Kỹ thuật trồng cây xương rồng bát tiên | Flowerfarm.vn

Lule të çuditshme – lule të bukura >>

Lule ngjitëse – lule të varura >>
Lule të bukura Tet
Tetë kaktus zanash


Informacion bazë për tetë lule kaktus zanash

Në fillim duhet ta bëjmë mjedisin klimatik të afërt me klimën origjinale, gradualisht të mësohemi me motin, me klimën mjedisore në vendin ku po rritemi, që është duke zbutur gradualisht pemën Bat Tien sipas klimës së Vietnamit. pranë teknikës së mbjelljes është më e rëndësishmja, duhet ditur disa kushte të nevojshme që pema të jetojë e fortë, të lulëzojë me zell, të zgjasë gjatë…

Lule të çuditshme - Teknika për rritjen e kaktusit tetë zanash |  hoala.vn


1. Mbillni vazo:

Pemët Bat Tien zakonisht kanë kërcell të vegjël, që rriten për një kohë të gjatë për t’u zhvilluar, por pema nuk është shumë e madhe, kështu që nuk ka nevojë të keni një tenxhere të madhe. Ne fakt mund te mbillet cdo vazo, por mbjellja si zbukurim ka nevoje te kete nje vazo te bukur si vazo Bat Trang, tenxhere Minh Long, eshte edhe e qëndrueshme edhe e bukur, normalisht ne mbjellim vazo me dhe, rreth 2-3 dm rruge. syzet janë të mira. Vazot terrakote janë të lira dhe të përshtatshme, shumë të përshtatshme për rritjen e bimëve Bat Tien. Ata që kanë para mund të porosisin një tenxhere të emaluar me emrin “Bat Tien Phuoc Loc Tho Toan” me shumë modele dhe ngjyra të bukura. Nëse është e thjeshtë, mund të përdorni një tenxhere plastike


Tokë për rritjen e tetë kaktuseve zanash

Gjëja e dytë më e rëndësishme. Toka duhet të jetë poroze, pa argjilë, pa shap, duhet të thahet për të vrarë të gjitha bakteret dhe insektet, si të tërhiqet menjëherë uji kur ujitet. Sipas dokumenteve tajlandeze dhe përvojës së shumë artizanëve, përbërja specifike e tokës është si më poshtë:
3 pjesë tokë ose tokë aluviale.
1 pjesë e lëvozhgës së kikirikut të njomur.
1 pjesë lëvozhgë e njomur me fibër kokosi
2 pjesë pleh organik dhe pak pleh torte me vaj të bluar imët.
2 pjesë hi nga lëvozhga e orizit.
Një pjesë e plehrave kimike dhe e barnave të ndryshme është shumë pak, si plehrat gëlqere, plehrat fosfatike, anticidet etj.

Megjithatë, në varësi të vendit ku ka përbërës të shumtë dhe të lirë, ato mund të përdoren gjithashtu për të zëvendësuar ose shtuar ose ndryshuar përbërësit në mënyrë të përshtatshme, për sa kohë që toka është poroze, kullon shpejt dhe mjaftueshëm.materiet ushqyese për rritjen e bimëve. Përbërësit e mësipërm duhet të blihen në një vend, të përzihen mirë, më pas të thahen në diell për të vrarë të gjitha bakteret, mund të përzihen me insekticide dhe anticide si BaSudin 10H, tashmë i riemëruar në formë Vibasu 10H. Beeds të vegjël. Toka dezinfektuese është shumë e nevojshme për të shmangur insektet, krimbat, kërmijtë, dyshekët, milingonat që gdhendin rrënjët e bimëve, duke ndikuar në rritjen e bimëve.


2. Si të rriten tetë kaktus zanash

Para se të vendosni dheun në tenxhere, është e nevojshme të vendosni një shtresë me tulla të vogla guri në fund të tenxhere, por duhet të jetë më e madhe se vrima e tenxhere. Qëllimi është kullimi i shpejtë i ujit për pemën dhe kur shtoni tulla, kini kujdes që të mos lejoni që rrënjët e kësaj peme ylli të futen në vrimën e kullimit, duke i bllokuar këto vrima. Përzierjen e përgatitur të dheut dhe hirit të lëvozhgës së orizit vendosni në tenxhere rreth gjysmës së madhësisë së tenxhere, më pas vendosni pemën Bat Tien, mbajeni të pastër dhe më pas vazhdoni të shtoni materialin mbjellës, në rreth 8/10 vazo është e duhura. ., në mënyrë që gjatë ujitjes, uji të mos dalë jashtë tenxhere për ta bërë atë pis. Të sapombjellët duhet të ujiten me mjaft lagështi, duhet të mbyllin një helm të vogël, të lidhur për të mbajtur fort trungun për të mos lejuar që pema të lëkundet. Pemët e sapombjella duhet të vendosen në një vend me hije, duhet të ujiten vetëm një herë në ditë, pas disa ditësh pema do të lëshojë rrënjë, do të mbijë dhe do të prodhojë gjethe të reja pastaj duhet të ujitet plehrat e rritjes NPK 30-10-10, përzieni 10 gram/10 litër ujë, një herë në 7 deri në 10 ditë, bimët do të rriten mirë. Derisa pema të piqet, ujitet dhe shtohet pleh kimik NPK 15-30-15, për të stimuluar lulëzimin.


3. Në tenxhere:

Mbjellja në vazo nuk është shumë e ndryshme nga mbjellja. Pas mbjelljes 1-2 vjet, pema do të rritet më e lartë, por gradualisht do të bëhet e dobët, do të lulëzojë më pak, sepse pema ka ngrënë të gjithë plehun, kështu që e gjithë pema duhet të shkulet dhe të mbillet përsëri ose të zhvendoset në një vazo tjetër më të madhe që t’i përshtatet madhësisë. pema aktuale. Për t’u vendosur në vazo ose për t’u rimbjellur, toka duhet të zëvendësohet me një të re, e cila mund të zëvendësohet pjesërisht ose plotësisht. Nëse dëshironi të shkulni bimën, duhet të merrni një thikë përdredhëse për të gërmuar dheun afër buzës së tenxhere, hiqeni atë, lëreni tokën të ndahet nga buza e tenxhere, pastaj shkundni butësisht të gjithë bimën lart, shikoni nga afër. në rrënjë, mund të përdorni dorën tuaj. Prisni dheun e ngjitur me rrënjët, prisni rrënjët që janë të dëmtuara ose të vdekura, dhe gjithashtu krasitni çdo degë që është shumë e vjetër ose ato që rriten shumë të trasha për ajrim, degë që kanë Kjo prerje mund të rimbillet. Mbilleni pemën përsëri në një tenxhere të re ose të vjetër, ashtu si më parë, vendoseni në një vend me hije për ta lënë të jetojë, pastaj nxirreni ngadalë dhe lëreni të qëndrojë në diell për disa orë. , pastaj futeni brenda, lëreni bimën të mësohet me diellin.Vetëm atëherë bima mund të lihet plotësisht në diell, nëse lihet menjëherë në diell, pema do t’i djegë gjethet.


4. Plehëroni kaktusin e tetë zanash

Edhe pse gjatë mbjelljes së pemëve, tashmë ka një përzierje plehërash në tokë, zakonisht plehra organike, por kur pema ka ngrënë të gjithë plehun për një kohë të gjatë, është e nevojshme të shtoni pleh shtesë ose pleh shtesë për të stimuluar lulëzimin me pleh. kimisë. Përbërësit kryesorë në feçe janë:

Azoti (N): është lëndë ushqyese më bazë, bimët kanë nevojë për shumë proteina për rritje, zhvillim, lulëzimin, mbirjen e gjetheve, për të ndihmuar bimët të fotosintezohen mirë, të forta, të harlisura, degë të mëdha…
Fosfori (P): është pleh i dytë më i rëndësishëm, që stimulon lulëzimin e fortë dhe të shpejtë, fruta të mëdha, cilësi të fortë të farës, shkallë të lartë mbirjes….

Kaliumi (K): ndihmon bimët të thithin mirë lëndët e tjera ushqyese, të prodhojnë gjethe të mëdha, të majme, pemë të forta, të qëndrojnë drejt, të mos bien. Kaliumi gjithashtu i bën lulet të mëdha, ngjyra të bukura dhe lule të gjata.
Sot, prodhuesit e plehrave po përpunojnë dhe përziejnë shumë përbërës të përzier të quajtur plehra NPK plus plehra gjurmë, me shumë emra si plehrat e rritjes, plehra stimulues etj., që përdoren shpesh për plehërimin e fidanëve Përmbajtja e lartë e proteinave si:
Lloji i plehut NPK 30-10-10: në të cilin raporti i plehut azotik është 30, i fosforit është 10, i kaliumit është 10. Ky lloj plehu ka shumë azot, kështu që kur ujitet, bimët rriten shpejt, prodhojnë shumë sythat e gjetheve, bimë të majme, që përdoren shpesh për të fekonduar fidanët ose pemët e sapombjella.
Lloji i plehut NPK 15-30-15: ky është një pleh me një raport të lartë fosfori, i cili ndihmon bimën të lulëzojë shpejt, të ketë lule të mëdha dhe të japë fruta lehtësisht.
Lloji i plehut NPK 10-10-30: ka një përqindje të lartë të kaliumit (30) që përdoret për të fekonduar bimët që janë gati të lulëzojnë dhe kanë lulëzuar për të marrë lule të mëdha, lule të bukura, lule që zgjasin dhe në të njëjtën kohë ndihmon bimët të jenë të forta, të mos bien…
Këto janë tre llojet më themelore:
Lloji 30-10-10 : për fidanë
Lloji 15-30-15 : për bimë të pjekura
Lloji 10-10-30 : për bimët që janë gati të lulëzojnë

i gërvishtur

Megjithatë, këto plehra janë gjithashtu të papërshtatshëm për kultivuesit, domethënë ato duhet të mbillen në të njëjtën kohë me të njëjtën madhësi: aty ku fidanët mbjellës duhet të mbillen me të gjithë fidanët, në zonat ku duhet të rriten pemët e rritura, të gjitha pemët e rritura duhet të jenë. i mbjellë, i bërë për të lehtësuar plehërimin. Nëse kopshti është i madh, çdo lloj peme mund të grupohet veçmas. Nëse kopshti i vogël mbillet me fidanë të të gjitha madhësive, dhe ka pemë të pjekura dhe bimë të lulëzuara, është shumë e vështirë të fekondohet. Prandaj, prodhuesit ofrojnë një pleh të katërt, NPK 20-20-20 në të cilin raporti i azotit, fosforit dhe kaliumit janë të gjitha 20 që përdoren për të fekonduar çdo fazë të bimës, pema do të jetë gjithmonë e harlisur dhe e shëndetshme. Lulet, lulet janë gjithashtu e bukur dhe e qëndrueshme. Ky pleh është vërtet i mirë dhe i përshtatshëm për njerëzit me kopshte të vogla.

Shënim: mënyra e fekondimit duhet gjithashtu të jetë e balancuar, nëse vazhdoni të aplikoni një pleh, ai do të bëjë një mbetje
– Azoti i tepërt do ta bëjë pemën shumë të fortë, degë të gjelbra, gjethe që janë shumë të mëdha për të përkulur majën e pemës, të lehtë për t’u rrëzuar ose thyer dhe tërhequr shumë dëmtues, dhe pema është e prirur të kalbet. Bimët me azot të tepërt duhet të ndalojnë lotimin e azotit, vetëm uji me fosfor dhe kalium, pema do të jetë përsëri e fortë.
– Kur ka mungesë të azotit, bima do të jetë e dobët, gjethet janë të vogla, jo jeshile, ndonjëherë të verdha, rriten ngadalë, lule pak ose aspak, dhe pema është shterpë. Në këtë rast, është e nevojshme të ujitet një pleh me shumë azot, bima do të kthehet në të fortë.
§Kur ka tepricë të fosforit, bima do të lulëzojë herët, pema do të plaket shpejt, pema është jashtëzakonisht e fortë, gjethet janë të vogla etj., kështu që zvogëloni lotimin e fosforit dhe aplikoni më shumë pleh azotik.
– Me mungesë fosfori, gjethet janë jeshile të errët, të vogla, të shkurtra, të ngushta dhe të trasha, duken jonormale, rrënjët e dobëta nuk mund të zhvillohen, duke e bërë pemën shterpë, lule të vogla, pa fruta, nëse ka, fara të sheshta.
– Kur kaliumi i tepërt, gjethet zverdhen dhe më pas thahen, bima ndalon së rrituri, ndonjëherë duke u vyshkur. Në këtë rast, është e nevojshme të ndaloni lotimin me plehra me përmbajtje të lartë kaliumi dhe të shtoni plehra azotike, bimët do të kthehen në normalitet.
– Kur mungesa e bimëve të kaliumit ndalon së rrituri, gjethet e vjetra zverdhen shumë shpejt dhe thahen, gjethet e reja nuk janë të mëdha, të grumbulluara për shkak të pamundësisë për të thithur plehra të tjerë, bimët tkurren dhe më pas vdesin.

5. Lotim:

Pemët Bat Tien kanë nevojë shumë për ujë, të rritura në Ho Chi Minh City, në sezonin e thatë mund të vaditen një herë në ditë në sezonin e shirave, 2-3 ditë lotim mund të bëhet edhe në varësi të tokës në tenxhere është pak a shumë. e thate por e mire, vecanerisht nese toka ne tenxhere eshte e thate, atehere ujiseni, sa here qe e ujitni duhet te ujisni mjaftueshem, qe uji te depertoje thelle ne fund te tenxhere, duhet te hapni vrima per kullim ne menyre qe uji nuk ngec, duke shkaktuar kalbjen e rrënjëve. Shënim “Demët e forta duhet të ujiten shumë, bimët që duhet të vaditen më pak dhe pemët e sapombjella nuk duhet të vaditen vetëm me mjegull”.

6. Ventilimi:

Pemët Bat Tien gjithashtu kanë nevojë për ajrosje, duhet të mbillen sa më lart dhe duhet të vendosen në rendin e pemëve të larta sipas pemëve të larta, pemëve të ulëta nga pemëve të ulëta dhe distanca duhet të jetë pak më larg që era të hyjë në kopsht, mos i lini pemët E vogla duhet të jetë në mes të pemëve të mëdha. Është mirë të bëni një raft me shumë kate, 20 cm i lartë dhe i ulët, 20 cm nga tjetri.

7. Drita e mëngjesit:

Pemët Bat Tien kanë nevojë për shumë dritë që të jenë të mira, lulet e reja janë të bukura, por pemët e sapombjella duhet të mbahen në një vend me hije, kur të jenë të forta, gradualisht do të dalin në diell. 100%. Në sezonin e thatë, bimët zakonisht lulëzojnë më shumë se në sezonin e shirave.

8. Temperatura:

Pemët Bat Tien mund të përshtaten me temperaturën e mjedisit në qytetin Ho Chi Minh, shumica e bimëve janë të forta dhe të zellshme në lulëzim.

9. Parandalimi i sëmundjeve

Pema Bat Tien është e lehtë për t’u rritur dhe më pak e ndjeshme ndaj sëmundjeve, vetëm sëmundjet e mykut duhet të trajtohen:

Sëmundjet fungale:

Nëse pema Bat Tien kalon një muaj me shi, nëse ujitet shumë, veçanërisht gjatë natës, do të mykohet lehtësisht kur është shumë i lagësht. Kërpudhat shpesh ngjiten në bazën e pemës, e cila është shumë e vjetër, ka shumë fidanë të vegjël, të gjatë dhe të dendur në bazë, ose bari është ngjitur në trungun, pema është shumë e lagur, kështu që prodhon kërpudha. Kërpudhat gjenden gjithashtu në gjethet e vjetra që janë të fshehura nga rrezet e diellit, shpesh ngjiten në pjesën e poshtme të gjetheve, ndonjëherë duke u trashur dhe duke ngrënë deri në sipërfaqen e sipërme. Në këtë rast duhet bërë pastrimi, krasitja e degëve të tepërta, barërat e këqija, prerja e gjetheve të vjetra. Nëse rasti është i rëndë, spërkatni fungicidin Aliette.

Sëmundja e njollave në gjethe:

Kjo sëmundje është mjaft e zakonshme në sezonin e shirave. Në gjethet që janë të ngopur me ujë ose të lënduar, zakonisht ka një njollë të vogël, të zezë, e cila gradualisht përhapet në një njollë të madhe, e zezë brenda, e verdhë jashtë, pastaj përhapet në gjysmën e gjethes, ajo gjethe do të zverdhet dhe zverdhet, duke rënë. Në rast se gjethet bien, është në rregull, por kur përhapet në gjethet e tjera, duhet të spërkatet menjëherë me insekticid, përndryshe sëmundja do të përhapet në të gjithë pemën, të gjitha gjethet do të bien, duke lënë vetëm një tufë sythash që duken shumë e shëmtuar. Mund të parandalohet duke spërkatur Aliette ose Benlat.

Kontrolli i insekteve:

Kopshti Bat Tien duhet të pastrohet rregullisht, të pastrohet dhe të shkulet bari përreth. Nëse mjedisi është i freskët, nuk do të ketë milingona, dëmtues dhe sëmundje që të shkatërrojnë dhe të sjellin sëmundje, veçanërisht bimët e sëmura duhet të izolohen, si dhe pemët e blera rishtazi duhet të spërkaten dhe trajtohen para mbjelljes për të shmangur frikën nga dëmtuesit dhe sëmundjet. për bimët e shëndetshme në kopsht.

Mealybugs ose plehra pambuku:

Ky afid shpesh shfaqet kur ka milingona, kjo afid mbulohet me një shtresë të bardhë, dylli, të papërshkueshme nga uji. Ky aphid thith dhe ha lëngun e pemëve, sekreton një substancë të ëmbël që ushqen milingonat, kështu që afidet dhe milingonat janë dy insekte simbiotike. Milingonat vendosin aphids në majë të pemës, afidet thithin lëngun për të ngrënë dhe më pas sekretojnë një substancë të ëmbël të quajtur qumësht që ushqen milingonat, kështu që në çdo pemë që sheh një milingonë duke u zvarritur lart, ka një miell miell. Insektet e miellit janë shumë të vështira për t’u trajtuar sepse kanë një shtresë të papërshkueshme nga uji që nuk thith drogën. Për të hequr qafe këtë aphid, është e nevojshme të përzieni insekticidin me një ngjitës siç është sulfati Lanyl. Mealybugs mund të kontrollohen me Supracide, Sherpa ose Trebon. Spërkateni ilaçin tërësisht në sqetullat e gjetheve, në pjesën e poshtme të gjetheve. Nëse dëshironi të largoni plotësisht insektet e miellit, duhet të spërkatni më shumë insekticide si Basudin rreth tenxhere.

Thrips, dëmtues të tjerë:

Këto lloje gjenden rrallë në pemët Bat Tien, në librat tajlandez ka fotografi të brumbujve Thrip dhe marimangës Red Spider, parandalimi dhe trajtimi është i lehtë, thjesht spërkatni insekticide si: Sherpa, Trebon, Bi 58 …..

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now