Hoa Súng: ý nghĩa, cách trồng, chăm sóc trong chậu và bể cá | Flowerfarm.vn

Nëse zambaku ka një bukuri fisnike dhe luksoze, që konsiderohet lulja kombëtare e Vietnamit, zambaku i ujit me bukurinë e tij të pastër dhe fshatar bën që shumë njerëz të bien në dashuri. Ka shumë lloje të ndryshme zambakësh uji: zambakë uji tajlandez, zambakë uji vjollcë, zambakë uji të bardhë etj., dhe secili lloj ka bukurinë dhe kuptimin e vet. Le të mësojmë me KHBVPTR rreth zambakëve të ujit, kuptimet e tyre dhe si të rriten zambakët e ujit në tenxhere dhe akuariume më poshtë.

Kuptimi i zambakut të ujit

Si një lule me një bukuri idilike dhe të pastër me origjinë nga vendet aziatike, zambakët e ujit pëlqehen nga shumë njerëz. Dhe si trëndafilat, zambakët e ujit mbartin shumë kuptime të ndryshme simbolike, secila ngjyrë ka kuptimin e vet. Le të zbulojmë me KHBVPTR pikërisht më poshtë.

Kuptimi i zambakut të ujit sipas feng shui

Sipas feng shui-t, zambaku i ujit është një lule që sjell fat, prosperitet dhe përparim në jetë. Imazhi i një zambaku uji ngrihet midis baltës dhe ujit, duke sjellë lule me bukuri të pastër dhe aromë aromatike.

Prandaj, rritja e zambakëve të ujit në shtëpi do të sjellë vitalitet të mirë, duke kufizuar fatkeqësitë për pronarët e shtëpive. Megjithatë, për shkak se ka shumë lloje të ndryshme zambakësh uji: zambakë uji vjollcë, zambakë uji të verdhë, zambakë uji të bardhë etj., duhet t’i kushtoni vëmendje zgjedhjes së ngjyrës së duhur për të sjellë fat.

Kuptimi i zambakut të ujit në vende të ndryshme

Në çdo vend të ndryshëm, zambaku i ujit ka kuptimin e tij simbolik:

Egjiptianët e lashtë lidheshin me legjendën e ofrimit të zambakëve të ujit të Nilit perëndisë së diellit për të treguar respekt. Prandaj, zambakët e ujit janë shumë të respektuar në Egjipt. Zambaku i ujit simbolizon fisnikërinë, bukurinë e pastër dhe mençurinë më të madhe.

Hoa Sung 0 800x530

Sipas konceptit të njerëzve lindorë, zambaku i ujit simbolizon bukurinë e shpirtit, që është imazhi i zambakut të ujit që ngrihet nga uji, me krenari dhe madhështi. Përveç kësaj, thuhet gjithashtu se mbledhja e zambakëve të ujit gjatë natës do t’u sjellë fat të dashuruarve.

Në Vietnam, zambakët e ujit shpesh jetojnë në pellgje, liqene dhe këneta, por zambakët e ujit ende dallohen, lulëzojnë dhe plot jetë. Prandaj, zambaku i ujit simbolizon pastërtinë, paprekshmërinë dhe plot jetë.

Kuptimi i zambakut të ujit nga ngjyra

Aktualisht zambakët e ujit edukohen dhe kultivohen shumë, ndaj kanë shumë ngjyra të ndryshme. Sidoqoftë, çdo ngjyrë ka kuptimin e vet simbolik:

  • Zambaku i bardhë i ujit: Simbolizon bukurinë e pastërtisë, pastërtisë dhe pafajësisë në jetë.
  • Zambaku i purpurt i ujit është një simbol i dashurisë besnike, lidhjes dhe dashurisë së ndërsjellë.
  • Zambaku i kuq i ujit: Tregon dinamizëm, entuziazëm dhe vitalitet.
  • Zambaku i verdhë i ujit: Simbolizon paranë, fatin dhe fisnikërinë. Shpesh përdoret për t’u rritur në akuariume ose për t’u dhënë të afërmve në raste të veçanta.
  • Zambak uji blu: Një simbol i fatit, vitalitetit dhe energjisë së natyrës.

Karakteristikat e zambakut të ujit

Cili është emri në anglisht i zambakut të ujit? Nga vijnë zambakët e ujit? Le të zbulojmë me KHBVPTR pikërisht më poshtë.

Lule 6 800x450

Kjo është një bimë ujore, emri shkencor është Nymphaea Spp, që i përket familjes Nymphaeaceae. Emri anglisht është Nunephar, vendas në Azi, Australi dhe Amerikë me më shumë se 200 lloje të ndryshme. Zambakët e ujit zakonisht jetojnë në pellgje, liqene ose këneta.

Zambaku i ujit është një bimë shumëvjeçare, zakonisht në rritje ujore, është një lloj rizome e gjatë zvarritëse. Gjethet e zambakut të ujit janë me një hapësirë, të rrumbullakosura dhe shpesh kanë skaje të dhëmbëzuara pak. Sipërfaqja e sipërme e gjetheve të zambakëve është e lëmuar, jeshile me shkëlqim, pjesa e sipërme e gjethes ka damarë të spikatur, rrezatuese.

Zambakët e ujit janë 7-15 cm të mëdhenj, kanë shumë ngjyra: të bardhë, vjollcë, blu, të kuqe etj. Lulet zakonisht vendosen në një spirale, me 4 – 10 petale, pistili i verdhë. Lulet kanë shumë pistila të rregulluara të përdredhura, qendra e lëkurës ndahet në ndarje. Zambakët më të bukur të ujit kanë krahë uniformë dhe një aromë karakteristike të lehtë. Zambakët e ujit ndahen në dy lloje: zambakët e ujit që rezistojnë ndaj të ftohtit që lulëzojnë vetëm gjatë ditës dhe zambakët e ujit tropikal që mund të lulëzojnë gjatë ditës dhe natës.

Hoa Sung 2 800x1066

Në Vietnam, zambakët e ujit zakonisht jetojnë kryesisht në pellgje, liqene dhe këneta. Përveç kësaj, shumë njerëz rritin zambakë uji dekorativë në shtëpi ose akuariume për të sjellë feng shui dhe për të pastruar ujin. Dhe Dong Thap Muoi është shtëpia e liqeneve më të mëdhenj të zambakëve të ujit në Vietnam.

Në cilën stinë lulëzojnë zambakët e ujit?

Nëse po pyesni se kur është sezoni i zambakëve të ujit në faltoren Huong apo sezoni perëndimor i zambakëve të ujit, mësoni më poshtë. Me kujdes të mirë, zambakët e ujit mund të lulëzojnë gjatë gjithë vitit, duke krijuar një aromë të lehtë për t’ju ndihmuar të relaksoheni dhe të pastroni ujin.

Sidoqoftë, zambakët e ujit zakonisht lulëzojnë në vjeshtë, rreth nga shtatori deri në nëntor. Prandaj, nëse keni mundësinë të shkoni në provincat perëndimore: Dong Thap, An Giang në këtë vjeshtë, do të shihni fushat e zambakëve të ujit që lulëzojnë në një cep të qiellit dhe do të shijoni ushqimin nga zambaku i ujit.po aq i shijshëm.

Klasifikimi i zambakëve të ujit

Në varësi të origjinës dhe ngjyrës, zambakët e ujit ndahen në lloje të ndryshme. Këtu janë llojet më të zakonshme:

Zambak uji i Tajlandës

Mini zambaku i ujit Thai është një lule hibride e importuar në Vietnam, lulet lulëzojnë gjatë gjithë vitit, e lehtë për t’u rritur. Lulet kanë pistil të verdhë, krahë me ngjyra të ndryshme: të bardhë, të kuq, vjollcë, etj. Zambaku i ujit tajlandez ka aftësinë të rritet shpejt, ndaj preferohet nga shumë njerëz.

Lule Thai 800x600

Zambak uji japonez

Ndryshe nga zambaku i ujit Can Tho në Vietnam, zambaku japonez i ujit ka shumë ngjyra: e kuqe, vjollcë, e bardhë, … lulet mund të lulëzojnë – palosen shumë herë (zakonisht lulëzojnë gjatë ditës dhe mbyllen gjatë natës). Lulet zakonisht lulëzojnë gjatë gjithë vitit, rriten mirë dhe japin lule të bukura. Megjithatë, kjo lule është mjaft rezistente ndaj plehrave kimike, ndaj duhet pasur kujdes gjatë mbjelljes.

Luledielli 800x564

Zambak uji i bardhë

I konsideruar si një lule e butësisë dhe pastërtisë, zambaku i bardhë i ujit është i dashur nga shumë njerëz. Petalet janë pseudo-lule të holla, të lehta, të verdha të rrethuara me petale. Lulet zakonisht dalin nga uji kur lulëzojnë. Dhe lulet zakonisht lulëzojnë në vjeshtë, rreth shtator – nëntor.

Hoa Sung 5 800x500

Zambak uji vjollcë

Zambaku i purpurt i ujit shpesh rritet në këneta, petalet janë vjollcë të zbehtë dhe gradualisht të kuqe drejt majave të petaleve. Pistili është i verdhë i zbehtë, petalet janë të përdredhura së bashku, duke mbuluar pistilin. Lulet kanë një aromë të butë që pëlqehet nga shumë njerëz.

Hoa Sung 4 800x600

Si të rriten zambakët e ujit në tenxhere dhe akuariume

Këtu janë teknikat për rritjen e zambakëve të ujit në tenxhere për referencën tuaj:

Përzgjedhja e tokës dhe tenxhere

Toka duhet të zgjedhë tokë të pastër, ose mund të thahet në diell me gëlqere dhe pleh organik për të hequr të gjitha dëmtuesit dhe sëmundjet. Më pas filtroni të gjithë zhavorrin, zhavorrin ose gurët për të ndihmuar bimën të thithë lehtësisht lëndët ushqyese.

Vazot e zambakëve duhet të zgjedhin ato prej çimentoje, prejardhjeje etj., të cilat kanë kapacitet të mirë mbajtës uji. Ka një madhësi të gojës 30-45 cm, një thellësi 15-25 cm që pema të rritet. Vini re nëse blini një tenxhere me vrima, mund të përdorni cohë ose thasë në fund për të mbajtur tokën dhe ujin brenda.

Zgjidhni farat e zambakut të ujit

Zambakët e ujit mund të rriten nga llamba ose fara. Mund të blini fara ose zhardhokë zambak uji në çerdhe, kështu që zgjidhni të njëjtën varietet që është pa dëmtues dhe sëmundje.

Hoa Sung 7 800x800

Megjithatë, njerëzit shpesh rritin zambakë uji me llamba sepse është i shpejtë, zvogëlon rrezikun e bimëve të ngordhura dhe siguron rritje të mirë.

Udhëzues për mbjelljen

Pasi të keni blerë llamba, përdorni gërshërë për të prerë rrënjët dhe gjethet e vjetra. Më pas mbillni armën në tenxhere, kështu që vendosni zhardhokët në skajin e tenxhere në mënyrë që të formojë një kënd 45 gradë me tenxhere.

Më pas mbusheni tenxheren me ujë dhe kujdesuni për të derisa bima të rritet dhe të lulëzojë.

Si të kujdeseni për zambakët e ujit në tenxhere

Edhe pse është një bimë e lehtë për t’u rritur dhe për t’u kujdesur, për ta ndihmuar të lulëzojë gjatë gjithë vitit, duhet të keni parasysh sa vijon:

Mbjellja e tokës

Si një bimë ujore që jeton zakonisht në pellgje, liqene ose këneta, habitati i zambakëve të ujit duhet të jetë me baltë, me një thellësi 30-40 cm, të përmbajë shumë lëndë ushqyese. Dhe lartësia nga bisht i gjethes në sipërfaqen e ujit është rreth 4 – 10 cm.

Mos mbillni shumë thellë ose shumë baltë sepse kjo do të bëjë që bima të prodhojë më shumë gjethe dhe më pak lule.

Drita

Sythat e luleve dhe zambakët e ujit duhet të sigurojnë dritë për 6-8 orë/ditë për fotosintezën. Prandaj, nëse rritni bimë në vazo, duhet t’i nxirrni rregullisht bimët për t’u tharë në diell (kufizoni kur dielli është i nxehtë nga ora 11:00 deri në orën 15:00) për të ndihmuar bimën të prodhojë më shumë lule.

Lule 1 800x450

Mos e lini bimën në shtëpi për shumë kohë, shumë ditë, sepse kjo do të bëjë që bima të vdesë ose të mos lulëzojë.

Temperatura

Duhet të mbajë temperaturën e duhur që bima të rritet dhe të zhvillohet nga 16 – 30 gradë Celsius. Mos e rritni temperaturën shumë lart, kjo do ta bëjë bimën të lehtë të vdesë ose të ngadalësohet, ose nëse është shumë ftohtë, bima nuk do lule..

Sasia e ujit

Për shkak se është një bimë ujore, gjithmonë duhet të siguroheni që sasia e ujit në tenxhere të jetë e barabartë me lartësinë e degëve. Mos e lini tenxheren të thahet, kjo do të bëjë që bima të vdesë.

Plehërimi

Bimës duhet t’i shtohen lëndë ushqyese të mjaftueshme për t’u rritur dhe zhvilluar. Para mbjelljes, fekondoni me pleh patate të kalbur ose pleh organik. Më pas çdo 1-2 muaj duhet të plehëroni një herë në mënyrë që bima të thithë lëndët ushqyese dhe të lulëzojë më bukur.

Përdorimet e zambakut të ujit

Edhe pse është një lule shumë e njohur për popullin vietnamez, jo të gjithë e dinë përdorimin e veçantë të zambakut të ujit. Hidhini një sy më poshtë:

Përdoret për dekorimin, realizimin e skenave të brendshme

Në ditët e sotme, zambakët e ujit janë gjithnjë e më të popullarizuar të mbjellë në pellgje, liqene, vazo ose akuariume, të dyja duke kontribuar në pastrimin e burimeve të ujit dhe duke pasur aftësinë për të zbukuruar hapësirën e shtëpisë tuaj.

Në veçanti, zambakët e ujit janë lule ujore që janë të lehta për t’u rritur dhe për t’u kujdesur, por megjithatë sjellin lule të bukura dhe të lulëzuara. Ndihmoni në krijimin e një hapësire artistike dhe relaksuese për familjen.

Efekti shërues

Lule 3 800x600

Jo vetëm që ka përdorim dekorimi dhe dekorimi në shtëpi, por zambaku i ujit është gjithashtu një nga materialet e çmuara për përgatitjen e ilaçeve popullore:

  • Trajtimi i dhimbjes së mesit: përdorni 200 g zambak uji, Ha Thu O, Pi Xiu, me tre madhësi. Zierje në ilaç për të pirë, një herë në muaj ndihmon për të trajtuar sëmundjen në mënyrë efektive.
  • Trajtimi i sëmundjeve dobësuese, vjedhja e djersës: 400 g zambak uji, 800 g zhardhokë të grirë të gatuar e të qëruar. Më pas thajini të dy llojet dhe më pas grijini në copa të vogla. Përdorni 10 g çdo herë për të gatuar qull për të ngrënë.
  • Reduktoni goditjen nga dielli: Përdorimi i zambakut të ujit për t’u gatuar në çaj në verë ndihmon në reduktimin efektiv të djegies nga dielli.
  • Kuron kollën, dhimbjen e fytit: Zhardhokët e tharë të zambakëve zihen për të marrë ujë dhe më pas përzihen me sheqer për të pirë. Duhet të pihet rregullisht 2-3 herë/ditë vazhdimisht për 5 ditë do të sjellë efekt.

Përdoreni atë për të gatuar ushqim

Përveç përdorimit të zambakut të ujit për qëllime dekorative ose mjekësore, zambaku i ujit përdoret gjithashtu për të përpunuar shumë pjata të shijshme: pyesni zambakun e ujit, supë të thartë, etj. Sidomos nëse keni mundësi të vini në perëndim të lumit, Ju duhet të provoni pjatat shumë të veçanta të bëra nga zambakët e ujit këtu.

Në të vërtetë, zambaku i ujit jo vetëm që ka një bukuri të pastër dhe të thjeshtë, por gjithashtu ka një kuptim të thellë feng shui. Shpresojmë se ndarja e mësipërme do t’ju ndihmojë të rritni vazot më të mira të zambakëve të ujit.

Shiko me shume >> Kuptimi i Lotus? Karakteristikat, efektet, si të rritet dhe të kujdeset për zambak uji

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now