Kỹ thuật trồng và chăm sóc cây hoa sứ trong chậu nở đúng dịp tết | Flowerfarm.vn

Bimët e porcelanit rriten në vazo shumë thjesht, për shkak të karakteristikave të tyre të lehta për t’u rritur, shumë njerëz preferojnë t’i rritin ato në vazo. Por teknika se si të bëni një formë të veçantë peme dhe si të kujdeseni që pema të lulëzojë me rastin e Tetit është diçka që askush nuk mund ta bëjë. Artikulli vijues do t’ju ndihmojë të zgjidhni pjesërisht problemet e mësipërme.


Tenxhere me lule porcelani

Tenxhere me lule porcelani

1. Prezantimi i bimës së luleve të porcelanit

– Porcelani është një bimë e lehtë për t’u rritur, ka aftësi të shumohet shpejt, jep lule të bukura, në një pemë mund të shartoni shumë lloje porcelani me ngjyra të ndryshme. Përveç bukurisë së luleve, bimët e porcelanit mund të përkulen edhe për të formuar bimë zbukuruese dhe zëvendësues falë rrënjëve të tyre shumë të bukura. Prandaj, lulet e porcelanit favorizohen nga shumë njerëz dhe kultivues të luleve, sepse sjell efikasitet të lartë ekonomik.

2. Vazo me lule porcelani

– Njerëzit shpesh zgjedhin të mbjellin porcelan në vazo dekorative sepse është më e lehtë për t’u kujdesur, më e lehtë për t’u krijuar për bimët dhe më e bukur se mbjellja në kopsht.

– Duke mbjellë në një vazo, do ta keni më të lehtë t’i zhvendosni rrënjët në një vazo të re sesa t’i mbillni në kopsht. Nëse mbillni në kopsht, është shumë e vështirë të lëvizni kur dëshironi ta zhvendosni në një vazo. Duke mbjellë për një kohë të gjatë, rrënjët e lules së porcelanit do të fryhen, ndaj duhet ta ndërroni tenxheren në një më të madhe në mënyrë që rrënjët të kenë hapësirë ​​për t’u rritur. Mos harroni kur kaloni në një tenxhere të re, duhet t’i ngrini rrënjët lart mbi grykën e tenxhere në mënyrë që vazoja e re e luleve prej porcelani të ketë një formë të bukur.


Me një tenxhere, duhet të siguroheni që vrima e kullimit të jetë gjithmonë e ajrosur, madhësia e tenxhere duhet të jetë e përshtatshme për rrënjët. Duhet të llogarisni më shumë hapësirë ​​për rritjen e rrënjëve. Aktualisht në treg ka shumë tenxhere nga të cilat mund të zgjidhni, ju mund të zgjidhni nga enë prej dheu, poçe porcelani ose enë të reja Greenbo që mund të kursejnë hapësirë ​​dhe të dekorojnë ballkonin tuaj.

3. Tokë për mbjelljen e luleve prej porcelani

– Siç u përmend më lart, vazot e luleve prej porcelani rriten lehtësisht, ndaj për sa i përket tokës, mund të zgjidhni çdo lloj toke përderisa toka është poroze dhe e drenazhuar mirë për të parandaluar mbytjen e bimëve.

– Mund të përzihet toka prej porcelani si më poshtë: 40 – 50% tokë aluviale, rërë e përzier ose mish i lehtë, 50 – 60% lëndë organike si kokrra e kalbur, lëvozhgë kikiriku të kalbur, lëvozhgë orizi të kalbur. Nëse toka është acid, mund të shtohen plehra gëlqere dhe fosfate. Të gjitha të përziera mirë dhe të trajtuara me disa fungicide për dezinfektim, të inkubuara në grumbuj për përdorim gradual.

– Ju gjithashtu mund të zgjidhni të blini media te kopshtarët me reputacion që kanë lëndë ushqyese të mjaftueshme për t’u përzier me tokën për të rritur lule porcelani, kështu që do të keni më pak punë.

4. Si të rriten bimët e porcelanit në vazo

Ka dy mënyra për të rritur porcelanin: mbjellja e farave dhe prerjet. Por aktualisht, shumica e lojtarëve të porcelanit përdorin metodën e prerjes.

– Mbjellësit e porcelanit duhet të kenë vrima në fund për të kulluar ujin, mund të vendosin një gur të vogël, tulla të vogla në fund të tenxhere, shmangni mbylljen e vrimës nga toka e vazos, ose rrënjët e porcelanit të dalin nga vrima e kullimit, të rriten. deri në bllokimin e vrimës për një kohë të gjatë.vrima e kullimit.

– Përdorni tokë lulesh dekorative Compomix Dau Trau për të mbushur deri në 2/3 e tenxhere, më pas vendosni bimën e porcelanit, rregulloni në mes të tenxhere, rrënjët shtrihen në ekuilibër. Vazhdoni të shtoni dheun në mënyrë që toka të mbulohet vetëm pjesërisht me rrënjë dhe të jetë pothuajse në të njëjtin nivel me majën e tenxhere. Nëse ka një grup rrënjësh të mëdha, duhet të shtrihet në majë të tenxhere, dheu duhet të jetë më i ulët se gryka e tenxhere, në mënyrë që gjatë ujitjes të mos tejmbushet.

5. Formimi i vazos së luleve prej porcelani

– Bimët e rritura për 1-2 vjet kanë rrënjë mjaft të mëdha, kultivuesit duhet t’i përkulin dhe t’i riparojnë për të qenë të bukura. Rrënjët e porcelanit janë shumë të lehta për t’u riparuar, veçanërisht bimët e porcelanit të rritura nga farat janë edhe më të bukura, sepse nuk ka bel midis kërcellit dhe rrënjëve si prerjet apo copat e porcelanit. Bimët e porcelanit të rritura nga farat kanë kërcell dhe llamba që ngjiten së bashku si një person në këmbë, i shtrirë ose i gjunjëzuar. Çdo vit në sezonin e thatë, me pak reshje shiu, është e mundur që të ngrihet i gjithë sistemi rrënjor nga tenxhere për të krasitur për një pozicion më të bukur. Mos harroni të lini prerjet të shërohen përpara se të rimbillni.


Formimi i pemës së luleve prej porcelani

Formimi i pemës së luleve prej porcelani


Operacionet bazë gjatë kryerjes


Hapi 1: Nxirreni bimën e porcelanit nga tenxhere, hiqni pak dhe rreth zhardhokëve me një shkop bambuje, shmangni gërvishtjen e zhardhokëve dhe thyerjen, vulosjen e rrënjëve. Përdorni një çorape spërkatëse (për të larë dheun e ngjitur pas rrënjëve).


Hapi 2: Përdorni një thikë të mprehtë ose brisk për të krasitur degën e porcelanit në formën e dëshiruar dhe në të njëjtën kohë krasitni rrënjët e vogla rreth zhardhokit, pjesë që do të rritemi më vonë.

-Prisni rrënjët e vogla të krundeve rreth tufave të rrënjës së poshtme, për të na ndihmuar të shmangim fenomenin e kalbjes së rrënjëve të krundeve gjatë rimbjelljes në vazo, për shkak të shtypjes.

-Të gjitha prerjet dhe rrënjët mbulohen me pesticide (Vicarben, Aliette…) ose gëlqere të shuar, të lyer, për të tharë prerjet dhe për të shmangur sëmundjen e kalbjes pas rimbjelljes në vazo.


Hapi 3: Vareni bimën e porcelanit, thajeni në një vend me hije për 5-10 ditë, që të thahen dhe shërohen prerjet. Kushtojini vëmendje varjes në një vend të freskët dhe të thatë, jo në një vend ku ka rrezet e diellit direkte, gjë që do të bëjë që pema e porcelanit të digjet dhe të dëmtohet nga këto djegie.


Hapi 4: Sillni tenxheren qeramike në një tenxhere të paracaktuar, materiali varet nga zgjedhja juaj e tokës që është ujitur mjaftueshëm para mbjelljes dhe pas mbjelljes vendoseni tenxheren prej porcelani në një vend 50% me diell (dielli i mëngjesit në verandë), për një kohë. Periudha kohore.rreth 15-20 dite derisa te shohim tabakat e porcelanit fillojne te mbijne ne prerje. Në herën e parë – nga mbjellja deri te mbirja – ne ujitim lehtë në shtresën e sipërme të tokës nëse ndihet e thatë, për të mbajtur lagështinë, jo mbiujitëse, sepse është e lehtë të kalbet sepse bima e porcelanit nuk ka gjethe në këtë kohë, Thithja e dobët e ujit, nëse hidratohet, bima e porcelanit mund të kalbet lehtësisht.


Hapi 5: Kur tenxherja e porcelanit ka filluar të mbijë, është gjithashtu koha për ta lënë bimën e porcelanit në një vend me diell 80-100%: Në këtë fazë mund të ujitim normalisht. Kur toka është thjesht e thatë, shtresa e sipërme. Vini re se në këtë kohë, pema e porcelanit është e lehtë të ketë krimba, sepse ka shumë lastarë të rinj. Mënyra më e mirë është mbledhja e vezëve dhe kapja e krimbave që sapo janë shfaqur në vend të përdorimit të ilaçeve, sepse është e lehtë të digjen gjethet e reja të porcelanit.

-Në këtë kohë përdorim pleh NPK 20-20-20 është i arsyeshëm derisa sythat e gjetheve të zhvillohen plotësisht.Në gjatësinë 10 cm kalojmë në pleh NPK 15-30-15 ose 20-30-20 për të mbjellë porcelan me lule.

– Aplikoni më shumë pleh organik vetëm kur bima e porcelanit ka lastarë të rinj dhe ka gjethe të plota. Sepse nëse aplikohet herët, rrënjët e reja digjen lehtësisht duke ndikuar në rritjen e bimës.


Hapi 6: Pas prerjes, në procesin e mbirjes së sythave të pemës prej porcelani, duke filluar të lulëzojnë, kujdesi për lotimin e përditshëm, plehërimin periodik, mund të zgjasë më shumë se 6 muaj. Kur hiri fillon të humbasë formën e tij, degët bëhen të gjata dhe bien, ne mund t’i trajtojmë ashtu siç kanë qenë ose thjesht t’i presim në formë, por mos i ndërrojmë vazot dhe tokën e re.

6. Kontrolloni lulëzimin për vazo porcelani

– Nëse dëshironi që një pemë porcelani të ketë shumë lule, mos e lini degën e porcelanit të jetë shumë e gjatë, dega duhet të pritet pasi çdo valë lulesh zbehet, të pritet shumë herë, çdo herë të pritet një lartësi e shkurtër, shumë segmente të shkurtra. prodhoni më shumë degë, shumë degë, do të ketë shumë lule. Në mënyrë që porcelani të lulëzojë në festën e Tet, është e nevojshme të bazohet:


Kontrolloni vazon e luleve prej porcelani që të lulëzojë në kohë për Tet

Kontrolloni vazon e luleve prej porcelani që të lulëzojë në kohë për Tet

+ Nëse reshjet janë të rregullta gjatë gjithë vitit, klima është e butë, atëherë prisni degët e porcelanit në hënën e plotë të muajit të 7-të hënor.

+ Nëse gjatë vitit ka shumë diell, pak shi dhe thatësirë ​​të zgjatur, priten degët e porcelanit më vonë në fillim të gushtit. Të kombinuara me spërkatje periodike të plehrave me gjethe me përmbajtje të lartë fosfori dhe kaliumi si Dau Trau 007, Dau Trau 009 , Buffalo Head 701, Buffalo Head 901.

– Kur shihni se gjethet e porcelanit kthehen nga jeshile në të verdha dhe më pas bien, në majat e sythave ndalojnë së zhvilluari gjethet e reja me puçrra pika-pika, që është periudha kur pema po krijon sytha.

7. Plehërimi i bimëve të porcelanit

– Të gjitha llojet e plehrave organike ose inorganike janë të përshtatshme për rritjen e vazove prej porcelani. Ju mund t’i referoheni mënyrës së fekondimit sipas dozës më poshtë në varësi të moshës së pemës:

– Bimë porcelani nën 6 muajsh: Kjo është koha për të stimuluar lastarët, gjethet dhe rrënjët, ndaj është e nevojshme të hollohen 10-15 g NPK 20-20-15 + TE ose NPK 16-12-8 + TE për 10- 15 ditë, litër ujë për ujitje është mjaft i lagësht, rreth 15-20 ditë diferencë/kohë. Përdorimi i kombinuar i plehrave gjethore Dau Trau 005 spërkatet periodikisht çdo 7-10 ditë.

– Bimë porcelani nga 6 muaj deri në 1 vit: Aplikoni periodikisht 20-30 gr NPK 20-20-15 + TE ose NPK 16-12-8 + TE/tenxhere, 20-30 ditë larg/kohë. Përdorimi i kombinuar i plehrave gjethore Dau Trau 005 spërkatet periodikisht çdo 7-10 ditë, duke stimuluar lastarët, gjethet dhe rrënjët. Ju mund të përdorni llak Buffalo Head 007 kur dëshironi të bëni lule porcelani.
Bimë porcelani mbi një vjeç, me lule të qëndrueshme: Aplikoni periodikisht 20-30 gr NPK 20-20-15 + TE ose NPK 16-12-8 + TE/tenxhere, 20-30 ditë larg/kohë. Përdorimi i kombinuar i plehrave gjethore Dau Trau 005, i spërkatur periodikisht çdo 7-10 ditë, duke stimuluar lastarët, gjethet dhe rrënjët. Buffalo Head 007 stimulon lulëzimin dhe Buffalo Head 009 ka një efekt të qëndrueshëm të kujdesit të luleve.

8. Ujitni vazon e luleve prej porcelani

Porcelani është një bimë rezistente ndaj diellit, e cila është shumë e përshtatshme për motin e jugut, por gjithashtu ka shumë frikë nga mbytja e ujit, kështu që vetëm kur dielli të thahet, toka do të ujitet. Bimët e porcelanit që sapo janë mbjellë, futur në vazo ose prerë për prerje nuk duhet të ujiten shumë. Lotim për porcelan duhet të përdor grykë të imta, spërkatës ose sisteme pompash spërkatës.

9. Parandalimi i dëmtuesve dhe sëmundjeve të luleve të porcelanit

– Vazot e luleve prej porcelani janë të lehta për t’u sulmuar nga dëmtuesit, ndaj duhet të vëzhgoni rregullisht bimën për të zbuluar dëmtuesit, nga të cilat të zgjidhni insekticidin e duhur. Llojet kryesore të dëmtuesve dhe sëmundjeve që dëmtojnë lulet e porcelanit:

– Vemjet jeshile: Nëse shihni njolla të zeza në majat e gjetheve, shkaktohet nga vemjet që kafshojnë dhe hanë sythat e gjetheve të reja. Sidomos vemjet jeshile, të bardha kur janë të reja, rriten jeshile, kjo vemje ha shumë shpejt, në 2-3 ditë, të gjitha sythat e gjetheve janë zhdukur, madje mund të hajë edhe majën e pemës. Përdorni një nga barnat Trebon, Mipcin, Vibasu, Bassa.

– Hopa pambuku dhe brumbuj prej porcelani: plepat e pambukut janë të vogla, të sheshta, me shumë push rreth e rrotull, brumbujtë e porcelanit janë më shumë se dy herë më të mëdhenj se tre herë më të mëdhenj, trupa ovale, gjithashtu mbajnë shumë push dhe qime bishti mjaft të gjatë, shpesh kafshoni lëngun thithës në majat e gjetheve dhe sekretoni një rrëshirë të ëmbël për ta ngrënë milingonat, dhe gjithashtu lëshoni shumë shkumës të bardhë në majat e pemëve; Për një kohë të gjatë, i gjithë sipërfaqja e porcelanit kalbet. Afidet dhe dëmtuesit e tjerë në majat e pemëve dëmtojnë majat e pemëve, në fruta dëmtojnë, të voglat bien dhe frutat e mëdhenj shtypin farat që të mos rriten pas mbjelljes. Kur konstatohet se spërkatet për të parandaluar vezët. Nëse zbulohen plehra, përdorni një furçë të vogël për të fshirë si pleshtat ashtu edhe mykun pluhur. Përdorni barnat Vicidi-M 50 ND, Visher 25 ND, Vidithoate 40 ND…

– Afidet, merimangat e kuqe: Merimangat e kuqe kanë një trup të kuq, gjithashtu kanë shumë qime, të vështira për t’u parë me sy të lirë, thithin lëngje nga gjethet e reja, duke bërë që gjethet e reja të marrin ngjyrë kafe të kuqe dhe më pas të bien, sytha të zhveshur. Spërkateni një herë në muaj për parandalim. Pesticidet mund të jenë: Trebon, Bi 58, Kelthane, Viphensa 50ND, DC Ttron Plus….

– Myk pluhur: Sëmundja e kalbjes së butë është më e zakonshme në porcelanin tajlandez, shumë e vështirë për t’u trajtuar. Në fillim mund të jetë një pikë e zezë dhe më pas përhapet shumë shpejt, nëse nuk zbulohet në kohë, bima do të kalbet e butë. Sidomos në sezonin e shirave, është e mundur të vritet e gjithë pema pas vetëm disa ditësh.

+ Shkaku: Mund të shkaktohet nga bakteret, kur lagështia është shumë e lartë ose nga plagët nga dëmtuesit.

+ Parandalimi: Prisni çdo vend të butë të kalbur, deri në fund ku thelbi i pemës ka njolla të zeza, në të kundërt do të vazhdojë të përhapë të gjithë pemën, aplikoni gëlqere në prerje për të dezinfektuar. Përdorni Batocide 12WP, Viben-C, Newkasuran 16.6 BTN…

– Sëmundja e njollave të verdha në gjethe: Gjethet e porcelanit, pasi ekspozohen ndaj shiut ose erërave të forta, shpesh prodhojnë shumë njolla të vogla në gjethet e verdha ose kafe si djegie, pastaj përhapen shpejt në të gjithë gjethen, më vonë thahen ose bien. Ndonjëherë ngrënia në trung e bën pemën të butë dhe të kalbur nga degët poshtë nëpër trung, kur ajo përhapet në bazë, pema vdes. Mund të shkaktohet nga një kërpudhat dhe përhapet shumë shpejt në të gjithë bimën.

+ Parandalimi: Sëmundja zhvillohet zakonisht në sezonin e shirave, ndaj gjethet sapo zverdhen duhet të priten menjëherë dhe të spërkaten me fungicide si Topsin, Appenearb, Dithane, zineb, oksiklorur bakri… Bimët e porcelanit janë shumë të vështira. për të trajtuar.Monitorim i rregullt për parandalim në kohë.

Burimi: General Admin – LP

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *