Chi tiết cách trồng dưa lưới đúng kỹ thuật, năng suất cao | Flowerfarm.vnPjepëri është një frut popullor me shumë përfitime shëndetësore. Artikulli vijues do të donte të ndajë në detaje se si të mbillni pjepër siç duhet dhe për rendiment të lartë!

Pjepëri është një produkt bujqësor me vlerë të lartë ekonomike. Sidoqoftë, jo të gjithë kanë njohuri për rritjen e duhur dhe me rendiment të lartë të pjepërve. Pra, çfarë po prisni, mos iu referoni menjëherë informacionit të mëposhtëm për të fituar më shumë përvojë në rritjen e pjepërve, për një sezon të bollshëm të pjeprit.

së pari Shënime para se të rritni pjepër në shtëpi

Pjepri i mbjellë në kohën e duhur do të japë rendimente të lartaPjepri i mbjellë në kohën e duhur do të japë rendimente të larta

Për të pasur një pjepër të harlisur me shumë fruta, kur rritni pjepër në shtëpi, duhet patjetër të keni parasysh sa vijon:

Zgjidhni muajin e duhur për të mbjellë pjepër

Koha e duhur për të mbjellë pjepër është rreth nga shkurti deri në shtator. Megjithatë, koha më ideale është ende dy kohët e mëposhtme: shkurt dhe mars, kur mbillni në këtë kohë, do të korrni në fund të prillit ose në maj, gusht, shtator dhe koha e korrjes është në nëntor-dhjetor.

Mos mbillni pjepër në mot të ftohtë Për shkak se pema është e ndjeshme ndaj dëmtuesve dhe sëmundjeve, shkalla e mbijetesës dhe e rritjes nuk është e lartë

Zgjidhni farat e pjeprit

Kur zgjidhni farat e pjepërit duhet zgjidhni farat e racës së pastër F1Kjo lloj farë do të japë një shkallë të lartë mbirjeje dhe do të prodhojë fruta të mëdha të ëmbla. Mos zgjidhni të blini fara hibridepa një markë të qartë kjo farë ka një shkallë të ulët mbirjeje dhe fruti nuk është i gabuar.

Zgjidhni një vend për mbjellje

Pjepri është në thelb një bimë dritëdashëse, kështu që ju Bimët duhet të mbillen në vende të ndritshme dhe të bollshme. Mund te shfrytezoni oborrin perballe shtepise, ne tarrace ose ne ballkon. Mos mbillni pemë në vende me hije dhe të ngushta pema do të ketë vështirësi të rritet dhe të prodhojë pak fruta.

Pjepëri është në thelb një bimë që e do dritën, kështu që duhet ta mbillni në vende me shumë dritëPjepëri është në thelb një bimë që e do dritën, kështu që duhet ta mbillni në vende me shumë dritë

Përgatitja e tokës për mbjellje

Në mënyrë që pjepri të ketë kushte të mira rritjeje, duhet t’i kushtoni vëmendje Zgjedhja e tokës për rritjen e pjeprit duhet të jetë e pasur me lëndë ushqyese, poroze dhe e lehtë për t’u kulluar., si p.sh.: Tokë e pastër e përzier me vermikompost, vermikompost, coir. Mund të blini tokë për rritjen e pjeprit në dyqanet bonsai.

Përveç kësaj, ju mund të përzieni tokën për rritjen e pjepërve duke: Merrni skorjen e huallit, zhyteni në ujë një ditë dhe një natë. Pas disa orësh, ju ndryshoni përsëri ujin për të hequr papastërtitë në qymyr. Më pas nxirrni qymyrin dhe e përzieni me raportin 40% të dheut, shtoni 40% skorje qymyrguri, shtoni 20% lëvozhgë orizi dhe përzieni mirë.

Përgatitni tenxhere për të mbjellë pjepër

Ti mundesh zgjidhni një kuti shkumë ose një enë plastike për të rritur pjeprinpor duhet theksuar duhet të hapni një vrimë në fund të kutisë për të rritur kapacitetin kullues, për të krijuar ajrosje dhe për të shkëmbyer oksigjen në tokë, në mënyrë që bimët të mos mbyten me ujë dhe të rriten mirë. Ndihmon që bimët të mos mbyten me ujë dhe të rriten mirë.

2 Si të rritet pjepër në tarracë

Pjepri i mbjellë në tarracë, nëse kujdeset mirë, do të japë fruta të mëdha e të ëmblaPjepri i mbjellë në tarracë, nëse kujdeset mirë, do të japë fruta të mëdha e të ëmbla

Teknika për rritjen e pjeprit në tarracë

Inkubacioni i farës

Pasi të keni përgatitur plotësisht farat, vazot dhe tokën për rritjen e pjepërve, hapi i parë që duhet të bëni kur mbillni pjepër në tarracë është mbjellja.

Ju së pari Thitni farat në ujë të ngrohtë (raporti: 2 të vluar + 3 të ftohtë) për 4-5 orë, më pas inkuboni farat në një leckë të lagur. Kur farat kanë një ndarje të lehtë, ju i nxirrni farat për t’u inkubuar.

shënim: Nëse blini fara të tipit F1, nuk keni nevojë të bëni këtë hap për të inkubuar farat, por mund t’i çoni në fidanishte.

Më pas, futni farat në fidanishten e përgatitur, mbuloni me një shtresë të hollë dheu sipër, ujisni për të mbajtur farat me lagështi. Ruajeni inkubatorin në një vend të freskët, larg nga rrezet e diellit direkte. Vetëm rreth 2-3 ditë pas kësaj ju do të shihni farat të mbijnënë këtë kohë mos harroni të ujitni aq sa bima të rritet, vetëm Duhen rreth 7-10 ditë që bima të prodhojë dy gjethe të vërteta.

Mbjellja e pjepërve për fëmijë

Pas Rreth 10-12 ditë, bima ka nxjerrë 2 gjethe kryesore. Në këtë pikë, ju do të vendosni fidanët në tenxhere. Ju hapni një gropë të vogël në mes të tenxhere, hiqni butësisht tenxheren e fidanishtes dhe vendosni fidanët dhe vazot, mbuloni me dhe, ngjisni tokën rreth bazës dhe ujitni bimët dhe vendosni bimët në një vend me hije, lotim 2 herë në ditë për të siguruar lagështi për bimën.

Teknikat e kujdesit të pjeprit

Fruti i pjepërit është edhe i madh edhe i gabuarFruti i pjepërit është edhe i madh edhe i gabuar

Spërkatës

Në periudhën e fidanëve nuk keni nevojë të ujitni shumë, derisa bima të ketë 3-4 gjethe, duhet të ujitni rreth 0,5 litra – 0,7 litra ujë për bimë/ditë në varësi të kushteve të motit, nëse është vapë, ju. mund të ujit pak më shumë, por nëse bie shi, mund të ujitet më pak, kështu që lotimi duhet të jetë në formë mjegullimi për të shmangur bimët e thyera dhe të grimcuara.

Plehërues për pjepër

Në mënyrë që pema të rritet dhe të japë shumë fruta, duhet patjetër të fekondoni për të plotësuar lëndët ushqyese për pemën. Në varësi të fazave të ndryshme, sasia e plehut është gjithashtu e ndryshme.

Kur bima ka 3-4 gjethe, ju e ujisni bimën me azot për të ndihmuar bimën të rritet shpejt dhe të zgjasë kërcellin. Për çdo 1/2 filxhan Proteinë (me një filxhan çaj) e përzieni me 7-8 litra ujë dhe ujitni bimët.

Kur pema ka nxjerrë shumë gjethe dhe shfaqen shumë sytha të rinj pastaj ju Përzieni në raportin 3 Azot: 1 Fosfor: 2 Kalium me 7-8 litra ujë, duke u ujitur çdo të dytën ditë për bimët. që bima të marrë mjaftueshëm lëndë ushqyese për t’u rritur.

Plehërues për pjepërPlehërues për pjepër

Kur fruti i ri fillon të mbijë, duhet të rrisni sasinë e Fosforit në rreth ⅔ filxhan për ta bërë frutin më të bollshëm dhe të rritet shpejt.

Skela

Kur shihni një pemë me 5-6 gjethe, vazhdoni të bëni një kafaz për bimën ngjitëse.. Në rast se mbillni afër gardhit të ballkonit, mund të përdorni gardhin për hardhitë, dhe nëse nuk keni gardh, mund të përdorni shufra bambuje, shkopinj druri për të bërë një kafaz për pjeprin.

Nëse keni ndërmend të mbillni për një kohë të gjatë, mund të bëni një këllëf hekuri në mënyrë që të rriteni shumë stinë.

Pjalmimi

Në rast se zona ku rritni pjeprin ka pak bletë dhe flutura, në fazën e lulëzimit duhet t’i ndihmoni bimët të pjalmohen artificialisht për të pasur një shkallë më të lartë të frutave.

Vjelja dhe ruajtja e pjeprit

Pas rreth 3 muajsh nga data e mbjelljes, ju keni pjepër për të korrur. Para korrjes, duhet të ndaloni lotimin për 5-7 ditë në mënyrë që pjepri të jetë krokant dhe më i ëmbël. Pas vjeljes, lëreni për 2-3 ditë për ta bërë më të ëmbël dhe më aromatik

3 Si të rriten pjeprat jashtë

Pjepri po rritetPjepri po rritet

Teknika për rritjen e pjeprit jashtë

Thithni dhe mbillni farat e pjeprit

Ju zgjidhni farat e mira, më pas zhytni farat në ujë të ngrohtë për rreth 4-5 orë, më pas vendosni farat në një copë leckë për t’u inkubuar për 1 ditë për të ndarë shtresën e farës.

Mbillni farat e pjeprit

A jeni gati të mbillni farat me tokë? Përzieni plehun organik ose vermikompostin për t’u siguruar që ka ushqim të mjaftueshëm për bimët që të rriten. Pasi farat që keni inkubuar të jenë plasaritur, i vendosni farat në fidanishte, i mbuloni me një shtresë të hollë dheu dhe ujisni rregullisht për të siguruar lagështinë që farat të mbijnë.

Duhen vetëm rreth 2 ditë që farat të mbijnë, pas rreth 8-10 ditësh, bima do të fillojë të japë 2 gjethe të vërteta.

Kur pema ka gjethe të vërteta, ju e vendosni bimën në një enë të madhe me vrima në fund për kullim më të mirë, duke shmangur mbytjen e ujit.

Mbjellja e fidanëve

Kur bima ka 2-3 gjethe kryesore, ju e vendosni bimën në një kuti të madhe Mund të jetë një stiropor ose kovë për mbjellje, por mos harroni të hapni vrima në fund të kutisë për kullim më të mirë, duke shmangur mbytjen e ujit. Vini re se toka për rritjen e pjeprit duhet të zgjedhë një tokë të lirshme dhe të pasur me lëndë ushqyese.

Krijoni një vrimë të thellë, më pas prisni qesen e najlonit dhe vendosni vazonë në vrimën e hapur paraprakisht, mbushni trungun me tokë dhe mbulojeni me kashtë, humus druri dhe bar të thatë rreth bazës për ta mbajtur bimën të lagësht.

Pas mbjelljes së fidanëve, ju duhet Lotim 2 herë në ditë dhe mund të kombinohet me mbulesë për pemën në mënyrë që bima të mos ekspozohet ndaj rrezeve të forta të diellit.

Teknikat e kujdesit të pjeprit në natyrë

Spërkatës

Pjepëri duhet të ujitet çdo ditë për të siguruar zhvillimin e lagështisë, koha më e mirë për të ujitur bimën është herët në mëngjes dhe në mbrëmje.

Kantalupa duhet të ujitet çdo ditë për të siguruar rritjen e lagështisëKantalupa duhet të ujitet çdo ditë për të siguruar rritjen e lagështisë

Plehërimi

Përveç zgjedhjes së tokës së pasur me lëndë ushqyese për rritjen e pjeprit, ju duhet të shtoni plehra NPK për bimët për të prodhuar më shumë lule dhe një shkallë më të lartë të formimit të frutave. Bimët me 4-5 gjethe duhet të shtojnë më shumë Kalium, Azot, në fazën e zhvillimit të gjetheve, duhet të ujitin azotin e holluar.

Nga faza e fryrjes së frutave deri në ditën e pjekjes rreth 1 muaj, pastaj fekondoni NPK, Kalium dhe Azot çdo javë deri në 15 ditë para vjeljes, pastaj ndaloni plehërimin.

Krasitja e gjetheve

Kur pema ka 2-3 gjethe të vërteta, ju vazhdoni të krasitni gjethet dhe shtypni majën, ju vazhdoni të prisni gjethe derisa pema të rritet në gjethe nga 8 në 10, pastaj lëre atë degë. Në fazën kur pema ka 22-25 gjethe, duhet të prisni majat në mënyrë që pema të fokusohet në rritjen e frutave.

shënim: Nëse fruti është shumë, duhet t’i prisni frutat, duke lënë vetëm 2-3 fruta për pemë, sepse pjepri është mjaft i madh dhe i rëndë.

Bëni një kafaz për pjepërBëni një kafaz për pjepër

Skela

Kur bima fillon të prodhojë 4-5 gjethe të vërteta, ju duhet të bëni një kafaz për kastravecin, mund të bëni një kafaz dhe më pas përdorni një litar najloni për ta lidhur lehtë pemën në kafaz, përndryshe mund të bëni edhe një kunj për kastravecin.

4Pyetje të ngjashme se si të rritet pjepëri

Si të dallojmë lulet mashkullore dhe femërore?

  • lule femër: lulet femërore rriten nga sqetullat e gjetheve dhe kanë vetëm 1 lule. Nën petalet ka vazo të vogla lulesh, kjo pjesë kur pjalmohet do të shndërrohet në fruta.
  • Lule mashkullore: Lulet mashkullore rriten nga degët sqetullore, çdo sqetull ka shumë tufë lulesh. Nuk ka llambë lulesh nën petalet mashkullore, lulet mashkullore janë më të shkurtra se lulet femërore.

Lulet duhet të pjalmohen në orën 06:00-08:00Lulet duhet të pjalmohen në orën 06:00-08:00

Koha e duhur për të polenizuar lulet

Lulet duhet të pjalmohen në 6 e mëngjesit – 8 e mëngjesit, kur lulja femërore zverdhet Nëse ka shenja të çeljes, duhet të pjalmoni menjëherë.

Si të pjalmojmë lulet e pjeprit?

  • Ju lule mashkullore të prera, prerë petalet Shko, lëre stamenet e artë.
  • Më vonë, Rrotulloni stamen mashkullor rreth lules femërore. Ju mund të përdorni një furçë ose shtupë pambuku për të fshirë polenin nga lulet mashkullore tek ato femërore. Mund Përdorni 2, 3 lule mashkullore për 1 lule femër për të siguruar pllenim të suksesshëm.

Shënim: Pjalmoni nga boshtet e 9-të të gjetheve – sqetullat e gjetheve të 15-ta për të arritur rezultatet më të mira!

Kohët e fundit, ndarja në lidhje me teknikën e duhur të rritjes së pjepërve e ndihmon pemën të prodhojë fruta më të shijshme dhe me lëng. Nëse po planifikoni të rritni pjepër, mos e injoroni ndarjen vetëm tani!

Zgjidhni të blini fruta të thata fleksibël për shitje në Bach Hoa XANH:

Ndoshta ju intereson:

Supermarket GREEN

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now