Điểm NỔI BẬT của giống Cam Xoàn Lai Vung (2020) | Flowerfarm.vn

Fruti i pasionit është një frut i veçantë i provincave perëndimore. Sidomos, ky portokall është i famshëm dhe bëhet specialitet në Lai Vung, Dong Thap. Aktualisht, njerëzit gjithmonë preferojnë të përdorin portokall diamanti më shumë se llojet e tjera të portokalleve në treg. Diamantet nuk janë të mirë vetëm për shëndetin e njeriut, por janë veçanërisht të mirë për fëmijët dhe gratë shtatzëna. Në këtë artikull, le të mësojmë për veçantinë në portokallet Lai Vung Ju lutem!

Detaje portokalli diamanti

Portokalli diamanti ka qenë mjaft i njohur në treg, njerëzit nuk janë më të çuditshëm për këtë frut të shijshëm dhe të ëmbël. Megjithatë, për të kuptuar dhe kuptuar detajet e portokalleve Lai Vung nuk është diçka që mund të bëjë të gjithë. Me siguri informacioni i detajuar në lidhje me diamantet më poshtë nuk do t’ju zhgënjejë.

Fruti i pasionit është një frut special i Lai Vung që është i famshëm për shijen e tij ushqyese dhe të shijshme
Fruti i pasionit është një frut special i Lai Vung që është i famshëm për shijen e tij ushqyese dhe të shijshme

Klasifikoni

Ngjashëm me frutat e tjera, edhe fruti i pasionit ndahet në shumë lloje të ndryshme në bazë të faktorëve si: origjina, ngjyra, cilësia, pesha, … e frutit. Në veçanti, klasifikimi kryesor i aplikuar nga shumë njerëz kur klasifikojnë portokallet bazohet në peshën, cilësinë dhe lokalitetin.

Në veçanti, në bazë të cilësisë së diamanteve, ato do të ndahen në 2 lloje: tipi I dhe tipi II. Diamantet e klasës I janë portokall me cilësi më të lartë, të korrur fllad, shumë më të freskët dhe shiten me një çmim të lartë. Diamantet e klasës II janë të cilësisë pak më të ulët, më të lirë në çmim se diamantet e klasës I, por jo produkte krejtësisht inferiore.

Përveç kësaj, frutat e pasionit klasifikohen gjithashtu në bazë të origjinës së kultivimit të portokallit, për shembull: Diamanti Lai Vung, Diamanti Ben Tre, Diamanti Tien Giang

Origjina

Fruti i pasionit është një pemë frutore tropikale, me origjinë nga Azia Juglindore. Konkretisht me origjinë nga Kina dhe India. Në Vietnam, frutat e pasionit rriten kryesisht në provincat e rajonit Delta e Mekong. Klima dhe toka janë të përshtatshme për këtë bimë. Veçanërisht i njohur në mbarë vendin është Diamante Dong Thap. Ky është një lloj peme që u jep fermerëve përfitime të larta ekonomike, pema rritet mirë dhe jep fryte gjatë gjithë vitit.

Karakteristike

Diamantet janë të lehta për t’u rritur, të lehta për t’u kujdesur për të. Nëse i keni kuptuar karakteristikat e tij, do të jetë shumë i përshtatshëm në procesin e kultivimit. Vendet me tokë të mirë, tokë të thatë dhe të drenazhuar mirë do të jenë shumë të përshtatshme për rritjen e kësaj bime. Ndryshe nga portokallet e enëve, portokallet e diamantit janë shumë më të lehta për t’u kujdesur. Portokallet me diamant janë zakonisht shumë të mëdhenj, më të rëndë se portokallet e tjera të zakonshme. Kulmi është i madh, i harlisur dhe në sezonin e pikut të diellit, lëvozhga e portokallit nuk shfaqet.

Kur hahet, fruti i pasionit ka një shije të ëmbël, lëkurë të hollë, pak fara dhe ka një aromë të dobët. Për shkak se është një bimë e lehtë për t’u rritur, portokalli diamanti rritet në shumë vende, duke bërë që çmimi i këtij fruti të mos jetë shumë i lartë.

Zotërimi i teknikave të rritjes së portokalleve me diamant do t'ju ndihmojë të merrni rendimente të larta
Zotërimi i teknikave të rritjes së portokalleve me diamant do t’ju ndihmojë të merrni rendimente të larta

Teknika për rritjen e frutave të pasionit për rendiment të lartë

Nëse e kapni fort Teknikat e rritjes së pemëve frutore të pasionit Nëse plotësohet standardi, prodhimi total do të jetë nga 50-60 kg/vit. Në të, teknikat bazë që duhet të dini për të filluar rritja e frutave të pasionit si vijon:

Zgjidhni një kultivar

Zgjidhni filiz fruti i pasionit është një nga hapat më të rëndësishëm në procesin e rritjes së diamanteve, duke sjellë një faktor vendimtar në produktin përfundimtar. Kur blini fidanë, duhet t’i blini në adresa me reputacion, zgjidhni varietetet e duhura. Duhet të zgjidhni varietetet e pemëve portokalli perëndimorefidanë të fortë, degë të forta, pa dëmtues, gjethe të harlisur, me lartësi 50-60cm.

Përveç përdorimit të fidanëve, mund të aplikoni edhe metodën e prerjes. Megjithatë, kjo metodë do të prodhojë fidanë me jetëgjatësi jo të gjatë dhe një qëndrueshmëri më të dobët nën ndikimin e mjedisit.

Për pemët e shartuara me rrënjë rekomandohet të zgjidhen varietete si: shartimi me rrënjë Voka, shartim me portokall me mjaltë etj për të arritur efikasitet më të lartë.

Sezoni dhe dendësia e mbjelljes

Koha më e mirë për të mbjellë portokall është fillimi i pranverës ose fillimi i vjeshtës. Fruti i pasionit është një pemë që jep fruta gjatë gjithë vitit, me një jetëgjatësi mjaft të gjatë. Dendësia e përshtatshme që tenda të rritet rehat është 3×4 m. Rekomandohet krijimi i një shtrese toke me lëndë ushqyese dhe gropa adekuate 20 ditë para mbjelljes.

Për vendet me sipërfaqe toke të sheshtë, këshillohet krijimi i tumave me diametër 1m, lartësi 0,4 – 0,6 m. Me tokë të lartë duhet të krijohet një vrimë me madhësi 0.5 x 0.5 x 0.5 m për rritje të mirë. Para mbjelljes, toka duhet të përzihet me pleh organik në mënyrë që toka të përmbajë më shumë lëndë ushqyese për bimët. Raporti i përzierjes është si më poshtë: 10 kg pleh organik, ½ kg gëlqere, 0,3 kg superfosfat, 0,2 kg kalium.

Për zonat e ulëta, tokat aluviale etj., është e nevojshme të krijohet një shtresë e lartë toke, të ketë një sistem drenazhimi efektiv dhe më pas të hapen gropa dhe të përzihet dheu.

Si të kujdeseni

Gjatë rritjes së pemës, është e nevojshme të ujitet rregullisht bima për të ruajtur jetën e saj. Lotim duhet të bëhet dy herë në ditë për pemët e sapombjella. Kur pemë frutore pasioni Bima juaj është rritur mirë, mund të ujitet më gjatë. Në veçanti, kur bimët janë afër kohës së vjeljes, lotimi duhet të kufizohet për të mbajtur tokën të thatë.

Përveç kësaj, ashtu si njerëzit, pemët e portokallit gjithashtu duhet të sigurojnë mjaftueshëm lëndë ushqyese të nevojshme për rritje. Ju duhet të kombinoni plehra për pemën për të ruajtur mjaftueshëm lëndë ushqyese për të ushqyer pemën, për të krijuar tendë dhe për të prodhuar fruta. Nëse bima duket se ka kushte të dëmtuesve dhe sëmundjeve, është e nevojshme të zbuloni shkakun dhe të kuptoni se çfarë sëmundjeje po përjeton pema në mënyrë që të gjeni një zgjidhje dhe të zgjidhni ilaçin e duhur për t’u trajtuar.

Menaxhimi dhe korrja e dëmtuesve

Mund të përmenden disa sëmundje të zakonshme tek agrumet si: zverdhja e gjetheve, kalbja e rrënjëve, ulçera, zgjebe etj. dhe dëmtuesit apo sëmundjet që shkatërrojnë pemët si afidet, marimangat e kuqe të merimangës, krimbat sharm etj.Njerëzit duhet të njohin secilin shenjë e sëmundjes për të kapërcyer dhe kufizuar menjëherë shkatërrimin e dëmtuesve dhe sëmundjeve në të korrat.

Gjatë rritjes së bimëve, si dhe pas vjeljes, është e nevojshme t’i kushtohet vëmendje pastrimit rreth bimëve, pastrimit të barërave të këqija dhe mbeturinave në mënyrë që pemët të marrin frymë, të thithin plotësisht substancat dhe të minimizojnë dëmtuesit dhe sëmundjet. Pas vjeljes, ne vazhdojmë të ruajmë furnizimin e bimëve me lagështi dhe lëndë ushqyese për të stimuluar dhe ushqyer bimët për rritje më të mirë në stinët në vijim, duke shmangur fenomenin e krizës pas periudhës së vjeshtës.

Efektet e portokallit me diamant do t'ju habisin
Efektet e portokallit me diamant do t’ju habisin

Efekti i frutave të pasionit

Me përmbajtjen e lartë të vitaminës C dhe përbërësve ushqyes në portokall, portokalli ka shumë efekte të papritura. Përdorimi i rregullt i portokallit ndihmon në rritjen e imunitetit, ndihmon trupin të luftojë procesin e plakjes, etj. Sjell një lëkurë rinore, të ndritshme dhe të lëmuar dhe plot vitalitet në trup.

Përveç kësaj, përdorimi i portokallit ju ndihmon edhe për të luftuar sëmundjet e rrezikshme si kanceri, për të luftuar ngurtësimin e arterieve, për të mbrojtur zemrën tuaj, për të ulur presionin e lartë të gjakut etj. Në veçanti, është i përshtatshëm për të gjithë njerëzit, subjektet dhe moshat. Për fëmijët dhe gratë shtatzëna, është shumë e rëndësishme të shtoni portokall në menunë e tyre ushqyese.

Megjithatë, duhet theksuar se nëse vetë organizmi ka sëmundje të tilla si të ftohtit, veshkat e dobëta apo sëmundje të lidhura me stomakun, është e nevojshme t’i kushtohet vëmendje kohës për të ngrënë portokall. Mos hani portokall në stomak bosh, mos hani portokall në sasi të tepërt.

Si të përdorni dhe ruani frutat e pasionit

Si një frut i shëndetshëm, ndihmon shumë në procesin e rikuperimit të trupit dhe rigjenerimit të energjisë, ndaj rekomandohet gjithmonë nga mjekët e shëndetësisë përdorimi i rregullt i tij. Ka 2 mënyra të njohura për të përdorur frutat e pasionit: përdorimi i tij direkt ose përdorimi i lëngut të tij. Portokallet e pastra ndihmojnë në ftohjen e trupit, detoksifikojnë dhe luftojnë sëmundjet e zakonshme si kolla, ftohja, ethet etj. Përveç kësaj, mund t’i përdorni edhe për të krijuar pjata të tjera të shijshme si: karamele portokalli. , marmelatë, kek, salcë portokalli ose të përziera me sallatë, kos,…

Për t’i mbajtur portokallet të freskëta, të shijshme dhe ushqyese, duhet të aplikoni mënyra të arsyeshme për të ruajtur portokallin. Portokallet duhet të ruhen në vende të ajrosura dhe të thata, veçanërisht jo në vende me lagështi ose në vende që i nënshtrohen rrezet e diellit direkte. Përveç kësaj, portokallet duhet t’i ruani mjeshtërisht në ndarjen e frigoriferit. Nëse aplikoni metodën e mësipërme të ruajtjes, do të keni mundësi t’i ruani portokallet për 2 javë – 1 muaj për ato që sapo janë pjekur.

Përveç kësaj, nëse është e nevojshme të ruhen portokallet në sasi të mëdha, mund të aplikohet metoda e vendosjes së portokalleve në një kuti shkumë me rërë të pastër. Duhet të rregulloni në mënyrë alternative 1 shtresë rërë, 1 shtresë portokalli. Shtresa e portokallit duhet të mbushet deri në kërcellin e portokallit, kërcelli duhet të jetë i kthyer lart. Me këtë mënyrë konservimi do t’i ruani portokallet për 1-2 muaj.

Ruajtja e portokalleve me rërë do t'ju ndihmojë të ruani freskinë e portokalleve deri në 2 muaj
Ruajtja e portokalleve me rërë do t’ju ndihmojë të ruani freskinë e portokalleve deri në 2 muaj

Si të dalloni frutat e pasionit

Aktualisht, në treg ka shumë lloje të ndryshme portokalli me cilësi dhe shije të ndryshme, por me pamje shumë të ngjashme, duke e bërë të vështirë për ju dallimin e saktë të çdo lloj portokalli, veçanërisht diamanti. Për të mos hasur në situatën e blerjes së portokalleve të gabuara, të “parakalimit” nga pronarët e dyqaneve të frutave etj., duhet të dini mënyrat për të dalluar diamantet si më poshtë:

Sa i përket shijes së frutave, portokalli me diamantë do të ketë një shije më të ëmbël, më të pasur se portokalli dheu dhe portokalli mjaltë. Kur hani, do të ndjeni aromën e dobët, pjesën e fortë dhe pak fara. Sasia e ujit kur shtrydhet nga portokallia e diamantit do të jetë më e vogël, pavarësisht madhësisë së saj të madhe. Për sa i përket pamjes, portokallit me diamant shpesh nuk do të shfaqen melasma, kur të piqet, lëvozhga do të kthehet në të verdhë limoni të errët në vend të verdhë jeshile si portokallet e tjera. Karakteristika më e dukshme për të dalluar portokallet e diamantit është se pjesa e sipërme ose e poshtme e portokallit do të duket në formë monedhe, e cila nuk mund të gjendet në portokallet e zakonshme.

Si të zgjidhni portokallet më të mira dhe më të shijshme

Për të zgjedhur llojin më të shijshëm, të ëmbël dhe standard të diamantit për familjen tuaj të dashur, duhet të zgjidhni diamante të vegjël. Sepse sa më i vogël të jetë portokalli, aq më e shijshme do të jetë shija. Portokallet e diamantit të rritur në Vietnam do të kenë një lëkurë të shkëlqyeshme, pak të nxirë, në vend të diamantëve kinezë, të cilët do të kenë një lëkurë të lëmuar dhe të bukur. Kur mbani një diamant në dorë, do të ndjeni qëndrueshmërinë dhe peshën e dorës tuaj, por kur prekni lëkurën e portokallit, do të zbuloni se lëvozhga është mjaft e hollë.

Përveç kësaj, portokallet e shijshme janë zakonisht ato me një fund të verdhë të alternuar me të gjelbër, me shenja në formë monedhe, pak konkave dhe një formë frutash të përpjestuar mirë. Kërcelli i frutave duhet të jetë i paprekur, gjethet duhet të jenë të freskëta. Kjo dëshmon se portokallet e sapo korrura ruajnë ende freskinë dhe freskinë e tyre.

Në treg sot, ka shumë vende për të shitur portokall diamanti, duke i bërë njerëzit gjithmonë të hutuar se çfarë të blejnë ku eshte diamantiPortokallet diamanti shiten ne nje vend me reputacion me cilesine standarte?,… Nese edhe ju keni te njejten pyetje, nuk e dini. Ku të blini diamante në qytetin Ho Chi Minh? Më pas ejani menjëherë në Vin Fruit për të zotëruar frutat Portokall specialiteti Lai Vung Cilësia më e mirë, e shijshme!

Për të mësuar më shumë rreth portokalletju lutemi lexoni artikujt që përmbledhin nga Vinfrutat si:

Autori: Vinfrutat

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now