Kỹ Thuật Trồng Xoài “năng xuất nhất” cho người nông dân | Flowerfarm.vn

Zbatimi Teknikat e kultivimit të mangos tërhoqi shumë vëmendje nga mango janë varietete bimore jashtëzakonisht të njohura në vendin tonë, kanë vlerë të lartë ekonomike dhe përdoren si suplement ushqimor për organizmin, si ëmbëlsirë në vaktet e përditshme, si hije, si bimë zbukuruese, për kopshtin tuaj…

Mango është një frut që shumë njerëz e duan dhe e konsumojnë sepse përmban shumë vlera ushqyese, shije të shijshme që sjell mango. Pema e mangos është vendase në rajonin indian.

Në vendin tonë, njerëzit rriten mango e rritur në të gjithë vendin, por kryesisht në deltën e Mekong, në juglindje…

Për të rritur mango me rendiment të lartë dhe cilësi të mirë, duhet të dini teknikat e mbjelljes, mënyrën e rritjes dhe kujdesit për pemët e mangos. Në artikullin e sotëm, Foo do t’ju tregojë teknikën e rritjes së mangos, si dhe mënyrën e rritjes rritja e markës së mangos fruta, rendiment të lartë.

Kërkesat e tokës për të rritur mango

Për shkak se mango është një pemë tropikale, është e mundur të rritet mango në shumicën e provincave dhe qyteteve në vendin tonë, disa kërkesa të nevojshme tokësore të tokës përdoren për ta bërë këtë. Shkathtësi rritet mango mund të përmendet si më poshtë

 • Llojet e përshtatshme të tokës: Tokë bazalt e kuqe, tokë feralit, tokë e verdhë, tokë aluviale e lashtë, tokë gri, tokë aluviale e re përgjatë lumit… por më e përshtatshme dhe e rekomanduar është toka ranore.
 • Trashësia e shtresës së kultivimit duhet të jetë së paku 1.5 deri në 2 m
 • Niveli i ujërave nëntokësore duhet të jetë së paku 2.5 m mbi tokë
 • Krahasuar me varietetet e tjera, mango është një pemë që ka tolerancë të mirë ndaj ujit dhe thatësirës, ​​më pak e ndjeshme ndaj sëmundjeve të rrënjëve.
 • PH i përshtatshëm për rritjen e pemës së mangos është në rangun nga 5.5 deri në 7.0. Nëse pH është më pak se ose mbi këtë nivel, bima do të rritet dobët, duhet të merren masa për të përmirësuar tokën

Teknika e rritjes së mangos

Megjithëse toka pjellore mund t’i ndihmojë bimët të rriten më të shëndetshme, ndryshe nga pemët e mangos, toka e lehtë me më pak pjellori nxit lulëzimin dhe rrit aftësinë e pemëve të mangos për të dhënë më shumë fruta. Kjo është një nga tiparet dalluese të varietetit të mangos.

Në rastin e mbjelljes së mangos në zona që shpesh përmbyten, duhet të bëni shtretër, në mënyrë që në kohën e nivelit më të lartë të ujit të vitit, të ketë një distancë prej të paktën 1 m nga pema e mangos.

Stina dhe dendësia e mbjelljes së mangos

Sezoni i mbjelljes së mangos është gjithashtu një faktor shumë i rëndësishëm në zbatimin e teknikave të mbjelljes së mangos, për të siguruar që pema të rritet mirë, të japë fruta cilësore dhe rendiment të lartë, mos humbisni informacionin që fao udhëzon më poshtë.

 • Sezoni i mbjelljes: Në përgjithësi, praktika më e mirë e mbjelljes së mangos është në fillim të sezonit të shirave, por nëse mund të jeni aktiv në ujitje, mund të mbillni mango gjatë gjithë vitit, për sa kohë që nuk ka probleme. duhet të ketë shumë ngjarjet e motit si ngrica, të ftohtit, të ftohtit…
 • Dendësia e mbjelljes së mangos: Dendësia e mbjelljes së mangos është zakonisht në rangun prej 300 deri në 500 pemë/ha, ekuivalente me madhësinë 8x8m ose 10x10m, por në fazat e hershme për të shfrytëzuar sa më shumë zonën e rritjes së mangos, duhet të mbillni mango me një dendësi të trashë. , pastaj vazhdoni me hollimin gradualisht. Distanca fillestare e mbjelljes së mangos është zakonisht 5x6m

Përzgjedhja e varieteteve të mangos

Aktualisht, në treg ka shumë varietete të ndryshme mango, ju duhet të zgjidhni varietete mango me tregtueshmëri të mirë, çmim të lartë blerjeje, kohë të gjatë ruajtjeje dhe ruajtje pa ulur cilësinë e frutave. Mango, mund të ketë një varietet vaif që plotëson plotësisht kërkesat e mësipërme si:

 • Shumëllojshmëri mango tajvaneze
 • Varietet i mangos Thai
 • Si katër të katërtat mango
 • Shumëllojshmëri mango australiane
 • Varietet i mangos me rërë Hoa Loc

Aktualisht, këto varietete janë shumë të njohura në treg, të afta për t’u konsumuar brenda dhe jashtë vendit, të dyja janë të zhvilluara, të zgjeruara dhe rendimenti është i qëndrueshëm, gjë që është shumë e përshtatshme për ju. bimore mango me nje siperfaqe te madhe ekonomike.

Si të rritet mango

Përgatitja e tokës për mbjelljen e mangos

Para fillimit të zbatimit Teknikat e kultivimit të mangos Duhet të përgatisni paraprakisht tokën dhe punët e vogla rritet mango mund të jetë më i shpejtë dhe më i përshtatshëm.

1, Tokë për rritjen e mangos

Toka është zgjedhur për rritet mango duhet pastruar nga të gjitha barërat e këqija, lëruar për të liruar tokën, nëse toka ka mbjellë më parë kultura të tjera shumëvjeçare, është e nevojshme të lihet toka të pushojë për 6 deri në 12 muaj para fillimit të punës. bimore mango.

Gjatë kësaj kohe, ju mund të përfitoni nga toka për të rritur perime bishtajore, për t’ju ndihmuar të rrisni të ardhurat tuaja si dhe të përmirësoni përmbajtjen e azotit në tokë. Kufomat e këtyre kulturave, pas vjeljes, mund të përdoren për të bërë plehun e gjelbër dhe më pas për të riferkonduar tokën.

2, Vrima e mbjelljes së mangos

Për tokat e sheshta ose të pjerrëta me kullim të mirë, duhet të hapni gropa me përmasa 60 x 60 x 60 cm. Plehëroni çdo vrimë me një sasi prej 20 deri në 30 kg pleh organik + 0,1 kg kalium + 1 kg fosfor + 0,5 kg gëlqere pluhur.

Vazhdoni të përzieni mirë me shtresën e sipërme dhe mbushni vrimën, më pas e ujisni. Rreth ju mund të goditni vaskën me një rreze që varion nga 1 m në 1.5 m, një thellësi prej rreth 20 deri në 30 cm. Ngrini tokën në qendër të vaskës.

shënim: Përgatitja e vrimës së mbjelljes së mangos duhet të bëhet në kohën e mbjelljes 1 deri në 2 muaj. Kjo ndikon në rritjen e sistemit mikrobik, lëndët ushqyese që përmbahen në pleh shpërbëhen dhe janë gati për t’i dhënë pemës së mangos.

Rast bimore mango Në zonat me kopshte pellgu ujëmbledhës, duhen gërmuar kanale dhe argjinatura. Doza e plehrave është e njëjtë me atë kur hapen vrima.

Teknika efektive të rritjes së mangos

Teknika e rritjes së mangos (fidanëve)

Si të rritet mango se udhëzimet e faos më poshtë janë shumë të shkurtra dhe të lehta, pjesërisht sepse kjo bimë rritet lehtë. Megjithatë, në këtë fazë ju mund të mbani si të rritet, Teknikat e kultivimit të mangos në mënyrë që pema të mos ndikohet negativisht nga ndonjë faktor.

 • Në qendër të gropës së mbjelljes së mangos të përgatitur më parë, ne përdorim një lopatë për të hapur një gropë rreth 10 cm më të madhe se diametri i fidanishtes.
 • Përdorni takëm për të prerë shtresën plastike të çerdhes, grisni butësisht dhe ngadalë tenxheren për të shmangur thyerjen e tenxheres
 • Vendoseni fidanin e mangos në qendër të vrimës së mbjelljes në mënyrë që qafa e rrënjës të jetë në nivel me tokën. Mos mbillni mango shumë thellë
 • Mbushni tokën në të njëjtën kohë kur përdorni këmbët tuaja për të ngjeshur pak tokën përreth.
 • Ngrini tokën në bazë për të shmangur ujin e qëndruar
 • Kur të ketë mbaruar mbjellja e mangos, është e nevojshme që të ujitet shpejt pemën e mangos dhe të vendosni kunja për të rregulluar pemën
 • Në rast se bëni Shkathtësi bimore mango Në sezonin e thatë, është e nevojshme të përdorni kashtë, zymbyl uji, sanë, lëvozhgë orizi … për të mbuluar rrënjën për të ndihmuar në ruajtjen e lagështirës për pemën, pema do të rritet më shpejt.

Si të rritet mango në mënyrë efektive

Kujdesi për pemët mango pas mbjelljes

Hapi i fundit i Teknikat e kultivimit të mangos Pastaj, në këtë hap, ju kërkon të merrni kohë dhe përpjekje për t’i kushtuar vëmendje pemës së mangos.

Ju duhet të monitoroni rregullisht pemën për të kapërcyer menjëherë efektet e këqija që has pema e mangos, të ujitni dhe fekondoni rregullisht me doza të përshtatshme për ta mbajtur pemën të shëndetshme dhe të rritet mirë.

1, Ujitni pemën e mangos

Lotim është shumë i nevojshëm në kohën e re të mbjelljes së mangos, të paktën nga 3 deri në 4 ditë duhet të ujitet një herë, pastaj të ujitet me një frekuencë zgjerimi në varësi të situatës së motit, gjithmonë sigurohuni që pjesa e tokës të ketë lagështi të mjaftueshme përreth. bazën që bima të mos thahet.

Kur vjen stina e thatë, këshillohet që të mbulohen rrënjët me kashtë, mbetje bimore dhe hi nga lëvozhgat e orizit etj., si për të parandaluar barërat e këqija dhe për të ndihmuar bimët të kenë lagështi të mjaftueshme për t’u rritur. Kur pema hyn në periudhën e biznesit, rrënjët janë rritur dhe rrënjosur thellë, duke ujitur pemën mango vetëm duhet t’i kushtohet vëmendje në vitet e thata duke arritur vetëm nivele rekord.

2, Tëharrje

Për pemët shumëvjeçare në përgjithësi dhe pemët mango në veçanti, ato shpesh mbillen me një distancë të vogël midis secilës pemë, kështu që toka e zhveshur poshtë është e lehtë për të rritur barërat e këqija.

Në vitet e para, kur mbulesa e mangos është e vogël, vëmendje e veçantë duhet t’i kushtohet barërave të këqija, 4 deri në 5 herë në vit, veçanërisht në sezonin e shirave. Shmangni lejimin e barërave të këqija të rriten shumë, shumë të dendura, duke hequr lëndët ushqyese dhe rritjen e hapësirës me pemën e mangos.

Si të fekondoni në përputhje me teknikat e rritjes së mangos

Aplikimi i plehrave për mango mund të ndahet në 2 faza për zbatim të lehtë, përkatësisht në fazën e ndërtimit dhe në fazën e biznesit.

Në fazën e ndërtimit: Jepini përparësi përdorimit të plehrave NPK, të cilët janë të pasur me proteina dhe fosfor që mund të stimulojnë degët dhe rrënjët, dhe raporti i kaliumit në pleh nuk duhet të jetë i tepërt. Çdo vit, ju duhet të fekondoni me një frekuencë prej 2 deri në 4 herë, çdo pemë mango duhet të aplikojë një sasi prej rreth 0.5 kg pleh NPK.

Në fazën e biznesit: Rrisni sasinë e plehut për trungjet e mangos në 2 deri në 3 kg/pemë/vit. E ndarë në 3 deri në 4 herë plehërimi, në periudhën e rritjes së frutave, është e nevojshme të shtoni më shumë kalium për të rritur formimin e frutave dhe për të siguruar cilësinë e mangos.

Për vitet që kemi një korrje të mirë, vitin e ardhshëm duhet të rrisim dozën e plehut me 30 deri në 40% krahasuar me një vit më parë për të ndihmuar pemën të rikuperohet dhe të përmirësojë rendimentin.

Plehrat organike: Çdo vit rekomandohet të shtohen 10 deri në 15 kg pleh organik në çdo trung, të plehërohen duke gërmuar llogore me thellësi rreth 20 deri në 30 cm, llogore me distancë 1 deri në 2 m nga rrënja, bazohet më e përshtatshme. në projeksionin e mbulesës.pema mango, periudha e fillimit të plehërimit në fillim të sezonit të shirave.

Në përbërjen e plehrave organike të përdorura për fekondimin e pemëve mango, këshillohet që të sigurohet që përmban kërpudha antagoniste për të ndihmuar rrënjët të rriten fuqishëm dhe të minimizojnë kërpudhat e sëmundjes.

Pleh mikronutrient: Me teknikën e rritjes së mangos, plehëroni këtë pleh duke e derdhur në rrënjë ose duke e spërkatur nëpër gjethe, duke u bërë rregullisht 2 deri në 3 herë në vit, mundësisht në periudhën kur pema e mangos mbin lastarë të rinj dhe nxjerr gjethe të reja. Mund të kombinohet me spërkatje me pesticide për të reduktuar punën.

Plehëroni pemët e mangos

Krasitja e degëve për të krijuar tendë për pemët e mangos

Pasi bëri Shkathtësi bimore mango Pas një periudhe kohe (rreth 3 muaj) nga sythi i shartuar deri te mbijnë 3 gjethe (3 shtresa gjethe), fillojmë të bëjmë lulëzimin, nga pozicioni që zgjedhim për të bërë një syth, do të rriten disa sytha. 3 lastarë më të shëndetshëm në mënyrë të barabartë rreth kërcellit.

Derisa këto 3 sytha të kenë rritur 3 gjethe, atëherë bëni ndalimin e dytë, vazhdoni ta bëni këtë deri në herën e tretë, ndaloni dhe lëreni pemën e mangos të rritet natyrshëm.

Çdo vit ju duhet të kryeni krasitjen e degëve që rriten thellë në tendë, degëve të vjetra, degëve të sëmura, degëve që rriten shumë afër tokës, degëve të sezonit të kaluar, kërcellit të frutave, krasitja duhet të kryhet menjëherë pas fillimit. korrje mango.

Korrni dhe ruani mangon

Me siguri ky është hapi që të gjithë e prisni më shumë gjatë periudhës së zbatimit Teknikat e kultivimit të mangos e drejtë, por mos u nxitoni dhe humbisni korrjen e mangove herët, bazuar në kohën që nga mbjellja e mangos, karakteristikat e frutave dhe vazhdoni të korrni. Më poshtë, Fao ka udhëzime të hollësishme, ju lutemi veproni kështu.

Çdo varietet mango ka një kohë të ndryshme korrjeje dhe varet nga qëllimi i përdorimit të përdoruesit (e gjelbër ose e pjekur), kështu që njerëzit shpesh përcaktojnë periudhën e vjeljes së mangos bazuar në përvojën e tyre dhe Vëzhgojnë mangon.

Normalisht, kur plotësohen kriteret për vjeljen e mangos, lëkura e frutave gradualisht zverdhet, disa fruta janë plotësisht të pjekura, me një aromë karakteristike.

Një shënim i vogël gjatë vjeljes së mangos është se duhet të këputni të gjithë kërcellin, të përdorni mjete të specializuara për vjeljen e mangos, për të shmangur që fruti të bjerë nga lart në tokë, ai të mavijohet, gërvishtet, duke ulur vlerën e produktit. .

Kur transportohen mangot në distanca të gjata, mangot duhet të vendosen në kuti stiropor, arka frutash, të grumbullohen jo më shumë se 5 shtresa, midis secilës shtresë dhe çdo fruti duhet të jetë i veshur me kashtë, letër ose shkumë frutash të specializuar.

Pra, ne kemi mësuar për si të rritet, Teknikat e kultivimit të mangos tashmë. Nëpërmjet këtij artikulli, Fao shpreson që ju të mund të rritni pemët tuaja mango Fruta jeshile, me lëng dhe me rendiment të lartë pikërisht në kopshtin tuaj. Paç fat.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now