Hướng dẫn kỹ thuật chăm sóc cây mai vàng | Flowerfarm.vn

1. Ujitja dhe përmbushja e dëshirave

1.1. Lotim i pemës së kajsisë së verdhë

Pema e kajsisë nuk toleron mbytjen me ujë, sepse rrënja e kajsisë është shumë e gjatë, kështu që nëse uji vërshohet për një kohë të gjatë, rrënjët do të kalben, duke bërë që pema të thahet dhe të vdesë. Përveç rrënjës, pema e kajsisë ka edhe rrënjë të panumërta kajsie që rriten rreth qafës së rrënjës, e cila është përgjegjëse për thithjen e lëndëve ushqyese në shtresën e sipërme të tokës për të ushqyer pemën. Rrënja e femrës që është e kalbur ose e thyer nuk mund të rritet gjatë, por rrënjët janë të ndryshme, nëse priten do të rriten sërish, ndaj edhe sistemi rrënjor luan një rol të rëndësishëm në rritjen dhe zhvillimin e kajsive.

Me kajsi të mbjella në kopsht, lotimi një herë në ditë ose çdo ditë tjetër është i mirë. Ujiteni direkt në bazë dhe spërkatni ujë me një rrymë të vogël në të gjithë gjethet. Lotim duhet të bëhet herët në mëngjes (para orës 9 të mëngjesit) ose pasdite të freskët. Në sezonin e shirave, është mirë të mbillni kajsi në kopsht pa ujitje, përveç në rastin e shumë ditëve të gjata të nxehta me diell, ato duhet të ujiten për të mbajtur tokën me lagështi.

Bimët zbukuruese të rritura në tenxhere shpesh thahen sepse toka në tenxhere është shumë e vogël për të mbajtur lagështinë për një kohë të gjatë. Prandaj, bimët zbukuruese të rritura në vazo duhet të ujiten çdo ditë, të ujiten dy herë në ditë (mëngjes, pasdite) Duhet t’i kushtohet vëmendje tërheqjes së ujit të secilës vazo, nëse ka mbytje uji, përdorni një shkop të vogël për ta pastruar atë menjëherë. Pemët e kajsisë do së shpejti vdesin për shkak të rrënjëve të dëmtuara.

Dollapët me rrënjë janë ende një masë e mirë për të mbajtur lagështinë e tokës të qëndrueshme, për të ruajtur funksionimin efektiv të shtresës horizontale të rrënjës afër tokës, për të zvogëluar numrin e kohërave të ujitjes, për të shmangur barërat e këqija në sezonin e thatë dhe për të kufizuar spërkatjen e tokës për shkak të shiut dhe thatësirës. frenojnë përhapjen e patogjenëve në tokë.

Kur mulch prishet, ajo bëhet një burim i lëndëve ushqyese për bimët dhe përmirëson vetitë e tokës në një mënyrë të dobishme. Megjithatë, duhet të theksohet se kjo mbulesë organike është gjithashtu një mjedis i mirë për termitet që të lulëzojnë dhe insektet e dëmshme për t’u fshehur. Prandaj, monitorimi i rregullt është i nevojshëm për të marrë masa parandaluese kur është e nevojshme.

Burimi i ujit për ujitje: Përdorni ujë të pastër (të siguruar për prodhim bujqësor) për ujitje. Nëse përdorni ujë rubineti, duhet të ketë një enë për të shkarkuar ujin në rezervuar të paktën 01 ditë para ujitjes.

Metoda e ujitjes për pemët e kajsisë së verdhë

Ujitja është një masë e rëndësishme teknike që ndikon shumë në cilësinë e bimëve. Në varësi të kushteve specifike (kapitali, afati …) që zgjedhin metodën e duhur të ujitjes. Këtu janë disa metoda të ujitjes për pemët e kajsisë së verdhë:

PP1. Ujitja me spërkatës: Kjo metodë është shumë e thjeshtë, mjafton të shtoni ujë në sistemin e kanaleve të kopshtit.

– Përdorni mjete manuale si rezervuari i dushit, përdorni një pompë me një zorrë të butë plastike të ngjitur në kokën e dushit… ujisni çdo rrënjë, çdo tenxhere, duke siguruar lagështi të mjaftueshme për arin.


Kujdesi për pemët e kajsisë së verdhë 01

Ujë për kajsitë e verdha


Kujdesi për pemët e kajsisë së verdhë 02


Ujë për kajsitë e verdha

PP2. Ujitje me pika për pemët e kajsisë së verdhë

Ujitja me pika është një metodë e ujitjes ngadalë në tokë, uji shkon drejt e në sistemin rrënjor, pa humbur ujin në zonat ku nuk ka rritje.


* Avantazhi:

– Më pak ujë për ujitje.

– Më pak humbje uji për shkak të erës dhe diellit.

– Nuk ka nevojë për presion të madh për furnizimin me ujë, duke kufizuar barërat e këqija.

– Mund të plehërohet përmes sistemit të ujitjes me pika, duke kursyer plehrat dhe fuqinë punëtore.


* Defekt: Kosto e lartë fillestare.

1.2. Kulloni ujin për kopshtin e kajsisë së verdhë

Kullimi ose kullimi është një masë teknike për të reduktuar ujin e tepërt të ndenjur në tokën e fushës, e cila mund të ndikojë në jetën, rritjen dhe rendimentin e të korrave.

Drenazhimi i ujit në tokë është gjithashtu i rëndësishëm në përmirësimin e tokës, larjen e kripës, shkarkimin e alumit, ventilimin për shtresën rrënjësore dhe kufizimin e patogjenëve të dëmshëm për bimët.

Nganjëherë është i nevojshëm kullimi për të lehtësuar lëvizjen në terren ose mekanizimin.

a. Përfitimet e kullimit në kohë

– Krijoni ajrim në tokë, bimët thithin lehtësisht oksigjenin;

– Kur niveli i ujërave nëntokësore ulet, është më e lehtë që rrënjët e bimëve të rriten më thellë dhe të thithin më shumë lëndë ushqyese në tokë;

– Toka e thatë i ndihmon njerëzit si dhe pajisjet mekanike të lëvizin lehtësisht për t’u kujdesur për bimët;

– Mikroorganizmat aerobikë shumë aktivë e bëjnë më të shpejtë dekompozimin e lëndës organike në tokë, duke nxitur procesin e nitrifikimit (proteolizës);

– Kullimi do të kufizojë rritjen e patogjenëve dhe insekteve;

– Teknika e duhur e kullimit mund të zvogëlojë erozionin e tokës.


Kujdesi për pemët e kajsisë së verdhë 03


Kullimi i ujit nuk është në kohën e duhur për kopshtin e kajsisë së verdhë


Kujdesi për pemët e kajsisë


Kopshti i kajsisë së verdhë është përmbytur


Kujdesi për pemët e kajsisë


Kopshti i kajsisë së verdhë është përmbytur


Kujdesi për pemët e kajsisë


Kopshti i kajsisë së verdhë është përmbytur


Kujdesi për pemët e kajsisë


Kopshti i kajsisë së verdhë është përmbytur

b. Projektimi i sistemit të kullimit Ekzistojnë dy sisteme kryesore të kullimit:

– Sistemi i kullimit sipërfaqësor (aktualisht i popullarizuar në prodhim): Aplikohet për kullimin e ujit kur ka shumë shi ose përmbytje/derdhje lumi që shkakton përmbytje në sipërfaqen e kopshtit.

Normalisht, aplikohet metoda e kullimit me gravitet, uji do të rrjedhë automatikisht në drejtim të rrjedhjes nga vendet e larta në ato të ulëta (hendek kullues). Nëse uji i burimit është shumë i madh, ai duhet të ketë një digë dhe të përdorë një pompë për të kulluar ujin.


Kujdesi për pemët e kajsisë 08

Sistemi i tretjes


Kujdesuni për pemën e kajsisë së verdhë 09


Sistem kullimi për kopshtin e kajsisë

– Sistemi i kullimit nëntokësor (aktualisht jo i popullarizuar): Përdoret kryesisht kur niveli i ujërave nëntokësore rritet (për shkak të shiut, përmbytjes, baticës) duke shkaktuar mbytje të rrënjëve të bimëve.

Për sistemet e kullimit nëntokësor, forma më e zakonshme është përdorimi i tubave të kanalizimeve të groposura nën rrënjët e pemëve dhe mbledhja e ujit në tuba dhe më pas nxjerrja jashtë me pompë ose vetë-rrjedhje (Figura 2.3.28).

Kullimi nëntokësor mund të ketë avantazhin e më pak erozionit sesa kullimi sipërfaqësor, por kostot e investimeve dhe të mirëmbajtjes do të jenë më të larta.


Kujdesi për pemët e kajsisë

Sistemi i kullimit nëntokësor

Disa shënime gjatë rregullimit të kanaleve kulluese:

+ Gjurma e kanalit të kullimit duhet të vendoset në një terren të ulët në mënyrë që të mund të përqendrojë lehtësisht ujin nga rrjedha e gravitetit;

+ Rruga e kanalit të kullimit duhet të jetë e shkurtër për të kulluar shpejt ujin nga zona që do të drenohet dhe për të zvogëluar volumin e ndërtimit;

+ Shmangni që kanali kullues të kalojë nëpër zona me shumë pengesa, ndërtime dhe zona me tokë të paqëndrueshme.

+ Përfitoni plotësisht nga lumenjtë dhe kanalet natyrore për të bërë kanale kullimi; nëse është e nevojshme, kanalet dhe kanalet mund të gërmohen për të shërbyer si vend për marrjen e ujërave të zeza;

+ Është e mundur të kombinohen kanalet kulluese me kanalet – kanalet e trafikut.


Kujdesi për pemët e kajsisë së verdhë 11

Kundër përmbytjeve për kajsitë në vazo

c. Restaurimi i pemishteve pas përmbytjeve


Kujdesi për pemët e kajsisë së verdhë 12

Kajsia e verdhë e dëmtuar nga përmbytjet

Pasi kopshti i kajsisë së verdhë të përmbytet, nëse nuk kujdeset siç duhet, procesi teknik do të ndikojë lehtësisht në rritjen dhe zhvillimin e pemës. Prandaj, duhet të zbatohen masat e mëposhtme korrigjuese:

– Përdorni shatën, dhelprën për të gërmuar tokën rreth pemës për të thyer llumin, për të ndihmuar që dheu të ajroset.

– Gërmoni një hendek në mënyrë që uji të rrjedhë shpejt nga pemishtja.

– Mos aplikoni plehra kimike direkt në rrënjë nëse kopshti sapo është përmbytur për një kohë të gjatë.

– Rekomandohet përdorimi i plehrave gjethore që përmbajnë të gjithë lëndët ushqyese të nevojshme për bimët si: N, P, K, Ca, Mg, S, Fe… për spërkatje në gjethe dhe kërcell. Shkurtoni degët dhe gjethet e reja gjatë periudhës kur kopshti është i përmbytur.

– Mund të përdoret një kombinim i plehrave DAP dhe Sulfat Kaliumi me raportin: 2 pjesë DAP, 1 pjesë sulfat kaliumi përzihen mirë, pastaj merren nga 50-100 g të tretura në 20-30 litra ujë dhe spërkaten në mënyrë të barabartë në gjethe.

– Duhet të sigurohet më shumë gëlqere për kopshtin gjatë kësaj periudhe me një dozë prej 50-100 g për çdo rrënjë.

Kushtojini vëmendje trajtimit të sëmundjeve mykotike në zonën e rrënjës dhe rrënjës me barna të përshtatshme.

2. Plehëroni pemët e kajsisë së verdhë

Në mënyrë që kajsitë të rriten, të zhvillohen mirë dhe të japin lule të bukura, është e nevojshme të fekondohen, veçanërisht për bimët në vazo.

2.1. Koha për të fekonduar pemët e kajsisë së verdhë

Pas mbjelljes rreth 10-15 ditë, pema fillon të zërë rrënjë, të plehërohet, cikli i plehërimit të përsëritur është rreth 20-30 ditë në varësi të kushteve dhe fazës së rritjes së pemës.

2.2. Pleh për pemët e kajsisë së verdhë

– Plehrat e vetme si: Ure, Superfosfat, Kalium

– Plehra të përziera si: NPK 20 – 20 – 15, NPK 20 – 20 – 15 + TE, NPK 16 – 12 – 8 – 11 + TE, NPK 16 – 16 – 8, …

– Plehrat organike të kalbura: jashtjet e lakuriqëve të natës, ëmbëlsirat e vajit, plehrat organike, plehrat e gjelbra… kanë këto efekte: Krijimi i tamponëve, stabilizimi i aciditetit të tokës, rritja e efikasitetit të plehrave inorganike. Bëni tokën poroze, ruani mirë lagështinë, rrisni pjellorinë. Krijoni një mjedis të favorshëm për rritjen e mikroorganizmave dhe punën për të rritur rezistencën ndaj sëmundjeve për bimët. Çmim i ulët.

Megjithatë, ka disa kufizime të tilla si: Efikasiteti i ngadalshëm. I rëndë, i mundimshëm në transport. Përmbajtja e ulët e lëndëve ushqyese, e paqëndrueshme, e vështirë për t’u kontrolluar. Për të përmirësuar përmbajtjen ushqyese të plehut organik, këshillohet që të përfitoni nga mbetjet e disponueshme bimore për të mbushur plehun dhe kompostimin përpara përdorimit.

2.3. Metoda e plehrave, sasia e plehut për pemët e kajsisë së verdhë

Pleh NPK 20 – 20 – 15 holluar per ujitje, sasia e plehut qe perdoret nga 50 – 100 gr/15-20 litra uje, rreth 15-20 dite per ujitje.

Kur kajsia është e madhe, sasia e plehut gjithashtu rritet gradualisht dhe intervali ndërmjet kohërave të aplikimit të plehut është më i gjatë. Lloji i plehut që është i përshtatshëm për kajsinë është NPK 20 – 20 – 15 + TE ose NPK 16 – 12 – 8 – 11 + TE. Sasia e plehut është rreth 20 – 50 gr/rrënjë/kohë, rreth 20 – 30 ditë për të aplikuar një herë.

Kur lulet e kajsisë janë stabilizuar: Çdo vit duhet shtuar pleh organik nga 5 deri në 10 kg/rrënjë. Përdorni pleh NPK 20 – 20 – 15 + TE ose NPK 16 – 12 – 8 – 11 + TE aplikoni rreth 3-4 herë në vit me të njëjtën sasi pleh në fazat e mëposhtme: pas zbehjes së luleve (pas festës së Tet), krasitja e degëve; fillimi i sezonit të shirave; ndërmjet sezonit të shirave dhe para lulëzimit të kajsisë rreth 1 – 1,5 muaj. Është e nevojshme të fekondohet në zgavra, në brazda me thellësi 5-7 cm sipas gjetheve të pemës, të aplikohet në zonën ku zhvillohen shumë rrënjë të reja, pastaj të mbushet me tokë, të mbahet i lagësht në sezonin e thatë, të hapur. rrënja në sezonin e shirave.

Pas krasitjes në formë, duhet të plehërojmë kajsinë që të rritet mirë në degë dhe gjethe. Në këtë kohë, ajo kërkon më shumë azot dhe fosfor, më pak kalium është i mirë. Mund të përdorë pleh 20 – 20 – 15 TE NPK, deri sa toka të plehërohet, mbushet. Sasia e plehut çdo herë nuk ka nevojë për shumë: rreth 40 – 50 g / tenxhere që përmban 50 – 60 kg tokë (për bimët e rritura jashtë tokës, sasia e plehut është e njëjtë si në një tenxhere, por larg bazës së pema, rreth skajit të jashtëm të tendës), ujë të mjaftueshëm me ujë të rregullt (gjatë sezonit të thatë). Plehëroni 2-3 herë në muaj, shikoni që gjethet e pemës, degët janë të harlisur. Nëse gjethet janë shumë të errëta, zvogëloni sasinë si dhe numrin e herëve të aplikimit. Në sezonin e shirave nga qershori deri në tetor të kalendarit diellor, përdorni NPK 13-13-13 TE për të fekonduar, çdo herë duke plehëruar 40 – 50 g/tenxhere që përmban 50 – 60 kg tokë, çdo 15-20 ditë. Plehërimi i plehrave të mësipërm ka siguruar një gamë të plotë makronutrientësh dhe mikroelementesh për kajsitë. Mirëpo, gjatë ndërrimit të tokës ose pas 3-4 muajsh nga koha e ndryshimit të tokës, mund të shtohet pleh organik: plehu i kompostuar mirë i lopës, i derrit, i pulës i kombinuar me hirin e lëvores së orizit është gjithashtu shumë i mirë.Në fund të shiut. stina: rreth mesit të sezonit të shirave.kalendar Nëntor. Vazhdoni të rishikoni formën e pemës, degët dhe gjethet janë të kënaqura. Është e mundur që të krasitet përsëri dhe pastaj të ujitet vetëm bima.

* Pleh për të stimuluar rrënjët për pemët e kajsisë së verdhë

Kajsi të rritura në vazo: Në varësi të udhëzimeve të prodhuesit, në varësi të madhësisë së vazos, sasia e plehut mund të variojë nga 20-50 gr/tenxhere për 1 herë. Me vazo të mëdha, pemët e vjetra të kajsisë mund të plehërojnë rreth 50-80 gr/tenxhere. Bëni një llogore rreth murit të tenxhere, rreth 3-5 cm të thellë, shpërndani pleh në mënyrë të barabartë në kanal, mbulojeni me tokë dhe ujë mjaftueshëm. Shmangni prerjen e rrënjëve, bima është e ndjeshme ndaj infeksionit përmes plagës. Nëse është e mundur, çdo vit në fillim të sezonit të shirave duhet të zëvendësohet toka në vazo me tokë të re të lirshme, ose të shtohet pleh organik i prishur, sasia e plehut nga 2-3 kg/tenxhere.


* Përdorni pleh me gjethe: Përveç përdorimit të plehrave përmes tokës, plehrat me gjethe kanë një rol të rëndësishëm në nxitjen e rritjes dhe zhvillimit, duke plotësuar lëndët ushqyese që mungojnë në tokë, duke stimuluar rrënjëzimin, gjethet dhe lulëzimin sipas dëshirës së lojtarit të nesërm.

Disa lloje të plehrave gjethore që janë me interes për kopshtarët janë: Plehra gjethore Dau Trau 501 nxit sythat dhe gjethet, Buffalo Head 701 promovon pambukun dhe Buffalo Head 901 ka efektin e pambukut ushqyes për të ndihmuar lulet të zgjasin më shumë dhe të kenë ngjyra të bukura. Ngjashëm me grupin e plehrave gjethore Dau Trau 005, Dau Trau 007, Dau Trau 009 janë gjithashtu shumë efektive për të gjitha llojet e kajsive dekorative.

Burimi: Teksti mësimor profesional për rritjen e pemëve të kajsisë së verdhë – Ministria e Bujqësisë dhe Zhvillimit Rural

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now