Đặc điểm các loại cây cảnh phổ biến tại Việt Nam | Flowerfarm.vn

Pema e vogël, degët dhe trungjet janë me gunga, të degëzuara horizontalisht. Lëvorja e bardhë në gri me shumë gunga, degë me gjemba, gjethe të përbëra me pendë me 9-11 gjethe shtesë, fletëpalosje ovale të përmbysura, jeshile me shkëlqim. Pema rritet shumë mirë dhe duhet të krasitet vazhdimisht për të ruajtur formën e saj, vetëm derisa toka të thahet. Kushtojini vëmendje kur mbështillni telin në lëvore, kontrolloni rregullisht për të hequr telin për të shmangur krijimin e shenjave në kërcell, nëse luani me rrënjë gjatë rifutjes, duhet të ngrini rrënjët, të krijoni rrënjë lundruese për pemën.


Pema duhet të ngrihet

Can Thang Tree

Pemë e vogël, lëvorja gri kur rritet. Gjethet janë të vogla në formë ovale, bishtaja me majë të shkurtër, buzë të dhëmbëzuara, sipërfaqja e sipërme e gjelbër pak e ashpër, sipërfaqja e poshtme jeshile e lehtë. Pema rritet shumë mirë dhe duhet të krasitet vazhdimisht për të ruajtur formën e saj, vetëm derisa toka të thahet. Kushtojini vëmendje kur mbështillni telin në lëvore, kontrolloni rregullisht për të hequr telin për të shmangur krijimin e shenjave në kërcell, nëse luani me rrënjë gjatë rifutjes, duhet të ngrini rrënjët, të krijoni rrënjë lundruese për pemën.


Pema zbukuruese e elbit

Elm

3. Druri i sandalit

Shkurre, kërcell të ashpër me shumë tumore. Lëvore e trashë gri në të bardhë me latex dhe fibra të forta. Degë të shumta, të gjata, të përafërta. Gjethet janë të thjeshta me krahë, ovale të gjata, buzë të valëzuara me buzë të dhëmbëzuara, sipërfaqja e gjethes e ashpër, damarët e ngritura në sipërfaqen e poshtme, gjethet e reja jeshile, gjethet e vjetra jeshile të errët. Dru i butë, i lakueshëm. Mos e krasitni ose rimbushni në dimër. Mos e lini bimën në një vend me diell, gjethet do të jenë të vogla dhe do të kthehen në të verdhë-jeshile. Ujitni rregullisht për të parandaluar tharjen e tokës.


Pema e drurit të sandalit

Pema e drurit të sandalit

4. Pema Banyan e rrëshqitshme


Pemë banyane e rrëshqitshme

Pemë Banyan e rrëshqitshme

5. Pema poligonale

Pemë e madhe me shumë degë dhe rrënjë. Degë të gjata, lëvore gri-kafe, latex. Gjethet janë të vetme me krahë, në formë ovale të përmbysur, me bazë të mpirë të rrumbullakosur, me shkëlqim të trashë, jeshile lodh, gjethe të shkurtra.

Mbroni kur dredha-dredha, kur shfaqni bimë të brendshme, duhet të zgjidhni një vend të lehtë, mund të grumbulloni gurë, të prisni degë të mëdha për të mbajtur formën.

Pemë e madhe, shumë e degëzuar, degë të reja me qime të verdha të imta. Gjethet janë të thjeshta, në formë ovale, maja në bazën e gjethes është e ngushtuar, bishti i gjethes është i shkurtër. Gjethet janë jeshile me gjethe të bardha, leshore të trasha, shoqëruese me qime të verdha.

Mbroni lëvoren kur mbështilleni, mos e ekspozoni pemën në rrezet e diellit direkte. Gjatë mbjelljes, është e nevojshme të mbushni tokën për të krijuar një tumë për herë të parë për të pasur rrënjë të bukura. Është e mundur të grumbullohen shkëmbinj të njomur me ujë për bimët.


Pema Banyan

Pemë poligonale

Pemë ose shkurre e vogël, trungu me latex, lëvorja e verdhë-gri. Gjethet janë të thjeshta në formë shtize, gjethe të shkurtra, të alternuara. Rrjedhat gri të verdhë, gri të errët me lëvore të lëmuar ose të çarë, lule rozë ose të kuqe.

Mos lejoni që toka të thahet, mos e lini bimën të qëndrojë në diell për një kohë të gjatë në verë, parandaloni marimangat e kuqe të merimangës, sëmundjet e mishrave të dhëmbëve. Shkurtoni degët rregullisht për të krijuar një tendë për gërmimin, shkuljen e gjetheve dhe kontrollin e rritjes për lulëzimin.


Pema e pjeshkës

Pema e pjeshkës

7. Pema e dorezave

Një pemë në ngjitje me lëvore gri të errët me gjëndra të bardha në lëvore. Degët janë të shumta, degët e reja gri dhe të bardha. Gjethet e përbëra, të përbëra nga 2 palë fletëpalosje, fletëpalosje të kundërta, gjethe jeshile, pjesa e poshtme më e lehtë. Bishtajat janë të gjata, në bazën e kërcellit ka 2 gjemba që kapin kërcellin. Bima është në ngjitje, por degët janë të brishta dhe kanë gjemba kur përkulen, duhet pasur kujdes, mos e ekspozoni bimën në diell, ujisni rregullisht, mbroni gjethet në dimër.


Pema e dorezave

Pema e dorezave ulëritëse

8. Lule letre

Një pemë që ngjitet me shumë degë. Gjethet e vetme rriten në mënyrë alternative. Gjethet ovale ose të zgjatura, gjethet jeshile, gjethet me gjemba të lakuar, lulet kanë shumë ngjyra. Mos i krasitni shumë rrënjët, bëjeni gjatë rifutjes ose pas lulëzimit. Duke krasitur për të krijuar tendë, duhet të vihen re lastarët e rinj, sepse lulet lulëzojnë në majat e degëve. Ujitni vazhdimisht kur bima është duke lulëzuar, pastaj vetëm derisa toka të thahet dhe vazhdoni me plehërimin kur bima është gati të lulëzojë.


Lule letre

Lule letre

9. Pemë frutore me yje

Pemë e vogël, trungu ka buzë, lëvorja është gri e errët, trungu i vjetër i pemës është i ashpër. Gjethe shumë të degëzuara, të vetme. Gjethet e reja të reja janë vjollcë-të kuqe. Degët e yjeve janë të brishta kur përkulen dhe mbështjellen me kujdes. Mos e krasitni kur bima lulëzon, ujisni rregullisht, mos e lini bimën në diell për t’i bërë gjethet të vogla dhe të verdha. Pas mbarimit të frutave, plehu duhet të aplikohet menjëherë.


Pemë frutore me yje dekorative

Pema e yjeve

10. Pemë agrume

Agrumet janë një pemë e vogël, me shkurre 1-3 m e lartë, e degëzuar mu në bazë, me thumba të mprehta të drejtuara lart. Gjethet janë të përbëra me 3 gjethe shtesë. Lulëzimet me 1-3 copë, që rriten nga sqetullat e gjetheve, të bardha. Fruti është i rrumbullakët, i kuq, i ngrënshëm dhe i thartë. Është një pemë Bonsai me rritje shumë të ngadaltë.

Pema e mandarinës është e lakueshme dhe e krasitur për të krijuar Ornamentale dhe Bonsai të bukura. Mund të mbillet në kopsht me pemë të mëdha. Me pemë të vogla mund të bëhet bonsai shumë i bukur sepse ka karakteristikën e rritjes së ngadaltë. pemë, duke krijuar forma dhe poza të ndryshme. Mund të rritet miniaturë, pemë bonsai duke përqafuar shkëmbinj.


Pemë agrume

Pema e Agrumeve

11. Pema e karkalecit të susamit

Shkurre, kërcell me thumba të drejtuara lart, gjethe të përbëra me ngjyrë jeshile të errët, ovale të zgjatura në majë. Është aromatik kur shtypet. Lulet e bardha aromatike janë të vetme dhe të grumbulluara në sqetullat e gjetheve. Fruti i rrumbullakët me gishta, i kuq. Gjethet jeshile gjatë gjithë vitit.

Kufizoni krasitjen kur pema është frytdhënëse dhe fekondoni kur pema ka sytha dhe lule. Ujitni kur shihni se dheu i vazove po tkurret

Pemë e madhe, trung i ashpër, dru i butë, lëvore gri e errët. Degë shumë të degëzuara, të forta, të lakuara. Gjethet janë të vetme, të rrumbullakëta në majat e degëve, gjethet janë vezake, të holla, të purpurta, jeshile të vjetra.

Kur pema është gjetherënëse, është e nevojshme të kufizoni ndikimin në rrënjë, të aplikoni pleh për të ndezur shpejt sythat. Mund të vendosni akull në rrënjë dhe të vendosni ujë në të për t’u njomur.


Barringtonia acutangula

Barringtonia acutangula

12. Pema e kumbullës tregon ujë

Pemë e vogël, trung i ashpër. Lëvore shumë e degëzuar, gri e errët me nyje të verdhë-të bardhë. Gjethet janë të vogla, në formë ovale, të kundërta me jeshile të errët afër, por pa kërcell. Lulet janë të bardha, të grumbulluara, me kërcell të gjatë të varur poshtë. Mati i kumbullës është një bimë që e do lagështinë, ndaj mos lejoni që toka në tenxhere të thahet, vendoseni bimën në një vend me diell, mos e krasitni kur bima është duke lulëzuar. Duke ruajtur guaskën kur mbështjell litarin, Veriu mund të shartojë kajsi me ujë në litarin e kallamarit për të pasur vitalitet të lartë.


Pema e kumbullës që nxjerr ujë

Pema e kumbullës që nxjerr ujë

13. Pema e tamarindës

Pemë e vogël me gjelbërim të përhershëm, lëvore e trashë gri e errët, degë të buta dhe pak të varura. Gjethet me pupla të përbëra, gjethet të vogla, ovale të gjata, gjethet pothuajse të palëvizshme, gjethet përballë. Lëvorja e butë duhet të përdorë litarë të butë gjatë mbështjelljes dhe dredha-dredha, vendosja e pemës në një vend me diell për shumë ditë do të bëjë që gjethet të zverdhen dhe të bien. Uji rregullisht. Nëse keni bimë të brendshme për më pak se 1 muaj, zgjidhni një vend me dritë të përshtatshme si p.sh. në një dritare.


Tamarind

Tamarind

14. Pema e manit

Pemë e vogël si shkurre, lëvore gri në të bardhë, degë të lakuara. Gjethet e përbëra me 2 – 3 palë gjethe shtesë, fletëpalosje të rrumbullakosura në bazë, me majë, jeshile me shkëlqim dhe të lëmuara. Bimët pëlqejnë lagështinë dhe ujin e ftohtë, lotim të shpeshtë të gjetheve, degët e brishta gjatë dredha-dredha duhet të jenë të kujdesshme, për të mos lejuar që termitet të thyejnë rrënjët. Për të pasur lule gjatë krasitjes duhet të keni kujdes sepse lulet vijnë shpesh në krye të degëve, nëse tenda është e rrumbullakët gjatë krasitjes duhet të rregulloni “tërheqë” të gjithë mbulesën.


Pema e manit

Pema e Manit

15. Pema e gjelbër e specit

Bimë barishtore, kërcell të vogël të degëzuar, shumë degë, lëvore e ashpër. Gjethet janë të kundërta, të zgjatura në majë, të ngushta në bazë, gjethe të shkurtra, gjethe jeshile me shkëlqim. Në majë të gjetheve ka 3 gjemba të vogla, sipërfaqja e poshtme e gjetheve është më e lehtë, lulet janë me gjemba, lulet janë të bardha të vogla.

Kushtojini vëmendje kur krasitni degët, sepse lulet shpesh rriten në krye të degëve, degët shpesh vdesin nga mungesa e plehut ose shumë thahen. Mos lejoni që toka të thahet ose të laget shumë, ujisni rregullisht. Bimët nuk duhet të vendosen në diell.


Pema e gjelbër e hollit

Pema e gjelbër e hollit

Pema drunore, në trung, degët kanë kreshta. Rrënjët rriten fort, me shumë rrënjë të gazta, trungu me lateks, degë fleksibël, lëvore e bardhë-gri. Gjethet janë të vogla, jeshile, poshtë të bardhë, fruta të verdhë të pjekur (Figura 1.16). Si një bimë ujëdashëse, mos e lini bimën të thahet, duhet të hiqni mbështjelljet sepse pema rritet shpejt. Rrokullisni rrënjët e ajrit për ta bërë trungun të madh ose për t’i bërë degët të mëdha. Parandalimi i sëmundjeve të gjetheve si thrips, krimbat e mëndafshit…


Pemë peizazhi

Pema e Lindjes

17. Pema e kokosit (frut i vogël)

Pema ka rritje të fortë, rrënjë ajrore dhe prodhon shumë. Pemë e vogël, e degëzuar, shumë, dru i butë, me shumë lateks. Lëvorja, trupi është i ashpër, degët e reja kanë ngjyrën e krahëve dhe të buburrecave. Gjethet janë të thjeshta, të zgjatura, me majë, me kërcell të shkurtër në bazë, të gjelbër, të errët, me shkëlqim. Rrënjët dytësore janë të shumta dhe rriten shumë, në sezonin e shirave. Ruani lëvoren kur mbështilleni, pema është shumë e ndjeshme ndaj ndryshimeve të papritura të lagështisë dhe temperaturës, të cilat mund të bëjnë që të gjitha gjethet të bien. Përfitoni nga rrënjët shtesë për të krijuar më shumë formë.


peme e kokosit

Pema e kokosit (frut i vogël)

18. Pema e fikut


Fik

Fiku dekorativ

19. Pema e Porcelanit Thai

Pemë drunore, shumë e degëzuar, me rrënjë të dala, rrënjë lundruese. Lëvorja e verdhë-gri, gri-e bardhë, me latex. Gjethet janë me një krahë, jeshile të çelët, të buta dhe me shkëlqim, me puçrra të vogla.Fruta jeshile e vogël, e verdhë e kuqe kur piqet.

Ruajeni lëvoren kur mbështilleni, mos i rikuperoni, krasitni gjethet dhe degët kur pema jep fruta të rinj. Aplikoni pleh pas çdo peme frutore, zakonisht çdo 4 muaj nga pranvera në vjeshtë.

Bimë ujore e ngjashme me shkretëtirën, me kërcell të shkurtër, me degëzime të gjata, me latex të bardhë dhe lëvore gri-jeshile. Gjethet janë të përqendruara në majë të degës, të lëmuara, jeshile me shkëlqim, baza është e ngushtuar përgjatë kërcellit, maja është shtrirë pothuajse e rrumbullakët. Lulet janë të kuqe të ndezura, lulet bashkohen në një gyp. Rrënjët rriten të forta, të majme, të dredhura të bardha ose jeshile.

Ujitni vetëm kur toka në tenxhere është e thatë, mjaft e lagësht, mos i ujisni lulet. Mbroni kutinë kur mbështilleni. Kontrolloni rrënjët sepse ato shpesh kalben kur toka shtypet ose ngopet me ujë. Mos e krasitni kur është gati të lulëzojë. Nëse prerjet duhet të lihen për 1 javë në hije për të tharë lëngun, pastaj prerë.


Bimë porcelani

Pema e Porcelanit Thai

20. Pisha e Arhatit


Arhat pisha

Pema Arhat Tung

21. Konifer – Selvi – Krokodil

Pemë e vogël, e lakueshme, e degëzuar në mënyrë tërthore. Lëvorja gri e errët, e lehtë për t’u çarë, gjethet janë të gjata, të theksuara në majë të shtizës, pjesa e mesme është e qartë, gjethet janë të gjelbra, jo gjetherënëse.

Tung është shumë i ndjeshëm ndaj plehrave kimike, nuk ndryshon tokën, riprodhohet kur ka shumë sytha të rinj, pema është e ngopur me ujë, i humbet lehtë gjethet, krasitet rregullisht për të mbajtur pemën në formë në sezonin e shirave.

Pemë, ​​lëvore e kuqe e lehtë, degë të rrumbullakëta ose katrore. Gjethet e reja janë në formë gjilpëre, majat janë të gjelbra të theksuara, të mykura. Kur plaket, forma e shkallës afër mesit të pjesës së pasme të gjethes ka gjëndra ovale që rriten afër kundërt, të vendosura dendur. Pema ka një formë të bukur, preferon klimat e freskëta.

Bimët nuk duhet të shfaqen në një vend me diell, mos lejoni që toka të thahet, rregullisht spërkatni gjethet. Parandaloni dëmtimin e afideve të bardha në tendë, sëmundjen e thatë të degëve.


Pemë halore - Selvi - Konifer e përkulur

Pemë halore – Selvi – Konifer e përkulur

22. Pisha – Pema e pishës – sharmi


Pisha - kulla me pisha - hijeshi

Pemë halore – Kulla me pisha – Pisha simpatike

23. Horoskopi – Horoskopi i enëve

Pemë e vogël, lëvore gri e errët ose krahë kacabu, shumë degë janë të rrumbullakëta ose katrore, degët rriten drejt. Gjethet e reja janë në formë gjilpëre, me një majë të gjelbër të theksuar. Kur plaken, luspat formohen dendur. Pema ka një formë të bukur kullë, tenda është pak e lëshuar.

Mos përdorni gërshërë për të prerë filizat e rinj, mbillni pemë në tenxhere të thella. Kur përkulni degët, përdorni tel të butë, degë të brishta, kushtojini vëmendje kur përkulni degët.

Pemë e vogël, shumë e degëzuar, degët e reja kanë 4 skaje, të lëmuara gri-të bardha. Gjethet janë të thjeshta, afër të kundërt, në formë ovale të përmbysur, jeshile me ngjyrë vjollcë, buzë të rrudhura. Degë të vogla krokante. Lulëzimet rriten në majat e degëve.

Bima pëlqen një klimë të lagësht të ftohtë, shmangni vendosjen e bimës në vende me diell, mos lejoni që toka në tenxhere të thahet. Mos prisni majat e degëve në pranverë, mbrojini gjethet në dimër.


Rosace

Horoskopi – Horoskopi i anijes

24. Bima e kurrizit – vezët

Pema ka një trung të bukur dhe është e lehtë për t’u jetuar, kështu që shpesh përdoret si pemë.

Pemë e vogël, shumë degëzuar, lëvore e bardhë e mykur, dru i thatë, i ngordhur, duke krijuar një pamje të vjetër. Gjethet janë të përbëra, gjethet janë të kundërta, njëra fletëz ka 3 gjethe, gjethet e sipërme kanë një bisht të gjatë.

Mbroni guaskën kur mbështillni telin, degët e brishta duhet të jenë të kujdesshme kur përkulen. Mbroni pemët në dimër, veçanërisht në shumë vende ku ngricat janë të lehta për t’u zhveshur. Druri duket i thatë dhe i fortë, por i qëruar, i gdhendur dhe i krijuar tumore që nxjerrin shpejt mishin.


Bimë kurriz peshku - vezët

Bima e kurrizit – vezët

Burimi: Teksti mësimor i kultivimit të bonsai – Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now