Kỹ thuật nuôi trồng, chăm sóc và thu hái nấm bào ngư hiệu quả | Flowerfarm.vn

Kërpudha Abalone është një ushqim i shijshëm, një ushqim me vlera mjaft të larta ushqyese, që siguron një sasi të konsiderueshme proteinash, sheqer pluhur, shumë vitamina dhe minerale, si dhe është një ilaç i vlefshëm në ruajtjen, mbrojtjen e shëndetit nga shumë sëmundje, përfshirë kancerin, onkologjinë dhe gjithashtu një burim i vlefshëm i mallrave të eksportit. Për më tepër, është një nga kërpudhat e lehta për t’u rritur, me vjelje të shpejtë,… Prandaj në këtë artikull do të donim t’ju udhëzonim mbi teknikat e rritjes, kujdesit dhe vjeljes së kërpudhave si më poshtë.


kërpudha abalone

1. Përgatitni materiale për kultivimin e kërpudhave të abalones

– Lëndët e para kryesore për rritjen e kërpudhave të abalones janë mbetjet bujqësore të pasura me celulozë si kashta dhe tallash prej druri të butë dhe pa plastikë për të parandaluar rritjen e kërpudhave si druri i gomës, mango, etj. shkopinj, kërcell misri, kalli misri…

– Lëndët e para pasi përpunohen, inkubohen, përzihen me lëndë ushqyese, futen në thasë, autoklavohen dhe kultivohen. Pas 20-25 ditësh, miceli mbushet me qeska embrionale, në këtë kohë qeset e embrionit çohen në shtëpinë e kërpudhave për t’u kujdesur dhe për të korrur trupat frutorë.

2. Përgatitni shtëpinë e kultivimit të kërpudhave të abalone

– Kërkesat për materialet për ndërtimin e shtëpisë së kërpudhave të abalones: bëni shtëpi me kërpudha balte nga bambu, gjethe, rrjetë, plastikë. Dyshemeja mund të përdoret për të varur qese me embrion kërpudhash, rreth shtëpisë së kërpudhave mund të mbulohet me rrjetë teli ose najloni për të mbajtur lagështinë, për të kufizuar insektet për të ndihmuar që kërpudhat të rriten mirë.

– Kërkesat e shtëpisë për rritjen e kërpudhave balone: ​​duhet të jenë të pastra, të thata, të ajrosura, të kulluara dhe të ruajnë lagështinë. Thasat e embrioneve të kërpudhave mund të vendosen në piedestale (bambu ose hekur) ose të varen nën shufrat horizontale, çdo rresht është i ndarë 20-30 cm, çdo varg është 20-25 cm, çdo varg mund të varet nga 6-10 qese Embrioni . Është më mirë të rregulloni kornizën e varur në blloqe, çdo bllok është nga 1.4 në 1.6 m i gjerë, gjatësia varet nga kultivuesi. Çdo bllok lë korridore për kujdes dhe grumbullim të lehtë.

– Përpara se t’i vendosim kërpudhat në shtëpinë e fermës, duhet të dezinfektojmë shtëpinë e kërpudhave me gëlqere pluhur çdo 100 g gëlqere pluhur/1m2 dhe ta shpërndajmë rreth dyshemesë së shtëpisë së kultivimit të kërpudhave.

– Pasi shtëpia e kërpudhave të jetë gati, vazhdojmë të vendosim në kujdes qesen me embrionet e kërpudhave.

3. Sjellja e qeses me embrionet e kërpudhave në shtëpi për t’u rritur dhe për t’u kujdesur për kërpudhat e abalones:


Procesi i rritjes së kërpudhave gri abalone

– Zgjidhni qeset me miceli të bardhë, pastaj vazhdoni të hiqni butonin e pambukut sipër grykës së qeses së embrionit ose përdorni një brisk për të bërë 3-4 prerje rreth 3-4 cm të gjata në qesen e embrionit, pasi të keni prerë qesen deri më sot. ujë me spërkatje ditore.

– Uji për ujitje të kërpudhave duhet të jetë i pastër, pa shap, pa substanca toksike dhe duhet të ujitet me mjegull të imët ose spërkatës. Uji pak a shumë në varësi të lagështisë së shtëpisë së kërpudhave. Mesatarisht 2 herë në ditë, nëse është e thatë, 3-4 herë në ditë.

– Sigurohuni që lagështia e ambientit ku rriten kërpudhat të arrijë në 85-90%. Temperatura e përshtatshme 25-32oC, temperatura optimale 27-28oC. Drita e përhapur (e lexueshme) është kushti më i përshtatshëm për zhvillimin e trupave frutorë të kërpudhave.

4. Koha e kultivimit të kërpudhave të abalones

Kërpudha gri ka një gamë shumë të gjerë temperaturash dhe lagështie, ndaj për motin në jug të vendit tonë, diferenca e temperaturës mes dy stinëve nuk është e madhe, ndaj mund të rriten të dyja, por koha më e përshtatshme është në verë. shiu, sepse në këtë kohë do të ruhet lagështia relative e ajrit, e cila do të kursejë punën e ujitjes.

5. Teknikat për rritjen dhe kujdesin e kërpudhave të abalones:

5.1. Kujdesi për kërpudhat Abalone:

– Pas kthimit të embrioneve për 7 ditë, hiqni gazetën, qëllimi është të ndihmoni kërpudhat në qafë dhe të krijoni një madhësi dhe formë më uniforme të veshit të kërpudhave.

– Kur myku është jashtë, në këtë fazë është e lehtë të prekesh nga kushtet e jashtme. Prandaj, kultivuesi duhet të plotësojë këto kushte: lagështia e mirë në 70 – 85%, temperatura është 28-36 0C, e ajrosur dhe e pastër.

Shënim: Shtëpia duhet të pastrohet tërësisht (duke përdorur gëlqere pluhur ose ujë gëlqereje të holluar për të spërkatur në mënyrë të barabartë në dyshemenë e mbjelljes) përpara se të vendosni embrionet.

Nuk ka lotim 7 ditët e para pas vendosjes së thasëve në shtëpinë e mbjelljes, por pas 7 ditësh (nga momenti kur u hoq gazeta), kërpudhat u shfaqën trupa frutorë në qafën e qeses. Në atë kohë, kërpudhat vërtet kanë nevojë për ujë, kështu që edhe mjegulloni dhe lagni mjedisin përreth (ujë në sfond 2-3 herë në ditë). Nga momenti i lëshimit të kunjave deri në kohën e grumbullimit është 4 ditë (kur kapaku i kërpudhave ndryshon nga gri në të bardhë gri).

– Uji për ujitjen e kërpudhave duhet të jetë i pastër, pa shap, pa kërpudha toksike dhe duhet të spërkatet me mjegull të imët. Uji pak a shumë në varësi të lagështisë së shtëpisë së kërpudhave. Mesatarisht 3 herë/ditë, nëse është e thatë, 4-6 herë/ditë.

Shënim: Si të ujisni në mënyrë efektive kërpudhat e abalones:

– Uji me pH 6,5 – 7,5 është më i miri.

– Mos e ujisni direkt në qesen e embrioneve, por spërkateni për të krijuar shi të lehtë që bie nga lart, lagni muret dhe dyshemenë për të krijuar lagështinë e nevojshme për shtëpinë e kërpudhave. Në varësi të motit, ujisni pak a shumë për të lagur shtëpinë e kërpudhave, ujisni 2-4 herë në ditë (kur bie shi është i lagësht, nuk ka nevojë të ujitet). Vini re se pika e ujit nuk duhet të qëllojë drejtpërdrejt në sythin e kërpudhave, gjë që do ta dëmtojë atë dhe do të deformojë veshin e kërpudhave.

– Lotim në formë mjegull, sasia e ujit është e vogël (spërkatje me mjegull të imët) por zgjasni kohën e ujitjes në mënyrë që sipërfaqja e kapakut të kërpudhave të ketë një shtresë uji të ndenjur.

– Lotim mesatarisht 3-6 herë në ditë.

– Gjatë kësaj kohe, kërpudhat kanë nevojë për lagështi: Nëse ka mungesë uji, kërpudhat do të jenë shterpë dhe do të hahen shumë fort. Nëse ujiten shumë, kërpudhat do të zverdhen.

Shënim: Në procesin e ujitjes së kërpudhave, mund të përdoret një stimulues për përtëritje, për t’i ndihmuar kërpudhat të qëndrojnë të freskëta, të rrisin rezistencën, të rrisin komercialitetin, të përmirësojnë cilësinë, të korren herët, të rrisin rendimentin mbi 35% Xytokinin DA6 (plotësisht i tretshëm në ujë), Xytokinin – Kinetin ose Cytokinin BA6 me dozën e rekomanduar: përqendrimi 5ppm i spërkatur nga 2 deri në 3 herë, përkatësisht 5g/1000 litra ujë.

5.2. Teknika efektive të vjeljes së kërpudhave të abalones


vjelja e kërpudhave të abalones

Kërpudhat rriten në grupe, kështu që kur kërpudhat janë mjaft të mëdha, ato duhet të mbledhin të gjithë grupin (me 2-3 veshë të mëdhenj në grup).

– Përdorni dorën tuaj për të kapur kërcellin e kërpudhave dhe tërhiqeni butësisht dhe hiqni të gjithë kërpudhat. Kur të përfundojë vjelja, vëzhgoni dhe mblidhni të gjitha këmbët e mbetura të kërpudhave brenda qafës së qeses së embrionit.

– Pasi të keni mbledhur kërpudhat, pastroni dhe mblidhni të gjitha këmbët e mbetura të kërpudhave. Përdorni një kapak plastik për të mbuluar pjesën e sipërme të qeses së embrionit pas 7-10 ditësh, më pas hapni kapakun për të vazhduar mbledhjen.

– Pas kësaj, vazhdoni të bëni kujdes si në fillim dhe kështu me radhë përsëritni 5-10 herë për të përfunduar procesin e vjeljes. Çdo grup ndahet në një distancë prej 15-25 ditësh.

– Pas mbledhjes së kërpudhave, mos e ujisni menjëherë në qeskën e kërpudhave, por prisni disa orë përpara se t’i ujitni, sepse nëse e ujisni menjëherë pas mbledhjes së kërpudhave, do të shkaktojë që embrionet në qesen e kërpudhave të vdesin lehtësisht.

– Pas vjeljes së fazës së parë të kërpudhave, ndaloni lotimin për rreth 5-7 ditë që kërpudhat të rritin një tendë të re. Kur qesja e kërpudhave të përfundojë, ndaloni së ujitur qesen me kërpudha, vetëm ujin në tokë dhe përreth për ta mbajtur dhomën me lagështi çdo ditë. Pas 3-4 ditësh, filloni të ujisni dhe mjegulloni qeset e kërpudhave për të krijuar lagështi dhe për të stimuluar kërpudhat të lulëzojnë përsëri.

6. Shënime gjatë rritjes, kujdesit dhe mbledhjes së kërpudhave të abalones

6.1. Ndjeshmëria e mjediseve të kulturës së kërpudhave të abalone

Kërpudha Abalone është një nga kërpudhat më të ndjeshme ndaj mjedisit. Përveç faktorëve të temperaturës, lagështisë, dritës, pH, përqendrimit të CO2 …, kërpudhat janë veçanërisht të ndjeshme ndaj ndotësve të mjedisit, si kimikatet, pesticidet dhe metalet e rënda … si në lëndën e parë ashtu edhe në ajri i ambientit.

– Veshët e kërpudhave shpesh deformohen ose ndalojnë së formuari trupa frutash. Prandaj, është e nevojshme të kontrollohen kushtet e rritjes ose burimi i lëndëve të para kur kërpudhat shfaqin simptoma jonormale.

6.2. Alergji për shkak të sporeve të kërpudhave të abalones:

– Në kërpudhat e kultivuara, kini kujdes veçanërisht me sporet e kërpudhave të abalones. Shumë njerëz janë të ndjeshëm ndaj këtij lloji sporesh, të cilat do të shfaqen brenda 8 orësh ose 4-6 javësh (në raste të tjera).

– Sporet e kërpudhave abalone depërtojnë në bronke, duke shkaktuar simptoma të gulçimit, lodhje, shumë shenja të kuqe në duar, dhimbje koke, kollë dhe temperaturë (deri në 390C). Sëmundja zgjat disa ditë dhe më pas largohet, por mund të përsëritet vazhdimisht, kur ekspozohet sërish ndaj burimit të sëmundjes.

– Për të shmangur thithjen e sporeve të kërpudhave (kërpudha balone, si dhe kërpudha të tjera), duhet të mbani maskë kur hyni në zonën e rritjes, veçanërisht në mëngjes herët kur është ende ftohtë.

7. Sëmundjet e zakonshme gjatë kultivimit dhe kujdesit të kërpudhave të abalones

– Kërpudhat Abalone kanë vitalitet shumë të fortë. Megjithatë, kërpudhat janë shumë të ndjeshme ndaj mjedisit, pasi luhatjet e papritura të temperaturës mund të bëjnë që kërpudhat të ndalojnë së rrituri, të mos rriten ose të vyshken. Uji i ujitjes që është shap, i kripur gjithashtu bën që kërpudhat të mos rriten.

– Procesi i furnizimit me ujë të kërpudhave, nëse pikat e ujit janë të mëdha, do të vrasin lehtësisht kërpudhat në rritje. Veshët e kërpudhave në këtë rast janë të zhveshur dhe të varur.

– Për sëmundjet infektive, ekzistojnë dy sëmundje kryesore: myku i gjelbër (Trichoderma.sp) dhe larvat e mizave.

Trichoderma.sp është një myk që rritet në nënshtresa me bazë druri, duke errësuar qeset e kërpudhave, duke ndikuar në produktivitetin e kërpudhave. Për të kufizuar rritjen e këtij myku, është e nevojshme të dezinfektoni mirë materialin e rritjes së kërpudhave ose të ngrini pH-në e mjedisit.

– Në rastin e larvave të mizave (larvave), ato futen në të çarat e derës së kërpudhave, duke kafshuar dhe dëmtuar kërpudhat. Shkalla e pjelljes së tyre është shumë e shpejtë, kështu që dëmi nuk është i vogël. Prandaj mbjellësit duhet të bëjnë rrjeta për të parandaluar hyrjen e tyre. Megjithatë, problemi kryesor është higjiena e fermës, jo deri te shpërthimi.

– Kërpudhat abalone i përkasin grupit të kërpudhave që shkatërrojnë drurin, duke jetuar kryesisht saprofite (me përjashtim të disa llojeve parazitare, si P.ostrcatus, P.erygii). Shumë studime tregojnë se shtimi i miellit të sojës dhe miellit të puplave ndihmon gjithashtu që kërpudhat e abalone të rriten më mirë.

8. Mënyra e ruajtjes dhe përpunimit pas vjeljes së kërpudhave të abalones

8.1. Transformimi i kërpudhave të abalone pas korrjes:

– Dehidratimi: kërpudhat zakonisht përmbajnë shumë ujë (85-95%) dhe kjo sasi e nevojshme uji humbet shumë shpejt për shkak të frymëmarrjes dhe avullimit.

– Browning: për faktin se tek kërpudhat, polifenoloksidaza katalizon oksidimin e përbërjeve fenolike pa ngjyrë të kërpudhave në kinone, të cilat japin një ngjyrë të kuqe në kafe të kuqërremtë. Megjithatë, ky proces zhvillohet shumë ngadalë, kur myku merr ngjyrë kafe, do të ulë vlerën tregtare.

8.2. Ruajtja e kërpudhave të abalones pas vjeljes

Shënim: Për të ruajtur kërpudhat, është mirë që ato të mblidhen pas ujitjes për të paktën 3 orë, në mënyrë që kërpudhat e veshit të jenë të thata dhe jo të lagura.

Pas mbledhjes së kërpudhave, me thikë këputni pjesën e poshtme të kërpudhave (jo më të verdha), vendosini në një qese për të mbyllur grykën e qeses. Nëse dëshironi të ruani për një kohë të gjatë, vendoseni qesen me kërpudha në një dhomë të freskët për të ulur temperaturën në 16-18 0C.

Për të tharë ose tharë: përdorni duart tuaja për të copëtuar kërpudhat për së gjati. Kërpudhat thahen në diell për 1 ditë, thahen në 40-45 0C për orët e para, kur kërpudhat janë tharë, ngrini temperaturën në maksimum 50-55 0C. Vendoseni në një qese plastike të mbyllur për ruajtje.

Burimi: Administratori i Përgjithshëm

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now