Kỹ thuật trồng Đu đủ cho trái to khỏe đẹp ít sâu bệnh | Flowerfarm.vn

Teknikat e mbjelljes së papajas, ka një pikë shumë të rëndësishme që pak njerëz e dinë. Kjo është, pema e papajas gjatë gjithë procesit të rritjes nëse është gjithmonë e anuar në një kënd prej 45 gradë në krahasim me sipërfaqen e kopshtit. Atëherë do të jetë shumë frytdhënëse, rendimenti është 50-60% më i lartë se metoda tradicionale vertikale.

Përveç kësaj, kjo mënyrë mbjelljeje është shumë e lehtë për t’u korrur, e lehtë për të parandaluar dëmtuesit dhe sëmundjet dhe më pak e prishur kur hasni në stuhi. Prandaj, Foo rekomandon që nëse mbillni në një shkallë të madhe, duhet të aplikoni këtë metodë.

Teknika e rritjes së papajës

Mjaft është shumë e mirë për shëndetin, sepse është i pasur me antioksidantë, mbështet humbjen e peshës, parandalon degjenerimin makular, promovon shëndetin e kockave, mbështet sistemin e tretjes, parandalon sëmundjet kardiovaskulare, parandalon diabetin, sheqerin, astmën, kancerin…

Në këtë artikull, Foo do t’ju udhëzojë si të rritet pema e papajas në mënyrë që pema të rritet më e shëndetshme, të japë shumë fruta dhe cilësi më të mirë!

Koha për të mbjellë papaja

Sezonaliteti është një faktor shumë i rëndësishëm që ndikon fuqishëm në rendimentin e korrjes së papajas, ndaj bëjeni në kohën e duhur për ta mbajtur pemën të shëndetshme dhe të rritet mirë.

Papaja mund të lulëzojë dhe të japë fryte gjatë gjithë vitit, por ka stinë me pak ose aspak fruta. Prandaj, për të rritur papaja për rendiment të lartë, fruta të bukura dhe kontroll të dëmtuesve, duhet të mbillni papaja në stinët e mëposhtme:

  • Toka mund të jetë aktive në ujitje, duke rritur papaja në sezonin e shirave (korrik deri në gusht).
  • Tokat me ujë më pak aktiv (zonat e prekura nga përmbytjet) të mbjella pasi uji tërhiqet.
  • Kur mbillni papaja, fidanët duhet të rriten në moshën 20 deri në 30 ditë.

Zgjidhni farat e papajës

Farat përdoren për të bërë si të rritet papaja nevojiten karakteristika të veçanta, kërkesa specifike për të siguruar që farat të mbijnë shpejt gjatë mbjelljes.

Farat e papajës

Zgjidhni frutat e pjekura të papajas, prisni pjesën e sipërme dhe kërcellin e frutave, hiqni farat nga mesi i frutave dhe hidhini në ujë, zgjidhni farat e zeza dhe futini ato nën ujë, lani filmin viskoz që mbulon farat. .

Lërini të thahen dhe më pas vazhdoni të mbillni menjëherë. Farërat do të mbijnë në mënyrë të qëndrueshme vetëm pas 10 deri në 15 ditë.

Ju gjithashtu mund të mbillni 2-3 fara në të njëjtën tenxhere të vogël për të parandaluar humbjen kur farat mbijnë më pak, dëmtojnë dëmtuesit ose për të krasitur bimët mashkullore të papajas.

Krijimi i tokës për të rritur papaja

Tokë për rritjen e papajës

Toka për rritjen e papajas duhet të lërohet thellë dhe duhet të shihet në një shtrat me lartësi 40 deri në 50 cm mbi sipërfaqen e kanalit. Distanca midis shtretërve është nga 2 në 2,5 m, sipërfaqja e shtratit ka një gjerësi prej 1,6 deri në 2 m (në fusha të ulëta të prirura për përmbytje, aq më i lartë duhet të jetë shtrati).

Toka në fushën e rritjes së papajas është gjithmonë e kultivuar dhe duhet të mbledhë të gjitha rrënjët e papajas dhe t’i thajë ato për një periudhë prej 1 deri në 2 muaj.

Aplikoni 1 ton pleh organik dhe 0.3 kg Bosat/shtyllë. Gërmoni një gropë mbjellëse me përmasa 60x60x30, në mes të shtratit, 2 m larg njëri-tjetrit.

Çdo shtyllë bimore papaja me një dendësi prej 80 deri në 90 pemë, kushtojini vëmendje mbjelljes së pemëve në vija vertikale dhe horizontale për t’u lidhur lehtësisht kundër rënies më vonë.

Plehrat organike duhet të kompostohen, pluhuri i gëlqeres për rreshtim duhet të aplikohet në mënyrë të barabartë dhe të përzihet me tokën për të gërmuar gropën përpara se të mbillet papaja në gropë.

Teknika për mbjelljen e farave të papajas

Teknikat e mbjelljes së papajas Fao ndahet në 4 hapa kryesorë, çdo hap korrespondon me një fazë. Secila prej këtyre fazave kërkon që ju të ndiqni procedurat që Fao udhëzon për t’u siguruar që pema e elbit është e shëndetshme dhe zhvillohet mirë.

1. Thithja e farave

Inkuboni farat e papajës

Thithni farat e papajas në ujë të ngrohtë me një raport 3 të vluar 2 të ftohtë për 5 orë, më pas inkuboni farat në një qese të lagur prej pambuku për 4 deri në 5 ditë.

Kur farat çahen dhe mbijnë, ato mbillen. Veçanërisht për farat e pastra të papajas (lloji që fermerët i mbjellin vetë), gjatë zhytjes në ujë, ata duhet të heqin të gjitha farat lundruese, të filtrojnë farat që janë zhytur në ujë, t’i çojnë në inkubacion dhe të vazhdojnë me mbjelljen.

2. Bërja e vazove për mbjelljen e fidanëve

Përdorni qese plastike 8 x 5 cm (duhet të shpohen vrimat e kullimit). Merret toka aluviale ose mishi i lehtë, bëhet toka shumë e vogël, përzihet me pleh organik të kalbur në raport 3:1. Mbushni qesen me përzierje dheu dhe pleh organik.

Shtypni butësisht farën në qendër të qeses së vazos. Ndani në mënyrë të barabartë, çdo tenxhere mbillni një farë. Mbulojeni me pak tokë të imët. Vendosni butësisht llamba në tabaka.

Lëreni në një vend të freskët, pa shi dhe diell dhe ujë për të mbajtur bimët me lagështi çdo ditë. Nëse qëllimi juaj është të prodhoni fidanë në një shkallë të madhe, është e nevojshme të projektoni një shtëpi me një çati rrjetë.

Mbjellja e farave të papajës

Kur pema e papajas rritet në skenë me 2 deri në 4 gjethe të vërteta, ujisni një herë në 2 ditë. Rregulloni mbulesën në mënyrë që fidanët e papajas të kenë dritë të mjaftueshme, fidanët e rinj mund të rriten drejt dhe të zhvillohen mirë.

Tërhiqni rregullisht barërat e këqija dhe parandaloni dëmtuesit dhe sëmundjet për enët e fidanëve.

Kur bima rritet derisa të ketë 4 deri në 5 gjethe të vërteta, lartësia e pemës nga 10 në 15 cm mund t’i sjellë ato në fushë.

Farë papaja

Papaja tajvaneze jep rendiment të lartë dhe cilësi shumë të mirë frutash. Por nëse është një papaja hibride, farat në fruta nuk mund të përdoren si farë për kulturat e mëposhtme.

Teknika e rritjes së papajës

Si të rritet një pemë papaja

Sezoni i mbjelljes: Filloni të mbillni mjaftueshëm në të korrat pranverore nga marsi në prill.Sezoni i korrjes së papajas nga shtatori deri në tetor.

Dendësia e mbjelljes: Distanca ndërmjet pemëve është 1.5 x 1.5 m (120 pemë/shtyllë).

Vrima e mbjelljes: Gjatësia, gjerësia dhe thellësia janë përkatësisht 40 x 40 x 35 cm.

Drejtimi i mbjelljes: Mbjellja e papajës në drejtimin Lindje – Perëndim. Qëllimi është që bimët papaja të përfitojnë nga rrezet e diellit dhe të përmirësojnë fotosintezën.

Ndihmon në rritjen e rendimentit, cilësisë së frutave dhe rritjen e rezistencës ndaj rënies (në rrëzë të tarracave malore, drejtimi i mbjelljes së papajas duhet të jetë në drejtim të vijës së konturit).

Si të rritet një pemë papaja: Përdorni një thikë të mprehtë për të bërë një prerje të lehtë për të hequr mbulesën plastike (mos e thyeni pagurin). Vendoseni butësisht vazon dhe fidanin horizontalisht në tokë në drejtimin Lindje-Perëndim.

Kultivoni tokën rreth tenxhere. Ngjeshni rrënjën dhe ujin mjaftueshëm për ta mbajtur bimën të lagësht. Pas mbjelljes së papajës, përdorni një shkop për të ngritur majën e pemës në mënyrë që kërcelli dhe baza e papajës të jenë gjithmonë të anuar në një kënd prej 45 gradë në lidhje me sipërfaqen e shtratit nga mbjellja deri në rritjen e pemës.

Papaja xhuxh në rritje fiton 100 milionë në vit | VTC16

Plehëroni pemët e papajas

Plehërimi do të ndihmojë pemën të rritet shpejt, fruta të shijshme dhe më të ëmbël. Pra, mos u mundoni ta bëni për një kohë të gjatë, por kur të korrni, do të merrni fruta me cilësi të keqe.

Mos e anashkaloni këtë hap nëse dëshironi të shijoni frutat e ëmbla dhe aromatike të papajas të krijuar nga duart tuaja.

Bërja e plehrave organike në shtëpi 2

Kryeni primimin përpara se të mbillni çdo vrimë me një përzierje prej 0,5 kg pluhur gëlqereje me 5 deri në 7 kg pleh organik të prishur + 0,5 kg superfosfat dhe 0,2 kg klorur kaliumi.

Veshja e sipërme (kryhet me pemët e papajas që arrijnë moshën 1 muajshe): Plehërohen periodikisht çdo 7 ditë, sasia e plehut 50gr NPK Koka Buffalo 16-12-8-11+TE/rrënjë.

Për pemët papaja 1 deri në 3 muaj: çdo 15 deri në 20 ditë/plehëroni një herë, doza: nga 70 deri në 100g NPK kokë Buffalo 16-12-8-11+TE/rrënjë.

Për pemët papaja 3 deri në 7 muaj: Aplikohet një herë në muaj, sasia e plehut është nga 100 deri në 150 gram NPK Buffalo head 12-12-17-9+TE kombinuar me pastrimin e dheut në llogore.origjina.

Si të fekondoni papaja: Shpërndani plehun në ujë të ftohtë, ujisni larg nga rrënja 1 rreth 20 deri në 30 cm. Për rritjen e shpejtë të papajës, mund të spërkatni më shumë pleh gjethesh çdo 3 deri në 4 javë.

Pas mbjelljes së papajës për 2,5 muaj, ata kanë lulëzuar dhe kanë dhënë fruta, por kur pema jep fryte të rënda, është e nevojshme të vendosni një kunj për të parandaluar rënien e pemës. Pritini gjethet e vjetra pranë bazës. Kullojeni kanalin e kullimit.

Hiqni të gjitha barërat e këqija. Është e nevojshme të kufizohet lërimi për të shmangur dëmtimin e rrënjëve të pemëve. Për të kufizuar rritjen e barërave të këqija, është e nevojshme të mbulohen rrënjët me kashtë dhe në të njëjtën kohë, kjo ndikon edhe në ruajtjen e lagështirës dhe parandalimin e kullimit të lëndëve ushqyese.

Parandalimi i dëmtuesve dhe sëmundjeve të papajës

Gjatë periudhës së ekzekutimit Teknikat e mbjelljes së papajas është e vështirë për të shmangur dëmtuesit dhe sëmundjet që hyjnë në pemë dhe fruta.

Sidoqoftë, kur zbuloni bimë të infektuara, duhet të gjeni shpejt një mënyrë për t’i shkatërruar ato për të shmangur dëmtimin serioz të pemës.

Dëmtuesit dhe sëmundjet e papajës

Keni nevojë për ndihmën e barnave për mbrojtjen e bimëve, më poshtë janë sëmundjet që shfaqen shpesh në pemët e papajave dhe barnat që korrespondojnë me secilën sëmundje.

Ju mund t’i blini këto barna në dyqane me reputacion të specializuar në materiale bujqësore cilësore.

Gjatë procesit të rritjes, papaja shpesh infektohet me një sërë dëmtuesish, si p.sh. mealybugs, brumbujt kërcyes, merimangat e kuqe. Kur dendësia e krimbave në pemë është e lartë, mund të spërkatni Decis 2.5 ND (përqendrimi 0.1%), Trebon (1%) për t’i shkatërruar ato.

Për të parandaluar virusin e kaçurrelave, është e nevojshme të aplikohen masa parandaluese të integruara si: Përdorimi i njëjtë si rezistent ndaj sëmundjeve, aplikimi i ekuilibruar i plehrave NPK. Nuk rekomandohet të mbillni dy kultura të njëpasnjëshme papaja në të njëjtën fushë.

Rrotullim i plotë me kulturat ujore. Për sëmundjet e njollave të verdha, mykut pluhur, antraknozës… ju lutemi parandaloni herët kur sëmundja është e sapoformuar, përdorni barnat Daconil, Topsin ose Zineb, Mancozeb për spërkatje.

Sa kohë duhet për të mbjellë papaja për të dhënë fryte?

Në kushte adekuate të kujdesit, zakonisht duhen rreth 2-3 muaj që papaja të fillojë të lulëzojë dhe të japë fryte. Pas rreth 1 muaji, papaja mund të korret.

Megjithatë, nëse kujdesi nuk është i mirë, plehrat nuk mjaftojnë ose toka është e keqe për t’u gatuar, papaja do të marrë më shumë kohë për të dhënë fryte se zakonisht, rendimenti është i ulët dhe cilësia e frutave nuk është e lartë.

Shumica e varieteteve të papajas janë hermafroditë, kështu që shkalla e formimit të frutave do të jetë më e lartë, fruti është i bukur, më pak i ndjeshëm ndaj dëmtuesve dhe sëmundjeve dhe kujdeset më pak se papaja tradicionale.

Mblidhni fruta papaja

Sa kohë duhet për të rritur papaja? Shumë njerëz ende po pyesin për këtë çështje. Pas mbjelljes së papajës 7 muaj, mund të vazhdojmë të mbledhim fruta për perimet jeshile, 9 muaj për fruta të pjekura për t’i ngrënë të freskëta.

Korrja e papajës

Nëse frutat mblidhen për të ngrënë të freskët, duhet të mblidhen kur në trup ka njolla ose vija të verdha të lehta (të pjekura fiziologjike), pas disa ditësh fruti do të jetë plotësisht i pjekur, cilësia do të jetë më e mira. .

Nëse mblidhet më herët (fruti i papjekur fiziologjikisht), shija e frutave do të jetë e zbehtë, do të zvogëlohen lëndët ushqyese që përmbajnë frutat, shija nuk është e mirë, si dhe do të ulet edhe vlera tregtare.

Me këtë mënyrë të rritjes së pemëve papaja, kopshti juaj i papajas do të korret gjatë gjithë vitit, rendimenti mesatar mund të jetë nga 70 deri në 120 kg/pemë/vit.

Pra, ne kemi mësuar për Teknikat e mbjelljes së papajas Si dhe mënyrat për t’u kujdesur për pemën në mënyrë që pema e papajas të jetë gjithmonë e shëndetshme dhe të rritet mirë.

Nëpërmjet këtij artikulli, Foo shpreson që ju të mund të rritni pemët tuaja papaja që janë plot me fruta të cilësisë së mirë dhe të sjellin një burim të madh ekonomik për familjen tuaj. Paç fat!

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now