule feniks të kuq
Bukuroshja e pastër di të flasë privatisht

Çdo lule dhe çdo stinë
Kalaja e kujtimeve për çiftin që dashuron
Qindra pemë tregojnë një pemë tek e cila njerëzit vijnë shpesh
Pjesa më e madhe e fshatit është e freskët dhe plot atdhe

Harabeli është i shqetësuar për Kazanin e Vesës
Ca Cuong i hutuar, përshëndeti Di Da
Stina e frutave është pjekur, kanali kthehet për të marrë frutat
Buallicat në zemrat e tyre përtypin barin e gjelbër të banjave.

Pema e banjave në fshat është vetëm e vëllait tim
Herën e parë që hëna priti hënën
Oh natën, rrënjët e pemëve banyan në degë bëjnë moshën
Gjethet që pëshpëritin ende këndojnë këngën e pranverës.

Mbështetni udhëtimin e gjatë që nuk ndalet
Orizi është i rëndë, dielli është i artë dhe supet po e mirëpresin erën
Shoqëruesit e pemës janë fëmijë të vegjël
Mbani mend ditët pas shkollës duke marrë banyan

Duke parë pemën janë të moshuarit
Gjaku i të vdekurve bën yje të shndritshëm
Figurë verbuese komuniste
Këtu ra beteja e katër vëllezërve

Çelësi i gëlqeres bën folenë në pemë
Këpusha qërohet nga lëvozhga, del flauti dhe mëson të këndojë
Njerëzit në fshat bëjnë një premtim me pemën
Pema Banyan është një nyjë që lidh dashurinë

Disa klasa vajzash dhe djemsh vendosën armët në rrugë
Titulli i fshatit është për të thënë përshëndetje dhe përshëndetje
Në udhëkryqin e fshatit, pema e banjave qëndron përgjithmonë
Duke i nxitur njerëzit të shkojnë, duke pritur që dita të kthehet…

Dëgjoni zhurmën e erës që noton rreth fshatit.

konkludoni

Më sipër, Gazeta Agriculture Extension ka ndarë me ju disa informacione për karakteristikat, efektet, mbjelljen dhe kujdesin e pemëve të banjës. Shpresojmë që artikulli i mësipërm do të ndajë me ju informacione të dobishme!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now