Cây Khế – Đặc điểm, Công Dụng, Cách Trồng Và Chăm Sóc | Flowerfarm.vn

Pema e yjeve Është vendas në Sri Lanka dhe është i njohur gjerësisht në Azinë Juglindore. Pema rritet gjithashtu në Ganë, Brazil dhe Guajana. Në Shtetet e Bashkuara është rritur komercialisht në Florida jugore dhe Hawaii. Në Vietnam, pema rritet në të gjithë veriun dhe jugun. Më poshtë është informacioni në lidhje me pemën frutore me yje, ju lutemi referojuni asaj.

Karakteristikat morfologjike të frutave të yjeve

Fruti yll - Karakteristikat, përdorimet, mbjellja dhe kujdesi 7
Karakteristikat morfologjike të frutave të yjeve

Trungu

Fruti i yllit është një nga bimët shumëvjeçare, por trungu i tij nuk është shumë i madh dhe jo shumë i gjatë, prandaj është i përshtatshëm për mbjellje në kopsht. Fruti yll është një pemë shumëvjeçare që mund të rritet deri në 5-12 metra e lartë. Pemët e lashta frutore yje mund të jetojnë për qindra vjet (ndoshta deri në 1000 vjet).

Në artin e bonsait, pema e vjetër frutore me yje është po aq e rrallë sa edhe e vjetër. Trupi i ri është i gjelbër, me shumë qime të shkurtra të bardha. Rrjedhat e vjetra do të kenë një ngjyrë kafe të kuqërremtë, më shumë nyje dhe më pak qime sesa kërcellet më të rinj. Pema ka shumë degë, degët janë shumë të brishta dhe thyhen lehtë.

Rrënjët

Pema frutore yje ka një sistem rrënjor të thellë që përhapet thellë nën tokë dhe përhapet shumë gjerësisht. Nëse mbillen me farë ose shartuar, ka rrënjë që futen thellë në tokë rreth 2 m.

gjethet e frutave të yjeve

Fruti yll i përket familjes së gjetheve të përbëra, që rriten të ndarë, rreth 50 cm të gjatë me 11 gjethe të thjeshta. 10 letra në dy rreshta dhe 1 letër në mes të kokës. Gjethet janë në formë ovale dhe gradualisht më të vogla në madhësi. Pjesa e poshtme e gjetheve të frutave të yjeve është më jeshile më e lehtë se sipërfaqja e sipërme.

fruta yjesh

Lulet e yjeve rriten në grupe me ngjyrë të kuqe me kërcell të shkurtër lulesh. Fruti yll është i shijshëm, i lehtë për t’u dalluar sepse ka 5 segmente të ngjashme me yjet. Fruti është i gjelbër kur është i papjekur dhe i verdhë kur është i pjekur.

fruta yjesh

Si një pemë frutore për hije, fruti yll është një kokrra të kuqe me një seksion kryq 5 cepash në formë ylli, 8-10 cm i gjatë, 6-7 cm i gjerë. Lëkura e frutit është e hollë, e lëmuar dhe me shkëlqim, kur është e re është jeshile e hapur, kur është e vjetër, gradualisht kthehet në të verdhë të errët.

Fruti përmban shumë fara ovale me dy skaje të theksuara. Farat e frutave të yjeve janë me ngjyrë të verdhë-kafe, me përmasa të vogla dhe jashtë kanë një shtresë farë viskoze të bardhë fildishi. Fruti i yjeve prodhon 1 ose 2 kultura në vit me një numër të madh frutash, lulet pjalmohen natyrshëm nga era ose insektet.

Karakteristikat e rritjes

Fruti i yjeve është përshtatur për klimat e nxehta dhe të lagështa të tropikëve ose subtropikëve. Pema jeton mirë në shumë lloje toke, por rritet më së miri në tokë poroze të pasur me humus, me kullim të lehtë, sepse rrënjët e yjeve kalben lehtësisht kur përmbyten. PH i përshtatshëm i tokës është 5,5 deri në 6,5.

Fruti yll - Karakteristikat, përdorimet, mbjellja dhe kujdesi 8
Karakteristikat e rritjes

Pema frutore e yjeve mund të tolerojë një gamë të gjerë temperaturash, pemët e mëdha mund të përballojnë të ftohtin, diellin e dëmshëm të ftohtë dhe të nxehtë (dimri mund të durojë nga 5-10 gradë Celsius). Bimët rigjenerohen kryesisht nga farat, por gjithsesi mund të shumohen me kërcell.

Pema frutore yje prodhon shumë herë në vit, veçanërisht në Veri me dimër të ftohtë me erëra të ftohta dhe shi, frutat yje lulëzojnë nga shkurti në mars, por vetëm prill-maj dalin të rinjtë më të rinj. Pas stabilizimit të sythave të pranverës, fruti i yllit fillon të lulëzojë zakonisht nga qershori deri në maj dhe zgjat deri në fund të vjeshtës, pra nga tetori deri në nëntor.

Gjatë kësaj kohe, lulet e frutave të yjeve lulëzojnë në disa valë: fruti i yjeve lulëzon në grupe me 20 deri në 30 lule të vogla, në kërcell të vjetër dhe në degë 1-vjeçare; në të cilat frutat në degë janë të lakuara poshtë, zakonisht të cilësisë më të lartë. Përvoja ka treguar se lulet e korrikut që japin fryte në fund të vjeshtës janë zakonisht të cilësisë më të mirë.

Lulet e frutave të yjeve janë hermafroditë, pasi lulëzojnë në mot të ngrohtë dhe të thatë, shkalla e frutave është deri në 50 deri në 70% të luleve. Megjithatë, pas kësaj bien shumë frutat e rinj, ndonjëherë deri në 75 deri në 80% të frutave, duke përfshirë edhe ato të mëdha. Fruti yll mund të rritet në të gjitha rajonet e vendit tonë, por kryesisht në zonat fushore dhe fushore.

Zbatimi i frutave të yjeve në jetë

Fruti yll - Karakteristikat, përdorimet, mënyra e rritjes dhe kujdesit 9
Zbatimi i frutave të yjeve në jetë

Fruti i yjeve është një pemë e njohur për jetën e vietnamezëve, sepse është e lehtë për t’u rritur dhe ka shumë përdorime të dobishme për jetën e përditshme. Pema frutore yje jo vetëm që jep fruta të shijshme, por gjithashtu mund të përdoret si pemë hije dhe dekorim në kopshtin e familjes.

Aktualisht, frutat yje rriten edhe në vazo për të bërë art bonsai, me ngjyra harmonike që do ta bëjnë shtëpinë të ndritshme dhe të freskët.

Përveçse përdoret për të ngrënë fruta yje, mund të përdoret edhe si ilaç. Fruti i yllit ka veti salduese, mund të detoksifikojë, diuretik, ftoh mëlçinë. Gjethet e frutave të yllit mund të kurojnë vlimet, kruarjen e gjymtyrëve, kur keni plagë, mjafton t’i shtypni gjethet e frutit të yllit dhe ta aplikoni në kruajtje dhe më pas ta lani me ujë për ta kuruar. Për familjet me fëmijë të vegjël, kur fëmija ka temperaturë, thjesht shtrydhni gjethet për të pirë ujë për të ulur temperaturën menjëherë.

Si të rriteni dhe të kujdeseni për frutat e yjeve

Mbjellja e pemës frutore yje

Deri më tani, njerëzit ende rritin fruta yjesh me fara, por kohët e fundit metodat e shartimit (shartimi me sy, shartimi, shartimi) janë përdorur gjerësisht.

Krahasuar me shartimin, rritja me fara është relativisht më e lehtë, por fruti i yllit kërkon më shumë kohë për të dhënë fryte dhe cilësia e frutave është e paqëndrueshme sepse farat janë rezultat i pllenimit, por fruti i yjeve është hermafrodit, por ende mund të pjalmohet. kryq prodhon fara që janë të disociuara, të cilat më pas mbillen në pemë që ndryshojnë nga fruti i yllit nënë në shumë mënyra.

Fidanishtja e frutave të yjeve të foshnjës duhet të kujdeset, të mbahet e lagësht dhe të mbrohet nga dielli i nxehtë. Çdo muaj, kur pema arrin lartësinë 50 deri në 60 cm, është e nevojshme të ujisni pleh të holluar, pastaj të krasitni degët në formë, duke e lënë çdo pemë me 2 deri në 3 degë të rrezatuara në të gjitha anët, pas 1 deri në 2 muaj, ato do të të mbillen.

Fruti yll - Karakteristikat, përdorimet, mbjellja dhe kujdesi 10
Si të rriteni dhe të kujdeseni për frutat e yjeve

Madhësia e vrimës: 0,6×0,6×0,6m. Nëse toka është e keqe 1.0×1.0×0.8m. Hapësira e bimëve 5x6m ose 5x5m. Frutat e yllit pëlqejnë hijen, ndaj mund të ndërthuren në pemishte mango, jackfruit, longan… Zgjidhni një tokë me shumë humus, pH rreth 6-6,5, e lehtë për t’u kulluar, poroze dhe ku ka shumë hije.

Vazhdoni të përzieni tokën me plehun e kalbur, plehun e pulës, krimbat e tokës, coir, torfe. Duhet të shtrohet me pluhur gëlqereje dhe më pas të thahet për 7-10 ditë para mbjelljes për të trajtuar patogjenët në tokë. Nëse mbillet në një tenxhere, kushtojini vëmendje veshjes së pjesës së poshtme të vrimës me disa guralecë ose gurë nën vazo me bonsai për kullim të lehtë.

Mbjellja është më e mira në pranverë ose vjeshtë. Pemët frutore yje zakonisht lulëzojnë në pranverë, lulëzojnë në fillim të verës dhe fruta në fund të vjeshtës. Mbjellja dhe kujdesi për pemën në sezonin e duhur, pema do të lulëzojë në mot të ngrohtë dhe të thatë. Prandaj, shkalla e rezultatit rritet. Zgjidhni sezonin e duhur, pema juaj frutore me yje do të japë fryte në vjeshtën e duhur – stina për frutat e pjekura më të bukura dhe më të shijshme.

Pema frutore yje ka kërkesa të mëdha për ujë, veçanërisht gjatë periudhës së frutave dhe në mot të thatë. Duhet të theksohet që të sigurohet uji i mjaftueshëm për pemën ose përndryshe fruti do të bjerë shumë dhe rendimenti do të jetë i dobët. Në mënyrë që fruti të jetë i madh dhe kokrra të kuqe, në procesin e rritjes së frutave, është e nevojshme të fekondohet me kalium, hirin e kuzhinës dhe gëlqere pluhur.

Kujdesi për pemët frutore yje

Fruti yll - Karakteristikat, përdorimet, si të rriteni dhe kujdeseni 11
Kujdesi për pemët frutore yje

Shkurtoni pemën frutore të yllit në mënyrë që tenda të jetë e gjerë, degët të shpërndahen në mënyrë të barabartë në tendë, duke mos lejuar që dielli të shkëlqejë në trupin kryesor. Kur pema është e madhe dhe degët janë shumë të trasha, duhet të krasitet për të mbajtur mbulesën hapur: Hiqni degët e vjetra, degët e grumbulluara, degët e sëmura, degët e dobëta… Koha e përshtatshme për krasitje është pas vjeljes së frutave, para Lulëzimit. .

Pema frutore e yjeve është e madhe, trungu dëmtohet lehtësisht nga rrezet e diellit direkte, prandaj kushtojini vëmendje që të krijoni gjethe të mjaftueshme për të mbuluar trungun. Përvoja ka treguar se varrosja e kufomave të kafshëve nën pemën frutore yje rezulton gjithashtu në cilësi më të mirë të frutave.

Gjatë periudhës së frytëzimit të frutave yje, nuk duhet të aplikohet azoti, por duhet të aplikohet K, hiri i kuzhinës dhe pluhur gëlqereje për të përmirësuar cilësinë e frutave. Nëse ka pemë frutore me yje të thartë pranë kopshtit të frutave të ëmbël të yjeve, mund të ndodhë pjalmim i kryqëzuar, duke bërë që cilësia e frutave të ëmbël të yjeve të ulet.

Çdo vit pas sezonit të frutave (fundi i vitit) plehërohet çdo rrënjë me 20-30 kg pleh organik. Kur të rinj, fekondoni çdo bimë me 400-500 g pleh NPK (raporti 10:12:7 ose 16:16:8). Pemët që fillojnë të japin fryte mund të rrisin dozën 500-800g/pemë (15:15:15). Kushtojini vëmendje rritjes së plehrave të kaliumit.

Me pemë frutore të mëdha yje, aplikoni 3-4 kg pleh/pemë të përzier NPK, të ndarë 3-4 herë në vit. Çdo 3-4 muaj, fekondoni një herë.

Ku të mbillni fruta yje?

Pemët frutore me yje ndërtimi mund të mbillen në miniaturë për të dekoruar kopshtin. Mbjellja e frutave të yjeve jo vetëm që bën që pema e hijes të rritet shpejt me një tendë të gjerë, por ju mund të argëtoheni nën pemë gjatë pushimeve pa frikë nga vapa.

Fruti yll - Karakteristikat, përdorimet, mbjellja dhe kujdesi 12
Ku të mbillni fruta yje?

Mbjellja e frutave të yjeve në kopsht, pikërisht pranë shtegut, ka fruta për të shijuar, por edhe për të marrë hije shumë të mirë për verën e nxehtë. Ju gjithashtu mund të rritni fruta yje në një tenxhere dhe t’i vendosni para shtëpisë tuaj si një dekorativ. Lulet e pemës frutore yll rriten në tufa me ngjyra të bukura që sjellin vlera të mëdha shpirtërore për të gjithë, veçanërisht ata që duan të mbjellin pemë ndërtimore.

Kjo bimë mund të mbillet në ambiente hotelesh, shkollash, spitalesh… për të sjellë vlera estetike. Në të njëjtën kohë, ndihmon në rregullimin e ajrit më të freskët.

Fruti yll i ndërtimit është shumë i lehtë për t’u rritur, i lehtë për t’u kujdesur dhe i lehtë për t’u rritur në të gjitha llojet e tokës. Prandaj, njerëzit mund të mbjellin fruta yje kudo që duan. Megjithatë, kur mbillni rishtas, duhet t’i kushtoni vëmendje sigurimit të mjaftueshëm të ujit për rritjen më të mirë.

Bimë të bukura kopshti për shtëpinë tuaj

Pse frutat e yjeve janë të njohura për ndërtim?

Fruti i yjeve është një pemë që jep fruta të ëmbël, jep shumë hije dhe është një ilaç për të kuruar shumë sëmundje për njerëzit. Jo vetëm kaq, pema frutore yje mund të mbillet edhe për të dekoruar, rregulluar atmosferën për kopshtin, shkollën ose kampusin në qendrën e biznesit, dasma, konferencë… Kjo pemë është gjithashtu e lehtë për t’u krasitur dhe për t’i dhënë formë bonsai. e bukur, mund të dekoroj hapësira më e gjallë.

Frutat e yjeve rriten shumë lehtë pa pasur nevojë të fekondohen me përpikëri dhe me kujdes si bimët e tjera. Kjo është gjithashtu një bimë që mund të jetojë në shumë mjedise të ndryshme.

Sipas konceptit të lashtë, pema frutore yll simbolizon simbolikën e Kim – Ujë – Dru – Zjarr – Tho sepse ka 5 pako. Kjo do të ndihmojë në balancimin e të gjitha problemeve në jetën e përditshme. Prandaj, shumë njerëz zgjedhin ta mbjellin këtë pemë para shtëpisë së tyre për të ndihmuar pronarin të bëjë biznes dhe të përparojë. Në të njëjtën kohë, sillni shumë fat, sukses në jetë dhe keni një shtëpi familjare të qetë dhe të lumtur.

Me përfitimet e shumta që sjell frutat e yjeve, sot, shumë njerëz mësojnë se si ta zgjedhin dhe rrisin këtë pemë. Në veçanti, njerëzit mund të përdorin fruta yje për të mbjellë për zona publike ose kopshte, shtëpi, vila private… të gjitha kanë kuptime të shkëlqyera.

Më sipër ka informacion në lidhje me karakteristikat, përdorimet dhe mënyrën e rritjes dhe kujdesit për pemën frutore yje baokhuyennong.com përpiluar dhe ndarë me ju. Shpresojmë që artikulli ynë do t’ju ofrojë informacione të dobishme për këtë bimë!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now