Hướng dẫn 15+ cách diệt trừ Ốc Bươu Vàng gây hại nghiêm trọng trên lúa | Flowerfarm.vn

Kërmilli i verdhë me emrin shkencor Pomacea canaliculata, është një kërmilli që i përket familjes (Ampullariidae, klasa Gastropoda), phylum Mollusca, vendas në Amerikën Qendrore dhe Jugore, është armiku i fermerëve të orizit.

Karakteristikat e kërmillit të artë

Karakteristikat strukturore

Kërmilli i verdhë

☑ Vezët janë rozë të errët kur janë hedhur rishtas dhe rozë e zbehtë kur janë afër çelës, ngjiten në tufa në degët e pemëve dhe objektet e forta.

☑ Ka një formë yndyre të rrumbullakët, duke përfshirë kokën, trupin dhe këmbët. Koka ka dy palë tentakula (një të gjatë dhe një të shkurtër).

☑ Trupi mbështetet në këmbë, një masë e përdredhur e fshehur në guaskë. Këmbët janë të gjera, në formë disku, të bardha kremoze në anën e barkut.

☑ Koka dhe këmbët shpesh dalin nga guaska kur lëvizin. I gjithë trupi i kërmillit është i mbrojtur nga një guaskë.

☑ Meshkujt kanë luspa të gojës pak të ngritura, të valëzuara, femrat kanë luspa të gojës të sheshta, pak konkave.

Karakteristikat biologjike

☑ Bëjnë vezë në grupe, secila fole rreth 200-300 vezë në rreth 3 orë. Nëse kushtet janë të përshtatshme, numri i vezëve mund të jetë deri në 500 – 600 vezë / fole.

☑ Pas 7-15 ditësh, vezët do të çelin në kërmij të rinj. Faza e kërmillit të mitur zhvillohet nga 15-25 ditë, e ndjekur nga faza e kërmillit të rritur (26-59 ditë).

Vezë kërmilli të artë

☑ Cikli mesatar i jetës së kërmillit është 60 ditë dhe kërmilli i verdhë mund të jetojë deri në 4-6 vjet.

Kërmilli i verdhë Mund të jetojë në ujë ose në tokë falë të çarave të gushës dhe organeve të ngjashme me mushkëritë. Ata mund të jetojnë me muaj në kushte të thata duke i mbyllur kapakët dhe duke i varrosur thellë në tokë.

v Në veçanti, ato mund të mbijetojnë në mjedise të ndotura dhe të privuara nga oksigjeni falë tubave të frymëmarrjes.

Kërmilli i verdhë mund të jetojë edhe në ujë në temperatura nga 0 – 32oC dhe të jetojë në tokë të thatë për 6 muaj kur kushtet natyrore i mungon uji.

Karakteristikat e dëmshme

Kërmijtë e verdhë dëmtojnë orizin

Kërmilli i verdhë shpesh kafshojnë bimët e reja të orizit ose lastarët e rinj menjëherë pas mbjelljes derisa bimët e orizit janë 30 ditëshe, aktive kryesisht herët në mëngjes, herët në mbrëmje dhe gjatë natës.

Në arat e orizit, shenjat se kërmijtë e mollës së verdhë janë të dëmshëm janë: duke bërë që gjethet dhe bishtat e orizit të notojnë në sipërfaqen e ujit ose bima e orizit pritet nëpër kërcell.

Shkalla e dëmtimit: 1 kërmilli mollë e verdhë (2 – 3 cm)/m2 duke shkaktuar dëme në periudhën 3 – 20 ditë pas transplantimit do të ulë rendimentin e orizit me 15 – 20%. Nëse dendësia është 6 – 10 kërmij molle të verdha/m2, arat e orizit do të zhduken vetëm pas 1 dite e nate.

Masat për parandalimin e kërmijve të verdhë

Metodat e bujqësisë, zejet

☑ Rrafshoni plotësisht tokën, duke shmangur zonat e mbytura me ujë në fushë.

☑ Zgjidhni varietete të mira me mbirje të lartë.

☑ Aplikoni pleh Urea, NPK (60 – 70 kg) + Hop Tri Super Humic (2 – 3 kg)/ha 21 ditë pas transplantimit, për të ndihmuar bimët e reja të orizit të rriten të shëndetshme dhe të reduktoni numrin e kërmijve të dëmshëm të mollës së verdhë.

Hop Tri SuperHumic

☑ Kapni kërmijtë dhe vezët me dorë, veçanërisht në mëngjes herët ose pasdite vonë.

☑ Vendosni rrjeta metalike, najloni ose bambuje për kafaz në kanale kanalizimesh, fshikëza uji për të parandaluar përhapjen e kërmijve dhe gjithashtu të lehtë për t’u mbledhur. Rrjeta duhet të vendoset herët, nga fillimi i të korrave deri në kohën e vjeljes.

☑ Bëni një vrimë kullimi (25 x 5 cm) 10 – 15 m larg njëra-tjetrës në fusha, në mënyrë që kërmijtë të mund të mblidhen në hendek për të krijuar kushte të favorshme për grumbullimin manual.

☑ Ngjitni shtylla bambuje dhe kallamishte në zonat e përmbytura, kanale vaditëse në fusha në mënyrë që kërmijtë të mund të pjellin dhe më pas mblidhini ato me dorë.

☑ Bëni një kufi me hi ose gëlqere rreth zonës së prekur. Kur kërmilli i verdhë Nëse ngjiteni mbi breg, do të vdisni nga dehidratimi.

☑ Rregulloni regjimin e ujit duke tërhequr periodikisht ujin, duke mbajtur nivelin e ujit 2 – 3 cm të ulët për të parandaluar lëvizjen dhe dëmtimin e kërmijve.

☑ Spërkatni shishe Hop Tri CaSi 30 ml/ 16 litra në periudhën 10 – 12 ditë pas mbjelljes për të siguruar Silic për të ndihmuar bimët e orizit të jenë të forta dhe të kufizojnë efektet e dëmshme të kërmillit të mollës së verdhë.

Masat biologjike

Masat për parandalimin e kërmijve të verdhë

☑ Joshjet biologjike

✔️ Përdorni gjethet e kasavës, gjethet e papajas, gjethet e bananes, fibrat e frutave, … grumbullojini dhe hidhini në ujë për të tërhequr kërmijtë që të ngjiten dhe më pas t’i kapni.

✔️ Prisni kaktusin dhe vendoseni në ujë, lëngu helmues i deh kërmijtë, noton në sipërfaqe për të ndihmuar në mbledhjen më të lehtë të kërmijve.

✔️ Rosat mund të lirohen pas pikëllimit për herë të fundit dhe më pas të çojnë ujin në fushë ose të lëshojnë rosat menjëherë pas korrjes, 1000 m2 duhet vetëm të lëshojnë 20 rosat për të reduktuar ndjeshëm kërmijtë e verdhë.

☑Përdorni kurthe

Bimët kurth: Pritini barin e gjelbër për të mbuluar fushën, me veçorinë e fshehjes gjatë ditës që do të zvarriten, në mbrëmje thjesht dilni për të mbledhur.

Kurthi i qumështit: Përzieni 4 litra ujë + 1 litër qumësht dhe lagni leckën në të. Vendoseni leckën në vendin ku është thyer kërmilli i verdhë. Të nesërmen në mëngjes, mblidhni leckën me kërmij të verdhë dhe shkatërrojeni.

Kurthi i birrës: Përdorni 2,5 kg oriz dhe misër të njomur për mbirje, pas 3 ditësh mbirje, shtoni ujë dhe zieni, më pas ftoheni, përzieni 0,5 kg sheqer dhe inkuboni për 3 ditë.

Masën e mësipërme e derdhim në kanaçe dhe e vendosim në fushë në mënyrë që gryka e kanaçes të jetë në nivel me ujin. Aroma do të tërheqë kërmijtë e verdhë të mbledhur rreth kanaçes. Vendosni kurthe në pasdite të freskët dhe mblidhni në mëngjes herët.

☑ Përdorimi i bimëve si ilaç

Merren gjethe oleander 30-40 kg gjethe/ha, fara 20 – 30 kg fara/ha ose rrenje peshku mjekesor 30-40 kg rrenje/ha. Të gjitha thahen dhe më pas grimcohen, spërkaten në fushë, uji mbahet në 3-5 cm. Pas ngrënies, kërmijtë do të vdesin.

Masat kimike

Përdorimi i insekticidit të kërmillit të mollës së verdhë:

Viniclo 70WP

Ilaçi është në formën e një pluhuri absorbues të ujit, i cili vepron në sistemin e frymëmarrjes dhe sistemin tretës.Droga lëviz me ujin në gojën e kërmillit duke shkatërruar sistemin tretës dhe të frymëmarrjes së kërmillit.

Pas infektimit me ilaçin, kërmijtë do të shkumëzojnë në gojë, do të ndalojnë së punuari dhe do të vdesin brenda 24 orëve. Vritni të dy kërmijtë nëna, kërmijtë e vegjël dhe vezët e sapoçelura.

Përbërësit: Niclosamide 70%

Përdorimi: 250g/ha e përzier me 400 litra ujë.Përzihet 5g medikament/ spërkatje shishe 8 litra 5 shishe për 1000m2, spërkatet para ose menjëherë pas mbjelljes.

Mossade 700WP

Ilaç special i kërmillit të artë, ka efekt avulli dhe shije toksike. Ilaçi vepron shumë shpejt dhe fuqishëm në sistemin e frymëmarrjes, duke frenuar shpejt enzimat e frymëmarrjes dhe tretjen e kërmillit, duke penguar metabolizmin në trupin e kërmillit, duke bërë që kërmilli të ndalojë së dëmtuari dhe të vdesë.

Përbërësit: Niclosamide

Mënyra e përdorimit: përzieni paketimin 18 g/shishe 16 litra për spërkatje për 1 sao prej 500 m2. Spërkatje pas mbjelljes së orizit, kur uji aplikohet në fushë për herë të parë.

PIANA 700 WP

PIANA 700 WP

Ilaçi vepron në sistemin e frymëmarrjes dhe të tretjes së kërmijve, duke frenuar enzimat e frymëmarrjes dhe metabolizmin, kështu që ata e vrasin kërmillin shpejt sapo kërmilli merr ilaçin.

PISANA 700WP përhapet shpejt në mjedisin ujor, duke vrarë tërësisht kërmijtë e mëdhenj, kërmijtë e vegjël dhe madje edhe vezët e kërmillit pas vetëm 1 spërkatjeje, duke reduktuar dëmtimin e orizit që në fillim.

Përbërësit: Niclosamide 700 g/kg, aditiv mjafton vetëm 1 kg

Si të përdorni:

Spërkateni 1-2 ditë para mbjelljes: Aplikoni në të mbjellat dimër-pranverë, vjeshtë-dimër

Pas përfundimit të punimit përfundimtar, niveli i ujit në fushë mbahet nga 3 deri në 5 cm (në mënyrë që kërmijtë të mos futen në tokë), përzieni shishen 35 g Pisana 700WP/16 litra dhe spërkatni në mënyrë të barabartë në fushë (1 punë rreth 1 16 litra shishe) ).

Vazhdoni ta mbani ujin edhe për 1-2 ditë të tjera që kërmijtë të ngordhin plotësisht dhe më pas kulloni ujin dhe mbillni normalisht.

Spërkateni gjatë aplikimit të ujit për herë të parë (7 – 10 ditë pas mbjelljes): Zakonisht në të korrat verë-vjeshtë

Dozimi: Përzieni shishe 35 g/16 litra ose shishe spërkatës 25 litra për 1 punë (1000 m2).

Shënim:

☑ Kur niveli i ujit të fushës është nga 3 deri në 4 cm, përdoret doza: 25 – 30 g/1000 m2

☑ Kur niveli i ujit në fushë është më i lartë se 5 cm, përdorni dozën: 35 g/1000 m2.

☑ Mos i përzieni barnat me farat që do të ndikojnë në embrionin e orizit.

☑ Mos e përzieni me pleh organik për t’u përhapur sepse zvogëlon efektivitetin e barit.

Plumbat e Afatit

Përdorimi: Përhapja me densitet të ulët 1-2 kg/ha, përhapja e lartë 10 peshk/m2 6-8 kg/ha. Përhapeni në grupe 3 m larg njëra-tjetrës (5-10 g/grumbull) përgjatë bregut dhe aty ku mblidhen kërmijtë e mollës së verdhë, shpërndahen në pasdite të freskët.

MILAX 100 GB

MILAX 100 GB

Ilaçi ka një efekt të fortë kontakti dhe toksik, kështu që pas ngrënies së karremit, kërmilli do të sekretojë shpejt viskoz, qelizat e mukozës shkatërrohen, duke bërë që kërmilli të humbasë ujë dhe të vdesë.

MILAX 100GB është i sigurt për bimët e orizit dhe mund të përdoret në mënyrë fleksibël: para mbjelljes, përzieni me farën kur mbillni dhe përzieni me pleh pas mbjelljes, duke ndihmuar në kursimin e spërkatjes.

Përbërësit: Metaldehid 100g/kg, Aditivë mjafton vetëm 1 kg

Dozimi: 400 – 500 g/1000 m2 ose 4-5 kg/ha. (Në varësi të dendësisë së kërmijve në fushë).

Si të përdorni:

Përzierja e farave: Pasi të keni përfunduar përgatitjen përfundimtare të tokës, mbani nivelin e ujit në fushë nga 3 deri në 10 cm dhe lëreni baltën të qetësohet për 1 natë. Farërat menjëherë para mbjelljes 5 kg MILAX 100GB me sasinë e duhur të farës për 1 hektar (0,5 kg Milax/1000 m2).

Përhapeni para mbjelljes: Pas punimit përfundimtar, niveli i ujit të fushës mbahet nga 3 – 10 cm dhe lëreni gjatë natës që të qetësohet balta, përdorni 4-5 kg ​​MILAX 100 GB të përzier me rërë dhe shpërndajeni në mënyrë të barabartë për 1 hektar (0. 4 – 0,5 kg/1000 m2).

Përzierja me pleh në fazën 1: Pas mbjelljes 7-10 ditë, hidhni ujë për të plehëruar fazën 1, përdorni 4-5 kg ​​MILAX 100 GB të përzier me sasinë e plehut që nevojitet për t’u përhapur për 1 hektar.

Përzihet me rërë për t’u përhapur në vende të ulëta ose kullues: Përdorni 1-2 kg MILAX 100GB të përzier me 1-2 kg rërë për t’u përhapur.

Shënim:

☑ Pas përdorimit të barit, vazhdoni ta mbani ujin e fushës për 1-2 ditë për t’u siguruar që të gjithë kërmijtë të dalin në sipërfaqe dhe të hanë ilaçin, më pas kullojeni ujin dhe vazhdoni me mbjelljen e orizit si zakonisht.

☑ Mos përhapni pesticide 10 ditë para korrjes.

DIOTO 250EC – 830 WDG

DIOTO 830WDG

Ilaçi vepron shumë shpejt në funksionet e frymëmarrjes dhe të tretjes, parandalon thithjen dhe metabolizmin e sheqerit, kështu që kërmijtë nuk mund të thithin oksigjen dhe lëndë ushqyese, por vdesin vetëm pas 15-30 minutash spërkatje.

Përbërësi aktiv: Niclosamide, ka dy forma preparati: Pesë vaji (EC), përmbajtja e përbërësit aktiv 250 gr/l dhe forma nuggets (WDG), përmbajtja e përbërësit aktiv 830 g/kg.

Si të përdorni:

Dioto 250EC: doza 1 litër/ha. Përzieni 100 ml ilaç në një shishe 16 litra për të spërkatur për 1 fushë (1000 m2).

Dioto 830WDG: doza 200g/ha. Në varësi të fushës me pak a shumë kërmij, mund të përzihet nga 20 deri në 60gr/16 litër shishe për spërkatje për 1000m2.

Spërkatja para mbjelljes: Disa ditë para mbjelljes, futni ujë në fushë, joshni kërmijtë që të dalin, pastaj spërkatni dhe më pas përgatiteni tokën për mbjellje normale.

Spërkatja pas mbjelljes: Spërkateni sapo të futet uji në fushë për t’u përgatitur për grupin e parë të plehut organik (rreth 7-10 ditë pas mbjelljes).

Vini re kur përdorni insekticidin e kërmillit të mollës së verdhë

☑ Duhet të spërkatet në pasdite të freskët ose herët në mëngjes. Megjithatë, sipas përvojës, është më mirë të spërkatet në freski të pasdites, sepse kërmijtë shpesh dalin dhe kafshojnë filizat e orizit pasdite dhe mbrëmje.

☑ Spërkateni herët sapo të shfaqen kërmijtë në fushë.

☑ Para se të spërkatni, sigurohuni që të ketë kërmij në fushë.

☑ Mos spërkatni për mbjelljen nëntokësore të orizit (sepse niveli i ujit në fushë është shumë i lartë).

☑ Mos spërkatni pesticide në fusha të pabanuara, ferma peshku dhe pellgje akuakulture.

☑ Kur spërkatni, mbani nivelin e ujit rreth 3-5 cm. Pas spërkatjes, vazhdoni të mbani ujin për të paktën 2 ditë për të vrarë të gjithë kërmijtë e mbetur.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now