Kỹ Thuật Trồng Bưởi “NĂNG SUẤT NHẤT” cho bà con | Flowerfarm.vn

Grejpfruti është një bimë mjaft e lehtë për t’u rritur dhe nuk kërkon që ta keni Teknikat e mbjelljes së grejpfrutit shumë e lartë, për sa kohë që kujdeseni mirë për të, mund të merrni një korrje të mirë.

Ju mund t’i referoheni disa llojeve të pomelos që tani rriten mjaft popullor nga njerëz të tillë si Dien pomelo, pomelo me lëkurë të gjelbër, pesë roi pomelo, pomelo me pendë lejleku, pomelo Phuc Trach, etj.

Duke ardhur te artikulli i sotëm, Foo do t’ju udhëzojë si të rritet grejpfrut Si dhe teknikat e kujdesit dhe mbjelljes së pomelos për të arritur rendimentin më të lartë.

Përgatitja para mbjelljes së pomelos

Para se të filloni të mbillni grejpfrut, duhet të përgatisni mjetet dhe furnizimet e nevojshme për të rritur shpejt dhe pa probleme grejpfrutin.

Grejpfruti karakterizohet nga një lëkurë e hollë, jeshile e lehtë. Grejpfruti ka shumë vlera ushqyese, është i lehtë për t’u ngrënë dhe është i dashur nga shumë njerëz.

Teknikat e rritjes së grejpfrutit

Në varësi të llojit të pomelos, ngjyra e grejpfrutit do të jetë e ndryshme, për pomelos me lëkurë të gjelbër, pomelos janë rozë, për llojet e tjera të pomelos janë të bardha, kanë një sasi të moderuar uji në agrume dhe kanë një shije të ëmbël. .

Çdo pomelo ka një peshë mesatare prej më shumë se 2 kg/frut dhe pas korrjes mund ta mbani për 15 deri në 20 ditë pa ndryshuar cilësinë e pomelos. Për të pasur një kopsht të harlisur pomelo që jep fryte gjatë gjithë vitit, duhet të keni një fazë të mirë përgatitjeje.

Zgjidhni varietetet e grejpfrutit

Grejpfruti mund të ndahet në dy grupe kryesore: grejpfrut i nxjerrë dhe grejpfrut i shartuar. Ju duhet të zgjidhni grejpfrutin e ekstraktuar sepse ekstrakti i grejpfrutit ka një kohë shumë të shpejtë frutash. Karakteristikat janë të lehta për t’u rritur, të lehta për t’u kujdesur dhe fruti prodhohet në një nivel të ulët, cilësia e frutave është më e lartë se ajo e pomelos së nxjerrë.

Së bashku me këtë, ekstrakti i grejpfrutit ka veçorinë e jashtëzakonshme të një jetëgjatësie të gjatë. Kur zgjidhni varietetet e bimëve, është e nevojshme të zgjidhni bimë të shëndetshme, gjethe natyrale të gjelbra pomelo. Rrënjët rriten mirë dhe nuk ka shenja të dëmtuesve.

Dhe gjithashtu një shënim i vogël që duhet vetëm bimore grejpfrut Në një zonë të veçantë, ato nuk duhet të ndërthuren me pemë të tjera agrume, si portokall, mandarina, etj. Shmangni pjalmimin e kryqëzuar, i cili redukton rendimentin e pomelos.

Në cilin muaj duhet të mbjell grejpfrut?

Koha më e mirë për të filluar Teknikat e mbjelljes së grejpfrutit fundi i sezonit të thatë dhe fillimi i sezonit të shirave. Kjo është nga marsi deri në maj të kalendarit diellor. Pasi të kenë mbjellë pomelos për një kohë, kur të kenë rrënjë të reja, do të marrin shira të freskët për ta bërë pemën më të shëndetshme.

Ju kurseni më shumë kohë ujitje dhe bimët gjithashtu kanë kushte të favorshme për t’u rritur. Dendësia e përshtatshme e mbjelljes së pomelos është 5m x 5m. Lëreni bimën të ketë hapësirë ​​të mjaftueshme për t’u rritur, të marrë dritë të mjaftueshme të diellit dhe të thithë lëndë ushqyese.

Teknikat e përgatitjes së tokës për rritjen e pomelos

Mbjellja e grejpfrutit

Duhet të zgjidhni vendet e mbjelljes me terren të sheshtë, kapacitet të lartë kullues për të rritur pomelos. Sipërfaqja e tokës duhet të jetë rreth 20 deri në 30 cm më e lartë se niveli i ujit përreth 1. Nëse jo, duhet të hapni llogore në kopsht për të rritur kapacitetin kullues të bimëve kur bie shi i madh.

Pasi të zgjidhni një vend për të mbjellë pomelos, filloni të gërmoni gropa rriten grejpfrut. Ju mund të hapni gropa që janë të rrumbullakëta ose katrore, me përmasa 1,2 m x 1,2 m dhe kanë një thellësi prej rreth 30 cm. Thjesht duhet të hapësh një gropë kaq të thellë.

Sepse nëse gërmoni shumë thellë, do të hasni në tokë shap. Ky lloj toke nuk është i përshtatshëm për rritjen fillestare të bimëve.

Hapi tjetër është përhapja e një sasie prej 2 deri në 3 kg pluhur gëlqereje, së bashku me një sasi të moderuar pleh organik të kalbur.

Më pas janë 30 deri në 40 kg pleh organik, e përzieni me dheun dhe më pas mbushni vrimën. Lëreni kështu për një muaj, pastaj mund të vazhdoni të vendosni pemën e pomelos.

Teknika më efektive e mbjelljes së pomelos

Teknikat e rritjes së grejpfrutit Nuk është shumë e vështirë, thjesht duhet të aplikoni procedurat e mëposhtme të faos, mund të përfundoni plotësisht hapin e rritjes së pomelos.

Pasi të zgjidhni të blini një varietet të kënaqshëm pomelo, hiqni mbështjellësin e plastikës në pjesën e jashtme të çerdhes. Bëni atë butësisht për të shmangur ndikimin e rrënjëve.

Vazhdoni të hapni një gropë pak më të madhe se tenxherja e çerdhes, në qendër të vrimës së përgatitur muajin e kaluar. Më pas vendoseni pemën e pomelos në vrimë, mbusheni me dhe dhe shtypni me këmbë rreth bazës derisa pema të jetë e qëndrueshme.

Për të parandaluar rënien e pemës për shkak të stuhive ose faktorëve të jashtëm që e shkulin pemën, duhet të ngjitni një kunj fiks përreth dhe ta lidhni pemën.

Pas mbjelljes së pomelos, duhet të ujisni tokën rreth rrënjës. Më pas përdorni kashtë, kashtë ose barëra rosash për të mbuluar për të mbajtur lagështinë për tokën.

Çdo disa ditë kontrolloni një herë lagështinë e tokës, nëse toka është e thatë duhet t’i shtoni ujë pemës së pomelos menjëherë. Gjatë një periudhe njëmujore pas zbatimit të teknikës së mbjelljes së pomelos, toka rreth bazës së pemës duhet të ketë lagështi që bima të rritet mirë.

Mbjellja e pemëve pomelo para shtëpisë

shënim: Mos ujitni shumë, duke çuar në mbytje të ujit, kalbje të rrënjëve.

Teknika për rritjen e pomelos me procesin e duhur të “kujdesit”.

Për të përftuar grejpfrut të shëndoshë e të bukur jeshil me cilësi të mirë, kujdesi është jashtëzakonisht i rëndësishëm. Duhet të dini teknikat e ujitjes, plehërimit apo krasitjes…

1, Lotim

Grejpfrutët kanë nevojë për më shumë lotim kur janë në fazën e fidanit, dhe në fazën e lulëzimit dhe frutave. Në sezonin e thatë, është me diell dhe e gjatë, duhet të ujitet rregullisht për të siguruar lagështi për bimën.

Koha më e mirë për të ujitur është në mëngjes (kur dielli nuk është shumë i nxehtë) dhe pasdite. Ju mund të përdorni kashtë, ose rrënjë rosash për të hyrë në pemë për të ndihmuar në kufizimin e avullimit të ujit kur moti është shumë i nxehtë.

Në sezonin e shirave, për të shmangur mbytjen e ujit, mund të hapni kanale kullimi. Krijoni ajrosje, mos lejoni që trungu të përmbytet për shumë ditë. Shkakton kalbjen e rrënjëve të pemës dhe rënien e gjetheve.

2, Shkurtimi i degëve dhe krijimi i tendës

Filloni të rrënjosni bimët kur ato të rriten në një lartësi prej 50 cm deri në 80 cm, nga e cila pema do të rritet 3 deri në 5 majat nga kërcelli kryesor. Ju lini vetëm 3 degë të shëndetshme, që rrezatojnë në 3 drejtime të ndryshme, ato 3 degë quhen degë të nivelit 1. Përdorni shtylla bambuje për t’u futur në tokë, më pas përdorni litarë për të lidhur 3 degë të nivelit 1 për të krijuar një kënd me degën kryesore. 35 deri në 40 gradë.

Pas një kohe, ato degë të nivelit 1 do të vazhdojnë të rriten në degët e nivelit tjetër 2. Lini vetëm 2 deri në 3 degë të nivelit 2 për kujdes të lehtë dhe degë më të forta.

Degët e nivelit 2 cilësohen si degë 20 deri në 30 cm nga kërcelli kryesor 1, distanca ndërmjet degëve është 20 cm deri në 25 cm.

Nga niveli 2, degët do të vazhdojnë të rriten në degë të nivelit 3. Numri i degëve të nivelit 3 nuk është aq i kufizuar sa degët e nivelit 2 dhe nivelit 1. Ju duhet të hiqni vetëm disa degë nëse ato rriten shumë së bashku. Bëjeni këtë rregullisht, pas më shumë se 2 vjetësh, pema do të formojë një grup të plotë tendash të ekuilibruar.

3, Mbjellja e pemëve për të bllokuar erën

Nëse e bëni Teknikat e mbjelljes së grejpfrutit Në zonat me sipërfaqe të madhe, duke mbjellë hapësira me erëra të forta, këshillohet që të mbillen rreshta pemësh për të bllokuar erën. Mund të përdorni bimë si akacia mangium, ose akacie, kasia e zezë etj.

Mbillni këto bimë të paktën 5 m larg kopshtit të pomelos për të shmangur rastin që ato të konkurrojnë me pemën e pomelos për lëndë ushqyese. Qëllimi i mbjelljes së këtyre pemëve është të kufizojë erën gjatë sezonit të lulëzimit të pemëve pomelo, duke e ndihmuar pemën të arrijë një shkallë të lartë frutash.

4, Kontrolli i dëmtuesve për pomelo

Dëmtuesit dhe sëmundjet e grejpfrutit

Gjatë zbatimit të teknikave të mbjelljes së pomelos, është e vështirë të shmanget situata e dëmtuesve dhe sëmundjeve që infektojnë pemën.

Pema e grejpfrutit është një pemë në rritje e shëndetshme dhe rrallë vuan nga dëmtuesit dhe sëmundjet. Megjithatë, ka ende disa lloje të dëmtuesve që shfaqen ndonjëherë në pemë, si p.sh.

 • Krimbat tërheqin hijeshi:Ky është një dëmtues që dëmton bimët kur pomelos janë të sapombjellë dhe të vogla. Ata krijojnë plagë në gjethet e reja të pomelos, lastarët e rinj krijojnë kushte për aksesin e mikroorganizmave. Masat për të vrarë dhe parandaluar: përdorni Polytin 0.2% ose slrespa 0.2%
 • Gërmuesi i kërcellit:Për të shkatërruar këtë sëmundje, mund të përdorni barna: O fatox 0.1%, Symi sidin 0.2% për të spërkatur direkt në trungun e pemës me kërcell.
 • Sëmundja e antraknozës:Ju duhet të vizitoni dhe monitoroni rregullisht kopshtin, kur zbuloni bimë të infektuara me anthraknozë mund të përdorni barna: Daconil 75WP, Mancozeb 80WP, Antracol 70WP.

Për të kufizuar dëmtuesit që të formohen në pemë, është mirë që të pastroni rregullisht kopshtin e pomelos në mënyrë periodike rreth një herë në muaj. Së bashku me këtë është të zbardhni rrënjën dhe të hiqni të gjitha degët e dëmtuara dhe të infektuara.

Stimulimi i lulëzimit dhe frutave për pomelos

Grejpfruti është një bimë që mund të japë fruta gjatë gjithë vitit. Prandaj, mund të zgjidhni kohën kur frutat shitet mirë, kërkesa për konsum e njerëzve është e lartë për të kryer korrjen.

Për rendiment të lartë të bimëve, mund të përdorni stimulues lulesh. Koha e përshtatshme për spërkatje për të stimuluar lulëzimin dhe frutat është rreth 7 deri në 8 muaj përpara kohës së vjeljes së grejpfrutit.

Megjithatë, nëse në fazën e vjeljes, ju ende i mbani frutat në pemë për një kohë të gjatë, kjo do të çojë në dështimin e pemës, kështu që nëse nuk është e nevojshme ta përdorni atë, duhet t’i hiqni ato për ta mbajtur pemën të shëndetshme. I pandikuar.

Pleh për pomelo

Kështu që pema mund të prodhojë fruta me rendiment të lartë dhe cilësor, dhe fruta të ëmbël në proces Teknikat e mbjelljes së grejpfrutit Fekondimi duhet të bëhet në kohën e duhur dhe në dozën e duhur.

Ju duhet të përdorni plehra organike dhe inorganike në të njëjtën kohë dhe të aplikoni plehërim me rrënjë dhe gjethe për të arritur efikasitetin më të lartë.

1, Llojet e plehrave për pomelo

Plehrat organike janë shumë të mira për pomelos rriten grejpfrut nuk mund ta injorosh është:

a, Plehrat organike

Aktualisht, me tendencën drejt produkteve të pastra, produkteve të sigurta, plehrat organike preferohen gjithnjë e më shumë nga njerëzit për t’u përdorur. Doza e përshtatshme për çdo pemë të pjekur në vit është nga 20 deri në 25 kg.

b, Plehrat inorganike

 • Plehrat DAP shpesh përdoren për t’u përhapur larg bazës, ndërsa plehrat NPK mund të përdoren për të spërkatur direkt në gjethe.
 • Azoti është një katalizator që pemët pomelo të rriten shpejt, duke krijuar shumë degë dhe gjethe të reja. Gjatë rritjes së pemëve pomelo, pema duhet të plotësohet me këtë substancë. Nëse ka mungesë të azotit, bima gradualisht do të ngec dhe do të rritet ngadalë.
 • Fosfori: Ka efekt stimulues të procesit të shumë luleve dhe formimit të shpejtë të frutave. Përveç kësaj, fosfori gjithashtu ndihmon bimët të jenë imun ndaj disa sëmundjeve.
 • Kaliumi: Përdoret për të ndihmuar pemët e pomelos të bëhen më të forta, lulet dhe frutat e rinj të mos bien.

Plehëroni pemët e grejpfrutit

2, Plehëroni sipas çdo faze të rritjes së bimëve

Në varësi të vitit të rritjes së pomelos ndryshon edhe mënyra e plehërimit, për të arritur produktivitet të lartë në rritje. rriten grejpfrut Ju lutemi ndiqni procedurat që Fao udhëzon më poshtë për të qenë më efektive.

a, viti i parë

Për teknikën e rritjes së pomelos, për shkak se sasia e plehut në vrimën fillestare është ende e lartë, duhet vetëm ta fekondoni me ure. Sipas raportit 1 kg pleh organik për 100 litra ujë. Plehëroni vazhdimisht në vitin e parë në mënyrë periodike një herë në muaj.

b, viti 2 dhe viti 3

Në 2 vitet e ardhshme, ju plehëroni rreth 40 kg pleh organik + 250 kg superfosfat + 300 kg ure me 300 kg kalium për hektar. Ndani në 4 tufa të barabarta:

 • Pas sezonit të shirave, aplikoni 100% fosfor dhe plehra organike
 • 30% e plehrave me kalium dhe ure
 • Vazhdoni të aplikoni 30% të sasisë së plehrave me kalium dhe ure
 • Herën e fundit që plehëroni sasinë e mbetur të plehut pas aplikimeve të mësipërme

c, Nga pas vitit të 3-të

Në këtë kohë, pema jep fruta rregullisht, kështu që sasia e plehut për të fekonduar pemën duhet të shtohet më shumë. Mënyra e fekondimit është ende e njëjtë me fekondimin në vitet 2 dhe 3.

Mbrojtja e frutave dhe korrja e pomelos

Procesi i lulëzimit dhe frytëzimit të pemës së pomelos kërkon gjithashtu shumë gjëra për t’u kushtuar vëmendje. Ju duhet ta mbroni mirë frutin gjatë kësaj periudhe.

1, qese me fruta

Grejpfruti kur rritet duhet të mbulohet herët për të ruajtur stabilitetin. Kur pomelo është aq e madhe sa një vezë rosë, duhet të filloni të bëni qesen.

Përdorni qese plastike të bardha për shikim të lehtë, në mënyrë që fotosinteza të mos ndikohet. Fruti do të rritet normalisht, pa u pushtuar nga insektet, duke çuar në një rritje të dukshme të rendimentit dhe cilësisë së frutave në krahasim me frutat e pambështjella.

2, Korrja

Me siguri ky është hapi që të gjithë e prisni më shumë gjatë periudhës së zbatimit teknikat e kultivimit grejpfrut apo jo? Pas kaq vitesh zbatimi i teknikës së rritjes së pomelos, kujdesi, përpjekjet dhe shpenzimet nuk janë të vogla, derisa të merren rezultatet, çfarë gëzimi është.

Ju duhet të korrni kur fruti është sapo pjekur, shmangni vjeljen shumë herët kur fruti nuk është i pjekur ose i tepërt. Në këtë pikë, fruti nuk do të arrijë nivelin më të freskët si shija që keni shijuar ndonjëherë.

Pra, ne kemi mësuar për si të rritet grejpfrut si dhe teknikat e mbjelljes, si të kujdesemi për të arritur sa më shumë rendiment dhe efikasitet. Nëpërmjet këtij artikulli, Fao shpreson që ju të mund të rritni pemët tuaja të gjelbra pomelo, të rriteni të shëndetshëm dhe veçanërisht të merrni pomelo me rendiment të lartë. Paç fat!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now