Tổng hợp các loại hoa Sứ cơ bản phổ biến nhất | Flowerfarm.vn

Mbjellja e luleve Porcelani i shkretëtirës njihet si një hobi për të pasurit, sepse ka shumë vazo porcelani me çmime që vetëm të pasurit mund t’i përballojnë. Ky hobi ka qenë shumë i popullarizuar në Vietnam vitet e fundit, por jo të gjithë e kuptojnë mirë pemët e porcelanit për t’i dalluar ato nga njëra-tjetra për kujdes dhe mbarështim më të lehtë.

Lloji i racës së pastër të Porcelanit është vetëm rozë ose e bardhë, përmes shumë proceseve të hibridizimit, tani kemi më shumë se 100 lloje me ngjyra të ndryshme shumëngjyrëshe. Artikulli vijues përmbledh lulet bazë më të njohura të porcelanit.

tong-hop-cac-type-hoa-su-pho-bien-nhat-vcv.jpg

Një përshkrim i shkurtër i karakteristikave të bimës së luleve të Porcelanit të Shkretëtirës

Porcelani i shkretëtirës ose Adenium është një gjini bimësh me lule në familjen Apocynum, Apocynaceae. Pema u përmend për herë të parë në vitin 1819. Është vendas në Afrikë dhe Gadishullin Arabik. Arsyeja e emrit Desert Porcelan është se bima është jashtëzakonisht me diell, e përshtatshme për vende të thata, nuk mund të qëndrojë e lagësht, e përmbytur me rrënjë.

Pema karakterizohet nga një trung i dhjamosur, shumë degë dhe degë, dhe një sistem i madh rrënjor dhe rrënjor që ndonjëherë mund të përkulet në shumë forma për të bërë një zbukurim shumë të bukur. Gjethet e porcelanit kanë shumë forma nga të gjata, me majë në të shkurtra, të rrumbullakëta, të përafërta ose të lëmuara, me madhësi të ndryshme. Petalet herë janë me majë, herë të rrumbullakëta, kaçurrela, … Lulet tradicionale të porcelanit janë lule teke me pesë petale të njohura për të gjithë. Intensiteti i ngjyrës dhe shpërndarja e ngjyrës në petale janë gjithashtu të ndryshme.

tong-hop-cac-type-hoa-su-co-ban-pho-bien-nhat-vcv.jpg

Bimët e porcelanit mund të rriten me fara ose hibride hibride. Shumica e bimëve të rritura nga farat janë gjithashtu hibride, sepse bimët e porcelanit rrallë vetëpllenohen. Lulet e porcelanit mund të dallohen duke parë veçoritë morfologjike të gjetheve, sistemin e ngjyrave të luleve ose karakteristikat e rritjes. Por për shkak se bimët e porcelanit të racës së pastër janë mjaft të pakta, por varietetet hibride janë të shumta, dallimi i qartë i secilit lloj është mjaft i vështirë.

Vitet e fundit, varietetet e Porcelanit me dy krahë (trëndafili prej porcelani me shumë petale) janë shfaqur për shkak të hibridizimit me origjinë nga Tajlanda, Indonezia dhe Tajvani. Kopshtarët që kanë luajtur porcelan për shumë vite, u kanë dhënë shumë emra varieteteve hibride të porcelanit si Butterfly Fairy, Bach Thien Hoa, Cat Tuong, Gia Bao, Dai My Nhan, Hoang Loc, Quy Ngoc, Hoang Thi, Thien Phuc dhe Hong Thien. Nga, Blood Dragon, Blood Cloud, Flamingo, Ngoc An, Nhat Doi Hong, Amber, Sun Moon, Queen, Quy Ngoc, God of Fortune, Zana…

Llojet bazë të luleve prej porcelani

Ekzistojnë 9 lloje bazë të luleve të porcelanit, secila me formën e saj të pemës, si dhe ngjyrën e luleve, karakteristikat e rritjes dhe përshtatshmërinë ndaj kushteve të ndryshme klimatike.

1. Porcelani Adenium Obesum

Ndër lulet, Adenium Obesum është lloji më i zakonshëm i luleve prej porcelani që njerëzit hasin shpesh. Pema u shfaq fillimisht në të gjithë Afrikën Sub-Sahariane, duke u shtrirë nga Senegali në Sudan dhe Kenia. Obesum gjendet gjithashtu në veri të ekuatorit, duke u shtrirë në jug në Tanzani dhe në veri deri në Etiopi, Somali, Gadishullin Arabik dhe ishullin Socotra.

lule-su-adenium-obesum-vcv.jpg

Pema është 1-4 m e lartë, e drejtë, trungu është i vogël, gri-jeshile, i trashë në bazë dhe konik deri në majë, shumë degë të shkurtra. Gjethet janë të zgjatura dhe të rrumbullakosura në majë, gjethet janë të shkurtra, pllaka e gjetheve është e gjerë, sipërfaqja është me shkëlqim. Gjethet janë të vendosura në një spirale, të përqendruara drejt majës së degës.

Lulet janë në formë hinke, brenda tubit të luleve është e verdhë e lehtë, që përmban një pistil të vogël të gjatë. Pjesa e sipërme e hinkës ka qime të imta, lulëzon me pesë petale të holla, ngjyra e bardhë gradualisht përhapet në rozë ose të kuq në buzë të petaleve. Lulet lulëzojnë në verë dhe mund të zgjasin deri në dimër nëse mbillen në një vend të ngrohtë dhe me diell. Bima lulëzon mjaft lule dhe rritet mirë edhe në tenxhere.

2. Porcelani Adenium Multiflorum

Adenium Multiflorum gjendet në Afrikën e Jugut, Svazilandën Lindore, Mozambik dhe Zimbabve, duke u shtrirë në Afrikën Lindore dhe Perëndimore dhe në Zambi. Kjo bimë zakonisht rritet në tokë ranore, në pyje të thata ose kullota të hapura, në banesa të njelmëta. Emri Multiflorum është me origjinë latine dhe do të thotë shumë lule.

lule-su-adenium-multiflorum-vcv.jpg

Porcelani Multiflorum ka një trup më të hollë dhe më të errët se Obesum, i cili mund të jetë deri në 3 m i gjatë. Pema gjithashtu rritet më ngadalë se Obesum, kështu që mbillet më pak nga akuaristët. Lëvorja është gri me shkëlqim në kafe, me lateks të dëmshëm. Gjethet janë jeshile me shkëlqim në pjesën e sipërme, me ngjyrë më të çelur në sipërfaqen e poshtme. Gjethet janë të grumbulluara në majat e degëve, ovale të gjera, rreth 10 cm të gjata dhe shpesh bien gjatë lulëzimit.

Lulet shpesh lulëzojnë në dimër, Adeniumet e Afrikës së Jugut janë më të famshëm për bukurinë e tyre të shkëlqyer. Lulet janë në formë hinke, të gjitha petalet janë me diametër 5-7 cm, shpesh me lobe të bardha, vija të kuqe me qime të imta në majë të hinkës së luleve, petale të bardha, buzë të kuqe të rrudhura. Pistili Multiflorum është më i madh dhe më i kuq se pistili Obesum, i mbuluar me qime. Lulet kanë një aromë të ëmbël. Lule porcelani nga maji deri në shtator. Fruti zakonisht përbëhet nga kiste cilindrike, mjaft të zgjatura me fara kafe.

3. Porcelani Adenium Swazicum

Adenium Swazicum vjen nga Swaziland dhe zonat e afërta në Afrikën e Jugut lindore dhe Mozambik. Porcelani Swazicum i reziston ngricave të lehta, motit të ftohtë dhe madje edhe lagështisë. Sa i përket luleve të porcelanit Adenium, kjo është e dyta më e zakonshme pas Obesum dhe prindi i shumë hibrideve F1. Megjithatë, kjo linjë prej porcelani është gjithashtu mjaft e vështirë për t’u rritur.

lule-su-adenium-swazicum-vcv.jpg

Shkurre e vogël, më pak se 1 m e lartë, shumë degë janë të bardha, jeshile ose gri. Kërcelli është i vogël, mjaft i butë në krahasim me varietetet e tjera të Porcelanit, duke qëndruar drejt. Gjethet janë të holla dhe të lëmuara, mjaft të vogla, por të gjata.

Lulet e Swazicum kanë një ngjyrë uniforme në të gjithë lulen, me shumë nuanca si: rozë e lehtë, rozë e errët, jargavan, burgundy. Majat e hinkave të luleve Swazicum nuk janë me vija si Adenium Multiflorum dhe nuk janë me qime si Obesum. Në të njëjtën kohë, petalet janë pak të rrumbullakosura. Tubi i lules / hinka e luleve është mjaft e ngushtë dhe stigma është pothuajse e “mbyllur” nga brenda, ndaj pjalmimi i kësaj bime është një dilemë për shumë njerëz.

4. Porcelani Adenium Somalense

lule-su-adenium-somalense-vcv.jpg

Adenium Somalense është një lule prej porcelani me origjinë nga Somalia jugore, Kenia dhe Tanzania. Somalense nuk mund të tolerojë të ftohtin, gjetherënës lehtësisht në dimër. Pema rritet mjaft shpejt, jashtëzakonisht e gjatë, mund të arrijë rreth 4 m. Është për shkak të një madhësie kaq të madhe që nuk është i popullarizuar me shumë lojtarë të Porcelanit në Vietnam.

Në botë, kjo është një racë prej porcelani që përdoret për të krijuar shumë specie të reja për shkak të aftësisë së saj të lartë ndërthurëse. Një karakteristikë e trashëguar në brezin e ardhshëm të bimëve hibride është se gjethet kanë një damar të kuqe që shkon deri në bisht. Porcelani Somalense është paksa i ndryshëm nga speciet e tjera të Porcelanit, sepse ka shumë gjemba të mprehta që mbulojnë pothuajse të gjithë trupin. Dhe trungu nuk është i zmadhuar, por pothuajse uniform në madhësi në krahasim me pjesën e sipërme.

lule-su-adenium-somalense-1-vcv.jpg

Me një shikim, lulja Somalense duket si lulja Multiflorum. Sidoqoftë, Somalense nuk ka një ngjyrë të gjallë lulesh si Multiflorum. Petalet somalense janë rozë në rozë të errët, petalet janë më të mëdha, majat e hinkave janë gjithashtu të mëdha dhe nuk kanë pistila të gjata si Multiflorum.

5. Porcelani Adenium Crispum

Ndër lulet e Porcelanit, Adenium Crispum Porcelani ka një lule paksa të veçantë. Bima vjen nga një brez me rërë pranë bregut jugor të Somalisë. Trungu është mjaft i vogël, ndonjëherë jo më shumë se 50 cm i gjatë. Me një madhësi kaq kompakte, pema është mjaft e përshtatshme për mbjellje si dekorative, por nuk mbillet gjerësisht. Për shkak se Crispum është po aq i ndjeshëm ndaj motit të ftohtë sa A. Somalense, ai gjithashtu nuk mund të jetojë në kushte jashtëzakonisht të nxehta dhe të lagështa.

lule-su-adenium-crispum-vcv.jpg

Porcelani Crispum ka një rrënjë fryrje mjaft të madhe, shumë degë të vogla, ngjyrë jeshile të errët. Gjethet janë të vogla, të zgjatura, me ngjyrë gri-jeshile dhe kanë një sipërfaqe të ashpër. Lulja lulëzon me pesë petale, tubi i lules është i shkurtër por i gjerë, tubi është i verdhë i lehtë. Petalet janë rozë e lehtë si ngjyra kryesore, të shoqëruara nga shumë vija të kuqe që shkojnë nga tubi në të gjithë krahun si një venë gjaku unike.

6. Lule porcelani Adenium Boehmianum

Porcelani Boehmianum është një specie porcelani vendas në Namibinë veriperëndimore dhe Angolën jugore. Bimët rriten mjaft ngadalë, ndonjëherë deri në disa vjet për të lulëzuar. Shkurre, degë të vogla, me ngjyrë të errët, me gishta. Gjethet e Boehmianum i përkasin formës më të madhe të specieve të Porcelanit të gjinisë Adenium, me ngjyrë gri-jeshile, me majë të rrumbullakosur.

lule-su-adenium-boehmianum-vcv.jpg

Bima lulëzon në fund të verës dhe në fillim të dimrit.Lulet janë të ngjashme me A. Swazicum, ngjyrë të njëjtë me lulet, por ngjyra është shumë më e çelur. Tubi i lules është i shkurtër, tubi është rozë e errët, lulëzon me pesë petale pak të rrumbullakosura, rozë e zbehtë. Për të dalluar këtë lule porcelani nga varieteti Swazicum Porcelani duhet të bazohet në gjethe, sepse gjethet e tyre janë shumë më të gjera dhe të vrazhda, jo me shkëlqim si Swazicum. Porcelani Boehmianum lulëzon mjaft rrallë.

7. Adenium Oleifolium prej porcelani

Adenium Oleifolium është vendas në shkretëtirën Kalahari në Botsvanën e Jugut dhe Afrikën e Jugut, Namibinë Juglindore. Pemë relativisht e vogël, me rritje të ngadaltë me degë të dendura. Gjethet janë të ngushta dhe të zgjatura, pak të thata, të përafërta, gri-jeshile, që rriten shumë në majat e degëve.

lule-su-adenium-oleifolium-vcv.jpg

Në gjininë Adenium, lulja Oleifolium është më e vogla. Tubi i lules është i shkurtër, jashtë është rozë, brenda është e verdhë e lehtë, pistili është i gjatë jashtë. Maja e tubit hapet me pesë petale të veçanta. Petalet janë të ngushta, të gjata dhe pak të theksuara në majë, ngjyra kryesore është rozë e zbehtë, me një shirit rozë të errët në mes të petalit që shtrihet nga tubi.

8. Lule Porcelani Adenium Socotranum

Ndër lulet e porcelanit, Adenium Socotranum është një specie shumë e rrallë. Ato gjenden vetëm në ishullin Socotra (Oqeani Indian) dhe ishullin Socotra (Deti Arab). Pema ka një rrënjë mjaft të madhe, pothuajse një pemë e vjetër me një diametër deri në 1,5-2 m, një lartësi 4-5 m.

lule-su-adenium-socotranum-vcv.jpg

Shumica e kohës gjatë lulëzimit, bima nuk prodhon gjethe. Lulet rozë shfaqen në pranverë deri në mes të verës. Karakteristika dalluese e lules është se petalet janë pak të theksuara, buza e petaleve është më pak e rrudhur, tubi i lules është i bardhë dhe rozë, me vija rozë dhe pistil të gjatë rozë. Pema Socotranum është e madhe, por lulëzon me lule mjaft të buta dhe delikate.

9. Porcelani Adenium Arabicum

Adenium Arabicum vjen nga Gadishulli Arabik, veçanërisht nga Arabia Saudite, Omani dhe Jemeni. Pema ka një lartësi prej 90 cm dhe mund të jetë deri në 3.5 m. Kjo bimë porcelani është mjaft e spikatur nga shumë gjethe, kërcell të fortë dhe të shijshëm në krahasim me varietetet e tjera të Porcelanit.

lule-su-Adenium-Arabicum-1-vcv.jpg

Trungu i A. Arabicum është disi i ngjashëm me A. Obesum, por baza e tij është shumë më e madhe. Në të njëjtën kohë, degët kryesore janë gjithashtu më të vogla, të forta dhe më të drejta se Obesum. Gjethet e Arabicum janë gjithashtu mjaft të pakta, duke u rritur të përqendruara në majat e degëve, duken të shkurtra, por më të mëdha se Obesum. Farat e porcelanit Arabicum janë veçanërisht të mëdha dhe të lehta për t’u mbirë

Lulet e këtij lloji porcelani janë kryesisht të bardha rozë, me buzë lulesh rozë, krahë pak të theksuar. Tipari dallues i luleve të porcelanit Arabicum nga lulet e tjera prej porcelani bazohet në kokën e lules. Nga pjesa e brendshme e tubit, ka pesë vija të hollë rozë të errët që kalojnë në qendër të çdo petali. Këto pesë vija nuk shkojnë për të mbuluar të gjithë petalin, por vetëm një segment të shkurtër. Kjo është veçantia e lules së porcelanit Arabicum.

lule-su-adenium-arabicum-vcv.jpg

Shpresojmë që me informacionin për karakteristikat morfologjike të kërcellit dhe gjetheve si dhe ngjyrën e luleve të mësipërme, t’i keni dhënë vetes njohuri të caktuara për të identifikuar llojet e luleve prej porcelani. Ne dëshirojmë të ofrojmë disa fotografi të tjera të hibrideve të porcelanit nga disa nga 9 llojet e luleve të porcelanit të përmendura më sipër.

Ju mund t’i referoheni më shumë informacioneve rreth bimëve të porcelanit në faqen e internetit të specializuar në bimët e porcelanit: http://caysucanh.com

lule-su-adenium-obesum-var-crispum-vcv.jpg

Lule porcelani: Adenium Obesum i kryqëzuar me Adenium Crispum

lule-su-Adenium-Obesum-vs-Adenium-Oleifolium-vcv.jpg

Lule porcelani: Adenium Obesum i kryqëzuar me Adenium Oleifolium

flowers-su-adenium-somalense-vs-adenium-crispum-vcv.jpg

Llojet e porcelanit: Adenium Somalense hibrid Adenium Crispum

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now