Trồng và chăm sóc cây cà chua trong thùng xốp siêu nhanh lại sai quả | Flowerfarm.vn

Pema e domates Si një pemë frutore mjaft e njohur për shumicën e njerëzve, domatet shfaqen gjithmonë pothuajse në kuzhinën e çdo familjeje. Bima konsiderohet si një bimë erëz që sjell vlera të larta ushqyese për njerëzit në çdo vakt.

Për të kuptuar bimët e domates dhe Si të rriten bimët e domates në shtëpi Sot, le të mësojmë për teknikën e rritjes së domateve në shtëpi për të marrë domate ushqyese për familjen, le të zbulojmë se si Si të rriten domate.

teknika për rritjen e domateve në stiropor në shtëpi

teknika për rritjen e domateve në stiropor në shtëpi

1. Përgatitni gjithçka përpara se të mbillni domate

Për të rritur bimët në shtëpi, duhet të përgatisim paraprakisht edhe mjetet dhe materialet e nevojshme për t’u rritur në shtëpi.

2. Cili është muaji më i mirë për të mbjellë domate?

Mbjellja e domateve në cilin muaj për të prodhuar më shumë fruta është një pyetje që shumë njerëz kërkojnë, sepse shumica e njerëzve mund të blejnë domate në treg gjatë gjithë vitit, kështu që nuk është e qartë se kur është koha e favorshme për të mbjellë për rendimentin më të lartë.

Pema rritet mjaft shpejt, kështu që mund të mbillet gjatë gjithë vitit.

Në të kaluarën ishte e zakonshme të bëhej domate në kulture dimërore, por sot, me aplikimin e shkencës dhe teknologjisë, është e mundur të rriten domatet gjatë gjithë vitit, duke dhënë shumë fruta dhe rendimente të larta.

Për të kuptuar më mirë se kur të mbillni pemë, mund të zgjidhni kohë të ndryshme për të mbjellë si më poshtë:

Mbjellja e domates së hershme: Nga korriku deri në gusht, mund të mbillet dhe korret në fund të tetorit deri në dhjetor.

Domate të rritura në sezonin kryesor: Filloni të mbillni domate nga shtatori në tetor dhe korrni në shkurt dhe mars të vitit të ardhshëm

Mbjellja e vonshme e domateve: mund të mbjellë një domate të vonë nga nëntori në dhjetor dhe të korrë nga marsi deri në prill të vitit të ardhshëm.

2.1.Përzgjedhja e kultivarit të domates

Në tregun e farave të domates, duhet thënë se ka varietete të panumërta domatesh duke filluar nga bimët ngjitëse deri te domatet me fruta shumë të mëdha, domatet qershi, domatet në formë dardhe, domatet e zeza, dëgjoni emrin, por dëshironi të rritni të gjitha këto domate. .

Mbjellja e pemëve kërkon kujdes dhe përpikëri, pemët përshtaten lehtësisht me mjedisin përreth, për të kursyer kohë duhet të blejmë fidane nga fidanishtet në dispozicion për të kursyer kohë në fidanishte për të gjithë. Duhet të zgjidhen fidanët rreth 1 muajsh, të zhvillohen në një lartësi të barabartë dhe të moderuar, me 3-5 gjethe të vërteta.

Por nëse e doni, mund të blini një pako fara dhe t’i rritni vetë për ta përjetuar atë moment, ose mund ta merrni farën përmes një domateje të pjekur kur e blini nga tregu, disavantazhi i kësaj metode është se humbet para. Ka mjaft kohë atje, kështu që nëse jeni dikush që nuk keni shumë kohë, blerja e fidanëve është zgjidhja më e mirë.

teknikat e rritjes së domates

teknikat e rritjes së domates

2.2.Vendndodhja e bimëve të domates

Bimët e duan dritën, ndaj duhet të zgjidhni një vend me sa më shumë dritë për të mbjellë. Një vend me shumë diell, një vend me ajrim, dritë që mund të shkëlqejë nga mëngjesi në pasdite do të jetë i përshtatshëm për mbjellje.

Mos e lini bimën në një vend të lagësht, ku ka pak dritë, kjo do ta bëjë bimën më pak të zhvilluar dhe të lehtë për t’u infektuar, bima është e pazhvilluar, fruti është shumë i vogël, shumë i vogël, kështu që kur rritet pema në sasi të mjaftueshme. Drita e diellit, pema nuk duhet të lihet, do të rriten të shëndetshme, manaferrat e pjekura më të shijshme.

Vendndodhja e duhur e mbjelljes është një tarracë e gjërë me diell gjatë gjithë ditës, një ballkon, nëse keni shumë tokë, mbilleni në një kopsht me diell, kjo do t’i ndihmojë bimët të rriten më të shëndetshme.

2.3.Zgjidhni një tenxhere për të mbjellë domate.

Pema ka një aftësi shumë të fortë të rritjes, pema ka një tufë rrënjësh. Kur pema është në fazën e të rriturve, pema do të shtrojë shumë degë, pema rritet shumë shpejt, kështu që faza e zgjedhjes së një tenxhere është mjaft e rëndësishme, duke vendosur rritjen e pemës më vonë.

Për shtëpitë urbane, zakonisht do të zgjidhni kuti me shkumë, kova, vazo të mëdha, me kova, vazo dhe kontejnerë stiropor, të gjitha duhet të kenë shumë vrima poshtë për të pasur aftësi të mirë kullimi, për të ndihmuar bimët të mos përmbyten. kur ujitet shumë. .

2.4.Toka për rritjen e domateve

Pra, zgjedhja e një toke të mirë, të pasur me lëndë ushqyese, kullimi i mirë është shumë i rëndësishëm, duke përcaktuar zhvillimin e ardhshëm të bimës. Mund të blini një thes tokë jashtë dyqaneve që shesin bimë dhe materiale bujqësore dhe mund të mbillet menjëherë.

Përveç kësaj, nëse keni kohë dhe keni burime adekuate të lëndëve ushqyese të përshtatshme, mund ta bëni vetë tokën, mënyra për ta bërë këtë nuk është e vështirë dhe kërkon shumë kohë, duke përdorur toka me shumë lëndë ushqyese në kombinim me plehra. Lopët janë kalbur në rrisin ushqimin e tokës, të përziera me lëvozhgë orizi për të rritur freskinë e tokës.

si të rriten domate në tenxhere

si të rriten domate në tenxhere

3.Sinteza e 8 faktorëve të rëndësishëm gjatë rritjes së domateve në shtëpi

Rritja e bimëve të domates është mjaft e thjeshtë, bimët me rritje të mirë mund të bëjnë hapat e mëposhtëm. Fidanët dhe bimët e mbjella nga farat do të kenë kohë të ndryshme rritjeje dhe korrjeje, kështu që kur ka pak kohë për t’u kujdesur, unë rekomandoj rritjen e domateve nga fidanët për të ndihmuar në shkurtimin e kohës së kujdesit.

3.1.Rritja e bimëve të domates nga fidanët

Kjo konsiderohet zgjidhja më e mirë për të shkurtuar kohën e kujdesit të të gjithëve. Nëse zgjidhni një bimë domate rreth 1 muajshe, mbjellja është mjaft e thjeshtë, duhet të përgatisni një kuti me shkumë, të lirni dhe të vendosni dhe në kuti dhe më pas të vendosni bimën në mes, të mbushni me tokë rreth ½ thellësi të trungut, ndihmoni. stabilizimi i pemës.

Uji aq sa të ndihmojë rrënjët të rriten shpejt, toka të mbahet me lagështi gjatë rritjes së bimës, në momentin e mbjelljes duhet ta mbajmë pemën në një vend të freskët dhe kur pema të ketë zënë rrënjë, pastaj gradualisht ta vendosim.Mbime në një vend me më shumë dritë dielli për rritje dhe zhvillim më të mirë.

3.2.Rritja e bimëve të domates nga farat

Për të qenë në gjendje të rritim bimë domate nga farat, duhet të përgatitemi plotësisht përpara mbjelljes si më poshtë:

Zgjidhni tokën poroze, farat e blera sillni për t’u ushqyer në tabaka për fidanishte, pastaj mjegulloni për të lagur tokën, vendoseni në një vend me dritë të moderuar, vetëm 2-3 ditë më vonë farat do të fillojnë të mbijnë.

Kur farat janë rritur në rreth 3 gjethe të vërteta, mund t’i sjellim farat për t’i mbjellë në pozicionin që kemi përgatitur më parë.

Përveç kësaj, farat e domates mund të rriten në një mënyrë krejtësisht të ndryshme se më parë. Kur blejmë domate nga tregu, i presim në feta të holla, të cilat përmbajnë fara domate, i vendosim në tokë të lagur dhe pas disa ditësh farat do të mbijnë shpejt.Ne tashmë kemi një bimë të vogël domate pa pasur nevojë të shkojmë të blejmë fara më.

si të rriten domate nga farat

si të rriten domate nga farat

3.3.Si të kujdesemi për bimët e domates

Bimët e shëndetshme kanë nevojë për një zgjidhje të re për t’u kujdesur që bimët të rriten më mirë, me kokrra të pjekura, faza e parë e kujdesit është mjaft e rëndësishme, duke siguruar lëndë ushqyese adekuate, lotim, parandalim të sëmundjeve.për bimët e domates.

3.4.Uji për bimët e domates

Koha e ujitjes së vazhdueshme është pas mbjelljes, është e nevojshme të ujitet rregullisht bimët, koha e duhur për ujitje është herët në mëngjes ose pasdite të freskët. Uji rreth bazës, mos ujit gjethet e bimës, sidomos kur pema ka lule, mos e ujit lulen e pemës.

Në çdo fazë të ndryshme të rritjes së bimës, do të ketë regjime të ndryshme ujitje, kur bima është e re, ujitet mesatarisht, kur pema është e pjekur, duhet të ujitet më shumë, sasia e ujit nuk është e njëjtë, ujitje pak a shumë. Më pak në bazë të tokës, mjafton lotimi nëse toka thithet mjaftueshëm, dhe toka është ende e thatë dhe e bardhë, mund të shtoni më shumë.

Kur pema është në momentin e lulëzimit dhe frutave duhet të shtohet më shumë ujë për të ujitur pemën, në këtë kohë pema ka nevojë për shumë ujë për të ruajtur lulet dhe frutat, nëse ka mungesë uji gjethet. do të thahet dhe fruti i ri do të bjerë, prandaj është e rëndësishme t’i kushtoni vëmendje sasisë së ujit në periudha të ndryshme.

3.5.Toka për bimët e domates

Toka për mbjellje duhet të jetë gjithmonë një tokë e ajrosur mirë, jo e zhytur rregullisht me ujë, nëse është në një zonë që shpesh ka ujë të ndenjur, duhet të ngrihet lart në mënyrë që rrënjët të mos përmbyten, nëse përmbytet, pema do të kalbet. ., përveç sëmundjeve dhe dëmtuesve për të shkatërruar pemët.

Kur koha është me shi, duhet të keni një plan për të ndihmuar që uji të kullojë shpejt, nëse uji mbetet për shumë ditë, do të ndikojë në pemë, nëse në kohën kur pema është frytdhënëse, do të ketë çarje të frutave për shkak të Uji do të çojë në këtë situatë.

Po në tokë të thatë dhe me pak ujë, kjo ndikon seriozisht edhe bimët në fazat e rritjes, lulëzimit dhe frutave, nëse thatësira zgjatet, pema do të jetë më pak e zhvilluar Frutat do të bien shpesh për shkak të furnizimit të pamjaftueshëm të bimës, mund të përdorni kashtë orizi ose plastike për të mbuluar tokën për të kufizuar avullimin e ujit nga toka, duke ndihmuar në kufizimin e humbjes së ujit.

3.6.Bëni një kafaz për bimët e domates

Ka shumë mënyra për të bërë një kafaz për bimët e domates kur bimët lulëzojnë dhe zhvillojnë degë. Për shkak se është një bimë barishtore, është mjaft e dobët dhe rrënjët bien kur has shumë erë dhe shi, në fazën e lulëzimit, fruti i rëndë do ta bëjë trungun të dobët, nëse jo, fruti i domates patjetër që nuk mund të rritet. lart.

Mund te bejme nje traste te thjeshte si me poshte: perdorni shtylla bambuje ose litar te varur, ne varesi te mund te gjeni materialet e nevojshme, me pas fiksoni shufrat e bambuse bashke dhe fiksoni trupin tek shtylla e bambuse.

Për bimët ngjitëse, ne kemi nevojë për një mbulesë më të gjatë dhe më të fortë. Kjo do të sigurojë që më vonë kur pema të jetë e gjatë, ajo të mos bjerë dhe të ndikojë në korrje.

Rrjetat e forta mund të përdoren për të bërë një kafaz për t’u ngjitur bimët e domates, mjafton të poziciononi mirë koshin, domatet do të jenë shumë të mëdha dhe do të japin një rendiment të lartë.

si të rriten domatet në stiropor

si të rriten domatet në stiropor

3.7 Plehrat për bimët e domates

Bimët kanë nevojë për një sasi të madhe plehrash për të ndihmuar bimët të rriten, veçanërisht bimët kanë nevojë për më shumë lëndë ushqyese gjatë periudhës së lulëzimit dhe frutave. Në këtë kohë, ne mund të përdorim më shumë plehra kimikë, plehra organikë, plehra të gjelbër për të ndihmuar në rritjen e pemëve të shëndetshme dhe për të prodhuar më shumë fruta.

Shënim: Gjatë aplikimit të plehrave jeshile, trungu do të jetë shumë i zhvilluar dhe gjethet, por frutat do të jenë më të pakta dhe rendimenti do të ulet shumë. Ne kultivojmë domate për të marrë fruta, jo gjethe dhe kërcell.

3.8.Kontrolli i dëmtuesve të domates

Pema ka shumë lloje të sulmeve të insekteve, veçanërisht frutat e frutave dhe ngrënësit e gjetheve, të cilat shfaqen shumë në kohën e rritjes së pemës.

Krimbi gri: Krimbi gri është një lloj krimbi që shtrihet thellë në tokë dhe shpesh dalin natën për të kafshuar pemët, duke u shfaqur më shumë në momentin e mbjelljes. Prandaj, kur bëni tokë, duhet ta bëni me kujdes, duke përdorur më shumë pluhur gëlqereje për të shkatërruar insektet e tokës, duke ndihmuar që toka të jetë e pastër nga dëmtuesit dhe sëmundjet.

Fruta gërryes: ky konsiderohet një krimb shumë i fuqishëm, vemja shpesh vendos vezë në gjethe, kur çelin, ajo do të zhvillohet në një vemje të re dhe do të hajë gjethet. mund të planifikojë. Prandaj, gjatë zbulimit të shenjave, duhet të gjejmë dhe eliminojmë menjëherë për të kufizuar zhvillimin dhe përhapjen e frutorëve. Nëse është e rëndë, mund të përdoren insekticide për ta zhdukur atë.

Bimët e domates shpesh vuajnë nga sëmundje më të rrezikshme sesa sëmundja e njollave të gjetheve, plaga e vonë, përdredhja e gjetheve, kjo sëmundje shpesh e sulmon pemën në kohën e ndryshimit të stinës, shiu i dendur e bën bimën më pak të zhvilluar, më pak lulëzim. , grumbullimi i frutave ka pak efekt në rendiment . Kur shihni një fenomen jonormal, duhet të shkoni në dyqanin e produkteve për mbrojtjen e bimëve për udhëzime specifike se si të vritni kërpudhat që dëmtojnë bimët e domates.

Si të rriten domate me dru

Si të rriten domate me dru

Si të rriten domate me fara nga frutat

Si të rritni domate që janë gjithmonë të gjelbra dhe plot fruta në një stiropor

teknika e rritjes së domateve në stiropor

teknika e rritjes së domateve në stiropor

Si të rriteni dhe të kujdeseni për domatet

Si të rriteni dhe të kujdeseni për domatet

Si të rriten farat e domates në ngjitje

Si të rriten farat e domates në ngjitje

Mbjellja e stileve të reja të pemëve krijon një hapësirë ​​të re

Mbjellja e stileve të reja të pemëve krijon një hapësirë ​​të re

Si të rriten pemë frutore

Trả lời

Email của bạn sẽ không được hiển thị công khai. Các trường bắt buộc được đánh dấu *

Call Now