Ruồi Đục Quả là gì? Làm thế nào để phòng trừ hiệu quả nhất? | Flowerfarm.vn

Për të shmangur dëmtimin e fermerëve që rritin pemët frutore të mësipërme, ne ndajmë disa metoda për të parandaluar mizat e frutave përmes artikullit të mëposhtëm.

Çfarë janë mizat e frutave?

Mizat e frutave

Gjithashtu i njohur si mizë frutashemri shkencor është Bactrocera sp., Bactrocera spp., Bactrocera dorsalis, që i përket familjes Tephritidae, rendi Diptera.

Karakteristikat morfologjike

Në sezonin e shirave, mizat e frutave riprodhohen fuqishëm dhe shkaktojnë dëm serioz për kopshtarët.

Veza: Forma e kokrrës së orizit, ngjyrë e bardhë qumështore, kur do të lulëzojë, bëhet e verdhë e zbehtë.

Maggot: Kur është çelur rishtazi, është vetëm rreth 1.5 mm i gjatë, i zhvilluar plotësisht 6-8 mm i gjatë, i verdhë i zbehtë, me gojë të fiksuar. Kur zhvillohen plotësisht, krimbat bien në tokë për t’u pupëzuar në tokë, koha e pupës është rreth 7-12 ditë ose më e gjatë nëse është e ftohtë. Krivcat pupëzojnë rreth 3-7 cm thellë në tokë.

Pupa: 5-7 mm e gjatë, vezake e gjatë, në fillim të verdhë-kafe, të kuqërremtë në kafe kur do të piqet.

Insektet (mizat e rritura): Trupi është i gjatë 6-9 mm, hapja e krahëve është 1,3 mm e gjerë, koka është gjysmësferike, pjesa e përparme është e kuqe-kafe me 6 pika kuq-zi. Trupi në kafe të kuqërremtë me venat e verdha, krahët e brendshëm, në formë të ngjashme, por më të vogla se mizat e shtëpisë, aktive gjatë ditës.

Larvat janë të pranishme gjatë gjithë vitit, jetojnë 1-3 muaj dhe kanë aftësinë për të fluturuar shumë larg.

Mundësia e dëmtimit

☑ Mizat femra përdorin tubat e vezëve për t’u futur thellë në lëkurën e frutave dhe më pas vendosin një grup prej 5-10 vezësh (zakonisht vendosin vezë mbi fruta në kryqëzimin midis lëvozhgës dhe frutave).

☑ Lëkura e frutave në vendin e mizës frutore është e zezë, e butë dhe përmban rrëshirë (qelb), duke krijuar kushte që sulmi mykotik të shkaktojë kalbjen e frutave dhe mund të bjerë ose të mbetet në pemë.

☑ Krivcat çelin dhe hanë në fruta. Frutat e infektuara me krimba shpesh infektohen me mikroorganizma, ndaj kalbet shumë shpejt. Mizat e frutave dëmtojnë nga frutat e vjetra në ato të pjekura.

☑ Frutat e prekura nga mizat e frutave ulin vlerën tregtare, cilësinë dhe nuk mund të eksportohen. Për kopshtin kumquat, portokallet e prekura të mandarinës kanë një ngjyrë të verdhë të ndezur rreth thumbit. Frutat e dëmtuara shpesh kalben dhe bien.

☑ Për frutat e dragoit, mizat i lënë vezët e tyre në lëvozhgë, larvat pas çeljes do të jetojnë brenda frutave. Në atë kohë, ju do të shihni pjesën e jashtme të guaskës me hala dhe ujë të verdhë.

☑ Për pemët guava, krimbat çelin dhe hanë brenda frutave, sa më shumë të rriten, aq më thellë futen brenda, duke bërë që fruti të kalbet dhe të bjerë. Frutat e dëmtuara rëndë do të bien duke shkaktuar humbje të rendimentit.

Mizat e frutave dëmtojnë frutat guava

Mizat e frutave dëmtojnë frutat guava

Njohja e shenjave

Për shkak se thumbi i vezëve të mizës është shumë i vogël në krahasim me vrimën e shpinës, është e vështirë të zbulohet. Nëse shikoni me kujdes sipërfaqen e frutave, mund të shihni mavijosje, nëse shtrëngoni dorën, është i ujshëm, është një mizë frutash.

Shfarosja e mizave të frutave guava

☑ Nuk këshillohet lënia e frutit të pjekur në pemë për një kohë të gjatë për të tërhequr mizat për të gjetur frutin për të bërë vezë (për shkak të aromës së frutave) por duhet të korret më herët.

☑ Për frutat e rëna, ato duhet të mblidhen dhe të groposen thellë me pluhur gëlqereje për të vrarë të gjitha vezët, larvat dhe pupat, për të shmangur përhapjen në kulturat e mëposhtme. Pastroni kopshtin, krasitni pemët për të kufizuar strehën e fluturave dhe mizave të rritura.

☑ Përdorni Basudin 10H, Regent 3G ose Furadan 3H për t’u përhapur rreth bazës së pemës për të vrarë pupat që janë ende të shtrira në tokë duke pritur të dalin.

☑ Duke përdorur Vizubon D, kurthe feromone për të tërhequr dhe vrarë mizat mashkullore për të kufizuar mirëmbajtjen e racës së mizës (kur mizat femra bëjnë vezë, por nuk fekondohen, vezët nuk çelin në krimba të dëmshme).

Vizubon EASY

Mizat e frutave dëmtojnë pemët e grejpfrutit dhe portokallit

Mizat e frutave dëmtojnë pemët pomelo

Njohja e shenjave

Fillimisht vetëm pika të zeza, pasi të rriten, ato do të kthehen në të verdhë dhe kafe të zbehtë. Ata do të bëjnë një tunel të vogël brenda frutave, duke bërë që frutat të kalbet.

Përveç kësaj, me vëzhgim, frutat do të ndryshojnë në formë dhe ngjyrë. Është vrima, sheqeri i nxehtë në të cilin bakteret dhe kërpudhat mund të depërtojnë për të shkaktuar dëme në fruta.

Masat për trajtimin e mizave të grejpfrutit

1. Përdorimi i bashkuesit nano oklorid dhe PVP

Ka efekt në rritjen e nivelit të rezistencës së lëvozhgës së pomelos si një lëvozhgë e mbuluar me membranë, duke reduktuar sasinë e dritës së diellit që shkëlqen, dëmtimin e insekteve dhe insekteve. Përveç kësaj, gjithashtu e bën lëvozhgën më elastike, fenomeni i butë i lëvozhgës është gjithashtu i kufizuar.

nano oklorid

Përbërësit: Nano përqendrimi i klorurit të bakrit prej 10,000-15,000 ppm (10,000-15,000 mg/litër), antioksidant, lëndë organike e veshur me nanogrimca, mjaftueshëm ujë i distiluar.

Si të bëni: Përdorni bakër argjendi Nano për të spërkatur në mënyrë të barabartë mbi grejpfrut, mund të spërkatni 2 herë me 2 javë diferencë për të marrë efekt.

2. Përdorni një qese plastike për të mbështjellë grejpfrut

Kjo është një masë biologjike që është sa ekonomike dhe nuk ndot mjedisin. Një qese mund t’ju ndihmojë të parandaloni deri në 90% të infektimit të mizave të verdha, duke trajtuar në mënyrë efektive mizat.

Parandalimi i mizave të frutave

Si të bëni: Zgjidhni një çantë me madhësinë e duhur, me ajrosje të moderuar, jo hermetike për të shmangur kalbjen e guaskës. Ka qëndrueshmëri dhe trashësi të arsyeshme, pa kimikate të dëmshme.

Rregulloni gjerësinë e frutave për t’iu përshtatur fazës së zhvillimit të pomelos, më pas mbështilleni deri në korrje, më pas hiqeni.

3. Përdorni një kurth mizash

Metoda: Përdorni shishe uji të hedhura, tela çeliku. Prisni një vrimë katrore ashtu siç duhet, shponi një vrimë në kapak për të kaluar telin e çelikut.

Më pas kaloni telin e çelikut përmes kapakut dhe sigurojeni njërin skaj duke përkulur skajin e telit. Përdorni ujë të ngrohtë dhe sheqer të tretur në shishe. Mbyllni fort kapakun dhe varni në një pemë për të bërë një kurth.

Kjo metodë jo vetëm që kursen shumë përpjekje, por është edhe mjaft efektive.

Mizat e frutave dëmtojnë frutat e mangos

Njohja e shenjave

Lëvorja e frutave të mangos në vendin e mizës së frutave është rrëshirë e zezë, e butë, që rrjedh, që tërheq insektet dhe kërpudhat e sëmura për të vendosur vezë, duke shkaktuar dëmtim të ngjyrës dhe kalbjes së frutave.

Këto fruta mund të bien përpara se të piqen ose të vazhdojnë të ankorohen në pemë. Nëse lihet në pemë, vlera tregtare do të ulet gjithashtu për shkak të mishit të kalbur të brendshëm.

Si të parandaloni mizën e mangos

1. Masat mekanike

☑ Vjelni herët kur fruti është sapo pjekur, nuk duhet të jetë i pjekur për të shmangur mizat e dëmshme dhe infeksionin.

☑ Mos mbillni disa bimë tërheqëse mizat e frutave të tilla si guava, papaja, agrumet, longan… në kopshtin e mangos.

☑ Mblidhni dhe shkatërroni (digjni ose varrosni) frutat e mangos që kanë rënë në tokë si dhe të mbetura në pemë pas korrjes, sepse aty mbahen mizat.

2. Kurth i joshjes së mizave të frutave

Përdorni banane të pjekura, portokall, ananas… të përziera me pesticide Sec Saigon 5EC, 10EC ose Sherzol 205EC për të tërhequr dhe vrarë mizat. Vendos 30-100 kurthe/1 hektar kopsht.

3. Spërkatje me primer proteine ​​të hidrolizuar

Për shkak se mizat femra duhet të hanë proteina për të zhvilluar vezët, mizat mashkullore zhvillojnë spermën, kështu që karremat e proteinave mund të përdoren për të vrarë mizat. Avantazhi i spërkatjes së karremit të proteinave është se sasia e ujit që spërkatet në bimë është e ulët, e sigurt për pjalmuesit, më pak punë dhe vret si mizat mashkullore ashtu edhe ato femra.

Mbetjet e proteinave

Metoda: Përzieni 5 ml Sairifos 585 EC me 50 g proteinë të hidrolizuar në 1 litër ujë.

Spërkatni 50 ml nga kjo përzierje për 1 bimë, spërkatni secilën pikë, spërkatni një herë në javë për të tërhequr dhe vrarë mizat.

Koha: Spërkateni rreth orës 8-10 të mëngjesit, rreth 30 ditë para korrjes.

4. Tërheqja e mizave mashkullore me feromone

Feromonet janë komponime tërheqëse të fuqishme që disa specie përdorin për të tërhequr bashkëshortët mbi dy milje ose më shumë. Kur kombinohet me Sairifos 585EC, ai formon një përbërje efektive që vret mizën.

Sairifos 585EC

Metoda: Përzieni Methyl eugenol me Sairifos 585EC në një raport 96:4, vendosni kurthe për të tërhequr dhe vrarë mizat mashkullore. Thithni 1 ml të barit në një leckë ose pambuk dhe vendoseni në një kuti plastike ose hekuri me vrima anash, në mënyrë që mizat mashkullore të mund ta hanë ilaçin dhe të ngordhin.

5. Kurthe të varura

Kurth i mizave të frutave

Rekomandohet të varni kurthin në një pemë në një vend me hije (të shmangni rrezet e diellit direkte), të ajrosura mirë dhe të varni rreth 1-2 m nga toka. Vendos 30-60 kurthe për hektar. Pas disa ditësh, kurthi duhet të ndryshohet çdo disa ditë për të kapur mizat e ngordhura dhe për ta zëvendësuar atë me një të re. Këshillohet që të filloni të vendosni kurthe kur pema sapo ka dhënë fryt, veçanërisht kur fruti është pjekur. Për të vrarë mizat në mënyrë efektive, është e nevojshme të vendosni shumë kurthe në një shkallë të gjerë, në të njëjtën kohë dhe vazhdimisht.

Mizat e frutave dëmtojnë pemët frutore të dragoit

Miza e frutave të dragoit

Njohja e shenjave

Nëse nuk zbulohet në kohë nga larvat, do të bëjë që mishi i frutave të dragoit të kalbet. Zona e gdhendur ka njolla të zeza, duke krijuar kushte për sulmin e kërpudhave dhe insekteve të dëmshme. Frutat e papjekura mund të bien.

Masat për të hequr qafe mizat e frutave

Përdorni kurthe sezonale të mizave, veçanërisht si më poshtë:

☑ Sezoni me shi (nga gushti 2008 deri në nëntor 2008), duke përdorur produktin Flykil 95 EC, doza e barit: 1–2 ml/kurth (e mbarsur me shtupë pambuku të varura në kurth), koha për të ndërruar barn çdo 2 javë, sasia: 20 kurthe/ha.

Flykil 95 EC

☑ Sezoni i thatë (nga 1 dhjetor 2008 deri më 31 dhjetor 2008), duke përdorur produktin Sofri Protein 10 DD për të tërhequr mizat, koha e spërkatjes: çdo 10 ditë me një dozë 1–1,2 litra/spërkatës/ha.

Proteina Sofri 10 DD

Ky është modeli i aplikuar nga Qendra për Kërkim dhe Zhvillim të Dragoit Fruit dhe Nën-Departamenti i Mbrojtjes së Bimëve të Provincës Binh Thuan, me mbi 60% rezultate të suksesshme. Përdorimi i kurtheve për të tërhequr mizat e frutave është i një rëndësie të madhe pasi nuk lë mbetje pesticidesh në produkte, duke garantuar sigurinë ushqimore dhe objektivat e higjienës.

Mizat e frutave shkaktojnë dëme në grupin e kungujve

Njohja e shenjave

Përfshirë kastravecat, kastravecat, pjeprin, pjeprin e hidhur, etj. Mizat e frutave shpesh bëjnë vezë dhe shkaktojnë dëm nga frutat e vjetra në ato të pjekura.

Pikërisht në pjesën e jashtme të daltës është fillimisht një pikë e zezë, më pas zverdhet dhe merr ngjyrë kafe. Pjesa e brendshme e krimbave gdhendet në një tunel dredha-dredha, duke bërë që fruti të kalbet, të zbutet dhe të bjerë lehtë.

Parandalimi i mizave të frutave në pagur

☑ Lëreni tokën që të thahet ose zhyteni në ujë për disa ditë për të vrarë larvat dhe pupat.

☑ Pastroni kopshtin, mblidhni dhe shkatërroni frutat e rënë me krimba të varrosur në gropë me gëlqere.

☑ Aplikoni metodën e mbështjelljes së frutave 3-4 ditë pasi frutat të jenë ngurtësuar.

☑ Spërkatni për të parandaluar. Kushtojini vëmendje kohës së karantinës. Spërkateni Altach 5EC në raportin 20 ml me 16 litra ujë. Ose Cyper 25EC 20ml/16 litra ujë.

Altach 5EC

☑ Kur ka shumë miza të rritura, përdorni Hopsan 75EC për të spërkatur rreth fushës për të zmbrapsur. Si të përzieni 40 ml ilaç me 16 litra ujë.

Hopsan 75 EC

shënim

Pesticidet kimike nuk duhet të spërkaten drejtpërdrejt në fruta për të vrarë larvat sepse shpesh nuk janë efektive dhe nuk janë të sigurta për përdoruesit.

Mizat e frutave është objekt i karantinës në shumë vende të botës, ndaj në eksportimin e frutave trajtimi pas vjeljes është shumë i nevojshëm. Prandaj, njerëzit duhet t’i kushtojnë më shumë vëmendje dhe të gjejnë masa efektive parandaluese.

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now