Hiểu về bệnh cây hoa hồng và cách chửa trị học hỏi từ chuyên gia | Flowerfarm.vn

Mund të thuhet se të mbjellësh dhe të kujdesesh që trëndafili të rritet dhe të lulëzojë është vërtet e vështirë, sot Happy Trees ndan disa këshilla për parandalimin e dëmtuesve për Trëndafilindihmon bimët e trëndafilit të rriten dhe të zhvillohen mirë, fasule lulesh të bukura dhe të shkëlqyera.

benh-dom-den1

Udhëzimet se si të trajtoni bimët e trëndafilave, ndiqni më poshtë

Arsyet janë si më poshtë:

Në pranverë, moti me lagështi të lartë është i përshtatshëm për rritjen e bimëve, si dhe për të lulëzuar dëmtuesit dhe kërpudhat. Trëndafili rritje të fortë.

Me sëmundje të zakonshme si: myku pluhur, sëmundja mykotike e bardhë, sëmundja e njollave të zeza, sëmundja e verticilliumit., Sëmundja e vdekjes së thatë., Sëmundja e antraknozës, sëmundja e njollave të gjetheve: për shkak të shumë shkaqeve. Sëmundjet e shkaktuara nga nematodat, Sëmundjet e shkaktuara nga viruset Sëmundjet e shkaktuara nga bakteret. Merimangat e kuqe të dëmshme, insektet e dëmshme të shtratit, krimbat e gjelbër dhe krimbat e zgavrës etj….

Sëmundja e bimës së trëndafilit – Sëmundja e njollave të zeza.

Sëmundja është e vështirë për t’u trajtuar, ajo përhapet shpejt në klimat e lagështa pas shirave në vjeshtë. Fillimisht në sipërfaqet e gjetheve shfaqen njolla kafe, më vonë duke u kthyer në të zeza, këto njolla janë të rrumbullakëta ose të çrregullta, duke bërë që gjethet të bien para kohe, gjithashtu infektohen lastarët e rinj. Periudha nga 6 deri në 14 ditë pas mbjelljes është shumë e ndjeshme ndaj kësaj sëmundjeje.

benh-dom den1

Ilustrim i sëmundjes së njollave të zeza të trëndafilave

– Arsyeja: shkaktuar nga myku Marssonina rosae Lib. I përket kërpudhave joperfekte, temperatura më e përshtatshme është nga 22-26oC, lagështia >85%. Kërpudhat mbijetojnë në tokë dhe përhapen përmes aktiviteteve të tjera njerëzore.

– Parandalimi: Pastroni rreth kopshtit, shmangni ujin e ndenjur në gjethe, duhet të ujitet në mëngjes.

Digjni dhe shkatërroni gjethet e sëmura dhe të vjetra pranë tokës.

Mbillni disa varietete rezistente si: David Thompson, bebe Lum, Odorata… Spray Anvil, Benomyl, Topsin M, Folpet, Maneb… një herë në javë.

Sëmundja e trëndafilit – Rust (Rust).

Dëmtimi i gjetheve, fillimisht si njolla të vogla të qarta të verdha ose kafe, më vonë këto qeliza marrin ngjyrë të kuqërremtë portokalli-verdhë, dëmtojnë pjesën e poshtme të gjetheve, sëmundja mbulon të gjithë pjesën e poshtme të gjetheve, ndonjëherë si flluska individuale. Faza e spores së dëmshme ka ngjyrë portokalli-kuqe dhe vazhdon për 10-14 ditë në kushte të favorshme mjedisore, duke dëmtuar ndonjëherë vetë lulen.

i kënaqur 1

Foto e sëmundjes së ndryshkut të trëndafilave

– Arsyeja: shkaktuar nga myku Phragmidium mucronatum. Sporet përhapen nëpër ajër, në mbetjet e bimëve të sëmura, temperatura për rritjen e kërpudhave është 18-21oC.

Udhëzime për parandalimin: pastroni mbetjet e gjetheve të sëmura dhe digjni ato. Lotim i moderuar. Spërkatje Plantvax, Bavistin, Zenneb, Topsin M….

Sëmundja e trëndafilit – myku pluhur.

zhurmë

Fotografitë e mykut pluhur të trëndafilave

– Dëmtimi i gjetheve, kërcellit, kërcellit të luleve, sepaleve dhe petaleve, në pjesët e reja të bimës në rritje, të mbuluara me një kërpudhë të bardhë pluhur që shkakton tharjen dhe rënien e gjetheve.

– Arsyeja: Peronospora sparsa.

Kërpudhat janë të përshtatshme në lagështi 85%, temperaturë 18oC, nëse temperatura është 27oC, kërpudhat do të vdesin pas 24 orësh.

Udhëzime për parandalimin: duke përdorur droga Kasuran, Derosal, Ridomil … shumë efektive.

Pritini gjethet dhe degët e sëmura, aplikoni K për të rritur rezistencën e pemës.

Sëmundja e bimës së trëndafilit – Verticillium Wilt.

Verticilium 1

Ilustrim i sëmundjes së tharjes së luleve në bimët e trëndafilit

Majat janë të zbehura, por ende jeshile, gjethet e poshtme janë të verdha, gjatë natës ato mund të rikuperohen, por pas disa ditësh të gjitha majat gjithashtu zverdhen, pastaj kafe, vyshken dhe ngordhin, shpesh duke filluar të ngordhin nga lart. Lulet kanë vija të zeza përgjatë gjatësisë së petaleve.

Sëmundja e rëndë gjatë verës kur moti është i thatë, trëndafilat e rritur jashtë janë më pak të ndjeshëm ndaj kësaj sëmundje sesa trëndafilat e rritur në serra.

– Arsyeja: e shkaktuar nga kërpudhat Verticillium albo-atrum Berth, spora e ngjitur është një qelizë sferike transparente që është ngjitur në degët e spores meristeme. Kjo kërpudhat transmetohet përmes indeve, syve të shartuar gjatë transplantimit të indeve.

Varietetet e ndjeshme janë: Rose odanata, Ragged Robin.

Varietetet shumë rezistente janë: Rose Multiflora, Rose Manetti.

Udhëzime për parandalimin: Për shkak se burimi i sëmundjes vazhdon në tokë për një kohë shumë të gjatë, para mbjelljes duhet dezinfektuar me kimikate si formol 3% ose me disa pesticide si Basudin… Megjithatë, kjo sëmundje është shumë e vështirë të parandalimi për trëndafila të rritur në fushë me sipërfaqe.i madh.

Bimët e sëmura nuk mund të lulëzojnë, Pjesa e jashtme është e mbuluar me një shtresë kërpudhash gri-kafe, duke shkaktuar rrëzimin e sythit të luleve, pjesa e brendshme e sythit është e zbrazët, e brishtë dhe e dobët. Kur sëmundja është e rëndë, sëmundja përhapet gradualisht poshtë kërcellit, duke e bërë atë vjollcë.

Në lule shfaqen njolla të vogla kafe, rriten individualisht ose së bashku në fryrje, lulet e bardha janë shumë të ndjeshme ndaj dëmtimit (lulet e thata).

Sëmundja e bimës së trëndafilit – Sëmundja e vdekur e thatë.

A je i gezuar?

Ilustrim i një bime lulesh të ngordhura

Sëmundja transmetohet përmes prerjeve dhe plagëve gjatë kujdesit dhe krasitjes së degëve. Kur kushtet mjedisore janë të favorshme, dëmtimi i të gjithë trungut bën që pema të bjerë ose trungu të jetë i ashpër.

– Arsyeja: shkaktuar nga myku Botrytis cinerea Pers ex Fr. Temperatura optimale për rritjen e kërpudhave është 15oC.

Udhëzime për parandalimin: Hiqni dhe shkatërroni pjesët e sëmura si sythat, lulet, kërcellin dhe kërcellin.

Përdorni disa barna kimike Kasuran, Daconil, Carbenzim… një herë në javë.

Sëmundja e bimës së trëndafilit – Sëmundja e antraknozës

Dëmtimi më i zakonshëm në gjethet e trëndafilit është hurma e egër, fillimisht në gjethe ka njolla ose grupime të shpërndara që fillojnë nga buza e gjethes dhe përhapen brenda në formë hark, kështu që sëmundja përfundimtare është gjysmërrethore, nëse sëmundja shfaqet në mes. të tehut të gjethes, lezionet janë të rrumbullakëta, kafe rreth kufirit të kuq-kafe, në njollat ​​e sëmundjes formohen njolla të vogla të zeza që janë disqet e kërpudhave që shkaktojnë sëmundje. Kur sëmundja është e rëndë, indet e sëmura vdesin dhe grisin gjethet, kështu që skajet e gjetheve të sëmura mund të mungojnë.

grumbullimi i qymyrit 1

Fotot e bimëve të trëndafilave të anthraknozës

Në kërcell, degët e sëmura kanë gjithashtu çarje gjatësore rozë, pastaj marrin ngjyrë kafe, degët e sëmura dobësohen dhe thyhen lehtësisht.

Mund të preken edhe tufë lulesh dhe hi, por më rrallë.

Sëmundja shkakton dëmtime të rënda në pranverë, temperaturë të ulët, lagështi të lartë, përhapje nga uji i vaditjes.

– Arsyeja: shkaktuar nga myku Sphaceloma rosarum (Pass) (Elsinoe rosarum).

– Parandalimi: Kur shfaqet sëmundja, sasia duhet të reduktohet.

Sëmundja e bimës së trëndafilit – Sëmundja e njollave të gjetheve

dom-la

Është për shumë arsye.

– Për shkak të mykut Alternaria alternative:

Zakonisht shkakton dëmtime të rënda në stinën e shirave, fillimisht në gjethe shfaqen njolla të rrumbullakëta me ngjyrë të verdhë-kafe, më pas kthehen në kafe të errët, njolla këto të përhapura në vija koncentrike, me pika të vogla të zeza të ngjitura mbi to. Ndonjëherë dëmton edhe sythat e luleve edhe lulet, temperatura e përshtatshme për rritjen e kërpudhave është 30oC.

– Shkaktuar nga kërpudhat Cercospora puderi BH Davis: lezione të mëdha deri në 5 mm, qendra e sëmundjes është gri-kafe rreth kufirit të kuq-kafe, kërpudhat prekin kryesisht sipërfaqen e gjetheve në vende të dendura.

– Shkaktuar nga myku Colletotrichum capsici (Syd)Butl Bisby: Lezionet fillestare janë njolla të vogla kafe, më vonë përhapen në kafe të çelur, shumë lezione mblidhen në copa që mbulojnë sipërfaqen e gjethes, duke shkaktuar tharjen e gjetheve, grisjen dhe rënien e parakohshme.

Sëmundja e bimës së trëndafilit – Sëmundja e shkaktuar nga nematodat.

Sëmundjet e shkaktuara nga nematodat janë pjesërisht të shprehura në gjethe, duke reduktuar fuqinë, gjethet e vogla janë të rrëgjuara dhe të shkurtra, lehtë bien, cilësia e luleve ulet, lulet janë të pakta. Rrjedhat janë të zgjatura, lulet janë të vogla dhe rrënjët janë shumë të ndjeshme ndaj mikroorganizmave të tjerë patogjenë.

Ka edhe shumë simptoma të tjera që mund të shkaktohen nga nematodat e rrënjëve dhe varen nga lloji dhe numri i nematodave parazitare në tokë.

Nematodat mund të ekzistojnë në tokë dhe në rrënjët e bimëve (në serra dhe në fusha), kështu që për eliminimin e burimit mund të përdoren fumigantët (Metylbromide), nematodat (Oncol, Vimoca, Furadan, Nemacur…). mbjellja mund të trajtohet ose me një sistem uji të nxehtë prej rreth 38oC për 24 orë ose mund të trajtohet në 48oC për 35 minuta.

Sëmundja e trëndafilit – Sëmundja virale.

Bimët e sëmura kanë kërcell të shkurtër, gjethet janë me ngjyrë, jeshile dhe e verdha janë të përziera, fletët e trasha dhe të holla të çrregullta të gjetheve mund të deformohen, duke nxjerrë gjethet e sëmura në dritë, duke bërë që gjethet të humbasin ngjyrën, gjethet e zbehta dhe me mish.E verdhë e gjelbër.

Sëmundja e bimës së trëndafilit – Sëmundja e kaçurrelave të gjetheve (Virusi i Mozaikut të Kastravecit – CMV):

Në gjethe ka njolla të errëta dhe të lehta, gjethet marrin ngjyrë jeshile të errët, bima është e dobët, trupi i pajetë i shkurtuar, bimët kanë pak sëmundje lulesh, bien lehtësisht, sëmundja e rëndë bën që gjethet apikale të lastarëve të rinj të përdredhur. Nëse sëmundja është e lehtë, gjethet kanë njolla të alternuara jeshile të errët, kështu që quhen lule.

– Parandalimi: Afidet janë vektorë të sëmundjes CMV, ndaj duhet të spërkaten për të vrarë këtë objekt me ilaçe kimike si Bassa, Supracide, trebon… Pastroni dhe pastroni kopshtin, vrisni barërat e këqija përreth kopshtit. Zvogëloni numrin e lotimeve kur bimët janë të sëmura.

Sëmundja e bimës së trëndafilit – Sëmundja bakteriale.

bakteret

Sëmundja e mykut pluhur: Dëm për gjethet, kërcellet, degët, veçanërisht degët e reja.

– Bimët e sëmura janë shterpë, gjethet janë të gjelbra ose të verdha.

– Segmentet e shkurtra të trungut fryhen dhe gunga, lëvorja, trungu, degët çahen me shumë nyje, brenda druri është i fryrë, sëmundja ka ngjyrë kafe, shumë njolla të vrazhda mund të bashkohen në një. Për një kohë të gjatë, ndonjëherë sëmundja mbulon të gjithë degën, ndonjëherë vetëm njëra anë e bën të lehtë thyerjen, tharjen dhe vdekjen.

– Arsyeja: shkaktuar nga bakteri Agrobacterium tumefaciens. Temperatura e përshtatshme për rritjen e baktereve është nga 21oC-26oC. Varietetet e trëndafilit Rosa multifloraa, R. manetti, Bayse No3 janë shumë të ndjeshme ndaj kësaj sëmundjeje.

– H: Mbajeni vendin e mbjelljes të pastër. Hiqni kërcellet e sëmura. Përdorni antibiotikë si: Streptomicinë, Kasuran, Penicillium … dhe përdorni Orthene 75S, Vydate 2L për të kontrolluar vektorët e insekteve.

Sëmundja e bimës së trëndafilit – Marimanga e kuqe e merimangës

bëj 1

+ Karakteristikat morfologjike

Merimangat e kuqe janë shumë të vogla në madhësi, kanë tetë këmbë dhe duken shumë të ngjashme me merimangat e zakonshme. Ato kanë ngjyrë kafe të kuqërremtë ose të verdhë kashte dhe dëmtojnë kryesisht pjesën e poshtme të gjetheve duke shkaktuar njolla të verdha në sipërfaqen e sipërme të gjetheve. Nëse dëmtohen rëndë, gjethet bëhen jashtëzakonisht të shëmtuara dhe do të bien nën pemë. Nëse nuk tregohet kujdes për pastrimin dhe trajtimin e këtyre gjetheve, këto gjallesa do të bëjnë folenë midis këtyre kërcellit të gjetheve të thata.

– Janë 4 palë këmbë të gjata të verdha të lehta, gjatësia e merimangës femër është 0.2 mm. Meshkujt janë më të vegjël, trup ovale, pak të theksuar në bisht, dy segmentet e fundit janë të kuqe të ndezur.

+ Zakoni për të jetuar dhe për të shkaktuar dëm

– Merimangat zakonisht banojnë në pjesën e poshtme të gjetheve dhe shpesh thithin celulitin në indin e gjetheve të trëndafilit për të formuar lezione me ngjyrë të çelur, gradualisht këto pickime lidhen së bashku. Kur dëmtohen rëndë, gjethet e bimës së trëndafilit kthehen në të verdhë-kafe, më pas thahen dhe bien.

Rritet në kushte të nxehta dhe të thata. Cikli jetësor i merimangës së kuqe është rreth 15 ditë, secila mund të lëshojë qindra vezë.

+ Masat parandaluese

Marrja e medikamenteve si Abamectin (Reasgant 1.8EC); Heksitiazoks (Nissorun 5EC), Azadirachtin (Agiaza 4.5 EC); Vaj pambuku 40% + vaj karafil 20% + vaj hudhre 10% (GC – Mite 70DD); Milbemectin (Benknock 1EC), Rotenone (Limater 7.5EC), Emamectin benzoate (Map Winner 5WG); Doza dhe përqendrimi i rekomanduar i Propargitit (Atamite 73EC).

Sëmundjet e bimëve të trëndafilit – Dëmtimi i afideve

Reps

Afidet shpesh dëmtojnë kërcellin, gjethet dhe majat e pemëve të hurmës, veçanërisht miellit të mbuluar me një shtresë të bardhë dylli, e cila është e papërshkueshme nga uji. Përdorimi i barnave kimike si më poshtë: Supaside 40 ND përqendrimi 0,15% dozë 3 shishe për një shtyllë Tonkin, Supathion 12ml/1 kavanoz 8 litra, Thiodal 15-20 ml për shishe 8 litra.

Të gjithë kanë kombinimet e drogës Shtëpia Happy Trees është e specializuar në trajtimin e sëmundjeve të zakonshme në trëndafila: Lidhje

Shiko me shume:

Udhëzime të hollësishme për kujdesin e trëndafilit: Lidhje

Udhëzime për mbjelljen dhe kujdesin e trëndafilave në detaje

Tokë – pleh – furnizime – aksesorë për trëndafila: Lidhje

Happy Trees ka specializuar Rose Care Fertilizer and Soil për trëndafila që ofrojnë lëndë ushqyese për të ndihmuar bimët e trëndafilave të rriten mirë, të lulëzojnë në formë standarde dhe të rrisin ndjeshmërinë e bimës ndaj sëmundjeve. Veçanërisht, plehrat Rose Care janë shumë të sigurta për përdoruesit.

Lëreni stafin të ndajë të gjitha pyetjet tuaja se si të kujdeseni për trëndafilat

Me një ekip teknikësh profesionistë që kujdesen për trëndafilat në shtëpi me siguri do t’ju bëjnë të kënaqur.

NDOSHTA JE TË INTERESUAR

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now