Kỹ thuật trồng và chăm sóc các loại địa lan đầy đủ và chi tiết | Flowerfarm.vn

Orkideja është një lule me bukuri dhe hijeshi të ndryshme, që do të thotë fat dhe fat për pronarin. Sot, orkidet janë gjithnjë e më të njohura dhe të njohura, jo vetëm me kuptim të mirë feng shui, por gjithashtu përdoren në shumë raste të veçanta. Megjithatë, ka shumë njerëz që nuk i kuptojnë plotësisht informacionet rreth kësaj specie orkide. Pra, ju lutemi lexoni artikullin se si të rriteni dhe kujdeseni për orkide në mënyrën më të plotë dhe të detajuar!

Karakteristikat e orkideve

Orkide 2 800x1035

Orkideja ka emrin shkencor Cymbidium Sinense, i përket familjes Orkide. Bima e orkidës e ka origjinën në Kinën jugperëndimore, më pas u prezantua në rajone me klimë tropikale dhe subtropikale.

Veçori e orkidës është se ajo ka një kërcell të shkurtër, vetëm rreth 2-3 cm në gjatësi dhe rreth 1.5 cm në diametër. Rrënjët janë më pak të degëzuara. Pseudobulb është një vend për të ruajtur ujin dhe lëndët ushqyese për të ushqyer bimën. Megjithatë, pseudobulbi i orkidës është mjaft i vogël dhe nuk mund të mbajë shumë, kështu që gjatë procesit të kujdesit duhet të ujitet shumë që bima të rritet dhe të zhvillohet mirë.

Gjethet e orkidës rriten nga kërcelli dhe kanë degë pikërisht nga toka. Ata kanë trashësi dhe gjatësi të ndryshme në varësi të specieve.

Orkidetë janë me ngjyra të ndezura, dhe kanë shumë ngjyra të ndryshme si të verdhë, të kuqe, vjollcë, etj. Në krahasim me orkide të tjera, orkideja është më e vogël në përmasa. Degët e lulëzuara mund të jenë deri në 2 herë më të larta se trungu. Numri i luleve, si dhe forma, ngjyra dhe aroma, si dhe koha e zbehjes së çdo lloji orkide gjithashtu ndryshojnë.

Koha më e bukur e stinës së orkideve është rreth shkurt-mars, që është fundi i pranverës.

Kuptimi i orkideve

Përveç luleve të kajsisë, luleve të pjeshkës, zambakëve etj., edhe orkideja është një nga lulet e preferuara gjatë festave. Ashtu si shumë lule të tjera, orkidet përmbajnë shumë kuptime të mira.

Orkidetë janë lulet e maleve dhe pyjeve, të dashura nga të gjithë si mbretëresha e bukur e të gjitha luleve, ato sjellin bukurinë dhe hijeshinë e tyre.

Me një larmi llojesh dhe ngjyrash, imazhi i orkideve simbolizon elegancën, fisnikërinë por jo më pak elegancën.

Orkide 5 800x600

Jo vetëm kaq, kuptimi i lules së orkidesë i sjell edhe fat, begati dhe shëndet pronarit, veçanërisht gjatë festave. Ndaj kjo lule është bërë gjithnjë e më e njohur vitet e fundit me urimin për një vit të ri plot fat dhe lumturi.

Përveç kësaj, orkide gjithashtu mund të sjellë ajër të pastër me aftësinë për të thithur gazrat toksikë përreth. Aroma e tyre gjithashtu ndihmon në lehtësimin e stresit, lodhjes dhe dhimbjeve të kokës pas një dite të gjatë pune dhe studimi. Prandaj, orkidet shpesh përdoren nga njerëzit si dhurata për të afërmit, miqtë dhe kolegët, si lule ditëlindjesh, ngrohja e shtëpisë ose raste të tjera.

Në të njëjtën kohë, orkide gjithashtu sjell një rëndësi të lartë ekonomike, kështu që çmimi i orkideve nuk është i lirë. Ato blihen shumë për të prodhuar parfume dhe kozmetikë për t’i shërbyer nevojave në rritje të bukurisë së grave.

Llojet e orkideve

Orkidet e tokës ndahen në shumë lloje të ndryshme dhe sipas shumë kritereve. Megjithëse karakteristikat morfologjike janë të ndryshme, shumica e llojeve të orkideve rriten mjaft lehtë dhe teknikat e mbjelljes dhe kujdesit janë kryesisht të njëjta.

Normalisht, nëse bazohet në ngjyrë, mund të dallojmë lehtësisht llojet: orkide e verdhë, orkide e bardhë, orkide e kuqe, orkide vjollcë, orkide jeshile, …

Sipas kritereve të zonimit, shumë karakteristika të ndryshme kanë edhe orkide Da Lat, orkide Sapa etj.

Përveç kësaj, ka disa emra të orkideve të njohura si më poshtë:

Orkide e verdhë

Kjo është një specie e pastër orkide që shfaqet në Vietnam, me origjinë nga Nam Dinh së pari. Në thelb, kjo specie ka karakteristikat e kërcellit, gjetheve dhe rrënjëve të ngjashme me llojet e tjera të orkideve. Por ato kanë një aromë unike, të ndryshme dhe tejet joshëse. Orkideja mbretërore i bën njerëzit të dashurohen me aromën e ftohtë të myshkut të përzier me aromën e ngrohtë të anise të kanellës.

Orkide Hoang Vu 1 800x450

Një tipar i veçantë i kësaj specie është se pema ka ndryshime të ndryshme me çdo stinë. Për shembull, në fund të dimrit dhe në fillim të pranverës, pema mbin, gjethet jeshile janë kundër shpatës dhe është gjithashtu stina e lulëzimit. Por përkundrazi, në vjeshtë, megjithëse pema ka filiza të rinj të gjelbër, gjethet janë mjaft të pajetë, mjaft të thara dhe lulet nuk janë aromatike.

orkide zymbyl

Bima e nefritit ka një trup rreth 30-60 cm të gjatë, të bardhë dhe me gjethe të vogla me majë në majë. Kjo specie orkide zakonisht lulëzon në pranverë, lulet janë jeshile të freskëta, duke krijuar butësisht një ndjenjë rehati dhe përshtypje. Aroma e zambakut të luginës është mjaft e pastër dhe e butë.

Lulja Lan Thanh Ngoc 800x450

Orkide me gjethe Gam

Kjo specie ka një teknikë relativisht të vështirë mbjelljeje në krahasim me shumë lloje të tjera orkidesh. Por me ngjyra të çuditshme të bukura dhe përmasa të vogla, shumë njerëz e rritin atë si një zbukurim, tavoline apo dekorim të brendshëm.

Kjo lule i përket një rizome të gjatë zvarritëse, me gjethe të kuqe, në formë ovale me vena të holla gjatësore të spikatura, gjethe kadifeje të zezë. Lulëzimet e orkideve brokadë rriten drejt nga lart, me ngjyrë të rrallë dhe të bardhë. Lulet janë aromatike dhe mund të ruajnë freskinë e tyre për rreth 20-40 ditë.

Orkide të Gjethit të Artë 800x592

Grupi i Orkideve të Tokës

Këto lloje orkidesh të këtij grupi karakterizohen nga teknika më të lehta të mbjelljes, mund të përshtaten me kushtet mjedisore si shumë bimë të tjera zbukuruese të zakonshme dhe nuk kërkojnë kërkesa të larta për tokë.

Orkide Chu Dinh

Madhësia e kërcellit është rreth 40-50 cm e lartë, pseudobulbi është i vogël dhe gjethet janë të zgjatura. Çdo tufë lulesh ka deri në 7-10 lule. Ngjyra kryesore e lules është vjollca, por ka shumë ngjyra të tjera si e bardha, e verdha dhe e kuqe. Lulet kanë një aromë karakteristike dhe kanë mjaft ngjyra. Lulet nuk lulëzojnë në një stinë të caktuar, por pothuajse gjatë gjithë vitit.

Toka e luleve Lan Chu Dinh 800x533

Maja e Vinçit Orkide

Bima ka një trung rreth 50-60 cm të lartë, pseudobulba të mëdha dhe degë lulesh deri në 70 cm të larta. Orkidet janë zakonisht të bardha nga jashtë, kafe nga brenda, por ka shumë hibride të tjera që janë të bardha, rozë ose të verdhë. Ndryshe nga orkideja Chu Dinh, kjo është një specie që e do hijen, por jep lule të bukura dhe të qëndrueshme.

Top lule orkide 800x450

Grupi i orkideve Hai

Orkide e komedisë rozë

Zambaku rozë i luginës është i bardhë me ngjyrë rozë, me madhësi lulesh rreth 9×7 cm. Çdo tufë lulesh ka vetëm 1-2 lule, koha për të mbajtur lule është rreth 20-40 ditë. Aromë e butë, delikate. Gjethet janë ovale, jeshile me damarë të errëta të lehta dhe me shumë njolla të kuqe-kafe ose të dendura deri në kafe të kuqërremtë.

Orkide rozë Orkide 800x576

Orkide komedi vietnameze

Kjo është një specie hibride e orkidesë që rritet mjaft lehtë dhe kryesisht rritet në provincën Thai Nguyen. Gjethet janë të mëdha, të përdredhura, me damar të gjelbër të errët në sipërfaqen e sipërme dhe me shumë njolla të kuqe-kafe në sipërfaqen e poshtme. Çdo tufë lulesh ka pothuajse vetëm 1 lule, çdo lule është rozë me të bardhë në të kuqe-vjollcë dhe më pak aromatik.

Orkide zymbyl

Kjo orkide është gjithashtu mjaft e lehtë për t’u rritur, bima zakonisht lulëzon në dimër. Lulet janë pak aromatik dhe zgjasin më shumë se shumë lloje të tjera, deri në 45 ditë. Çdo tufë lulesh ka 1 lule, secila lule ka përmasa 6×7 cm. Lulet e orkidës Hailiane kanë ngjyrë të bardhë dhe kafe. Gjethet janë të zgjatura, me buzë të sheshta dhe me ngjyrë të bardhë ose jeshile. Sipërfaqja e sipërme e gjethes është jeshile e errët dhe sipërfaqja e poshtme është e gjelbër më e lehtë.

Orkide Hai Lien 800x589

Në grupin e orkideve Haitiane gjenden edhe shumë lloje të tjera si orkide Hang Hai, orkide vjollcë, orkide vjollcë me pika të verdha (kafe), orkide Hai Hai, orkide Hecman Hai, orkide Helen Hai, …

Si të rriten orkide

Përgatitni vazo me lule

Kur zgjidhni një tenxhere, duhet t’i kushtoni vëmendje bazuar në madhësinë e bimës, rritja e bimëve në vazo shumë të vogla ose shumë të mëdha do të ketë një efekt negativ në rritjen e luleve. Edhe pse orkidet mund të rriten në shumë lloje vazosh, gjithsesi është mirë që të jenë vazo të bëra nga lëvozhga terrakote ose kokosi për rritje të shpejtë dhe më pak probleme me dëmtuesit. Kur blini një tenxhere, është e nevojshme të trajtoni sëmundjet e mundshme duke e pastruar me ujë të pastër, duke përdorur më shumë sapun nëse tenxherja është përdorur, pastaj thajeni tenxheren para mbjelljes.

Çmimi i rritjes së orkideve

Orkideja është një bimë që ka nevojë për shumë lëndë ushqyese dhe lagështi të ndryshme, kështu që kërkon edhe një substrat për të plotësuar këtë nevojë. Toka që mbillni duhet të zgjidhni një lloj me humus të lartë, aluvion, lagështi të qëndrueshme dhe pH jo shumë të lartë që bimët të rriten dhe zhvillohen.

Orkide 800x800

Përveç disa specieve të vështira për t’u rritur si orkide brokade, shumica e llojeve të orkideve mund të përdoren me baltën e tharë të pellgjeve që është grimcuar në një madhësi rreth 1-1,5 cm. Më pas përzieni tokën me materiale të tjera për të rritur humusin dhe lëndët ushqyese, me raportin 3 tokë/llum pellg; 2 cohë, 1 lëvore; 3 pleh organik i kalbur; 0,5 pluhur gëlqereje; 0,5 vermikompost. Pas 15 ditësh inkubacion në një vend të freskët, thahet për një javë tjetër për të shkatërruar patogjenët e mundshëm në substrat.

Teknikat e rritjes së luleve

Pasi të keni përgatitur gjithçka, vazhdoni të vendosni dheun në 1/3 e tenxhere dhe më pas vendosni grumbujt e orkideve për të rregulluar ekuilibrin. Vini re se në mes të tenxhere duhet të lihen bishtat e vjetra dhe të rinjtë të jenë përballë grykës së tenxhere. Më pas, mbajeni pluhurin e orkidës në vend dhe më pas mbushni pjesën tjetër të tokës derisa tenxherja të jetë pothuajse e mbushur dhe shtypni butësisht bazën për t’u siguruar që bima të jetë e fortë.

Sipërfaqen e tenxheres mund ta mbuloni me një shtresë me lëvozhgë orizi, skorje qymyri ose myshk. Pasi të keni mbaruar, ujisni me ujë orkidet e sapombjellë. Përdorni një shishe sprej për të pastruar njollat ​​në gjethet e orkidesë nëse ato janë të pista. Së fundi, shmangni lënien e orkideve të sapombjellë nën rrezet e diellit intensive, kështu që mbani orkide në vazo në vende të freskëta.

Si të kujdeseni për orkide

Spërkatës

Së pari, lagështia për orkide duhet të garantohet gjithmonë që të mos jetë shumë e lartë ose shumë e ulët për të bërë që bima të kalbet ose të vdesë. Lagështia ideale është zakonisht rreth 70-85%. Në varësi të fazës së rritjes së orkidës ose madhësisë së tenxhere, rregulloni sasinë e ujitjes pak a shumë.

Për shembull, në sezonin e lulëzimit, bima ka nevojë vetëm për një sasi të moderuar uji. Lotim i tepërt do të shkurtojë kohën e lulëzimit, do të zvogëlojë vlerën e kërcellit të luleve për shkak të rritjes së metabolizmit dhe mund të shkaktojë sëmundje mykotike. Nëse ujisni shumë pak, ajo nuk do të jetë në gjendje të sigurojë ngrohtësi të mjaftueshme që bima të rritet, duke ndikuar në kohën e lulëzimit, madje duke humbur sythat dhe lulet.

Orkide 1 800x1066

Plehërimi

Kur mbillni për herë të parë një pemë, mund të shpërndani plehrat azotike me ujë në një raport 1:3 me ujin e orkideve. Vini re se frekuenca e ujitjes është çdo 2 javë dhe ujitet vetëm në mbrëmje.

Kur bimët janë përshtatur dhe janë në një fazë të rritjes së shpejtë, ato mund të shtojnë plehra inorganike dhe organike si Kaliumi, NPK etj.

Kushtojini vëmendje ndalimit të plehërimit të bimës nëse temperatura bie sepse në këtë kohë pema nuk mund të thithë lëndë ushqyese por edhe kundërproduktive, duke krijuar kushte të favorshme për zhvillimin e dëmtuesve dhe sëmundjeve.

Kontrolli i insekteve

Krahasuar me shumë lloje të tjera orkide, orkidet janë më pak të ndjeshme ndaj sëmundjeve nëse kujdesen siç duhet. Përkundrazi, likenet mund të vuajnë nga sëmundje të tilla si kalbja e rrënjëve, njolla kafe, djegia nga dielli, antraknoza etj.

Për të qenë në gjendje të parandalojmë dëmtuesit, duhet t’i kushtojmë vëmendje ekuilibrit të lagështisë, dritës, temperaturës dhe kushteve të lëndëve ushqyese. Vëzhgoni rregullisht për të zbuluar menjëherë shenjat e dëmtuesve. Në të njëjtën kohë, është e mundur të përdoren fungicide, dëmtues dhe sëmundje për të parandaluar sëmundjet e mundshme.

Përveç kësaj, në procesin e kujdesit për orkide, është e nevojshme të krasitni rregullisht gjethet e vjetra, gjethet e verdha, gjethet e thara ose të infektuara.

Orkide 3 800x600

Kështu, nëse mbilleni dhe kujdeseni siç duhet, do të keni menjëherë vazo të bukura me orkide për të ekspozuar në shtëpi. Nëse dekoroni shumë bimë në vazo, mund ta ndryshoni pak stilin, duke përdorur orkide për të rregulluar vazo me lule në tryezë. Ju lutemi referojuni mënyrave për të rregulluar orkide të bukura për ta bërë hapësirën tuaj të jetesës të freskët çdo ditë.

Mbi të gjitha është shkëmbimi i plotë i njohurive në lidhje me orkide. Shpresoj se do të jenë të dobishme për ju, duke ju ndihmuar të zgjidhni dhe të kujdeseni për veten tuaj një tenxhere të mrekullueshme orkide.

>> Shihni më shumë: Si të rriteni dhe të kujdeseni për orkide të kofshëve të pulës për lulëzim të shpejtë dhe të bukur

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now